Amenajare apartament tip vagon

 amenajare-apartament-tip-vagon-ghid-1

Sursă foto: shutterstock.com

 Cu ajutorul recomandărilor potrivite, poți transforma un spațiu redus și cu o compartimentare dificilă într-un loc confortabil. Ți-am pregătit în cadrul acestui articol informații detaliate despre apartament tip vagon, ce înseamnă acesta, cum se realizează amenajarea unei astfel de locuințe și sfaturi practice pentru decorare.

Ce înseamnă apartament de tip vagon?

Idei de amenajare a unui apartament tip vagon

Apartament de o persoană

Apartament pentru două persoane

Apartament pentru trei persoane

Apartament de tip vagon: Cum alegi scaunele?

Scaune pentru camera de zi și bucătărie

Scaune pentru birou

Scaune pentru dormitor, debara sau balcon

Amenajarea unui apartament de tip vagon: Sfaturi practice

Alege culorile care te îți plac

Decide-te asupra unui stil de amenajare

Idei de alegere a materialelor

Alte recomandări

 

Ce înseamnă apartament de tip vagon?

Un astfel de apartament este cel nedecomandat. Este prevăzut cu un hol unic la intrare, iar pentru a ajunge în dormitor, nu există un hol intermediar, trecerea se realizează în mod direct din sufragerie.

Este un sistem de compartimentare care oferă puține avantaje, în comparație cu celelalte. Se consideră acest lucru din cauza faptului că se trece prin living pentru a ajunge dormitor și în bucătărie sau baie.

Cu toate că opțiunile de amenajare a apartamentului tip vagon sunt limitate, există totuși modalități de a îl transforma într-un loc confortabil și în care funcționalitatea este valorificată la maximum.

Un apartament tip vagon este specific celor construite în perioada comunismului. Urmând sfaturile și recomandările privind decorarea sa eficientă a spațiilor reduse, poți transforma însă locul într-unul în care să te simți cu adevărat acasă.

Idei de amenajare a unui apartament tip vagon

 amenajare-apartament-tip-vagon-ghid-2

Sursă foto: shutterstock.com

 

Îți prezentăm în continuare trei idei amenajare apartament tip vagon, care să te inspire, în funcție de diferite situații.

Apartament de o persoană

În cazul unei persoane singure, amenajarea se poate realiza în orice mod, în funcție de necesitățile pe care le ai. Te poți raporta la apartament ca la un întreg sau poți folosi camerele pentru diverse scopuri specifice.

De pildă, poți transforma camera de zi într-un spațiu destinat relaxării sau îl poți utiliza drept birou. O altă posibilitate este să folosești livingul ca dormitor, iar în locul lui să ai o cameră pentru fitness sau să o folosești ca dressing.

Apartament pentru două persoane

În această situație, opțiunile de amenajare a unui apartament 2 camere vagon sunt ceva mai restrânse. Este o alegere potrivită în special pentru un cuplu tânăr, fără copil, sau pentru frați/surori. Spațiul redus face dificilă amenajarea în cazul în care este implicat și un copil.

O variantă de amenajare a unei astfel de locuințe este cea care presupune metoda oglindirii. De exemplu, poți amplasa două modele de birouri sau două zone dedicate relaxării. În camera de zi așază o canapea de tip extensibil, de mari dimensiuni. Încearcă să mizezi pe confort și funcționalitate. Alege obiecte de decor ce pot fi utilizate și ca spații de depozitare și care se pot restrânge.

Apartament pentru trei persoane

În cazul în care în apartament locuiește o familie formată dintr-un cuplu cu un copil, amenajarea devine o provocare. Se recomandă să recurgi la trucuri pentru decorarea spațiilor reduse. De exemplu, optează pentru mobilier modular, masă rabatabilă, canapele care se pot strânge.

Investește în izolarea termică a apartamentului și încearcă să te limitezi la obiectele absolut necesare. Chiar dacă se recomandă să nu încarci decorul, acest lucru nu înseamnă că nu poți crea un spațiu plăcut și confortabil. Poți recurge la culori luminoase, deschise, completate de nuanțe-accent ce pot scoate din banalitate camerele. Utilizează și oglinzi, pentru a crea iluzia de spațiu mărit.

Apartament de tip vagon: Cum alegi scaunele?

Scaunele sunt foarte importante în amenajarea unui apartament tip vagon. Acestea trebuie alese cu atenție, astfel încât să se potrivească nu doar cromatic, ci și ca design, dar să se plieze și pe optimizarea spațiului de locuit. Citește în cele ce urmează despre scaunele pentru fiecare încăpere.

Scaune pentru camera de zi și bucătărie

Mesele de peste zi sunt foarte importante, astfel că bucătăria sau camera de zi sunt zonele unde se poate petrece destul de mult timp. Alege scaune living și dining sau scaune de bucătărie create special pentru aceste spații. Optează pentru scaune care oferă un plus de culoare locului și care au un design care să se integreze într-un stil decorativ.

Scaunele din plastic sunt printre cele mai comune. Alege modele cu structură solidă. Alte tipuri de scaune pentru dining sunt cele tapițate cu catifea, piele ecologică sau stofă. Scaunele din piele ecologică sunt opțiuni care îți pot ușura treaba, deoarece sunt foarte ușor de curățat.

Scaune pentru birou

Pentru această zonă din apartament se potrivesc scaune de birou sau scaune gaming. Acestea oferă un grad înalt de confort și contribuie la buna susținere a spatelui, facilitând condițiile de lucru de acasă sau orele de relaxare prin gaming. Este bine să te interesezi despre criteriile de selecție a scaunului pentru spate, pentru a te asigura că alegi unul care să corespundă necesităților tale.

Scaune pentru dormitor, debara sau balcon

Acestea sunt de mare ajutor pentru economisirea spațiului, astfel că pentru dormitor, debara sau balcon poți alege scaune de bar sau scaune pliante. Au un grad ridicat de utilitate, dar totodată există în diferite modele și culori, așadar, ai posibilitatea de a îmbina aspectul practic cu cel plăcut vizual. Te poți informa cum să alegi scaunul pentru bar, pentru ca acesta să fie adecvat.

Amenajarea unui apartament de tip vagon: Sfaturi practice

 amenajare-apartament-tip-vagon-ghid-3

Sursă foto: shutterstock.com

 

Îți prezentăm în continuare câteva sfaturi practice, pentru un plus de viziune asupra modului de amenajare a apartamentului vagon.

Alege culorile care te îți plac

Pentru decorarea unui apartament tip vagon, utilizează culorile care îți plac și care îți oferă o stare de bine. Este important să te simți cât mai confortabil, iar acest lucru poate fi favorizat din punct de vedere cromatic. Încearcă să alegi pentru fiecare cameră două nuanțe dominante și una ce are rolul de a oferi accent spațiului.

În cazul în care nu te poți hotărî asupra culorilor, poți alege o combinație de culori complementare și poți jongla cu încă una care îți place foarte mult și care poate avea rolul de accent. Culorile complementare sunt oranj în combinație cu albastru, galben asociat cu violet și roșu împreună cu verde. De asemenea, o altă variantă de succes o reprezintă nuanțele neutre, pale sau pământii.

Decide-te asupra unui stil de amenajare

Mizează pe un singur stil de amenajare, cum ar fi minimalist, clasic, retro sau modern. Evită complicațiile pe care le-ar putea aduce un stil încărcat, ci, mai degrabă, alege unul aerisit. Poți evidenția o anumită parte din bucătărie sau living prin amenajarea unui colț de servit cafeaua.

Idei de alegere a materialelor

Alege toate ușile din același material și aceeași nuanță, de preferință, dintr-un lemn deschis la culoare sau natural. Pentru a le diferenția în funcție de cameră, poți alege versiuni din aceeași gamă, dar cu detalii specifice, ca să obții un aspect unitar, dar care să aibă totuși particularități distincte.

În privința pardoselii, se recomandă să alegi faianță și gresie sub formă de plăci de mari dimensiuni, cu design ce imită lemnul natur, parchetul din stejar sau griul deschis. Dacă preferi parchetul, alege unul cu rezistență foarte crescută, în nuanțe similare celor anterioare de la faianță și gresie.

Optează pentru covor tip shaggy în dormitor, canapea și fotolii din materiale delicate cu perne în culori vibrante. În living amplasează o mochetă realizată din fibre de natură sintetică, deoarece această tipologie nu atrage praful. Completează spațiul cu tablouri ale căror rame sunt subțiri. Evită să folosești prea multe obiecte decorative, pentru a nu obține un aspect încărcat.

Alte recomandări:

 Este indicat ca bucătăria și camera de zi să fie separate prin intermediul unui perete din sticlă și o ușă care se culisează. Acesta va înlătura senzația de claustrofobie și va contribui la sporirea luminii naturale, dar și a ventilației, asigurând totuși intimitate.

 Pentru a amplifica luminozitatea și a oferi iluzia de spațiu mai amplu, integrează aparatură electrocasnică albă și mobilier care să fie tot alb sau în nuanțe pale. Cele deschise contribuie la extinderea, din punct de vedere vizual, a spațiului, și îi oferă o atmosferă ce lasă impresia de lejeritate.

 Utilizează spoturi sau corpuri mici de iluminat, cu atât mai mult în cazul în care nu există suficientă lumină naturală, cum ar fi holul.

 Exploatează pe cât posibil spațiul din interiorul apartamentului. Există tot felul de soluții ingenioase la care poți apela pentru depozitare, iar mobilierul poate fi prevăzut cu spații ascunse în care poți așeza o mulțime de lucruri. De asemenea, poți câștiga spațiu prin folosirea unor colțare.

 Optează pentru piese de mobilier bine proporționate și care se pot plia, întrucât sunt extrem de utile îndeosebi în spațiile de mici dimensiuni.

 În cazul în care holul este mai lat, ai putea amplasa acolo un spațiu de luat masa. Astfel, mai câștigi puțin spațiu în camera de zi, pe care îl poți utiliza după cum dorești.

Așadar, cu toate că un apartament tip vagon reprezintă o provocare în privința amenajării, există soluții pentru a exploata la maximum spațiul și a îl face confortabil. Aplică sfaturile și recomandările noastre atunci când reamenajezi o astfel de locuință!