Amenajarea balconului: cum transformi un spațiu îngust într-o oază de relaxare?
Sursa foto: Shutterstock
Dintre toate încăperile dintr-o locuință, balconul rămâne adesea doar un spațiu gol pe care-l folosim pentru depozitare sau pentru a usca rufele. Cu alte cuvinte, balconul este o încăpere nu neapărat indispensabilă și care nu are o anumită utilitate. Însă ce ai spune dacă ai transforma balconul într-o zonă de confort și relaxare și dacă ai acorda mai multă atenție amenajării balconului?
Balconul tău poate fi nu numai un spațiu funcțional, în care depozitezi lucrurile pe care nu le vrei în casă, ci și un loc în care te relaxezi după orele de muncă, fie singur, fie împreună cu familia sau cu prietenii. Pentru a transforma balconul tău într-un spațiu de relaxare trebuie să-l amenajezi corect și să ții seama de câteva trucuri. Descoperă în rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre amenajare balconului, dar și trucuri la care poți apela pentru a-l transforma în oaza ta de relaxare!
Aspecte de care să ții cont în amenajarea balconului
Înainte de a începe amenajarea propriu-zisă a balconului, este esențial să ai în vedere câteva aspecte importante. Iată de ce trebuie să ții cont pentru o amenajare corectă și corespunzătoare a balconului!
Tipul balconului
Balconul poate fi de două feluri: închis sau deschis, această caracteristică influențând semnificativ amenajarea balconului.
● Balcon deschis
Una dintre cele mai întâlnite forme structurale ale unui astfel de spațiu este balconul deschis. Un astfel de balcon este destul de ușor de amenajat, însă este esențial să acorzi atenție detaliilor, întrucât vara se transformă în locul ideal pentru a servi cafeaua, în timp ce iarna vei întâmpina dificultăți în protejarea mobilierului balconului sau a altor decorațiuni.
De asemenea, ne confruntăm, din ce în ce mai des, cu fenomene meteorologice extreme. Trebuie să ții seama de asta dacă balconul tău este deschis. Astfel, pentru amenajarea unui balcon deschis va trebui să eviți mobilierul din lemn și să te orientezi spre piese realizate din materiale solide și rezistente.
● Balcon închis
Dacă balconul este închis, acesta vei fi protejat de condițiile meteorologice, indiferent de anotimp. De asemenea, zgomotul de afară va fi mai redus. Prin urmare, amenajarea acestui tip de balcon nu necesită sacrificii prea mari și există numeroase idei de amenajare pentru un balcon închis, mai ales dacă știi exact care va fi utilitatea acestuia.
Sursa foto: Shutterstock
Dimensiunea balconului
Dimensiunile unui balcon sunt alte aspecte de luat în considerare pentru a amenaja acest spațiu într-un potrivit nevoilor tale. E drept, poți să-ți amenajezi balconul indiferent de dimensiunile acestuia, pentru momente de relaxare. Este foarte simplu dacă, de pildă, folosești zone verticale pentru depozitare (plante, rafturi de cărți) și mobilier modular.
Dacă vrei ca balconul să devină o extensie a casei tale, păstrându-i dimensiunea de relaxare, poți utiliza accesorii textile, covorașe și surse de iluminare. Poți accentua starea de relaxare dacă decorezi balconul cu rogojini sau cu panouri din răchită. De asemenea, poți face separeuri sau poți folosi plante precum iedera, vița de vie pentru a acoperi grilajul balconului.
● Balcon mic
Amenajarea unui balcon mic este o adevărată provocare, mai ales dacă ai nevoie de un spațiu funcțional sau de un loc în care să te relaxezi. Este important să ții cont de dimensiunile încăperii atunci când alegi piesele de mobilier și decorațiunile ideale pentru balcon, conform spațiului de care beneficiezi.
● Balcon mare
Balcoanele de dimensiuni generoase nu ridică atât de multe probleme în ceea ce privește amenajarea, însă este esențial să ții cont de anumite criterii, precum tipul balconului, stilul de amenajare pe care-l dorești, dar și de nevoile tale în ceea ce privește spațiul.
Sursa foto: Shutterstock
Tipul de locuință
Un alt criteriu important pentru amenajarea balconului este tipul de locuință din care face parte. Chiar dacă pentru mulți acesta nu este un detaliu demn de luat în considerare, este destul de important, căci înainte de orice schimbare trebuie să te asiguri că structura de rezistență îți permite acest lucru.
● Balcon de apartament
Dacă locuiești la bloc, în mediul urban, poate fi destul de dificil să găsești liniștea de care ai nevoie și momentul tău de relaxare. Desigur, nu înseamnă că nu-ți poți transforma balconul într-un spațiu feeric. În funcție de spațiul pe care-l ai la dispoziție, poți utiliza mobilă și decorațiuni care să se potrivească stilului de amenajare al apartamentului.
● Balcon la casă
De regulă, balcoanele la casă sunt construite în așa fel încât să ofere suficient spațiu proprietarilor locuinței. Pentru o amenajare a balconului cât mai reușită, ideal ar fi să ții cont de designul casei și al grădinii, pentru ca balconul să se potrivească perfect în peisaj.
Stilul de amenajare
Ideal ar fi să ții seama, la amenajarea balconului, de stilul de amenajare din restul locuinței. Dacă ai optat pentru un stil minimalist scandinav, atunci folosește mobilier în stil scandinav și în balcon și nu supraaglomera inutil spațiul. Ai optat pentru stilul vintage? Poți alege mobilier vechi și elemente de decorare specifice stilului vintage și pentru balcon.
Stilul modern este cel care-ți caracterizează locuința? Atunci cu siguranță va trebui ca amenajarea balconului să fie una modernă. De pildă, poți opta pentru un set de scaune pentru terasă în stil modern, care să aducă un plus de stil spațiului modern de pe balcon. Chiar și stilul clasic este foarte ușor de obținut în amenajarea balconului, prin elemente moderne, elegante și sofisticate.
Sursa foto: Shutterstock
Intimitatea spațiului din balcon
Faptul că îți dorești să te relaxezi în balcon nu înseamnă că trebuie să renunți la intimitatea ta. Poți rezolva această dilemă cu ajutorul plantelor, care te pot ascunde de ochii curioșilor. Dacă vrei să ai plante în balconul tău, ai grijă din ce parte vine lumina de la soare, pentru a nu crea disconfort pentru tine sau pentru a face rău plantelor.
Poziționarea balconului
Locul în care este poziționat balconul poate influența considerabil amenajarea acestuia, întrucât oricine își dorește să transforme balconul într-o încăpere care să servească anumitor scopuri. De pildă, dacă balconul vine ca o extensie a bucătăriei, el poate fi locul ideal pentru depozitarea alimentelor sau te poate inspira să amenajezi un balcon cu bar, care să vină în completarea bucătăriei. Și vestea bună este că te poți inspira din amenajarea bucătăriei pentru a transforma balconul în locul perfect pentru relaxare!
Dacă balconul este poziționat în prelungirea dormitorului, el se poate transforma în oaza ta de relaxare, reprezentând un spațiu confortabil și îmbietor. Și în acest caz, amenajarea dormitorului îți va servi ca sursă de inspirație pentru amenajarea balconului, indiferent de dimensiunile sale.
Sursa foto: Shutterstock
Mobilierul pentru balcon
Mobilierul de balcon trebuie ales în funcție de mai multe criterii. În primul rând, este esențial să ții cont de dimensiunile balconului, de suprafața spațiului de amenajat, de stilul de amenajare al locuinței, dar și de funcționalitatea balconului. Important este să creezi un ambient perfect pentru tine și familia ta, un spațiu care să îmbie la relaxare. De pildă, câteva scaune de relaxare moderne și o măsuță de cafea minimalistă se vor potrivi de minune unui balcon situat în prelungirea dormitorului tău amenajat în stil modern.
Destinația balconului
Gândește-te cum vei folosi balconul, ce destinație îi dai: va fi spațiu pentru depozitare, de relaxare, de lucru sau de citit? Amenajarea balconului va depinde foarte mult de felul în care vrei să utilizezi acel spațiu, fie el mic sau mare. De exemplu, dacă nu beneficiezi de o locuință spațioasă, poți organiza balconul drept locul perfect pentru depozitare, fie că vorbim despre alimente, fie despre colecția ta impresionantă de pantofi.
Dacă iei în calcul varianta de bucătărie în balcon și vrei să-ți transformi balconul în locul potrivit pentru desfășurarea activităților culinare sau servirea mesei, trebuie să alegi corpuri de mobilier cât mai simple ca design, în așa fel încât să nu încarci prea mult spațiul. O masă și câteva scaune de bucătărie de dimensiuni mici, alături de alte câteva corpuri de mobilier minimaliste pot fi cele mai inspirate alegeri pentru o bucătărie în balcon.
Sursa foto: Shutterstock
Iluminarea balconului
Iluminarea este o componentă esențială în amenajarea balconului, așa cum se întâmplă și în cazul oricărei alte încăperi din locuință. Astfel, și balconul ar trebui iluminat corespunzător, în funcție de specificul și de personalitatea pe care ai dat-o spațiului. Folosește lumină cât mai aproape de cea naturală și o variantă ambientală pentru momentele de relaxare. Câteva lampadare sau felinare pot fi unele dintre cele mai inspirate idei de amenajat balconul.
Decorațiunile pentru amenajarea balconului
Atunci când vine vorba despre alegerea decorațiunilor pentru balcon, gusturile personale sunt cele care primează. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere criterii precum stilul de amenajare și dimensiunile balconului, în așa fel încât să te asiguri că faci alegerile potrivite. Dacă vorbim despre un balcon închis, în amenajarea acestuia poți opta pentru perdele și draperii, care să ofere și mai multă intimitate spațiului.
În cazul amenajărilor de balcoane mici, poți alege să decorezi spațiul pe verticală, prin rafturi sau etajere pe care să poziționezi ghivece cu flori sau accesorii decorative. Ideile de amenajare ale unui balcon sunt infinite la nivel de decorațiuni, așa că îți poți pune creativitatea la încercare.
Sursa foto: Shutterstock
Tipuri de amenajari ale balconului
Pe baza aspectelor menționate în rândurile de mai sus privind amenajarea balconului, ți-am pregătit în cele ce urmează și câteva dintre cele mai inspirate tipuri de amenajări ale balconului, în funcție de tipul și de dimensiunile acestuia. Iată ce idei de balcoane avem pentru tine!
Amenajarea balconului deschis
Balconul deschis este tipul de balcon cel mai des întâlnit. În timpul verii, un astfel de balcon poate fi un loc perfect pentru a lua micul dejun, dar odată cu venirea toamnei lucrurile se schimbă, este mai dificil să păstrezi curățenia în balcon și de asemenea, trebuie să găsești o metodă pentru a proteja corpurile de mobilier, florile sau decorațiunile care se află pe balcon.
Asta nu înseamnă că nu te poți bucura de un spațiu de relaxare în balconul tău, cel puțin pe perioada cu vreme bună. Pentru amenajarea balconului deschis ar trebui să eviți mobilierul de lemn sau ar trebui să alegi un mobilier rezistent, precum și elemente de decor din materiale rezistente. Foarte important, ar trebui să ai o masă și scaune din metal, pentru că acestea sunt mai rezistente.
Atunci când alegi scaunele pentru balconul tău, indiferent de tipul acestuia, ar fi bine să alegi produse rezistente la radiații, ultraviolete, apă, frig, căldură. Unele scaune pentru terase au avantajul că se pot depozita foarte ușor pe durata iernii, pentru că sunt suprapozabile sau pliabile. Pentru ca alegerea ta să fie mai simplă, există seturi de mobilier de terasă. În ceea ce privește decorarea balconului, poți folosi obiecte decorative (din textile, dar nu numai), pe care le poți aduce în casă atunci când vine anotimpul rece.
Oricât de mic ar fi spațiul balconului, ar fi bine să amenajezi un colț verde, cu ajutorul plantelor. Poți combina plantele cu zona de mobilier: dacă agăți plantele pe perete poți pune în partea de jos corpurile de mobilier pe care le dorești: scaune, perne, fotolii, măsuțe, hamac, chiar și un birou de lucru.
Sursa foto: ScauneOnline
Amenajarea balconului închis
Spre deosebire de balconul deschis, cel închis are câteva avantaje:
● Nu mai trebuie să alegi mobilierul dintr-un anumit material, pentru a fi protejat de condițiile meteorologice.
● Nu mai trebuie să protejezi plantele (iarna sau pe vreme de caniculă).
● Nu mai ești dependent de vremea bună, te poți bucura de balcon tot timpul anului, indiferent de anotimp și starea vremii.
Amenajarea balconului mic
În cazul unui balcon mic, amenajarea trebuie făcută într-un stil minimalist. Acest lucru înseamnă un număr limitat de obiecte de mobilier, dar de calitate (texturi, linii geometrice). Acest stil de amenajare se potrivește în special balcoanelor apartamentelor moderne. Un balcon mic amenajat cu bun gust va oferi impresia de spațiu, motiv pentru care nu trebuie să-l aglomerezi inutil cu mobilier și elemente de decor.
Amenajarea balconului lung și îngust
Balconul lung și îngust poate părea problematic, dar realitatea este că poți găsi soluții chiar și pentru un asemenea caz. De exemplu, poți înlocui scaunele cu băncuțe, sub care ai spațiu de depozitare. În acest fel poți menține atât confortul cât și utilitatea balconului. Dacă balconul lung și îngust are o ușă culisantă se poate lua în calcul și mobilă orientată spre locuință. În acest fel mai creezi locuri în plus pentru eventualii musafiri.
Așadar, dimensiunile mai puțin generoase ale balconului nu trebuie să te descurajeze prea mult. Dacă alegi corpuri de mobilier de dimensiuni mici sau mobilier multifuncțional poți realiza un spațiu de relaxare perfect. Poți de asemenea opta pentru suporți prinși de perete, cu plante agățătoare. O altă idee pentru balconul tău ar fi mobilierul care se pliază, cum ar fi scaunele pliabile.
Sursa foto: Shutterstock
Trucuri pentru amenajarea oazei tale de relaxare pe balcon
Există o serie de idei de amenajare a balconului care te pot ajuta să organizezi mai bine spațiul din balconul tău. Iată câteva dintre acestea:
● Eliberează balconul de lucrurile inutile, pentru a avea mai mult spațiu, mai ales dacă vrei să ai pe balcon un spațiu de relaxare.
● Poți folosi spațiul din colțurile balconului montând aici mese triunghiulare, colțare, ghivece de flori.
● Folosește ghivece cu flori pentru a da o notă de prospețime și culoare balconului. Poți face asta chiar dacă ai un balcon mai puțin generos din punct de vedere al spațiului. Plantele pot fi întreținute foarte ușor.
● Dacă vrei ca balconul să fie o continuare a livingului, încearcă să păstrezi o anume coerență din punct de vedere al stilului, pentru a nu exista o discrepanță prea mare între cele două spații.
● Poți prelungi nu numai livingul, dar și bucătăria în balcon, în felul acesta vei avea mai multă lumină naturală, o priveliște minunată atunci când mănânci și de asemenea poți amenaja un bar pentru orele de relaxare împreună cu prietenii.
● Poți organiza locul de joacă al copilului în balcon, mai ales dacă este un balcon închis, care beneficiază de suficientă lumină și căldură (pe timp de iarnă).
● În ceea ce privește decorarea balconului, folosește pernuțe sau alte materiale textile.
● Un alt aspect important legat de amenajarea balconului ține de lumina din timpul nopții. Poți să te folosești de diversele corpuri de iluminat pentru a crea o atmosferă aparte, dacă vrei să petreci serile în balconul tău. Sau, și mai bine, poți folosi instalații luminoase sau lanțuri solare montate de balustradă.
● Dacă spațiul îți permite, poți monta un hamac. Poți crea un spațiu ideal pentru lectură, dacă lîngă hamac pui o măsuță pentru fructe sau răcoritoare, sau o măsuță de cafea. Dacă balconul este închis poți monta și un raft pentru cărțile preferate sau cele pe care dorești să le citești în timpul verii.
● Atunci când te gândești la corpurile de mobilier pentru balcon nu opta neapărat pentru ceva foarte sofisticat. Poți improviza etajere și rafturi din cutii, sau poți transforma o ladă rezistentă într-un loc de ședere, pe care o poți decora cu o pernuță. Sau poți opta pentru scaune taburet speciali, în interiorul cărora poți depozita lucruri.
● Este important să nu amenajezi balconul cu mobilier din lemn netratat cu soluții care să îi confere rezistență împotriva umezelii (în cazul balcoanelor deschise). De asemenea, este bine să știi, pentru a te putea relaxa, un balcon nu are nevoie de prea multă mobilă. Poate doar o măsuță de cafea și două scaune, sau de fotolii confortabile, chiar dacă nu foarte mari. De asemenea, poți opta pentru mobilier ergonomic, scaune pliabile, mese, canapele pliante pe care le poți strânge foarte ușor când nu le mai folosești.
● Dacă vrei un balcon în care să te relaxezi, culorile sunt importante. Ideal ar fi să eviți materialele cu imprimeuri și texturi care încarcă. În ceea ce privește culorile, alege doar trei culori de bază. Dacă vrei să obții un loc relaxant, optează pentru o combinație de alb, albastru, culoarea nisipului.
Sursa foto: ScauneOnline
Dacă vrei să transformi balconul tău într-un spațiu de relaxare trebuie să știi că poți face acest lucru indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Ai nevoie doar de imaginație și balconul tău poate deveni cu adevărat o oază de relaxare. Folosește sfaturile noastre drept sursă de inspirație pentru o amenajare reușită a balconului și promitem că acest spațiu va deveni locul tău preferat din întreaga locuință!
Lasă un comentariu