bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-1

Sursa foto: Shutterstock

 

Bucătăria este locul perfect unde membrii familiei petrec timp împreună sau cu prietenii. Tocmai de aceea, amenajarea acestui spațiu trebuie să fie în armonie cu restul locuinței și trebuie să te facă să te simți bine. Relaxarea presupune și amenajarea unui bar. Pentru că foarte puțini își permit să transforme o cameră întreagă într-un bar, cel mai adesea ne mulțumim cu minibaruri, baruri de smoothie-uri sau cafea, sau pur și simplu un simplu bar în bucătărie.

Bucătăria cu bar se caracterizează în principal prin stil și funcționalitate. Bucătăria open space cu bar poate face legătura dintre spațiul livingului și al bucătăriei. În plus, barul poate fi folosit și ca spațiu de depozitare. Dacă vrei să-ți amenajezi o bucătărie cu bar, iată câteva idei și imagini cu bucătării cu bar din care te poți inspira!

Rolul barului din bucătărie

Barul din bucătărie are mai multe roluri, pe de-o parte joacă rolul unei mese tradiționale, unde poți lua masa împreună cu familia, pe de altă parte poate fi folosit la pregătirea mesei, ca orice blat din bucătărie. Nu în ultimul rând, poate fi locul unde poți să te relaxezi cu prietenii la un pahar cu vin sau o cafea.

Barul la care poți lua masa maximizează spațiul pe care îl ai în bucătărie. Poate fi poziționat chiar lângă o masă mai mare de bucătărie. Este ca și cum ai avea o zonă suplimentară de servire a mesei. Mai mult decât atât, astfel se face trecerea mai ușor de la bucătărie spre zona de living, dacă vorbim despre amenajarea barului într-o bucătărie open space.  

Așadar, varianta unui par în bucătărie poate juca un rol important în ergonomia și funcționalitatea locuinței, contribuind la eficientizarea circulației în bucătărie și facilitând utilizarea spațiilor de depozitare. În plus, bucătăriile de bloc nu sunt recunoscute pentru dimensiunile lor generoase, motiv pentru care amenajarea bucătăriei cu bar rezolvă în mod ideal un open space, mai ales dacă ne referim la delimitarea livingului de zona de gătit. 

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-2

Sursa foto: Scauneonline

Criterii de care să ții cont în amenajare bucătăriei cu bar

Dacă dorești să ai un spațiu dedicat savurării unor gustări sau consumului unor băuturi alcoolice alături de persoanele dragi în timp ce socializați, amenajarea unui bar în bucătărie este opțiunea perfectă. Amenajarea barului nu este atât de greu de realizat precum pare și trebuie să știi, pentru început care sunt elementele de bază de care ai nevoie.

O masă lungă, cu o lățime mică, scaunele de bar, etajerele și rafturile sunt, în linii mari, elementele esențiale în amenajarea unei bucătării cu bar. Corpurile de iluminat sunt și ele indispensabile, pentru crearea unei atmosfere intime și relaxante. Descoperă în rândurile următoare câteva criterii esențiale pe care să le iei în considerare în amenajarea unei bucătării cu bar.

Stilul de amenajare a bucătăriei

Un bar de bucătărie trebuie să țină cont de stilul de amenajare al bucătăriei, implicit al livingului, dacă vorbim despre o bucătărie open space cu bar. Astfel, dacă bucătăria și livingul sunt amenajate în stil minimalist, piesele de mobilier alese pentru amenajarea barului vor fi simple, cu linii drepte și vor respecta principiile minimalismului. Locuința ta este amenajată în stil clasic? Atunci trebuie să te orientezi spre un model de bar din lemn masiv, în nuanțe neutre, care să corespundă acestui stil de amenajare.

Dorești să amenajezi un bar într-o bucătărie rustică tradițională? Există numeroase modele de baruri din lemn natural și scaune de bar care pot corespunde acestor criterii de design interior.

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-3

Sursa foto: Scauneonline

Materialul din care este realizat barul de bucătărie

Poți alege mai multe materiale, dar cele mai populare sunt barurile din lemn sau din metal. Barurile din lemn adaugă un plus de stil într-un spațiu care nu beneficiază întotdeauna de așa ceva, bucătăria. Barurile din acest material natural sunt perfecte pentru stilurile de amenajare clasic, retro sau rustic.

Barurile din metal sunt preferate pentru o bucătărie industrială sau modernă. De asemenea, poți face o combinație, integrând atât lemnul cât și metalul în designul barului din bucătărie.

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-4

Sursa foto: Scauneonline

Forma și culoarea barului de bucătărie

Barul din bucătărie poate avea formă de U sau G. Se pot adăuga câteva scaune de bar și vei obține un blat care deschide spațiul pe care îl ai la dispoziție. Poți opta pentru o culoare deosebită a barului în bucătărie, pentru a-i da o notă personală. Sau poți alege o imagine clasică și culori neutre pentru a crea o bucătărie estetică și confortabilă.

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-5

Sursa foto: Scauneonline

Corpurile de iluminat în bucătăria cu bar

Iluminarea poate transforma complet un spațiu. Este și cazul bucătăriei cu bar. Corpurile de iluminat tip pendul sunt perfecte dacă vrei ca zona barului să fie luminată deosebit. Există numeroase modele, în forme, culori și stiluri diferite. De pildă, chiar și corpurile de iluminat tip spot pot fi ideale pentru modelele de bar dintre bucătărie și living, mai ales dacă stilul de amenajare este unul modern. 

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-6

Sursa foto: Scauneonline

Scaune pentru barul din bucătărie

Un alt criteriu important în amenajarea bucătăriei cu bar este și alegerea scaunelor potrivite. Barul din bucătărie are nevoie de scaune speciale. Alegerea acestora nu trebuie să fie o bătaie de cap suplimentară, ci dimpotrivă, o oportunitate pentru a evidenția un stil sau pentru a armoniza spațiul bucătăriei.

 

În principal, scaunele pentru bar sunt alese în funcție de stilul de amenajare și de buget. Opțiunea cea mai la îndemână o reprezintă scaunele din metal: acestea se pot adapta perfect atât la bucătăriile amenajate modern, cât și la cele rustice. Pentru un stil mai sofisticat poți alege scaunele de bar curbate, din piele sau alte materiale. Pentru o sursă de inspirație, ți-am oferit într-un alt articol de pe blog criterii de baza pentru alegerea unor scaune de bar potrivite.  

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-7

Sursa foto: Scauneonline

Tipuri de masă de bar pentru bucătărie

În amenajarea unei bucătării cu bar, alegerea unei mese care să se integreze perfect în decor este esențială. Astfel, trebuie să alegi o mobilă de bucătărie cu bar care să aducă în prim plan masa tip bar în bucătărie. Există trei tipuri de mese pentru bucătăria cu bar:

 Masa tip bar clasică: este fixată pe perete, se recomandă pentru bucătăriile mici și se instalează în locul unde ar trebui să fie masa de bucătărie.

 Masa tip bar în formă de U: seamănă cu o insulă în bucătărie și este foarte comodă pentru pregătirea mesei.

 Masa tip bar pe colț: poate fi instalată acolo unde bucătăria este în colț și vei avea astfel mai mult spațiu.

 

În amenajarea bucătăriilor mici cu bar este recomandat să alegi o masă tip bar cu depozitare, în așa fel încât să te ajute să eficientizezi cât mai mult spațiul pe care-l ai la dispoziție în bucătărie. 

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-8

Sursa foto: Scauneonline

Cum alegi scaunele de bar potrivite

Într-un articol în care vorbeam despre cum alegi cele mai bune scaune pentru bar ți-am oferit deja o mulțime de criterii de selecție a scaunelor perfecte pentru amenajarea unei bucătării cu bar. În primul rând, scaunele de bar trebuie să fie confortabile. Astfel, primul aspect la care ar trebui să te gândești este dimensiunea lor. Există mai multe tipuri:

 Scaune de bar joase (58-71 cm): sunt preferate pentru blaturile și insulele de bucătărie care nu depășesc 102 cm.

 Scaune de bar clasice (72-81): sunt preferate pentru mesele cu înălțimea între 103-109 cm.

 Scaune de bar înalte (82-91 cm): se folosesc pentru mesele cu înălțimea cuprinsă între 110-119 cm.

 Scaunele de bar simple: sunt cele mai populare, nu au spătar, iar șezutul poate avea formă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară. Aceste scaune sunt cele mai întâlnite pentru că sunt utile, mai ales atunci când nu ai foarte mult spațiu la dispoziție (se pot poziționa sub blat/masă) atunci când nu le folosești. Pot avea un suport circular pentru picioare, pot fi ajustabile (înălțime reglabilă) și pivotante. Se găsesc în variante tapițate, cu umplutură din spumă sau din burete.

 Scaune de bar cu spătar sau cu spătar și brațe: sunt probabil cele mai comode, dar ocupă mai mult spațiu. Și aceste scaune se pot ajusta pe înălțime.

 Scaune de bar elegante: acestea pot avea spătar și brațe, pot fi tapițate și se potrivesc mai curând zonei de dining.

 

Îți recomandăm să alegi masa de bar și scaunele în același timp, pentru a evita situațiile nedorite în care nu se potrivesc. Iată și câteva poze cu un bar de bucătărie în care scaunele sunt alese perfect, atât în funcție de stilul de amenajare, cât și în funcție de înălțime. În plus, ți-am oferit deja informații cu privire la înălțimea potrivită pentru un scaun.

bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-9 

Sursa foto: Scauneonline

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-10

Sursa foto: Shutterstock

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-11

Sursa foto: Shutterstock

Bucătării cu bar: 5 idei de amenajare a bucătăriei

Așa cum am promis, îți vom oferi și câteva idei inspirate de amenajarea a bucătăriei cu bar, indiferent că vorbim despre un minibar între living și bucătărie sau despre o masă de bar între sufragerie și bucătărie. Iată recomandările noastre de design interior!  

1. Barul într-o bucătărie mică

Amenajarea unei bucătării mici nu este întotdeauna o misiune ușoară. Un bar este binevenit în orice bucătărie pentru că are un rol multifuncțional, dar într-o bucătărie mică el este cu atât mai apreciat pentru că poate servi pentru relaxare, depozitare, pregatirea și servitul mesei, fie că este vorba de un mic dejun pe fugă sau de o cină mai sofisticată.

 

Prin urmare, îți recomandăm să optezi pentru un bar de bucătărie în același stil predominant în amenajarea bucătăriei, de preferat în culori neutre și care să dețină multe spații de depozitare. 

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-12

Sursa foto: Scauneonline

2. Masa tip bar poate înlocui o masă clasică

Masa clasică din bucătărie poate fi înlocuită cu o masă model bar. Dacă aceasta ți se pare prea mică, pentru ocazii speciale poți să apelezi la o masă extensibilă. Masa din bucătărie poate fi locul perfect nu numai pentru a servi masa, dar și pentru a primi prietenii.

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-13

Sursa foto: Scauneonline

3. Insula cu bar

Insulele din bucătărie ies oricum în evidență față de restul mobilierului. Sunt multifuncționale, pe de o parte au o suprafață pe care se poate servi și pe de altă parte au spațiu de stocare. Tot ce trebuie să faci este să adaugi câteva scaune și ai un bar funcțional. Insula cu bar este perfectă dacă îți place să interacționezi cu ceilalți membri ai familiei când pregătești masa sau dacă îți place să ai un colț de relaxare în bucătărie.

 

Insula ar trebui să fie destul de generoasă ca spațiu pentru a include și o parte din electrocasnice, eventual chiuveta, spații de depozitare și loc de servit masa. Dacă totuși acest lucru nu este posibil, o idee bună pentru a economisi spațiu este aceea de a păstra electrocasnicele în mobilierul de perete și de a folosi insula doar ca blat de lucru sau zonă de luat masa. Poți, de asemenea, opta pentru o insulă cu două zone, una pentru gătit și una pentru servit masa. O altă variantă ar fi aceea să amenajezi o zonă de servit masa imediat lângă insulă.

 

Există și varianta unei insule mici, montată pe role. Aceasta poate servi, eventual, doar ca blat de lucru. Are avantajul că poate fi mutată, dar nu se recomandă pentru servirea mesei.

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-14

Sursa foto: Scauneonline

4. Peninsula cu bar

Peninsula cu bar poate fi o soluție potrivită pentru bucătăriile mici. Peninsula e o insulă care are o latură lipită de perete. Ocupă mai puțin spațiu pentru că nu mai trebuie lăsat loc de trecere pe partea lipită de perete. Are aceleași funcții ca și insula și se încadrează la fel de bine în stilul ales. Peninsula cu bar poate fi unul dintre cele mai inspirate modele de bar într-o casă cu spațiu redus. 

 bucatarii-cu-bar-modele-idei-amenajare-15

Sursa foto: Scauneonline

5. Bucătărie open space cu bar

Ai o bucătărie open space? Atunci, zona de bar a bucătăriei va fi, în fapt, un model de bar între living și bucătărie. Acesta poate fi folosit între cele două încăperi pentru a separa bucătăria de living cu un truc vizual, fără a fi despărțite de un perete. Pentru amenajarea unei bucătării open space cu bar reușite, poți crea un efect și mai puternic de trecere de la living la bucătărie prin amplasarea unor corpuri de iluminat tip pendul, cu un efect stilistic de impact.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Barul în bucătărie trebuie privit ca o oportunitate pentru a amenaja această zonă a locuinței tale în funcție de personalitatea, gusturile tale estetice, dar și nevoile pe care le ai. Tot ce ai de făcut este să planifici totul cu atenție și să ții seama de spațiul pe care îl ai la dispoziție în amenajarea unei bucătării cu bar.