În limbajul designerilor, culorile au capacitatea de a influența starea de spirit și de a reprezenta o reflexie a brandului în sine. Atunci când vine vorba de designul interior, acești factori fac ca selecția culorilor să fie esențială pentru decorul general. Institutul de culoare Pantone contribuie anul la tendințele în materie de culori, de mai bine de 20 de ani, iar pentru 2023, nuanța care promite să pună în evidență atât interioarele, cât și lumea modei este Viva Magenta, o nuanță neconvențională și deloc subtilă.

Pantone 18-1750 Viva Magenta, căci aceasta a fost desemnată culoarea anului 2023 este un roșu moale, îndrăzneț, însă deloc agresiv. Aceasta corespunde tendințelor maximaliste ale anului și inspiră entuziasm, curaj și optimism. Nu-i de mirare că promite să fie vedeta celor mai bune proiecte de design interior în 2023! Dacă dorești să descoperi cum poți să combini această nuanță în tendințe cu viitorul tău proiect de design interior, parcurge articolul următor pentru idei de design interior folosind culoarea anului 2023 de la Pantone!

Care este culoarea anului 2023?

Așa cum deja am afirmat încă din introducere, culoarea anului 2023 Pantone este Viva Magenta, o culoare cu siguranță îndrăzneață și plină de farmec. Viva Magenta este o culoare puternică, un roșu animat care poate face o declarație remarcabilă de stil, atât în lumea modei, cât și în designul interior. Cu alte cuvinte, culoarea anului 2023 îmbină pasiunea și energia roșului cu echilibrul și constanța albastrului, pentru a oferi un mix puternic și deosebit.

În ceea ce privește interioarele, această culoare se află la granița dintre stilul modern și stilul eclectic, întrucât prea mult ar putea copleși spațiul, iar cantitatea potrivită ar putea adăuga acele note de accent râvnite într-un decor modern. Descoperă în continuare cum poți utiliza culoarea anului 2023 în designul interior, pentru amenajări care dau dovadă de stil și de personalitate!

 culoarea-anului-2023-in-designul-interior-2

Sursa foto: Shutterstock

Cum să utilizezi culoarea anului 2023 Viva Magenta în amenajările interioare?

Așa cum menționam anterior, Viva Magenta este o culoare puternică, care poate face o adevărată declarație de stil. În plus, este o opțiune excelentă pentru paleta cromatică a locuinței, indiferent de încăpere și de stilul de amenajare ales. Poți folosi această culoare puternică pentru un aspect îndrăzneț, optând pentru un perete principal Viva Magenta, de pildă. Dar această culoare este o opțiune bună și pentru un design minimalist, unde poate adăuga un strop de culoare camerei pe care o decorezi.

De la amenajarea livingului și până la amenajarea dormitorului sau a zonei de dining, culoarea anului 2023 promite să evidențieze fiecare zonă din locuința ta. Așa că a venit momentul să-ți oferim și câteva exemple despre cum poți utiliza Viva Magenta în amenajările interioare, pentru spații pline de stil și personalitate!

Folosește Viva Magenta ca o pată de culoare

Dorești să aduci o pată de culoare unui living dominat de culori pastelate? Atâta vreme cât vei opta pentru o piesă de mobilier sau un element de decor în culoarea Viva Magenta, încăperea va fi departe de a fi plictisitoare. Așadar, poți transforma o canapea magenta, de pildă, într-unul dintre punctele culminante ale camerei de zi, care să transforme spațiul într-unul luminos și primitor, cu un rafinament jucăuș.

Combin-o cu culori analoage

Într-un articol anterior în care îți vorbeam despre cele mai bune combinații de culori, am menționat că există anumite culori așezate una lângă cealaltă în roata culorilor și care poartă numele de culori analog. Ei bine, poți utiliza culoarea anului 2023 în designul interior în combinație cu nuanțele sale analoage de pe roata culorilor. De pildă, poți opta pentru scaune de bucătărie în nuanța magenta, în timp ce pentru decorul bucătăriei poți folosi elemente textile în nuanțe de roșu, orange sau albastru-violet.

Utilizează culori cu nuanțe complementare

Un alt mod inedit prin care poți integra culoarea anului 2023 Pantone în amenajările interioare este prin folosirea unor culori în nuanțe complementare acesteia pentru decorul încăperilor din locuința ta. La o simplă analiză a roții culorilor, vei observa că nuanțele complementare magentei conțin tonuri de verde, iar această complementaritate se va dovedi ideală pentru designul interior. Numai imaginează-ți cum ar arăta colțul tău de lectură cu un scaun de relaxare în culoarea magenta, înconjurat de plante verzi de apartament!  

 culoarea-anului-2023-in-designul-interior-3

Sursa foto: Shutterstock

Idei pentru a folosi culoarea anului 2023 în designul interior

Pe baza informațiilor oferite anterior în ceea ce privește utilizarea culorii anului 2023 Viva Magenta în amenajările interioare, ne-am propus să te inspirăm cu o serie de idei de amenajare în funcție de încăperi. Iată propunerile noastre pentru designul interior al locuinței tale, folosind această culoare puternică!

Culoarea anului 2023 în dormitor

Viva Magenta poate fi o alegere inspirată pentru amenajarea dormitorului. Cunoști deja cele mai importante informații despre psihologia culorilor în designul interior, așa că dacă dorești să aduci un plus de veselie camerei de odihnă, poți adăuga oricând note subtile de magenta cu ajutorul pledurilor, al așternuturilor de pat, al draperiilor sau al pernelor decorative. Chiar și un covor pufos în nuanța magenta poate aduce dormitorului tău o notă luxuriantă, cu atât mai mult cu cât este amenajat în stil modern.

 culoarea-anului-2023-in-designul-interior-4

Sursa foto: Shutterstock

Viva Magenta în living și zona de dining

Livingul poate fi, de asemenea, spațiul potrivit în care să inserezi elemente de decor care să aducă un farmec aparte timpului petrecut în această încăpere, iar culoarea anului 2023 în designul interior este un candidat excelent datorită energiei pe care o inspiră. Astfel, poți include Viva Magenta în amenajarea livingului și a diningului, optând pentru elemente de accent, așa cum sunt corpurile de iluminat, draperiile, pernele decorative sau covoarele.

Dacă îți plac decorurile îndrăznețe, un fotoliu sau o canapea în diverse nuanțe de magenta se poate transforma în piesa de rezistență a camerei de zi. În zona de dining poți opta pentru scaune de dining din catifea în nuanța Viva Magenta, pentru un aer sofisticat.

 culoarea-anului-2023-in-designul-interior-5

Sursa foto: Shutterstock

Cum utilizezi culoarea anului 2023 în bucătărie?

Ți-am propus de-a lungul timpului numeroase culori pentru bucătărie, însă acum a venit rândul culorii anului 2023 să facă deliciul decorului acestei încăperi importante din locuința ta. Dacă dorești să folosești Viva Magenta ca o nuanță de accent, poți decora pereții bucătăriei cu tablouri în diferite nuanțe de magenta, poți opta pentru dulapuri de bucătărie în această culoare sau poți adăuga personalitate spațiului optând pentru finisaje în culoarea magenta.

Mai mult, poți alege să integrezi în decor scaune de bucătărie în nuanțe de magenta, care vor completa ideal un decor minimalist, în tonuri neutre. Poți utiliza culoarea anului 2023 și pentru elemente textile precum fețe de masă sau șervete de bucătărie, dar și pentru veselă, pentru a adăuga un plus de personalitate bucătăriei tale.

culoarea-anului-2023-in-designul-interior-6 

Sursa foto: Shutterstock

Viva Magenta în baie

Dacă Viva Magenta este considerată o culoare mult prea puternică pentru zonele principale din locuință, atunci de ce să nu o integrezi chiar și în cele mai mici încăperi din casa ta? De pildă, baia poate fi spațiul ideal pentru a te juca cu această culoare. Dacă nu te simți pregătit să utilezi baia cu electrocasnice în nuanța magenta, poți integra această culoare în decor prin covorașe pufoase de baie sau chiar și prin vasele pentru săpun sau suporturile pentru periuțele de dinți.  

culoarea-anului-2023-in-designul-interior-7 

Sursa foto: Shutterstock

Culoarea anului 2023 în amenajarea camerei copiilor

Fiecare culoare are propria vibrație și energie, iar diferitele nuanțe evocă emoții diferite. Fiind o culoare puternică și veselă, viva magenta poate fi integrată ideal în decorarea camerei copilului. Aici posibilitățile sunt nelimitate, întrucât camera celor mici cu siguranță trebuie să fie cea mai veselă încăpere din casă. Te poți juca cu piesele de mobilier și decorațiuni în culoarea anului 2023, de la paturi și comode, până la fotolii, tapet sau accesorii decorative.

Aici nu se va pune niciodată problema de prea multă culoare, așa că poți opta fie pentru dulapuri în culoarea Viva Magenta, fie pentru un scaun de birou pentru copii în această nuanță. De asemenea, pernele decorative, tablourile, corpurile de iluminat sau covoarele de dormitor pot fi alese în cele mai diverse nuanțe de magenta.

culoarea-anului-2023-in-designul-interior-8

Sursa foto: Shutterstock

 

Există o mulțime de modalități prin care poți integra culoarea anului 2023 Viva Magenta în amenajările interioare, pentru a crea spații uimitoare și plăcute din punct de vedere estetic. Sperăm că aceste inspirații de decor oferite te vor ajuta să evidențiezi culoarea Pantone a anului și să explorezi cele mai noi tendințe în materie de design interior. Vizitează magazinul Scauneonline și selectează cele mai trendy piese de mobilier în culoarea anului 2023 și nu numai!