Amenajarea unui colț de servit cafeaua: Ghid complet

amenajarea-unui-colt-de-servit-cafeaua-ghid-1

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/top-view-photo-of-coffee-near-tablet-1749303/

O cafea bună, savurată dimineața sau în oricare alt moment al zilei aduce buna dispoziție și energia necesară pentru a pune proiectele în aplicare. Amenajarea unui colț de servit cafeaua va crea o zonă de confort și relaxare, ambianța optimă pentru planuri și creații originale. Vă oferim ghidul complet pentru a vă putea schița, proiecta și realiza un astfel de colț în propria casă.


Cuprins:

1. Ce este colțul de servit cafeaua?

2. Cum amenajezi un colț de servit cafeaua: Sfaturi practice

2.1. Identificarea spațiului pentru amenajarea unui colț de cafea

2.2. Selectarea temei și a culorilor

2.3. Alegerea pieselor de mobilier

2.4. Identificarea obiectelor și ustensilelor necesare

2.5. Decorațiunile și accesoriile ideale

3. Idei pentru amenajarea unui coffee corner

3.1. Coffee corner în bucătărie

3.2 Amenajarea unui colț pentru servit cafeaua în living

3.3. Colț de servit cafeaua pe balcon sau terasă

3.4. Coffee corner la bar

3.5. Coffee corner pe verandă sau în grădină

Iubiți cafeaua și nu concepeți să vă începeți ziua fără ea. Deja cunoașteți formula potrivită pentru o cafea aromată, servită în singurătate, cu jumătatea sau alături de prieteni. Dar vă imaginați că ați putea avea un colț amenajat special pentru a savura cafeaua perfectă? Nu aveți nevoie de foarte mult spațiu și nici nu vă trebuie un buget mare pentru un astfel de proiect.

Ce este colțul de servit cafeaua?

Amenajarea unui colț de servit cafeaua va fi un mic sanctuar în care puteți să vă primiți familia și prietenii la o cafea cu anumite ocazii. În special va fi spațiul propriu de răsfăț. Depinde unde vă place să vă savurați cafeaua și dacă spațiul existent vă permite o amenajare sau se impune o reamenajare.

Ce implică acest colț de servit cafeaua? Spațiul va conține tot ce aveți nevoie pentru realizarea și servirea cafelei, toate plasate și așezate astfel încât să aveți un loc atractiv, plăcut ochiului, dar și sufletului. Ce mai trebuie pentru ca imaginea să fie completă? O ceașcă aburindă de cafea bună, o carte, pentru pasionații de lectură sau o prăjitură, pentru iubitorii dulciurilor. Orice combinație este permisă, în măsura în care aduce bucurie și satisfacție.

Cum amenajezi un colț de servit cafeaua: Sfaturi practice

Amenajarea unui colț pentru servit cafeaua nu necesită cunoștințe temeinice de design interior. Iubirea pentru frumos și dorința pentru a realiza ceva plăcut sunt suficiente. La toate acestea se adaugă, evident, iubirea pentru cafea.

amenajarea-unui-colt-de-servit-cafeaua-ghid-2

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/young-woman-talking-on-smartphone-in-modern-kitchen-7014596/

1. Identificarea spațiului pentru amenajarea unui colț de cafea

Pandemia a dus la închiderea restaurantelor și a cafenelelor. Dintr-o dată nu ați mai avut unde să vă beți cafeaua aceea bună italienească cu care vă delectați în pauza de prânz. Munca de acasă a venit cu noi provocări și ați resimțit și mai mult lipsa acelui moment special. A venit timpul ca și acasă să aveți acel colț pentru servirea unei cafele bune.

Care este locul preferat de servit cafeaua în casă? Poate este un colț de la fereastra bucătăriei, unde priveliștea este minunată. Un colț în living, liber pentru că nu ați știut ce ar mai putea încăpea pe acolo. Este fix punctul de intersecție dintre living și bucătărie, în plin open space? Poate este o zonă pe balcon, în care mereu ați dorit să amenajați ceva special pentru că de acolo se vede tot orașul. Puteți alege orice colț vă este pe plac.  

2. Selectarea temei și a culorilor

Tema principală este cafeaua și tot ce ține de pregătirea și servirea ei. Totuși stilurile și gusturile fiecăruia sunt diferite. Amenajarea unui colț pentru cafea trebuie să se încadreze în tema încăperii pentru a crea impresia de fluiditate și armonie. Așadar un pic de atenție trebuie când decideți culorile pentru care optați.  

De asemenea, nu trebuie să reamenajați zona de relaxare de acasă pentru a o transforma în zonă de servit cafeaua, cele două sunt posibile, în aceeași locuință, în camere diferite.

3. Alegerea pieselor de mobilier

Amenajarea unui colț de servit cafeaua presupune existența unui mobilier adecvat. Aici intră rafturi, suporturi, dulapuri, comode, etajere și chiar cărucioare pe roți, în care veți depozita obiectele necesare pentru realizarea și servirea cafelei.

Apoi este nevoie și de o măsuță de cafea specială, care poate fi o măsuță de colț sau una cu formă inedită, unde veți savura licoarea fierbinte. Desigur, nu trebuie să uitați că aveți nevoie de un scaun confortabil, cu design tradițional, modern sau inovator.

Culorile, formele, mărimile, materialele și țesăturile din care sunt confecționate scaunele vor face ca alegerea să fie dificilă, dar nu uitați că un scaun comod, în ton cu designul camerei în care va fi amplasat, poate face ca servirea cafelei să fie o experiență memorabilă, cu fiecare ceașcă de cafea degustată, stând pe el.

amenajarea-unui-colt-de-servit-cafeaua-ghid-3

https://www.scauneonline.ro/Fotoliu-cafenea-HRC-598

Scaunele de living pot fi o opțiune interesantă pentru amenajarea locului de servit cafeaua. Amenajarea livingului și existența unui colț pentru cafea în această zonă vă poate scuti de complicații în ceea ce privește designul ales.

amenajarea-unui-colt-de-servit-cafeaua-ghid-4

https://www.scauneonline.ro/scaun-living-catifea-buc-206-gri

Într-un apartament mic, unul mare, dar și într-o casă puteți amenaja un colț de cafea cu tot ceea ce aveți nevoie, totul ține de cum aranjați cele necesare.

4. Identificarea obiectelor și ustensilelor necesare

Când spunem obiecte și ustensile ne referim la: espressor, cafetieră, ibric, filtru, infuzor, râșniță de cafea, căni, lingurițe, pahare, farfurii, recipientul în care se ține cafeaua, cel pentru zahăr, dispozitivul de spumare, siropuri, creme, lapte, tăvița pentru servire. Toate acestea au nevoie de un loc al lor în colțul creat pentru servirea cafelei.

5. Decorațiunile și accesoriile ideale

Un tablou pe perete cu un îndemn pentru pasionații de cafea, o imagine foto a cafelei ideale prezentată într-un mod unic, litere volumetrice pentru cuvântul “Coffee”, panou luminos, o imagine dintr-o vacanță de neuitat, o vază pentru flori, un borcan pentru prăjiturele sau biscuiți, un coș pentru fructe proaspete - iată doar câteva dintre obiectele decorative și accesoriile de care aveți nevoie pentru crearea colțului ideal.

Dacă dispuneți de un spațiu generos, puteți să adăugați un covor de mici dimensiuni, în culori vii, sub măsuța de cafea și scaun, pentru un plus de confort și relaxare.

Câteva plante verzi de mici dimensiuni sunt plăcute ochiului și vor avea și rol important pentru psihic.  

amenajarea-unui-colt-de-servit-cafeaua-ghid-5

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/half-full-clear-glass-mug-beside-coffee-machine-2878709/

Idei pentru amenajarea unui coffee corner

Amenajarea unui coffee corner poate fi un proiect care să vă stimuleze imaginația și creativitatea. Fiind un spațiu redus, în care aveți de adus tot ce ține de realizarea și servirea cafelei, vă trebuie un pic de timp și un minim de efort pentru a reuși să realizați ceea ce vă propuneți.

1. Coffee corner în bucătărie

amenajarea-unui-colt-de-servit-cafeaua-ghid-6

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/kitchen-interior-in-modern-cafe-4946625/

Blatul de la bucătărie poate fi perfect pentru amenajarea unui colț de servit cafeaua. Deasupra espressorului sau a filtrului puteți opta pentru câteva rafturi sau un dulăpior, suspendat pe perete, în care să depozitați tot ce folosiți pentru prepararea cafelei. De asemenea, dacă spațiul vă permite, puteți alege să țineți toate obiectele și ustensilele necesare pregătirii cafelei în dulapul de sub blat, caz în care, pe perete puteți așeza decorațiuni și accesorii. Puteți servi cafeaua pe blat sau la o măsuță alăturată, unde aveți și scaunul preferat.

Open space între bucătărie și sufragerie, poate fi zona ideală pentru un colț de servit cafeaua, prin achiziția unei banchete sau a unei mici canapele în fața căreia să amplasați măsuța de cafea.

2. Amenajarea unui colț pentru servit cafeaua în living

amenajarea-unui-colt-de-servit-cafeaua-ghid-7

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/smiling-woman-with-hot-drink-reading-book-at-home-7034032/

Sufrageria este locul în care petreceți cea mai mare parte a timpului. Dacă priveliștea este una deosebită, ideal ar fi să aveți un coffee corner în apropierea ferestrelor.

Rafturi suspendate pe un perete aflat în vecinătatea ferestrelor și o comodă deschisă sub acestea sunt o variantă pentru realizarea proiectului. La fereastră puteți pune o măsuță mică, alături de un scaun comod.

O altă variantă poate fi reprezentată, dacă spațiul permite, de rafturi deschise în partea de jos a ferestrelor, măsuța de cafea și scaunul putând fi amplasate lângă fereastră.

Dacă nu aveți mult spațiu la dispoziție în living, alegeți să depozitați toate lucrurile destinate preparării cafelei pe un cărucior pe roți, pe care să îl puteți deplasa oriunde, iar măsuța și scaunul pot fi așezate în orice colț al camerei.

Dacă nici această variantă nu se potrivește casei, atunci este timpul să faceți un pic de curățenie și să reorganizați livingul. Cărțile, decorațiunile și alte lucruri existente pe o etajeră își pot găsi un alt loc pentru depozitare, iar etajera respectivă poate deveni punctul central al colțului pentru servit cafeaua. Tot ce mai trebuie să cumpărați, în această situație este scaunul, de pe care puteți urmări conturul munților aflați în depărtare.

3. Colț de servit cafeaua pe balcon sau terasă

Aveți un balcon sau o terasă cu o priveliște minunată, atunci acolo este locul ideal de servit cafeaua. Colțul de servit cafeaua poate fi realizat pe un perete, folosind rafturi suspendate, pe comodă, sau chiar pe căruciorul cu roți. Măsuța de pe balcon sau terasă, din fier forjat sau din lemn, alături scaunul care poate urma acest trend, întregesc imaginea. Adăugați câteva perne pufoase pentru confort și cafeaua poate fi servită.

4. Coffee corner la bar

Barul din bucătăria open space poate fi reamenajat, astfel încât să deservească și această nevoie. Echipamentele necesare realizării cafelei își pot regăsi ușor loc printre celelalte elemente de la bar, iar decorul poate fi refăcut, pentru ca la final colțul pentru cafea să fie bine definit.

Plăcerea gustului cafelei va fi cu atât mai mare, cu cât ea va fi savurată la bar, pe un scaun potrivit ca înălțime, admirând marea și ascultând valurile învolburate care se sparg la țărm.

5. Coffee corner pe verandă sau în grădină

Pentru cei care locuiesc la casă, amenajarea colțului de servit cafeaua trebuie să fie în exterior. Când vremea permite, puteți avea totul în foișorul din grădină. Mobilierul poate fi compus din cărucior cu rotile pentru materialele necesare, ușor de deplasat și amplasat oriunde, măsuța poate fi cea din foișor, iar în ceea ce privește scaunul, acesta poate fi depozitat, când vremea nu este prielnică, în casă.

Dacă casa are o verandă încăpătoare, acoperită, colțul de servit cafeaua se poate organiza aici, totul fiind la îndemână. Cu imaginație, un pic de atenție și multă pasiune aveți ocazia să vă creați un colț de vis. Mobilierul în acest caz poate fi realizat la comandă, cu rafturi suspendate și o etajeră jos. Adăugați o măsuță și un scaun în care să vă simțiți bine și ați obținut un spațiu minunat, cu vedere spre grădină.

Dacă sunteți talentați puteți recondiționa un dulap vechi, pe care să îl transformați într-unul vintage, pe care să depozitați materialele, echipamentele și ustensilele necesare preparării cafelei. Starea de bine se va instala imediat ce colțul va fi realizat și prima cafea va fi savurată în tihnă.

Amenajarea unui colț de servit cafeaua poate fi o misiune distractivă și creativă. Așa cum cafeaua este o sursă de plăcere, cu beneficii dovedite pentru sănătatea fizică și psihică, proiectul realizării unui colț special, în care licoarea fierbinte poate fi savurată, este antrenant și provocator. Reușita este asigurată, mai ales dacă țineți cont de sfaturile și ideile propuse.

Amenajarea unui colț pentru servit cafeaua este un proiect de suflet pentru împătimiții cafelei. Spațiul va putea fi folosit și pentru alte activități plăcute.