birou-pe-balcon-idei-practice-pentru-un-spatiu-de-lucru-perfect-1

În ultimii ani, nevoia de spațiu a oamenilor a devenit din ce în ce mai mare, în timp ce interesul acestora față de moduri în care pot profita la maximum de spațiul disponibil în locuință a crescut. Acesta a fost și motivul pentru care oamenilor le-au venit tot felul de idei de amenajare a bucătăriei în balcon sau de amenajare a unui balcon cu bar, tocmai în ideea de a valorifica mai mult spațiul pe care-l au la dispoziție. În aceeași ordine de idei, știai că balconul se poate transforma și într-un spațiu de lucru ideal, unde-ți poți desfășura munca și unde poți studia?

 

Există o mulțime de persoane care au ales să amenajeze un birou pe balcon, fiecare în parte fiind extrem de mulțumit de rezultatul obținut. Odată ce ai pus la punct toate detaliile tehnice care țin de acest proiect, trebuie să iei în considerare și latura estetică a amenajării biroului pe balcon. Dacă și tu ești tentat de ideea exploatării spațiului disponibil în balcon, te invităm să parcurgi articolul următor pentru a descoperi o mulțime de idei practice pentru crearea unui spațiu de lucru perfect în balcon.

De ce să-ți amenajezi biroul în balcon?

Amenajarea biroului poate reprezenta o adevărată provocare, mai ales atunci când locuiești într-un apartament, iar spațiul disponibil nu pare să te ajute prea mult cu acest proiect. Și dacă te numeri printre cei care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea acasă, amenajarea unui birou este esențială. Așa că ce ai spune dacă ai dispune de un birou pe balcon? În fond, poți renunța destul de ușor la ideea transformării acestuia într-un spațiu de uscat rufe sau de depozitare, pentru a-i aduce o semnificație mai practică și mai cochetă.

 

De ce să-ți amenajezi un birou pe balcon? Dintre avantajele amenajării biroului în balcon menționăm:

 Poți beneficia din plin de lumina naturală, ceea ce te va ajuta să-ți mărești concentrarea atunci când lucrezi;

 Nu vei aglomera inutil restul încăperilor din locuință, reușind să păstrezi armonia în interiorul casei;

 Vei avea parte de liniște și îți vei putea transforma spațiul după bunul plac.

 birou-pe-balcon-idei-practice-pentru-un-spatiu-de-lucru-perfect-2

Sursa foto: Shutterstock

Amenajare birou pe balcon în funcție de dimensiuni

Amenajarea biroului pe balcon este o variantă extrem de practică și se aplică excelent celor care locuiesc la bloc și nu beneficiază de un spațiu prea generos în interiorul apartamentului. Desigur, există și balcoane de dimensiuni mari, în cazul persoanelor care locuiesc, de cele mai multe ori, la casă, acestea din urmă neimpunând atât de multe restricții în ceea ce privește amenajarea biroului. Descoperă în continuare cum poți amenaja un birou pe balcon în funcție de dimensiunile spațiului.

Idei de amenajare a unui birou mic

În situația în care vorbim despre amenajarea unui birou într-un spațiu mic de balcon, închis, cea mai bună soluție o reprezintă amenajarea pe plan vertical. Deja ți-am oferit într-un articol anterior informații despre amenajarea balconului îngust, așa că te poți „înarma” de acolo cu o serie de idei care să te ajute să beneficiezi din plin de spațiul pe care-l ai la dispoziție. Acum vorbim, însă, despre transformarea balconului în spațiu de lucru, așa că te vom inspira cu câteva idei de amenajare a unui birou într-un balcon de dimensiuni mici.

 Alege o paletă cromatică neutră a biroului

Atunci când dai startul unui proiect de amenajare a unui spațiu mic, există întotdeauna anumite trucuri la care poți apela pentru a crea iluzia de spațiu mai mare. Unul dintre acestea este o paletă cromatică neutră, în nuanțe deschise, care să mărească vizual spațiul îngust al biroului pe balcon.

 Investește în rafturi și polițe pe care să le montezi pe perete

Așa cum menționam anterior, amenajarea spațiului pe verticală este una dintre cele mai bune idei de amenajare a unui spațiu mic. Dacă vorbim despre amenajarea biroului într-un balcon mic te sfătuim să optezi pentru rafturi și polițe montate la nivelul pereților, pentru a oferi senzația de spațiu aerisit.

 Folosește cutii de depozitare pentru documente și alte obiecte

Cutiile de depozitare sunt întotdeauna o soluție inteligentă pentru valorificarea spațiului, așa că o idee excelentă în cazul unui birou pe balcon poate fi achiziționarea unor cutii, în care să-ți păstrezi documentele și alte obiecte de care ai nevoie în birou.

 Optează pentru piese de mobilier de dimensiuni mici

Amenajarea unui birou mic impune, implicit, alegerea unor piese de mobilier de dimensiuni mici, care să se încadreze ideal într-un spațiu relativ îngust. Așadar, îți recomandăm să optezi pentru un birou făcut pe comandă, în urma măsurătorilor și un scaun de birou de dimensiuni mici, care să nu ocupe mult spațiu, dar care să nu-ți sacrifice în niciun fel confortul.

 Permite luminii să invadeze spațiul din balcon

Un spațiu invadat de lumină va părea întotdeauna unul aerisit, motiv pentru care îți recomandăm ca atunci când amenajezi biroul pe balcon, acesta din urmă fiind de dimensiuni mici, să lași lumina naturală să pătrundă, în vederea obținerii unui efect de mărire a spațiului. Lumina naturală aduce cu sine o serie de beneficii pentru concentrarea la birou, așa că aceasta idee de amenajare nu poate aduce decât lucruri bune pentru spațiu și pentru activitatea ta.

 birou-pe-balcon-idei-practice-pentru-un-spatiu-de-lucru-perfect-3

Sursa foto: Shutterstock

Idei de amenajare a unui birou de dimensiuni mari

Dacă te bucuri de un balcon cu dimensiuni mari, trebuie să știi că și aici există posibilitatea de a cădea în cealaltă extremă și să existe tentația de a încărca prea mult biroul cu piese de mobilier sau elemente de decor. Tocmai de aceea, este bine să acorzi atenție la detalii. Iată câteva idei care să te inspire la amenajarea biroului pe balcon, când acesta beneficiază de un spațiu generos:

 Alege piese de mobilier în raport cu spațiul de care dispui

Amenajezi un birou într-un balcon de mari dimensiuni? În acest caz, spațiul nu mai reprezintă o problemă, așa că poți alege un birou din lemn masiv, alături de un dulap cu uși în care să-ți păstrezi toate documentele și obiectele necesare. Mai mult, poți alege chiar și un scaun de gaming, de dimensiuni generoase, în care să te simți confortabil la birou.   

 Amplasează un covor care să aducă căldură spațiului

Având în vedere spațiul de care dispui, poți decora biroul din balcon cu un covor, care nu doar că va aduce un plus de căldură și confort spațiului, dar îl va și completa din punct de vedere estetic. Alege un astfel de elemente de decor în nuanțele perfecte pentru stilul de amenajare predominant.  

 Optează pentru un fotoliu confortabil în zona de relaxare

Dacă spațiul îți permite, poți crea în biroul din balcon și o zonă de relaxare, în care să existe un fotoliu confortabil, din care să poți urmări prezentările sau un scaun de relaxare, alături de o măsuță de cafea.

 Ia în calcul prezența unui mini frigider în birou pe balcon

Un mini frigider se va dovedi extrem de util în timpul orelor intense de lucru și cum spațiul balconului îți permite un astfel de element, ar fi indicat să-i găsești un loc acestuia în apropierea biroului, pentru a avea întotdeauna la îndemână diverse băuturi sau gustări.

 Integrează în decor tablouri și ghivece cu flori

Ghivecele cu flori, tablourile sau micile accesorii sunt cele care vor face cu adevărat diferența în amenajarea biroului, motiv pentru care îți recomandăm să le integrezi și tu în spațiul balconului. Ai grijă, însă, la dimensiunile acestora, pentru a nu încărca prea mult încăperea.

 birou-pe-balcon-idei-practice-pentru-un-spatiu-de-lucru-perfect-4

Sursa foto: Shutterstock

Cum să transformi balconul în birou: pași de urmat

Pentru a transforma balconul în birou este nevoie să parcurgi o serie de pași până să ajungi la forma finală a proiectului de amenajare. Descoperă în continuare pașii de urmat, descriși într-un mod succint și practic:

 Pentru început, va fi nevoie să golești complet balconul de toate lucrurile depozitate acolo de-a lungul timpului. Ulterior poți corecta diversele denivelări sau nereguli, sau poți alege să îndepărtezi complet finisajele existente și să le înlocuiești cu altele noi, care să se potrivească stilului de amenajare a locuinței.

 În etapa următoare este nevoie să te hotărăști asupra materialelor pe care le vei folosi pentru pardoseală, în cazul în care alegi să reamenajezi complet spațiul balconului. Zugrăvește pereții dacă ești de părere că este nevoie și alege culori care să se potrivească spațiului și stilului de design interior ales.

 Analizează spațiul pe care-l ai la dispoziție și observă cum poți amplasa fiecare piesă de mobilier și fiecare element de decor, în așa fel încât să beneficiezi de un spațiu aerisit și prea puțin încărcat.

 Dacă dispui de spațiu suficient și îți dorești să creezi mai multe zone de interes pe balcon, acordă atenție modului în care vrei să amplasezi piesele de mobilier, dar și culorilor pe care le alegi, în așa fel încât acestea să se potrivească și să creeze un spațiu armonios.

 Alege materiale de calitate pentru amenajarea biroului pe balcon, care să reziste în timp. De asemenea, pune întotdeauna accent pe confort, căci acesta este esențial în experiența lucrului de acasă.

 Ai în vedere că amenajarea unui birou acasă trebuie să dea naștere unui spațiu primitor și aerisit, încărcat cu energie pozitivă.

 birou-pe-balcon-idei-practice-pentru-un-spatiu-de-lucru-perfect-5

Sursa foto: Shutterstock

Detalii necesare pentru amenajarea unui birou pe balcon

Așa cum este de la sine înțeles în cadrul oricărei amenajări, și amenajarea biroului pe balcon are la bază câteva detalii care pot face diferența în designul interior al locuinței. Parcurge rândurile următoare pentru a descoperi despre ce detalii de amenajare este vorba!

Piese de mobilier pentru birou pe balcon

În primul rând, piesele de mobilier sunt cele mai importante detalii într-o amenajare. Prin urmare, trebuie să acorzi acestora o atenție deosebită. Piese de mobilier precum biroul, scaunul de birou, fotoliul, dulapurile, rafturile sau etajerele trebuie să fie alese în așa fel încât să corespundă ca dimensiuni spațiului din balcon. Mai mult decât atât, acestea trebuie să respecte stilul de amenajare a balconului, respectiv a întregii locuințe.

 

În cazul amenajării unui balcon de dimensiuni mici, îți recomandăm să optezi pentru minimalism sau pentru stilul scandinav, extrem de potrivite pentru un astfel de spațiu.

Paleta cromatică în balcon

Ți-am vorbit în urmă cu ceva timp despre psihologia culorilor în designul interior, așa că deja ești conștient despre influența culorilor asupra stării de spirit. Prin urmare, paleta cromatică a biroului devine un detaliu important în amenajarea balconului, căci există culori precum alb, gri, maro și bej, ideale pentru sporirea concentrării în timpul programului de lucru. Mai mult, acestea se vor demonstra alegeri excelente pentru amenajarea biroului într-un spațiu mic în balcon.

Finisaje pentru balcon

Un alt detaliu important în amenajarea biroului pe balcon sunt și finisajele. În timp ce pardoseala din gresie este una dintre cele mai des întâlnite tipuri de pardoseala pentru balcon, un parchet din lemn masiv poate fi, de asemenea, una dintre cele mai inspirate alegeri pentru designul interior al balconului. Desigur, va trebui să acorzi atenție, în acest caz, nivelului de umiditate din încăpere, pentru a te asigura că pardoseala nu se va deteriora, în timp.

Decorațiuni în amenajarea biroului pe balcon

Niciun spațiu nu va fi complet fără prezența decorațiunilor, iar biroul pe balcon nu face excepție de la regulă. Dacă spațiul îți permite, poți opta pentru amplasarea a mai multe ghivece cu plante de apartament pe balcon, pentru a te simți aproape de natură și pentru a crea contraste fermecătoare pe balcon. De asemenea, tablourile și accesoriile pentru mobilier pot fi alegeri la fel de interesante pentru amenajarea spațiului din balcon.

Iluminatul în biroul din balcon

Sursele de iluminat reprezintă, de asemenea, detalii importante de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi biroul pe balcon. Chiar dacă pe timpul zilei poți beneficia din plin de lumina naturală, acest lucru nu va fi posibil pe parcursul întregii zile. Optează pentru o lustră tip pendul, care să asigure iluminatul general, dar și pentru surse alternative precum o lampă de birou sau o lampă de podea, pentru lumina de accent.

 birou-pe-balcon-idei-practice-pentru-un-spatiu-de-lucru-perfect-6

Sursa foto: Shutterstock

 

Amenajarea biroului pe balcon nu ar mai trebui privită acum ca o adevărată provocare, când ai la dispoziție atâtea idei creative de amenajare a spațiului de pe balcon. Lasă-te inspirat de sfaturile și recomandările noastre și oferă un nou rol balconului tău, transformându-l în spațiul ideal pentru lucru și relaxare. Magazinul Scauneonline promite să te aștepte cu cele mai cool modele de scaune de birou și de relaxare, menite să aducă un plus de confort în amenajarea biroului tău de acasă!