Amenajarea unei bucătării mici - 7 trucuri

 

pentru utilizarea eficientă a spațiului

 

 

 

 

Amenajarea unei bucătării mici

sursa foto: https://pixabay.com/photos/kitchen-kitchenette-apartment-room-2094707/

 

 

 

 

     Cui nu i-ar plăcea să aibă la dispoziție o bucătărie mare, cu o insulă de mijloc și spațiu de lucru pe care poate întinde oale, ingrediente și elemente de decor la nesfârșit? Însă realitatea apartamentelor de bloc ne obligă pe mulți dintre noi să ne descurcăm cu doar câțiva metri pătrați, în care să includem toate lucrurile necesare unei bucătării dotate și organizate eficient. Dacă te numeri și tu printre noi, acest articol este perfect pentru tine. Luând în considerare cele 3 reguli de bază în design-ul interior, îți vom dezvălui în rândurile ce urmează șapte trucuri de amenajare care utilizează la maximum spațiul disponibil, astfel încât gătitul să redevină o plăcere în bucătăria ta de mici dimensiuni.

 

 

1. Folosește pervazul ferestrei

 

     De obicei, fâșia de spațiu de sub fereastra bucătăriei rămâne nefolosită, când ar putea fi inclusă cu succes în amenajarea acestei încăperi. Eliberează blatul de lucru mutând prăjitorul de pâine sau raftul de condimente pe pervazul de la geam, oferindu-ți astfel o suprafață mai puțin aglomerată pe care poți decoji, toca sau amesteca în voie. Dacă adaugi un blat de lemn care să mărească acest nou găsit loc de depozitare, include și o plantă în ghiveci, care va înviora întreaga încăpere și va împrospăta aerul în mod constant.

 

 

2. Depozitează la vedere

 

     În momentul în care spațiul de depozitare din dulapuri nu este destul de încăpător pentru toate tigăile, bolurile și ustensilele acumulate de bucătarul din tine, este momentul să le așezi la vedere. Utilizează un perete gol și instalează rafturi de metal, pe care vei putea să aranjezi în stil eclectic o mulțime de vase și accesorii de bucătărie. Întreaga încăpere va dobândi un aer vintage, iar dulapurile tale vor putea să ascundă vesela și electrocasnicele utilizate mai rar, fără să fie îngrămădite și greu accesibile. Și pentru că ai deja cu siguranță cel puțin două scaune de bucătărie în jurul mesei, folosește spătarul unuia dintre ele pentru a adăuga un sistem metalic pe care poți agăța ștergare și linguri de lemn, care vor crea o senzație rustică autentică.

 

 

3. Alege scaunele potrivite

 

     Acum că am atins subiectul scaunelor, e nevoie să punctăm importanța alegerii eficiente a acestor piese de mobilier în cadrul unei încăperi de dimensiuni reduse. Ține cont de cele 5 criterii de alegere pentru scaunele de bucătărie pentru a te asigura că optezi pentru cele potrivite. Atunci când spațiul de manevră nu îți permite să te miști lejer între masă, frigider și blatul de lucru, este crucial ca restul mobilierului să nu îți împiedice pașii sau să îți limiteze și mai mult mișcările. În acest sens, nu te feri de adesea temutele scaune de bar, căci acestea pot fi o adiție excelentă într-o bucătărie mică. Datorită piciorului reglabil, le poți ascunde cu ușurință sub masă atunci când nu sunt folosite, pentru a maximiza spațiul de pe podea.

 

 

4. Dulapurile suspendate oferă un spațiu de depozitare suplimentar

 

     Cu siguranță ai acumulat de-a lungul timpului diferite electrocasnice, ustensile sau piese de veselă pe care le utilizezi doar la ocazii speciale, iar acest obiecte nu trebuie să ocupe spațiul prețios de depozitare de pe rafturi. Ai noroc, însă, pentru că acestea își vor găsi locul perfect deasupra dulapurilor suspendate, în porțiunea de spațiu până la nivelul tavanului, care rămâne adesea neutilizată. Poți așeza aici serviciul de ceai pe care îl păstrezi pentru vizita regală, oala minune folosită doar de Crăciun sau setul de sushi primit cadou, pe care încă nu ai avut curajul să îl folosești.

 

 

5. Alege o paletă cromatică ce deschide spațiul

 

     Amenajarea eficientă a unei încăperi de mici dimensiuni nu se oprește la organizarea corectă a mobilei, a obiectelor necesare și a accesoriilor decorative. Schema de culori trebuie să țină cont de faptul că spațiul disponibil este limitat, astfel că nuanțele predominante vor juca un rol important în stilizarea camerei. Optează pentru culori deschise, în general, însă nu te teme să vopsești un întreg perete în negru. Includerea unei culori închise în paleta cromatică poate să adauge profunzime bucătăriei, mai ales dacă aceasta este folosită ca accent. Joacă-te cu nuanțele pastelate pentru a crea o atmosferă liniștită și relaxantă sau adaugă pete de culori tari, care vor adăuga o doză de energie și vitalitate. Ideal este să nu acoperi întreaga cameră într-o singură culoare, pentru că astfel privirea nu va fi distrasă de diferențe și se va concentra asupra limitării spațiale.

 

 

6. Evită aglomerarea inutilă

 

     Printre cele mai eficiente trucuri de a face o bucătărie să pară mai mare este păstrarea dezordinii la un nivel vizual minim. Pe cât posibil, asigură-te că fiecare lucru are locul lui ferit vederii și păstrează pe suprafețele disponibile doar un minim de aparate și ustensile. Atunci când depozitezi diferite obiecte deasupra dulapurilor, ascunde-le în cutii asortate sau în coșuri împletite, iar bucătăria va căpăta un aer ordonat. Dacă agăți la vedere linguri de lemn, polonice și tigăi, încearcă să le alegi pe cele care se potrivesc, dând naștere unui stil coeziv și simetric.

 

 

7. Ai răbdare și caută chilipiruri

 

     Poate că cel mai dificil obiectiv de atins în procesul de amenajare al unei bucătării de mici dimensiuni este menținerea cheltuielilor în limitele unui buget prietenos. Pentru a nu-ți da peste cap economiile, atunci când pornești în căutarea unei piese de mobilier sau a unui aparat electrocasnic care să se potrivească de minune în spațiul limitat pe care îl ai la dispoziție, exersează-ți răbdarea. Cercetează oferta amănunțit și vei reuși, în final, să achiziționezi scaune ieftine, dar de calitate superioară, cuptorul cu microunde perfect, intrat la reducere, sau un set de pahare la un preț ce lasă loc și de un shaker de cocktail-uri. Doar pentru că lucrurile potrivite într-o bucătărie mică sunt mai greu de găsit, asta nu înseamnă că trebui să cheltuiești o avere pentru ele.

 

 

     Iată cum poți folosi doar câteva trucuri pentru a maximiza spațiul din bucătăria ta, pentru a obține o încăpere care să conțină toate obiectele de care ai nevoie, dar fără a da senzația de îngrămădeală. Cu puțină imaginație și simț creativ, orice chicinetă poate să devină bucătăria perfectă, indiferent de dimensiuni!