Amenajarea camerei de oaspeți: sfaturi, idei și trucuri practice



amenajare-camera-oaspeti-sfaturi-idei-trucuri-1

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tabel-design-interior-covor-decora-iuni-interioare-90317/

     Dacă îți place să ai mereu în jurul tău rude și prieteni, ar fi bine să te gândești la o soluție pentru a-i putea găzdui, din când în când, peste noapte. Indiferent cât timp vor rămâne la tine, este important ca ei să se simtă cât mai confortabil. De aceea, ideal ar fi să amenajezi o cameră de oaspeți, dacă, evident, acest lucru este posibil. Amenajarea camerei de oaspeți este o provocare, pentru că trebuie să ai în vedere, mai ales, aspectul practic al încăperii și mai puțin gusturile tale în materie de design interior. La urma urmei, nu tu vei folosi camera, ci musafirii tăi, care vor să se relaxeze în voie și să se poată odihni. De aceea, trebuie să gândești diferit amenajarea acestei camere. Îți prezentăm, în continuare, câteva recomandări ale experților noștri.

De ce este recomandat să ai o cameră de oaspeți

     O cameră de oaspeți este cea mai bună soluție dacă vrei să-i găzduiește la tine pe cei dragi. Sigur, ei se pot odihni și în living, pe o canapea extensibilă, pe un pat pliabil sau pe o saltea gonflabilă, dar, este important ca toată lumea să se simtă cât mai confortabil. De aceea, intimitatea este esențială. O camera de oaspeți rezolvă foarte simplu această problemă, oferind spațiu musafirilor, dar și ție și familiei tale. Astfel, nu vă intersectați cu oaspeții prin casă, atunci când nu vă doriți. Prin urmare, dacă ai o încăpere în plus, în loc să o folosești ca birou sau spațiu pentru depozitare, o poți transforma, foarte simplu, într-o cameră de oaspeți.


De ce este recomandat să ai o cameră de oaspeți

Unde amenajezi camera de oaspeți

   Cameră de oaspeți la mansardă

   Birou transformat în cameră de oaspeți

   Dormitor transformat în cameră de oaspeți

Idei de amenajare pentru camera de oaspeți

   Finisajele recomandate

   Mobilierul necesar

   Accesoriile

   Corpurile de iluminat

   Decorațiunile

Trucuri pe care să le aplici în amenajare

   Pat rabatabil

   Canapea extensibilă


Unde amenajezi camera de oaspeți

     Înainte să cauți idei de amenajare, este important să stabilești unde poți amenaja o cameră pentru oaspeți. Totul depinde de spațiul de care dispui, iar soluțiile de design trebuie adaptate în funcție de acesta. Iată care sunt cele mai bune opțiuni:


Cameră de oaspeți la mansardă

     Dacă locuiești într-o casă mansardată, locul ideal pentru camera de oaspeți este chiar la mansardă. De cele mai bune ori, aici este un spațiu destul de mare, deschis, și poți construi chiar și o mică baie, separată, special pentru musafirii tăi. Fiind izolată de restul locuinței, mansarda oferă oaspeților tăi intimitatea pe care și-o doresc.


amenajare-camera-oaspeti-sfaturi-idei-trucuri-2

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/arhitectura-design-interior-fereastra-plafon-271743/


     Amenajarea poate fi foarte simplă! O canapea extensibilă sau două paturi care se pot uni la nevoie, două noptiere, un mic dulap și o masă cu două scaune vor fi de ajuns pentru a crea un loc primitor și confortabil.


Birou transformat în cameră de oaspeți

     O încăpere mai mică, pe care o foloseai înainte ca birou, poate fi transformată foarte repede într-o cameră de oaspeți. Dacă nu vrei să renunți la utilizarea încăperii pe post de spațiu de lucru, atunci când nu ai musafiri, soluția este foarte simplă: păstrează biroul și adaugă o canapea sau un colțar extensibil. Dacă nu ai suficient loc pentru amplasarea unui dulap, poți adăuga o comodă cu mai multe sertare sau poți folosi un pat rabatabil, integrat în dulap, care se poate ridica la perete.


Dormitor transformat în cameră de oaspeți

     De cele mai multe ori, camera de oaspeți este obținută prin reamenajarea unui dormitor secundar sau chiar a fostului dormitor al copiilor. Spațiul este ideal pentru amplasarea a două paturi suprapuse sau alăturate, a unui dulap și a unei mici zone de relaxare, cu masă și fotolii sau scaune. Dacă există și o mică baie sau un dressing aproape de cameră oaspeților, atunci ai garanția că musafirii tăi se vor simți la fel de bine ca la ei acasă.


Idei de amenajare pentru camera de oaspeți

     După alegerea spațiului care va deveni camera de oaspeți, este momentul să treci la următorul pas: amenajarea. Ca să te asiguri că iei cele mai bune decizii pentru camera de oaspeți, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, pe care designerii noștri ți le prezintă în continuare:


Finisajele recomandate

     Pentru un spațiu cât mai primitor și cald, ar fi bine să folosești pentru podea parchet, nu gresie, chiar dacă aceasta este mai rezistentă și mai ușor de întreținut. Lemnul conferă camerei un farmec aparte și intimitate, mai ales, dacă adaugi deasupra și un covor moale, pufos, într-o culoare veselă.

     Pereții pot fi văruiți în alb, deși, ar fi indicat să alegi o culoare mai vie, plăcută, pentru vopseaua lavabilă. Portocaliul, galbenul sau o nuanță de bej pot fi alegeri inspirate. De asemenea, poți folosi tapet pentru camera de oaspeți, acest finisaj având avantajul că este mai ușor de curățat. În plus, există multe modele de tapet, astfel încât poți adăuga, cu ajutorul lui, o notă de culoare și de eleganță încăperii.


amenajare-camera-oaspeti-sfaturi-idei-trucuri-3

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ma-ina-de-jucarie-tabel-design-interior-lampa-439227/


Mobilierul necesar

     Prima piesă de mobilier la care trebuie să te gândești este patul. În jurul lui, vei amenaja restul elementelor din încăpere. Ideal ar fi să folosești două paturi simple, nu unul matrimonial, pentru că, în acest fel, o să poți găzdui fără probleme și prieteni sau persoane care nu formează un cuplu. La nevoie, cele două paturi separate se pot uni, pentru a forma un pat dublu, matrimonial.

     O altă soluție o reprezintă paturile suprapuse, perfecte, mai ales, pentru copii. Dacă spațiul este foarte limitat, atunci un pat rabatabil, care poate fi strâns la perete, sau o canapea extensibilă reprezintă soluția salvatoare. În cazul în care nu ai destul loc pentru un dulap de haine, poți pune la dispoziția musafirilor tăi o comodă cu sertare și un simplu suport pentru umerașe, pentru rochii, sacouri și cămăși.

     Rafturile, un suport de perete pentru televizor și noptierele sunt la rândul lor importante. În acest fel, oaspeții tăi pot citi înainte de culcare sau se pot uita la un film ori la emisiunea preferată.


Accesoriile

     Pentru un confort superior oferit celor dragi, accesoriile ocupă un loc important în amenajarea camerei de oaspeți. Nu uita să adaugi o perdea elegantă și draperii sau jaluzele, care să oprească lumină de afară, asigurând, astfel, musafirilor un somn odihnitor.

     Ai grijă să alegi o saltea ortopedică de calitate, o pătură moale și plăcută, o cuvertură frumoasă, suficiente perne și, desigur, o lenjerie de pat din bumbac. Culorile recomandate pentru accesorii și pentru mobilier ar trebui să fie în tonuri pământii sau pastelate, nimic strident. Evident, o pată de culoare intensă este binevenită, sub forma unei perne decorative, spre exemplu.


Corpurile de iluminat

     Lumina este, de asemenea, importantă pentru confortul musafirilor. Ar fi bine să le poți oferi o cameră cu ferestre mari, pentru ca lumina naturală să poată pătrunde cât mai bine, dar, trebuie să acorzi mare atenție și corpurilor de iluminat. Veiozele sunt esențiale pentru clipele de relaxare dinainte de culcare, iar, pentru iluminatul central, poți folosi un model simplu, cum ar fi o aplică, nu un candelabru.


amenajare-camera-oaspeti-sfaturi-idei-trucuri-4

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/confortabil-comod-placut-tabel-237371/


Decorațiunile

     O cameră de oaspeți are, în special, un rol funcțional, de aceea, nu este necesar să folosești prea multe obiecte decorative. Totuși, câteva tablouri frumoase sau niște fotografii haioase vor anima puțin atmosfera care, altfel, ar fi prea sobră. Este bine să montezi și o mică oglindă în camera musafirilor, iar, pentru completarea decorului, sunt suficiente câteva vaze cu flori sau ghivece pentru plante.


Trucuri pe care să le aplici în amenajare

     Dacă nu dispui de prea mult spațiu și trebuie să amenajezi o cameră de oaspeți într-o încăpere foarte mică, poți recurge la câteva trucuri practice și simple. Cu ajutorul lor, vei obține o încăpere multifuncțională pentru musafirii tăi: camera va fi atât spațiu de odihnă și relaxare, cât și zonă ideală pentru lucru sau pentru petrecerea timpului într-un mod cât mai plăcut, pe parcursul zilei.


Pat rabatabil

     Patul rabatabil este o soluție modernă și foarte eficientă într-o cameră mică sau într-o garsonieră, unde spațiul limitat trebuie valorificat la maxim. Astfel, ziua, patul poate fi strâns la perete și integrat într-un dulap, care oferă spații pentru depozitarea hainelor, cărților sau obiectelor decorative. Există și paturi rabatabile care au integrat un birou sau care lasă loc unei canapele, atunci când sunt strânse. Noaptea, patul este extins deasupra canapelei sau biroului și, astfel, oferă condiții perfecte pentru somn. Poți opta pentru un pat dublu, matrimonial, sau pentru unul mai mic, de o persoană. Prețul este destul de mare, dar, ansamblul include, practic, tot mobilierul necesar în dormitor. Prin urmare, investiția se dovedește avantajoasă.


amenajare-camera-oaspeti-sfaturi-idei-trucuri-5

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/boala-afec-iune-acasa-casa-6753180/



Canapea extensibilă

     Cea mai simplă soluție pentru musafiri, folosită și cel mai des, este canapeaua extensibilă, cu variantele sale - colțarul sau fotoliul care se extinde. Pentru un somn odihnitor trebuie să alegi, însă, o canapea foarte bună, de calitate, suficient de confortabilă pentru dormit, dar și destul de încăpătoare pentru relaxarea din timpul zilei.

     Pentru că există mai multe tipuri de canapea, cu diferite sisteme de extensie, este important să alegi produsul care se potrivește cel mai bine cu spațiul de care dispui. Pentru un plus de confort, ar fi bine să cumperi și un topper, o saltea specială, care asigură o calitate mai bună a somnului. Ca să câștigi un spațiu în plus pentru păstrarea pernelor, păturilor și lenjeriei de pat, alege un model care să aibă și ladă pentru depozitare.

     O canapea sau un colțar care se extinde pot oferi spațiu de odihnă chiar și pentru două sau trei persoane, în funcție de dimensiunile lor. Fotoliul extensibil este ideal pentru o persoană, prin urmare, dacă vrei să poți găzdui mai mulți oaspeți pe timpul nopții ai nevoie de mai multe astfel de obiecte de mobilier sau de o canapea în plus.


     Nu ezita să folosești aceste trucuri simple, ca să amenajezi o cameră de oaspeți în orice încăpere liberă, indiferent de spațiul disponibil. Cu puțină imaginație, o mică investiție și urmând recomandările experților noștri, vei obține o încăpere ideală pentru musafirii tăi, astfel încât, cei dragi vor putea rămâne la tine oricând doresc.