O terasă acoperită și amenajată după ultimele tendințe în materie de design adaugă un plus de valoare oricărei locuințe, fie că vorbim despre o verandă cu dimensiuni generoase, fie că ne referim la un balcon cochet de mici dimensiuni. Amenajarea terasei acoperite va face tranziția dintre interiorul și exteriorul casei, acest spațiu fiind ideal ca zonă de relaxare sau de socializare pentru cei ai casei și pentru oaspeți, în egală măsură.

Dacă și tu plănuiești un astfel de proiect pentru locuința ta, te invităm să citești în continuare pentru a descoperi cele mai populare idei de amenajare a unei terase acoperite în materie de design. Mai mult, vei afla și care sunt cele mai potrivite piese de mobilier pe care le poți integra în amenajarea terasei acoperite, în așa fel încât să transformi acest spațiu suplimentar într-unul parcă desprins din revistele de arhitectură. Ești gata să te inspiri din cele mai cool modele de terase? Iată ce trebuie să știi!


Principii de bază în amenajarea unei terase exterioare

Așa cum povesteam într-un articol anterior de pe blog cu privire la amenajarea unei terase exterioare, acest proiect de amenajare are la bază anumite reguli. Descoperă în rândurile următoare care sunt principiile fundamentale pentru amenajarea unei terase acoperite!


Luminozitatea terasei exterioare

Un aspect important care definește acest tip de amenajare este cu siguranță luminozitatea. Terasa, fie ea acoperită sau deschisă, trebuie să fie cât mai aerisită, să-ți permită să te miști liber și să-ți ofere o imagine neobstrucționată a peisajului care o înconjoară. În același timp, o terasă exterioară trebuie să beneficieze și de un sistem de umbrire, dacă vrei să te bucuri de acest spațiu indiferent de vreme și de condițiile meteorologice.


Mobilierul pentru terasă

Un alt element esențial în amenajarea oricărei terase exterioare este și mobilierul pentru terasă, care trebuie ales în funcție de dimensiunea și forma terasei, dar și de stilul de amenajare pe care dorești să-l propui. Ideal ar fi să optezi pentru piese de mobilier practice, multifuncționale, care să transforme acest spațiu într-unul care să îmbie la relaxare și voie bună.


Stilul de amenajare al terasei

Pentru un aspect unitar, trebuie să ții cont ca designul terasei acoperite sau deschise să fie complementar celui al locuinței, atât în ceea ce privește paleta cromatică, cât și materialele utilizate în amenajare. De pildă, unei locuințe din lemn, amenajată în tonuri calde, i se va potrivi o terasă exterioară realizată din cherestea și decorată cu elemente rustice, care să continue designul interior al casei.


amenajare-terasa-acoperita-2

Sursa foto: Shutterstock


Avantajele unei terase acoperite

Pentru că în articolul de astăzi ne dorim să abordăm subiectul amenajării unei terase acoperite, ne-am propus să îți oferim și o serie de avantaje care vin la pachet cu un astfel de tip de amenajare. Așadar, dacă deja deții o terasă exterioară deschisă sau dacă dorești să începi proiectul de amenajare al unei terase exterioare, iată care sunt cele mai importante beneficii pe care o terasă acoperită ți le poate aduce!


Oferă un spațiu extins de locuit și de divertisment

Amenajarea unei terase acoperite îți va oferi un spațiu suplimentar pentru a lucra, a te relaxa și a petrece timp în aer liber. Terasele acoperite continuă să câștige din ce în ce mai multă popularitate în rândul proprietarilor de case, cu atât mai mult cu cât pot fi folosite ca zone de zi și de luat masa, la bucătării și baruri în aer liber.

Îți amintești de bucătăria de vară despre care-ți povesteam într-un articol anterior? Ei bine, o terasă acoperită se dovedește a fi spațiul ideal pentru o astfel de amenajare! Și asta pentru că e modalitatea perfectă de a te asigura că vremea neprevăzută nu va „muta” niciodată petrecerea în interior!


Este eficientă din punct de vedere energetic

Știai că o terasă acoperită îți poate menține casa mai răcoroasă în lunile calde de vară? Amenajarea unei terase acoperite „ține umbră” locuinței și împiedică soarele să bată direct în ferestrele casei. O casă mai răcoroasă înseamnă minima funcționare a aerului condiționat, ceea ce cu siguranță se va resimți la următoarele facturi la curent!


Nu lasă condițiile meteo să te îngrijoreze

Vreme nefavorabilă? Nu-ți face griji! O terasă acoperită îți va permite să te bucuri de spațiul exterior indiferent de condițiile meteo. Aceasta asigură umbra necesară atunci când soarele devine copleșitor și te adăpostește atunci când plouă. Pentru o protecție suplimentară împotriva condițiilor meteo, poți opta chiar și pentru acoperirea părților laterale ale terasei. De asemenea, prin amenajarea terasei acoperite cu elemente de încălzire, precum un șemineu, te poți bucura de acest spațiu chiar și în lunile reci de iarnă.


Protejează piesele de mobilier

Un lucru este cert: nu te poți desfășura în voie în aer liber fără piesele de mobilier adecvate. Spațiile de locuit în aer liber sunt atent mobilate și decorate ca orice altă încăpere din locuință, ceea ce face ca păstrarea mobilierului în condiții optime să fie deosebit de importantă. Mobilierul de terasă, covoarele de exterior și alte articole se pot deteriora considerabil atunci când sunt expuse zilnic la intemperii. Nu și în cazul amenajării unei terase acoperite!

O terasă exterioară închisă te va ajuta să păstrezi piesele de mobilier și restul decorului în cele mai bune condiții, an după an. În fond, ar fi și păcat să lași asemenea articole costisitoare să se irosească, lăsând vremea să facă ravagii asupra investiției tale.


Crește valoarea locuinței

Terasele acoperite și spațiile de locuit în aer liber pot adăuga valoare semnificativă casei tale. La urma urmei, cumpărătorii din prezent caută locuințe cu spații amenajate în aer liber. Chiar dacă nu intenționezi să-ți pui locuința la vânzare, amenajarea unei terase acoperite îți va oferi ocazia să te bucuri de petrecerea timpului în aer liber. Iar dacă va veni vreodată momentul, o terasă exterioară acoperită poate fi factorul decisiv pentru potențialii cumpărători.

amenajare-terasa-acoperita-3

Sursa foto: Shutterstock


Mobilier necesar în interiorul unei terase acoperite

Accesul pe terasă, fie din living sau din bucătărie, face extrem de practică folosirea spațiului exterior, fie ca locul în care alegi să-ți savurezi cafeaua, fie ca spațiu de dining sau ca o bucătărie exterioară. În funcție de destinația pe care o dai spațiului și de dimensiunile acestuia, există numeroase piese de mobilier pentru exterior menite să transforme terasa exterioară într-o zonă în care îți vei dori să petreci cât mai mult timp.

Iată care este mobilierul necesar pentru amenajarea unei terase acoperite, în funcție de scopul pe care acest spațiu îl servește!


Piese de mobilier pentru o terasă exterioară ca zonă de relaxare

Dacă dorești să-ți transformi terasa exterioară acoperită într-un spațiu care îndeamnă la relaxare, cu siguranță din amenajarea terasei acoperite nu trebuie să lipsească piese de mobilier precum:


 canapea și fotolii confortabile, în cazul în care terasa beneficiază de un spațiu generos;

 măsuță de cafea pentru terasă;

 scaune de terasă și grădină.


Piese de mobilier pentru o terasă exterioară ca zonă de dining

Vrei ca terasa exterioară să se transforme într-o zonă de dining cochetă și spațiul pe care-l ai la dispoziție îți oferă posibilitatea unui astfel de proiect de amenajare? Iată ce piese de mobilier sunt necesare în acest sens:

 masă de dining cu dimensiuni generoase;

 scaune de dining;

 bufet pentru depozitarea articolelor necesare pentru aranjarea mesei.


Piese de mobilier pentru o terasă exterioară ca zonă de bucătărie

Aș cum menționam anterior în articol, o bucătărie de vară este o idee excelentă pentru terasa exterioară. Nu știi niciodată când se anunță un barbeque day și ești gazda unei petreceri, așa că iată de ce piese de mobilier vei avea nevoie în amenajarea terasei închise:

 masă de bucătărie care să se integreze ideal în decorul exterior;

 scaune de bucătărie din materiale perfecte pentru spațiul exterior sau scaune pliabile în cazul în care spațiul nu-ți permite;

 câteva dulapuri de bucătărie în care să depozitezi toate elementele și ustensilele necesare pentru pregătirea mesei.  


Piese de mobilier pentru o terasă exterioară ca zonă de bar

Imaginează-ți că am reușit să plănuim împreună proiectul unui balcon cu bar, așa că amenajarea unei terase închise cu bar cu siguranță este o idee excelentă, cu atât mai mult cu cât spațiul îți permite piese de mobilier pe măsura încăperii. Vei avea nevoie de piese de mobilier precum:

 masă de bar;

 scaune de bar cochete;

 scaune de relaxare, pentru momentele în care musafirii doresc să servească cocktailuri într-un mod confortabil.


Am menționat mai sus că unul dintre avantajele principale ale unei terase acoperite este cea de a asigura protecția necesară pieselor de mobilier. Prin urmare, poți utiliza în amenajarea terasei închise un mobilier pe care l-ai alege și pentru interiorul locuinței, întrucât acesta nu va risca să se deterioreze. Desigur, alegerea mobilierului de exterior, atunci când vorbim despre amenajarea grădinii, presupune alte criterii de selecție, întrucât mobila este expusă tuturor condițiilor meteo nefavorabile.

amenajare-terasa-acoperita-4

Sursa foto: Shutterstock


Idei de amenajare a unei terase închise

Așa cum am promis, la final de articol îți vom oferi și cele mai cool idei de amenajare pentru o terasă acoperită, în așa fel încât să găsești aici cea mai bună doză de inspirație pentru începerea acestui proiect. Iată propunerile noastre pentru amenajarea unei terase exterioare!  


1. Terasă acoperită în stil modern

Despre stilul modern în designul interior am vorbit cu numeroase ocazii. Acesta poate fi abordat cu succes și în amenajarea terasei acoperite. Mobilierul în stil modern poate fi reprezentat de o canapea și fotolii confortabile, de o masă modernă pentru terasă, de un semineu integrat estetic în decor și de nuanțe neutre, cu diverse culori de accent. Inspiră-te din imaginea următoare dacă dorești să recreezi un cadru modern în spațiul terasei tale închise.

amenajare-terasa-acoperita-5

Sursa foto: Shutterstock


2. Terasă acoperită în stil rustic

Terasa exterioară reprezintă continuarea unei bucătării rustice tradiționale? Atunci cu siguranță stilul rustic va trebui să fie cel dominant în amenajarea terasei acoperite. Cu pardoseală și tavan din lemn, piese de mobilier din lemn și sticlă, alături de jardiniere cu plante de grădină, terasa ta exterioară va reuși să inspire stilul rustic predominant în interiorul locuinței tale.

amenajare-terasa-acoperita-6

Sursa foto: Shutterstock


3. Terasă acoperită cu design scandinav

Stilul scandinav în amenajările interioare nu mai are nevoie de nicio introducere, întrucât caracteristicile stilului nordic îți sunt cu siguranță bine întipărite în minte. Numărul redus de piese de mobilier, liniile simple, culorile neutre și elementele decorative inspirate din natură sunt principalele elemente care nu trebuie să lipsească din amenajarea terasei acoperite. Imaginea următoare definește cel mai bine o terasă închisă în stil scandinav!

amenajare-terasa-acoperita-7

Sursa foto: Shutterstock


4. Terasă acoperită cu design shabby chic

Tonurile calde, mobilierul cu accente vintage, culorile pastelate și imprimeurile se numără printre cele mai importante caracteristici ale stilului shabby chic. Acest stil poate fi una dintre cele mai bune idei pentru amenajarea unei terase închise și îl poți aborda optând pentru o canapea și fotolii confortabile pentru terasă, frumos decorate cu perne decorative cu imprimeuri, tabureți, măsuță de cafea și mici carpete cu inspirație vintage.

amenajare-terasa-acoperita-8

Sursa foto: Shutterstock


5. Terasă acoperită în stil boem

Stilul boem este echivalentul unicității și al spiritului liber, al culorilor vibrante și al elementelor de diferite inspirații etnice. Dacă și tu dorești să integrezi acest stil în amenajarea terasei acoperite, îți sugerăm să optezi pentru canapea și fotolii în culori vibrante, dar și plante verzi sau colorate, care să anime atmosfera pe terasă. Exact ca în peisajul de mai jos!  

amenajare-terasa-acoperita-9

Sursa foto: Shutterstock

Amenajarea unei terase acoperite nu ar trebuie să fie un proiect greu de dus la îndeplinire, întrucât însăși locuința te ghidează în alegerea stilului de amenajare potrivit acestui spațiu. Ține cont ca terasa să se îmbine armonios cu stilul arhitectural al casei tale, să răspundă nevoilor tale și să redea un spațiu în care să-ți facă plăcere să petreci timp alături de cei dragi. Noi te așteptăm în magazinul ScauneOnline cu cele mai bune seturi de mobilier pentru noua ta terasă acoperită, dar și multe alte piese de mobilier perfecte pentru o astfel de amenajare!