Dormitoarele copiilor reprezintă propriul lor Univers, acel spațiu sacru care îi ajută pe cei mici să descopere bucuria de a avea o cameră proprie și le oferă un loc pentru a crea amintiri pentru o viață întreagă. Prin urmare, este important ca acest loc special să fie cât mai funcțional și confortabil, în așa fel încât cel mic să se dezvolte armonios. Amenajarea camerei copilului se va afla întotdeauna la intersecția dintre simțul practic și estetic al părinților și imaginația copilului.

 

Pentru ca din acest proces să rezulte un design cu adevărat deosebit, cu siguranță vei avea nevoie de toată inspirația din lume. Dacă și tu ai unul sau doi năzdrăvani, al căror dormitor dorești să-l transformi într-un spațiu perfect pentru ei, suntem aici pentru a te susține în proiectul de amenajare a camerei pentru băieți și îți vom oferi cele mai inspirate idei de decorare pentru camera copiilor, dar și lucruri de inclus în proiectul de amenajare. Iată cum construiești un Univers al copiilor în propria locuință!

Cum alegi mobilierul pentru camera de băieți?

Atunci când vine vorba de alegerea mobilierului pentru camera copiilor, este important să ții cont de delimitarea camerei în mai multe zone: cea de relaxare, cea de joacă, cea de lucru, dar și cea necesară depozitării. Iată cum alegi mobilierul potrivit pentru fiecare dintre acestea!

Zona de relaxare

Așa cum se întâmplă în amenajarea oricărui dormitor, zona de relaxare are prioritate, întrucât aceasta este destinată patului. Ea trebuie să fie liniștitoare și relaxantă, în așa fel încât să-i poată asigura odihna prichindelului tău. Așadar, cea mai importantă piesă de mobilier este patul, motiv pentru care este important să investești într-un pat de calitate, care să ofere un nivel ridicat de confort.

Tot în zona de relaxare intră și noptierele, care vor permite copilului să aibă aproape lampa de veghe și să-și depoziteze diferite lucruri. De asemenea, o saltea de pat calitativă va influența considerabil calitatea somnului copilului tău, motiv pentru care este ideală alegerea unei saltele ergonomice.

Zona de joacă

Orice părinte știe că cei mici învață prin joc și tocmai din acest motiv zona de joacă este esențială într-o cameră de băieți, pentru a se bucura la maxim de universul tău. Dacă cel mic este la vârsta la care poate alege, îl poți consulta în ceea ce privește decorul zonei de joacă. O măsuță și câteva scăunele pot fi piesele de mobilier perfecte pentru acest spațiu, la fel precum o canapea, un fotoliu de relaxare, un taburet sau chiar și un cort.

 

Din zona de joacă nu poate lipsi nici covorul moale, care nu doar că punctează la nivel estetic, ci și funcțional. Un covor potrivit va oferi energie decorului și îi va asigura micuțului o suprafață călduroasă pe care să se joace. Cutiile sau lăzile pentru depozitarea jucăriilor sunt și ele perfecte pentru amenajarea camerei de băieți, pentru a păstra totul în ordine.

Zona de lucru

Proiectul de amenajare a camerei pentru băieți trebuie să vizeze și zona de lucru, dedicată activităților de studiu. Aceasta trebuie să fie plăcută și distractivă, în timp ce respectă normele de confort. Piesele de mobilier fundamentale în acest spațiu sunt biroul și scaunul de birou, care trebuie să asigure micuțului o postură corectă pe durata efectuării temelor. Deja ți-am povestit cum alegi scaunul de birou pentru copii.

 

Mai mult decât atât, ți-am propus și un ghid de amenajare a biroului copilului, așa că te poți inspira de acolo pentru a face cele mai bune alegeri. Alte piese de mobilier importante pentru această zonă pot fi biblioteca sau etajerele, unde cel mic își poate păstra cărțile sau alte obiecte decorative, ce oferă personalitate încăperii.

Zona de depozitare

Nu trebuie să uiți nici de zona de depozitare atunci când vine vorba de amenajarea camerei pentru băieți. Chiar și de la cele mai fragede vârste, cei mici au nevoie de spații de depozitare pentru haine, jucării sau rechizite. În acest sens, cele mai bune piese de mobilier pentru aceasta zonă vor fi comodele, noptierele, dulapurile și biblioteca, toate acestea având rolul de a păstra într-un mod organizat lucrurile copilului tău.

 amenajare-camera-baieti-idei-de-decorare-2

Sursa foto: Shutterstock

Aspecte importante de ținut cont atunci când amenajezi camera băieților

Amenajarea camerei pentru băieți trebuie să țină cont de o serie de aspecte importante, în vederea obținerii unui rezultat încântător. Prin urmare, este important să te documentezi înainte de a da startul amenajării, în așa fel încât să poți pune în practică atât dorințele personale, cât și pe cele ale copilului. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când începi amenajarea camerei băiatului tău!

Stabilirea bugetului

O primă etapă importantă a proiectului de amenajare este constituită de stabilirea unui buget. Stabilește-ți încă de la început obiectivul de amenajare și ia în calcul tot ce ține de amenajarea și decorarea camerei copilului, în așa fel încât, la final, să poți avea o estimare aproximativă a sumei pe care ești dispus să o aloci proiectului.

Planificarea spațiului

Odată ce ai stabilit bugetul, următorul pas este planificarea detaliilor de realizare. Camera copiilor este o încăpere permisivă, motiv pentru care îți poți pune creativitatea la încercare. În această etapă este recomandat să verifici ideile de amenajare potrivite pentru spațiul pe care-l ai la dispoziție. De asemenea, planificarea ține și de organizarea spațiului în funcție de vârsta copilului, întrucât diferitele stadii de vârstă presupun o amenajare diferită.

De asemenea, spațiul trebuie să corespundă cerințelor de utilizare ale copilului. De pildă, camera va fi doar un spațiu destinat odihnei sau și un spațiu de joacă? Camera va fi amenajată pentru un băiețel sau pentru doi? Ce vârstă are copilul tău? Toate aceste aspecte sunt importante în etapa de planificare a spațiului.  

Organizarea lucrărilor

Organizarea are la bază stabilirea etapelor de lucru propriu-zise, cu tot ceea ce implică acestea, în funcție de un anumit orar. De pildă, alegerea finisajelor pentru pereți și pardoseală, configurarea pieselor de mobilier în funcție de spațiu, o zonă de odihnă confortabilă și alegerea elementelor de decor reprezintă pași pe care trebuie să-i faci într-un mod cât mai organizat în amenajarea camerei pentru băieți.

Proiectarea camerei copilului

În final, odată ce a fost deja stabilită tematica de amenajare a camerei, este important să măsori spațiul în detaliu, pentru a putea proiecta astfel fiecare detaliu necesar în procesul de amenajare. Acordă atenție amplasării pieselor de mobilier și optează pentru diferite tipuri de iluminat, în funcție de destinația acestora. Ia în calcul și alegerea unor piese de mobilier ce pot fi adaptate odată cu vârsta și nevoile copilului tău.

 amenajare-camera-baieti-idei-de-decorare-3

Sursa foto: Shutterstock

Idei de amenajare a camerei pentru băieți în funcție de numărul de persoane

Există o mulțime de situații în care părinții aleg să amenajare o singură cameră care să deservească unul sau doi copii. Amenajarea camerei de băieți se poate face cu ușurință, atâta vreme cât sunt respectate nevoile fiecărui copil și sunt create spații individuale pentru fiecare dintre aceștia. Iată cum decorezi camera pentru băieți în funcție de numărul de persoane!

1. Amenajarea camerei pentru un băiat

Amenajarea unei camere pentru un băiat presupune, într-o primă etapă, asigurarea pieselor de mobilier și a elementelor pentru confort. Poți alege un pat, alături de care să dispui un birou, în funcție de vârsta micuțului. Alege alături de copilul tău o paletă cromatică și o tematică potrivită intereselor sale, manifestată prin cromatica pereților, forma mobilierului sau elementele de decor.

De asemenea, poți opta pentru tapet cu imagini interactive pentru micuțul tău. Camera copilului deservește mai multe funcții diferite, așa că recomandăm alegerea unor corpuri de iluminat potrivite ca temperatură și poziționare.

2. Amenajarea camerei pentru 2 băieți

Amenajarea camerei pentru doi copii poate reprezenta o reală provocare pentru părinți. Cea mai comună variantă este aceea în care băieții sunt mai apropiați ca și vârstă, întrucât acest lucru ușurează misiunea de amenajare, întrucât îți oferă posibilitatea de a identifica preocupări comune ale copiilor din care să rezulte un design ideal.

Atunci când te ocupi de amenajarea camerei pentru doi băieți, ai în vedere să delimitezi bine spațiul fiecăruia, în așa fel încât lucrurile personale, jucăriile sau rechizitele să nu se regăsească într-un amalgam. Fie că vorbim despre un perete fals, un simplu paravan sau o bibliotecă, aceste elemente de decor au rolul de a separa „teritoriile” celor doi.

 amenajare-camera-baieti-idei-de-decorare-4

Sursa foto: Shutterstock

Idei de amenajare a camerei pentru băieți în funcție de tipul de locuință

Amenajarea camerei pentru băieți poate fi influențată într-o mare măsură și de tipul de locuință. Și acest lucru se întâmplă deoarece dimensiunile încăperilor diferă, cele dintr-un apartament fiind mai mici decât cele ale unei case. Iată câteva idei de amenajare și decorare a camerei băieților ținând cont de diferite tipuri de locuințe!  

1. Amenajare cameră pentru băieți în apartament

Deși este vorba de un spațiu nu atât de generos, o organizare ca la carte este esențială pentru procesul de amenajare. Câteva dintre recomandările noastre includ:

  • mobilarea camerei cu piese de depozitare cât mai utile, așa cum sunt comodele cu sertare, patul cu sertar de depozitare, dulapul multifuncțional, rafturile supraetajate, cuier sau suport pentru umerașe;
  • alegerea unei palete neutre de culori, care să ofere senzația de spațiu;
  • integrarea în decor a unor cutii sau lăzi de depozitare pentru jucării sau lucruri personale.

2. Amenajare cameră pentru băieți la casă

De regulă, o casă oferă încăperi mai spațioase, implicit o libertate mai mare atunci când vine vorba de amenajarea camerei pentru băieți. În această situație, poți organiza în dormitorul copilului și spațiul de joacă, dar și o zonă de lucru. Pentru a obține un spațiu multifuncțional și plin de viață, poți opta pentru:

  • un pat pentru copii, însoțit de noptiere și comodă;
  • un covor generos care să delimiteze zona de joacă și un dulap special amenajat pentru depozitarea jucăriilor;
  • un birou, un scaun de birou pentru copil și o bibliotecă pentru cărți;
  • o măsuță cu mici scăunele pentru activități interactive.

3. Amenajare cameră pentru băieți la mansardă

O mansardă poate fi amenajată în cele mai diverse moduri pentru a se transforma în locul ideal pentru copilul tău. Este nevoie doar să dai frâu liber imaginației, pentru a crea un decor de poveste. De pildă, poți alege să:

  • integrezi un cort în amenajarea camerei de baieți;
  • proiectezi o zonă cu un covor pufos și perne decorative pentru zona de joacă;
  • dispui un leagăn în centrul camerei, susținut de grinzile de la mansardă;
  • plasezi biroul copilului în zona de la geam a mansardei, mai ales că deja cunoști în ce constă amenajarea unei mansarde cu birou.

 amenajare-camera-baieti-idei-de-decorare-5

Sursa foto: Shutterstock

Idei de amenajare a camerei pentru băieți în funcție de dimensiune

Așa cum menționam și la punctul anterior, dimensiunea camerei joacă un rol important în decorul acesteia și în alegerea lucrurilor pe care le poți integra în amenajare. Tocmai din acest motiv, ne-am decis să te inspirăm cu idei de amenajare a camerei băieților, ținând cont de spațiul disponibil.

1. Amenajare cameră mică pentru băieți

Chiar dacă vorbim despre o cameră mică pentru băieți, care nu dispune de tot spațiul din lume, acest lucru nu înseamnă că rezultatul final va fi unul eronat, ci dimpotrivă. Pentru amenajarea reușită a unei camere de băieți poți opta pentru:

  • o paletă cromatică deschisă, care să ofere senzația de spațiu aerisit;
  • piese de mobilier adaptabile, cu dublu rol, pentru a nu încărca spațiul disponibil (poți găsi aici mai multe idei pentru camera celor mici);  
  • transformarea locului de joacă în loc de studiu și viceversa;
  • spații speciale de depozitare, pentru o mai bună organizare a spațiului și depozitarea pe verticală.

2. Amenajare cameră mare pentru băieți

O cameră mare nu ridică atât de multe probleme atunci când vine vorba de amenajare, însă tot este nevoie de o planificare detaliată, întrucât există riscul de a cădea în extrema opusă și de a supraaglomera încăperea. În aceasta situație, poți:

  • alege culori jucăușe și te poți juca cu tot soiul de contraste;
  • integra o comodă, noptiere și dulap în amenajarea camerei;
  • opta pentru un birou adaptat vârstei copilului și un scaun de birou ergonomic;
  • decora încăperea cu un covor voluminos și fotoliu pentru relaxare;
  • integra în decor lămpi de podea;
  • alege plante de interior pentru camera copilului.

 amenajare-camera-baieti-idei-de-decorare-6

Sursa foto: Shutterstock

Idei de amenajare a camerei pentru băieți în funcție de vârstă

Un aspect esențial pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când amenajezi camera pentru băieți este cu siguranță vârsta copilului. Camera copiilor este o extensie a personalității lor și trebuie să înțelegi că, odată cu timpul, gusturile, necesitățile și prioritățile acestora se schimbă. Iată câteva idei de amenajare și decorare a camerei pentru băieți în acest sens!

1. Amenajare cameră bebeluș

Chiar și camera bebelușului necesită o atenție deosebită, întrucât aceștia pot începe să perceapă de la cele mai mici vârste un decor deosebit. Dat fiind că acest spațiu este prima lor interacțiune cu lumea înconjurătoare, este important să aibă o cameră caldă și primitoare. Pentru amenajarea camerei de bebeluși poți opta pentru:

  • un pat pentru bebeluși care ține cont de normele de siguranță și rezistență;
  • o masă sau o comodă pentru înfășat;
  • un scaun de relaxare sau o canapea confortabilă, pentru un colț comod pentru adulți în camera bebelușului;
  • perne decorative și jucării din pluș, care vor completa armonios decorul camerei.

2. Amenajare cameră preșcolar

Odată ce a mai crescut, prichindelul tău îți poate spune care sunt culorile sale preferate, care este tematica pe care o dorește, dar și cum vrea să fie amenajată camera. Pentru amenajarea camerei pentru băieți preșcolari poți alege:

  • piese de mobilier potrivite pentru dimensiunile camerei, respectiv patul de dormitor, comoda și dulapul;
  • o paletă cromatică vibrantă sau în nuanțe pastel, în funcție de dimensiunea spațiului;
  • tematică cu fotbal, pentru preșcolarul pasionat de sport;
  • o măsuță pentru activități interactive.

3. Amenajare cameră școlar

Odată cu începerea școlii, începe și o nouă etapă în viața copilului tău, iar acest lucru vine la pachet cu o serie de necesități sau de provocări, printre care și temele pentru acasă. Așadar, proiectul de amenajare trebuie să bifeze:

  • un pat confortabil care să-i asigure un somn odihnitor;
  • un spațiu de lucru confortabil, care să implice un birou funcțional și un scaun ergonomic, adaptat vârstei copilului; sau poate chiar și un scaun de gaming, în cazul în care cel mic este pasionat de jocurile pe calculator;
  • o bibliotecă pentru depozitarea cărților și rechizitelor școlare;
  • un iluminat corespunzător, care să includă și o lampă pentru birou.

4. Amenajare cameră adolescent

Amenajarea camerei pentru adolescenți reprezintă o reală provocare, întrucât adolescența este perioada în care copilul tău dorește, mai mult decât oricând, un spațiu care să-i reflecte întru totul personalitatea. În această situație veți decide împreună totul, de la paleta cromaică și până la piesele de mobilier pe care urmează să le includeți. Câteva idei de decor general valabile pentru camera adolescentului pot fi:

  • un pat dublu confortabil;
  • un dulap sau o comodă spațioasă, pentru toate hainele și accesoriile;
  • polițe suspendate sau etajere pentru accesoriile de decor;
  • o bibliotecă pentru cărțile de școală;
  • o zonă de relaxare cu fotoliu și măsuță;
  • un birou potrivit ca dimensiuni și un scaun de birou ergonomic;
  • tablouri, rame foto, corpuri de iluminat și alte obiecte decorative.

 

Camera pentru un băiat adolescent se va transforma în curând și într-o cameră pentru tineret, însă nu trebuie să-ți faci griji, căci într-un articol anterior de pe blog vei găsi o mulțime de idei de amenajare pentru camera de tineret!

 amenajare-camera-baieti-idei-de-decorare-7

Sursa foto: Shutterstock

 

Amenajarea camerei pentru băieți este un proces deloc ușor, însă atunci când ai la îndemână sursele de inspirație potrivite, cu siguranță procesul de amenajare nu ți se va mai părea la fel de complicat. Ține cont de ideile și recomandările noastre și folosește-le ca sursă de inspirație pentru un design unic al camerei copilului tău. Noi te așteptăm în magazinul Scauneonline cu cele mai bune modele de scaune, potrivite pentru o astfel de amenajare!