Uneori se intampla ca, din cauza greutatii, a uzurii in timp, pistonul scaunului de birou sa nu mai fie la fel de rezistent ca la inceput, iar scaunul sa se lase in jos mai mult decat e necesar. Acesta poate sa scartie, sa stea stramb sau sa nu-i mai poti regla inaltimea. In aceasta situatie nu trebuie sa cumperi un alt scaun si nici sa apelezi la altcineva pentru schimbarea pistonului, pentru ca aceasta interventie o poti realiza chiar tu.

Scauneonline.ro ti-a pregatit un scurt ghid, in cativa pasi, despre cum poti desface baza unui scaun pentru a indeparta amortizorul si cum il poti inlocui.Ce este si cum functioneaza pistonul unui scaun de birou?

Cand este indicat sa inlocuiesti pistonul scaunului de birou

De ce nu mai functioneaza pistonul: cauze

Materiale necesare pentru inlocuirea pistonului

Cum sa alegi amortizorul pentru scaunul de birou?

Cum sa inlocuiesti pistonul scaunului de birou?

Asezarea scaunului

Indeparteaza baza

Scoaterea pistonului

Adaugarea noului pistonCe este si cum functioneaza pistonul unui scaun de birou?

Pistonul sau amortizorul unui scaun de birou este o componenta alcatuita dintr-un piston si un tub interior, inchise ermetic, pentru a nu lasa aerul sa iasa, mentinand o presiune constanta.

Pentru a face scaunul sa se ridice, trebuie sa actionezi maneta de sub scaun. Acesta permite extinderea spatiului in care se afla aerul comprimat, lucru care ridica pistonul.

Pentru coborarea scaunului, se recomanda sa te asezi pe acesta, dupa care sa eliberezi maneta. Datorita greutatii, aerul din cilindru este comprimat, ceea ce face ca scaunul sa coboare. Vei observa ca aceasta activitate produce un sunet precum cel al pompei de bicicleta.

Datorita acestui sistem, scaunul poate fi ridicat sau coborat, in functie de preferintele tale, miscarea fiind usoara si fluida, similara unui amortizor utilizat pentru automobil. Acest aspect contribuie la ergonomia scaunului de birou.


 Cand este indicat sa inlocuiesti pistonul scaunului de birou

Cum-sa-inlocuiesti-pistonul-2

Amortizorul unui scaun poate functiona normal o perioada lunga de timp, de cativa ani. In acest timp, insa, articulatiile scaunului incep sa se uzeze si sa devina poroase, lucru care afecteaza pastrarea presiunii din interior.

In cele din urma, scaunul incepe sa scartie, isi pierde echilibrul si balansul, incepe sa se lase in jos mai mult decat ar trebui sau nu-si mai poate mentine inaltimea, atunci cand a fost ridicat. Daca intampini aceste probleme, se recomanda sa inlocuiesti pistonul scaunului de birou.


De ce nu mai functioneaza pistonul: cauze

Amortizorul scaunului de birou poate sa nu mai functioneze ca urmare a uzurii sale in timp. Pozitia vicioasa pe scaun poate contribui la degradarea acestuia si a pistonului mai rapid, ceea ce face ca produsul sa nu mai poata fi utilizat corespunzator si sa nu mai fie la fel de confortabil dupa o perioada mai scurta decat cea preconizata de producator.

Pistonul poate sa nu mai functioneze deoarece articulatiile scaunului se uzeaza, ceea ce face ca presiunea din interior sa nu mai aiba aceeasi putere sau densitate. Atunci cand presiunea incepe sa-si piarda din putere, scaunul nu mai poate sa-si mentina inaltimea pe care o reglezi, sa nu mai aiba balansul necesar si sa scartie.


Materiale necesare pentru inlocuirea pistonului

Inlocuirea pistonului se poate face foarte usor si o poti realiza chiar tu, deoarece nu ai nevoie de multe materiale pentru acest lucru - din contra, s-ar putea chiar sa ai materialele necesare la dispozitie.

Pentru a realiza schimbarea pistonului pentru un scaun de birou, ai nevoie de un ciocan din cauciuc, o cheie pentru teava si, evident, un piston nou.


Cum sa alegi amortizorul pentru scaunul de birou?

Amortizorul tipic este compatibil cu majoritatea tipurilor de scaune de birou disponibile pe piata. In general, acestea au o rezistenta de pana la 150 de kilograme, insa ar trebui sa citesti specificatiile tehnice, oricum, pentru a te asigura ca pistonul nu va ceda cu usurinta.


Cum sa inlocuiesti pistonul scaunului de birou?

Pentru a inlocui pistonul scaunului de birou, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli, care vor garanta reusita.


Asezarea scaunului

Pentru inceput, trebuie sa sprijini scaunul cu sezutul in jos, deci, cu rotile scaunului in sus. Acest lucru iti va permite sa faci schimbarile necesare mai usor, deoarece vei avea acces direct la piston, fara sa fie nevoie sa stai intr-o pozitie incomoda. Se recomanda sa sprijini bine scaunul, pe o suprafata tare, pentru ca acesta sa fie intr-o pozitie fixa, din care nu va aluneca.Indeparteaza baza

Pentru a avea acces la amortizor, trebuie sa indepartezi baza de restul scaunului. Baza se refera la steaua cu rotile. Acest lucru se poate face utilizand ciocanul. Ai grija sa nu lovesti prea tare suprafetele, pentru a nu le zgaria.


Scoaterea pistonului

In continuare, folosind cheia reglabila se fixeaza pistonul si se rasuceste pana cand poate fi scos. In lipsa unei chei, se desfac suruburile din partea de jos a scaunului si se separa pistonul de mecanismul scaunului cu ciocanul de cauciuc.

Cum-sa-inlocuiesti-pistonul-1

Adaugarea noului piston

Pistonul nou achizitionat trebuie adaugat acum in centrul bazei, dupa care se asambleaza pe scaun. Pentru a termina, trebuie sa adaugi inapoi steaua cu rotile. Acum, poti pune scaunul de birou in pozitia sa normala si sa te bucuri de el, fara nicio problema. Daca in viitor vei intampina iar dificultati cu pistonul, acum cunosti pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a rezolva problema.

Pistonul este o parte esentiala a scaunelor de birou, presiunea din interiorul sau oferind acestora echilibru si posibilitatea de reglare a inaltimii. In cazul in care amortizorul incepe sa prezinte unele probleme (scartie, nu se poate regla corect), este recomandat sa-l schimbi. Acest lucru se poate face foarte usor chiar de catre tine si nu ai nevoie decat de un piston nou, pe care il poti gasi si in oferta noastra.