Bucătării cu bar: 11+ idei și modele de amenajare

 

 

 

 

bucatarii-cu-bar-1

 

 

 

 

 

     Bucătăria este locul perfect unde membrii familiei petrec timp împreună sau cu prietenii. Tocmai de aceea, amenajarea acestui spațiu trebuie să fie în armonie cu restul locuinței și trebuie să te facă să te simți bine. Relaxarea presupune și amenajarea unui bar. Pentru că foarte puțini își permit să transforme o cameră întreagă într-un bar, cel mai adesea ne mulțumim cu minibaruri, baruri de smoothie-uri sau cafea, sau pur și simplu un simplu bar în bucătărie.

 


 

     Bucătăria cu bar se caracterizează în principal prin:

 ●stil;

 ●funcționalitate.

 

     Bucătăria open-space cu bar poate face legătura dintre spațiul livingului și al bucătăriei. În plus, barul poate fi folosit și ca spațiu de depozitare.

      Dacă vrei să-ți amenajezi o bucătărie cu bar, iată câteva idei și imagini cu bucătării cu bar din care te poți inspira.

 

 

Rolul barului din bucătărie

 

 

     Barul din bucătărie are mai multe roluri, pe de o parte joacă rolul unei mese tradiționale, unde poți lua masa împreună cu familia, pe de alta parte poate fi folosit la pregătirea mesei, ca orice blat din bucătărie. Nu în ultimul rând, poate fi locul unde poți să te relaxezi cu prietenii la un pahar cu vin sau o cafea. Barul la care poți lua masa maximizează spațiul pe care îl ai în bucătărie. Poate fi poziționat chiar lângă o masă mai mare de bucătărie. Este ca și cum ai avea o zonă suplimentară de servire a mesei. Mai mult decât atât, astfel se face trecerea mai ușor de la bucătărie spre zona de living.

 

 


Barul într-o bucătărie mică

 

 

bucatarii-cu-bar-2

 

 

 

     Amenajarea unei bucătării mici nu este întotdeauna o misiune ușoară. Un bar este binevenit în orice bucătărie pentru că are un rol multifuncțional, dar într-o bucătărie mică el este cu atât mai apreciat pentru că poate servi pentru relaxare, depozitare, pregatirea și servitul mesei, fie că este vorba de un mic dejun pe fugă, sau de o cină mai sofisticată.

 

 

 

 

Masa tip bar poate înlocui masa clasică

 

 

bucatarii-cu-bar-3

 

 

 

     Masa clasică din bucătărie poate fi înlocuită cu o masă model bar. Dacă aceasta ți se pare prea mică, pentru ocazii speciale poți să apelezi la o masă extensibilă. Masa din bucătărie poate fi locul perfect nu numai pentru a servi masa, dar și pentru a primi prietenii.

 

 

 

 

Insula cu bar

 

 

bucatarii-cu-bar-4

 

 

 

     Insulele din bucătărie ies oricum în evidență față de restul mobilierului. Sunt multifuncționale, pe de o parte au o suprafață pe care se poate servi și pe de altă parte au spațiu de stocare. Tot ce trebuie să faci este să adaugi câteva scaune și ai un bar funcțional. Insula cu bar este perfectă dacă îți place să interacționezi cu ceilalți membri ai familiei când pregătești masa, sau dacă îți place să ai un colț de relaxare în bucătărie.

 

 

     Insula ar trebui să fie destul de generoasă ca spațiu pentru a include și o parte din electrocasnice, eventual chiuveta, spații de depozitare și loc de servit masa. Dacă totuși acest lucru nu este posibil, o idee bună pentru a economisi spațiu este aceea de a păstra electrocasnicele în mobilierul de perete și de a folosi insula doar ca blat de lucru sau zonă de luat masa. Poți de asemenea opta pentru o insulă cu două zone, una pentru gătit și una pentru servit masa. O altă variantă ar fi aceea să amenajezi o zonă de servit masa imediat lângă insulă.

 

 

     Există și varianta unei insule mici, montată pe role. Aceasta poate servi, eventual, doar ca blat de lucru. Are avantajul că poate fi mutată, dar nu se recomandă pentru servirea mesei.

 

 

 

 

Peninsula cu bar

 

 

     Peninsula cu bar poate fi o soluție potrivită pentru bucătăriile mici. Peninsula e o insulă care are o latură lipită de perete. Ocupă mai puțin spațiu pentru că nu mai trebuie lăsat loc de trecere pe partea lipită de perete. Are aceleași funcții ca și insula, se încadrează la fel de bine în stilul ales.

 

 

bucatarii-cu-bar-5

 

 

 

 

Materialul din care este realizat barul

 

 

     Poți alege mai multe materiale, dar cele mai populare sunt barurile din lemn sau din metal. Barurile din lemn adaugă un plus de stil într-un spațiu care nu beneficiază întotdeauna de așa ceva, bucătăria. Barurile din acest material natural sunt perfecte pentru stilurile de amenajare clasic, retro sau rustic. Barurile din metal sunt preferate pentru o bucătărie industrială sau modernă. De asemenea, poți face o combinație, integrând atât lemnul cât și metalul în designul barului din bucătărie.

 

 

bucatarii-cu-bar-6

 

 

 

 

Forma și culoarea barului

 

 

     Barul din bucătărie poate avea formă de U sau G. Se pot adăuga câteva scaune de bar și vei obține un blat care deschide spațiul pe care îl ai la dispoziție. Poți opta pentru o culoare deosebită a barului, pentru a-i da o notă personală. Sau poți alege o imagine clasică și culori neutre pentru a crea o bucătărie estetică și confortabilă.

 

 

 

 

Tipuri de masă de bar pentru bucătărie

 

 

     Există 3 tipuri de mese pentru bucătăria cu bar:

 

Clasică: este fixată de perete, se recomandă pentru bucătăriile mici, se instalează în locul unde ar trebui să fie masa de bucătărie.

 

bucatarii-cu-bar-7

 

În formă de U: seamănă cu o insulă în bucătărie, este foarte comodă pentru pregătirea mesei.

 

●Masa bar pe colț: poate fi instalată acolo unde bucătăria este în colț, vei avea astfel mai mult spațiu.

 

 

 

 

Corpurile de iluminat în bucătăria cu bar

 

 

     Iluminarea poate transforma complet un spațiu. Este și cazul bucătăriei cu bar. Corpurile de iluminat tip pendul sunt perfecte dacă vrei ca zona barului să fie luminată deosebit. Există numeroase modele, în forme, culori și stiluri diferite.

 

 

bucatarii-cu-bar-8

 

 

bucatarii-cu-bar-9

 

 

 

 

Scaune pentru barul din bucătărie

 

 

     Barul din bucătărie are nevoie de scaune speciale. Alegerea acestora nu trebuie să fie o bătaie de cap suplimentară, ci dimpotrivă, o oportunitate pentru a evidenția un stil sau pentru a armoniza spațiul bucătăriei. În principal, scaunele pentru bar sunt alese în funcție de stilul de amenajare și de buget. Opțiunea cea mai la îndemână o reprezintă scaunele din metal: acestea se pot adapta perfect atât la bucătăriile amenajate modern, cât și la cele rustice. Pentru un stil mai sofisticat poți alege scaunele de bar curbate, din piele sau alte materiale.

 

 

 

 

Cum alegi scaunele de bar potrivite

 

 

     Scaunele de bar trebuie să fie confortabile. Primul aspect la care ar trebui să te gândești este dimensiunea lor. Există mai multe tipuri:

 

●Scaune de bar joase (58-71 cm): sunt preferate pentru blaturile și insulele de bucătărie care nu depășesc 102 cm.

 

●Scaune de bar clasice (72-81): sunt preferate pentru mesele cu înălțimea între 103-109 cm.

 

●Scaune de bar înalte (82-91 cm): se folosesc pentru mesele cu înălțimea cuprinsă între 110-119 cm.

 

bucatarii-cu-bar-10

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-bar-abs-169

 

●Scaunele de bar simple: sunt cele mai populare, nu au spătar, iar șezutul poate avea formă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară. Aceste scaune sunt cele mai întâlnite pentru că sunt utile, mai ales atunci când nu ai foarte mult spațiu la dispoziție (se pot poziționa sub blat/masă) atunci când nu le folosești. Pot avea un suport circular pentru picioare, pot fi ajustabile (înălțime reglabilă) și pivotante. Se găsesc în variante tapițate, cu umplutură din spumă sau din burete.

 

bucatarii-cu-bar-11

 

●Scaune de bar cu spătar sau cu spătar și brațe: sunt probabil cele mai comode, dar ocupă mai mult spațiu. Și aceste scaune se pot ajusta pe înălțime.

 

bucatarii-cu-bar-12

 

bucatarii-cu-bar-13

 

bucatarii-cu-bar-14

 

●Scaune de bar elegante: acestea pot avea spătar și brațe, pot fi tapițate și se potrivesc mai curând zonei de dining.

 

bucatarii-cu-bar-15

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-bar-ABS-129 Sursa foto:

 

bucatarii-cu-bar-16

https://www.scauneonline.ro/scaun-bar-abs-113

 

 

 

 

     Îți recomandăm să alegi masa de bar și scaunele în același timp, pentru a evita situațiile nedorite în care nu se potrivesc.

 

 

     Barul în bucătărie trebuie privit ca o oportunitate pentru a amenaja această zonă a locuinței tale în funcție de personalitatea, gusturile tale estetice dar și nevoile pe care le ai. Tot ce ai de făcut este să planifici totul cu atenție și să ții seama de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

 

 

Surse foto: Shutterstock și scauneonline.ro.