Te-ai gândit vreodată să-ți transformi locuința într-un sanctuar mediteranean, plin de căldură, eleganță și farmecul specific Italiei? Nu ar fi de mirare să-ți dorești o casă în stil italian, precum cele după care tânjeai în vacanțele tale în Italia, cu atât mai mult cu cât această estetică atemporală captivează pe toată lumea cu farmecul său caracteristic, oferind o senzație de căldură și ospitalitate. 

Ei bine, dacă vrei o casă în stil italian, suntem pregătiți să-ți oferim în articolul următor cele mai minunate idei și sfaturi pentru decorarea spațiului în stil italienesc. Promitem să acoperim caracteristicile principale ale acestui stil, alegerea culorilor și a materialelor potrivite, elemente ale designului interior, amenajarea spațiilor exterioare, dar și elementele de decor specifice. Iată cum poți aduce aerul mediteranean în locuința ta cu vibe de Italia!

 

Caracteristicile principale ale casei în stil italian

Înainte de a da startul unui proiect de casă în stil italian este important să cunoști principalele caracteristici ale acestui stil de design. Iată cum poate fi definit stilul italian într-un proiect arhitectural al casei! 

Elemente arhitecturale grandioase

Amenajările în stil italian sunt definite prin bogăția detaliilor și a texturilor și prin elemente arhitecturale grandioase, inspirate de mediul mediteranean. Italienii se mândresc cu casele lor de dimensiuni mari, adesea construite cu etaj și un număr mare de camere. Acest lucru se datorează faptului că aceste locuințe găzduiesc mai multe generații ale aceleiași familii. 

La exterior, casele în stil italian se bucură de arcade impozante și coloane. În mod cert, casele italienești vor avea cel puțin o terasă sau o grădină, iar dacă spațiul este unul generos, locuința va dispune și de o piscină. 

Acoperișuri înclinate 

Acoperișurile înclinate sunt un element-cheie al arhitecturii și designului unei case în stil italian. Acestea pot fi realizate din diferite materiale, cum ar fi țigla roșie sau teracota, și au avantaje multiple, precum durabilitatea și aspectul estetic plăcut. În plus, acestea sunt mai rezistente la intemperii și permit scurgerea apei de ploaie într-un mod eficient. 

Ferestre mari 

Ferestrele mari sunt, de asemenea, un element important în arhitectura italiană. Deschiderile generoase și ferestrele mari permit luminii naturale să pătrundă în interior, creând o atmosferă luminoasă și aerisită. Majoritatea caselor în stil italian au ferestre mari și deschideri generoase, pentru a maximiza lumina naturală și a reduce costurile cu iluminatul artificial. 

Elemente rustice 

Elementele rustice sunt, de asemenea, un aspect important al arhitecturii și designului unei case în stil italian. Acestea includ zidurile din piatră naturală, grinzile din lemn expuse și pardoselile din teracotă. Aceste materiale sunt utilizate pentru a crea o atmosferă caldă și confortabilă în interiorul casei, iar designul rustic este adesea asociat cu stilul italian tradițional. Majoritatea caselor tradiționale din Italia prezintă elemente rustice, care le conferă un aspect autentic.

Paleta cromatică caldă

Un alt element important în cadrul amenajărilor în stil italian este paleta cromatică. Cele mai utilizate culori în designul italia sunt cele calde, precum galben, portocaliu, roșu, teracotă, auriu, arămiu și altele. La acestea se adaugă adesea și albastrul sau verdele măsliniu. Aceste nuanțe și tonuri sunt inspirate din materialele naturale și elementele din peisajul mediteranean. 

Calitatea materialelor 

Una dintre cele mai importante caracteristici ale stilului italienesc de design este calitatea materialelor. Prin urmare, dacă dorești să amenajezi o casă în stil italian trebuie să ții cont să achiziționezi materiale de înaltă calitate, întrucât designerii italieni pun accentul pe folosirea marmurei, a lemnului masiv, a tapițeriilor din piele și a textilelor fine, în așa fel încât să creeze o ambianță luxoasă.  

 casa-in-stil-italian-idei-si-sfaturi-2

Sursa foto: Shutterstock 

 

Alegerea culorilor și materialelor potrivite într-o casă în stil italian

Pentru a crea o atmosferă mediteraneană autentică într-o casă în stil italian, este important să alegi o paletă cromatică și materiale potrivite. Descoperă în rândurile următoare câteva idei pentru decorarea spațiului locuinței tale din punct de vedere cromatic! 

1. Alege culori calde și naturale într-o casă în stil italian

Dacă dorești să amenajezi o casă în stil italian, folosește culori calde și naturale, precum nuanțe de bej, maro, crem și teracotă. Aceste culori pot fi folosite atât pentru pereți, cât și la alegerea mobilierului și a elementelor decorative, pentru a crea un aspect unitar și armonios. 

2. Utilizează materiale naturale în amenajare locuinței italienești

Asemenea stilului scandinav, și stilul italian presupune includerea materialelor inspirate de natură. Utilizarea materialelor naturale precum piatra naturală, lemnul și teracota poate îmbogăți aspectul casei în stil italian. Piatra naturală poate fi folosită pentru pardoseli, blaturi de bucătărie sau șeminee, în timp ce lemnul poate fi utilizat pentru piesele de mobilier, grinzi sau elemente decorative. Teracota poate fi utilizată sub formă de vase, ghivece sau obiecte decorative, precum și pentru pardoseli în anumite zone ale casei.

3. Adaugă autenticitate prin texturi și finisaje 

Texturile și finisajele pot adăuga un plus de autenticitate și profunzime designului interior în stil italian. Optează pentru finisaje cu aspect rustic, cum ar fi tencuieli decorative, lemn tradițional sculptat sau piatră brută. De asemenea, poți adăuga textură spațiului cu ajutorul texturilor naturale, precum in, bumbac sau lână, pentru a completa aspectul. De pildă, proprietarii de case italiene aleg textile cu aspect natural pentru perdele și draperii. 

4. Obține un echilibru între aspectul tradițional și cel contemporan 

Stilul italian de amenajare a locuinței presupune un mix între elementele tradiționale și contemporane. Una dintre cele mai bune idei pentru decorarea unei case în stil italian este crearea unei balanțe estetice între aceste elemente. Pentru a obține un echilibru între aspectul tradițional și cel contemporan, alege să integrezi elemente moderne și funcționale în designul interior, cum ar fi electrocasnicele din oțel inoxidabil sau mobilierul cu linii simple. Acest lucru poate ajuta la crearea unui spațiu care să răspundă nevoilor actuale de confort și funcționalitate, păstrând în același timp farmecul și atmosfera mediteraneană. 

casa-in-stil-italian-idei-si-sfaturi-3 

Sursa foto: Shutterstock 

 

Designul interior al unei case în stil italian  

Casele în stil italian pot fi împărțite în două categorii principale: case de lux și case rustice. Ambele variante prezintă caracteristici remarcabile, iar alegerea stilului potrivit de amenajare se va face în funcție de preferințele personale. Descoperă în rândurile de mai jos câteva idei pentru decorarea spațiului în stil italienesc, ce integrează elemente decorative tipice ambelor categorii! 

5. Integrează în decor mobilier tradițional italian

Mobilierul tradițional italian este un aspect esențial în designul interior în stil italian. Este important să optezi pentru piese de mobilier din lemn masiv, cu detalii sculptate și finisaje lucioase. În living, poți alege canapele și fotolii confortabile, cu tapițerie din țesături naturale, precum bumbac sau in. În dormitor, poți alege un pat masiv cu detalii ornamentale și o comodă sau dulap în același stil. În bucătărie, poți opta pentru scaune de bucătărie din lemn, cu tapițerie din materiale naturale. 

6. Integrează accente rustice și elemente naturale 

În ceea ce privește accentele rustice și elementele naturale, le poți integra în designul interior prin utilizarea de materiale naturale, cum ar fi piatra, lemnul, teracota sau ceramica. În bucătărie, poți alege blaturi din piatră sau marmură și accesorii din fier forjat, cum ar fi suporturile pentru prosoape sau mânerele dulapurilor, la fel ca în bucătăriile rustice tradiționale. În baie, poți opta pentru o cadă din fontă, un lavoar din piatră și accesorii din ceramică pictată.

7. Creează o atmosferă mediteraneană cu ajutorul corpurilor de iluminat

O altă idee excelentă pentru decorarea unei case în stil italian este folosirea unor corpuri de iluminat potrivite. Iluminatul joacă un rol important în crearea atmosferei mediteraneene în designul interior în stil italian. Candelabrele din fier forjat sau sticlă de Murano adaugă un touch de eleganță și rafinament încăperilor. De asemenea, poți utiliza lampadare sau veioze cu abajururi din țesături naturale pentru a crea o ambianță caldă și primitoare.

8. Integrează în decor elemente decorative specifice stilului italienesc 

Elementele decorative specifice sunt importante în designul interior în stil italian. Așa că dacă dorești să decorezi o casă în stil italian, îți recomandăm să pui accentul pe elementele decorative cu motive tradiționale sau inspirate din natură. Poți opta pentru perne decorative cu imprimeuri florale, tablouri cu peisaje mediteraneene sau obiecte de artă din ceramică. De asemenea, poți expune pe rafturi sau mese vaze din teracotă, obiecte din ceramică pictată sau suporturi pentru lumânări din fier forjat. 

casa-in-stil-italian-idei-si-sfaturi-4 

Sursa foto: Shutterstock 

 

Elemente de decor într-o casă în stil italian

Există diferite piese decorative care pot completa aspectul unei case în stil italian și exact despre acestea urmează să-ți vorbim în rândurile următoare. Iată ce idei ți-am pregătit pentru decorarea spațiului locuinței tale în stil italienesc! 

9. Decorează pereții cu tablouri cu peisaje mediteraneene

Tablourile cu peisaje pot fi integrate în designul interior al casei în stil italian pentru a aduce o notă de autenticitate și atmosferă mediteraneană. Aceste tablouri pot reprezenta sate pitorești, peisaje rurale sau scene marine, iar amplasarea lor în living, dormitor sau holuri poate atrage privirea și spori impresia de spațiu. Numai imaginează-ți cât de frumos ar arăta aceste elemente decorative într-o zonă de dining cu masă din lemn masiv și scaune de dining din lemn, frumos sculptate! 

10. Alege oglinzi cu rame elaborate pentru o casă în stil italian 

Oglinzile cu rame elaborate sunt un alt element important în designul interior în stil italian, deoarece reflectă lumina și creează iluzia unui spațiu mai mare. Pot fi alese rame sculptate sau pictate manual, în nuanțe de auriu, argintiu sau maro închis. Aceste oglinzi pot fi amplasate în diferite locuri, cum ar fi în amenajarea holului, în zona de dining sau în dormitor. 

11. Personalizează spațiul în stil italienesc cu vase din teracotă 

Vasele din teracotă sunt un alt element decorativ specific stilului italian, ce adaugă un aspect rustic și autentic interiorului. Aceste vase pot fi folosite pentru a decora bucătăria, livingul sau terasa și pot conține plante, flori sau fructe. De asemenea, vasele din teracotă pot fi folosite ca obiecte decorative pur și simplu, fiind expuse pe rafturi, mese sau bufete. 

12. Optează pentru elemente din fier forjat în decorul unei case italienești 

Elementele din fier forjat, precum candelabrele, suporturile de lumânări sau grilajele decorative, pot fi integrate în designul interior pentru a aduce un plus de stil și eleganță spațiului. De asemenea, ceramica pictată manual, cum ar fi vasele, farfuriile sau obiectele decorative, poate fi expusă în vitrine, pe rafturi sau pe pereți, pentru a adăuga un accent de culoare și autenticitate stilului italian. Dacă locuința ta prezintă o zonă de bar, poți opta pentru scaune de bar cu picioare din fier forjat pentru amenajarea spațiului într-un mod autentic. 

 casa-in-stil-italian-idei-si-sfaturi-5

Sursa foto: Shutterstock 

 

Amenajarea spațiilor exterioare într-o casă în stil italian

Așa cum menționam în rândurile anterioare, majoritatea caselor italienești se bucură de spații exterioare vaste, fie că ne referim la terasele lor cochete sau la grădinile frumos amenajate. Iată câteva idei pentru decorarea spațiului exterior al casei în stil italian! 

13. Integrează în decorul exterior vegetație specifică mediteraneană 

Vegetația specifică este un element important în amenajarea grădinii sau terasei în stil italian. Plantează arbuști și copaci mediteraneeni, cum ar fi măslini, chiparoși, lavandă sau rozmarin, pentru a crea o atmosferă autentică și parfumată în curtea sau pe terasa casei. Aceste plante sunt deosebit de potrivite pentru un aer mediteranean și se pot integra perfect într-un design exterior în stil italian.

14. Achiziționează mobilier confortabil și estetic pentru decorul italian 

Mobilierul exterior confortabil și estetic este, de asemenea, esențial pentru crearea unei atmosfere mediteraneene autentice. Alegeți piese de mobilier din materiale naturale și durabile, cum ar fi lemnul, fierul forjat sau ratanul, care să ofere confort și să se integreze perfect în peisajul mediteranean pe care vrei să-l creezi. Deja ți-am povestit într-un articol anterior despre alegerea mobilierului de exterior, așa că știi deja care sunt cele mai bune scaune de grădină, dar și care sunt elementele perfecte pentru un decor cald și primitor. Optează pentru culori calde și neutre, precum maro, bej, gri sau crem, pentru a accentua frumusețea naturală a mediului înconjurător.

15. Amenajează spații de relaxare în aer liber într-o grădină în stil italian

Pentru a crea o atmosferă de relaxare și socializare în aer liber, amenajează spații de relaxare în aer liber, cum ar fi pergole, foișoare sau terase acoperite. Aici, te poți bucura de o masă în familie sau cu prietenii, te poți relaxa cu o carte sau poți savura o băutură răcoritoare în serile de vară. Aceste zone de relaxare sunt perfecte pentru a petrece timp în aer liber și pentru a crea amintiri frumoase.

16. Optează pentru elemente decorative exterioare specifice stilului italian

Elementele de design și decor specifice stilului italian sunt, de asemenea, importante în amenajarea exterioară. Introdu în amenajarea exterioară elemente decorative, cum ar fi fântâni din piatră, statui sau ghivece din teracotă, care să reflecte frumusețea și eleganța stilului italian. Aceste accesorii pot fi achiziționate din magazinele specializate în decorațiuni interioare și exterioare.

casa-in-stil-italian-idei-si-sfaturi-6 

Sursa foto: Shutterstock 

 

Sfaturi practice pentru amenajarea casei în stil italian

Acum, după atâtea idei pentru decorarea spațiului locuinței tale în stil italienesc, ți-am pregătit și câteva sfaturi și recomandările utile pentru realizarea unui design interior armonios și funcțional într-o casă în stil italian. Iată ce trebuie să ai în vedere:   

  • organizează spațiul de depozitare - acest aspect este esențial în cazul amenajării unei case în stil italian. Pentru a păstra un aspect ordonat și relaxant, se pot folosi piese de mobilier multifuncțional, așa cum sunt dulapurile încăpătoare, rafturile deschise și bufetele cu sertare, care să ofere suficient loc pentru a depozita diferite obiecte și accesorii, fără a aglomera spațiul. În plus, se pot utiliza cutii și coșuri decorative pentru a păstra ordinea și pentru a adăuga stil amenajării interioare.
  • folosește corpuri de iluminat corespunzătoare - iluminarea adecvată este o componentă importantă în crearea unei atmosfere mediteraneene. Se pot instala candelabre și lustre din fier forjat sau ceramică în zonele centrale, precum și lămpi de perete și veioze pentru a crea o ambianță caldă și primitoare. De asemenea, este important să se profite de lumina naturală, prin intermediul unor ferestre mari și a unor draperii transparente.
  • creează un echilibru între rolul estetic și cel practic - în amenajarea unei case în stil italian este esențial să se creeze un echilibru între aspectul estetic și cel practic. Se pot alege piese de mobilier și accesorii decorative care să aibă atât un rol funcțional, cât și estetic. De exemplu, se pot utiliza scaune și mese din lemn masiv, care să ofere durabilitate și stabilitate, dar care să aibă și un design elegant și atrăgător.
  • integrează plantele în decorul locuinței - integrarea plantelor în decor este o altă caracteristică importantă a stilului italian. Se pot adăuga plante verzi, flori colorate și arbuști în ghivece, pentru a introduce culoare și prospețime în interior. Acestea pot fi amplasate în living, bucătărie, dormitoare sau chiar în baie, pentru a crea un mediu natural și liniștitor.

casa-in-stil-italian-idei-si-sfaturi-7 

Sursa foto: Shutterstock 

 

Decorarea unei case în stil italian poate aduce o notă de rafinament și eleganță locuinței tale. Lasă-te inspirat de multitudinea de idei prezentate în acest articol, pentru a putea recrea atmosfera încântătoare a Italiei în propriul spațiu. De îndată ce te-ai decis să amenajezi o casă în stil italian, te așteptăm în magazinul ScauneOnline pentru a descoperi piese de mobilier potrivite pentru un decor în stil italienesc. Apoi te poți bucura de frumusețea atemporală a acestui stil captivant!