Idei amenajare living - cum să îți transformi sufrageria într-un spațiu comod și util?

 

 

 

 

idei-amenajare-living-1

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/brown-wooden-center-table-584399/

 

 

 

 

 

     Zona de living este, prin excelență, încăperea unde se adună la un loc întreaga familie, unde îți inviți prietenii pentru o seară de board games sau unde îți place să te odihnești la finalul unei zile tumultoase, vizionând serialul preferat. Spațiul esențial al oricărui cămin mai poate găzdui și zona de luat masa, un birou unde lucrezi pentru proiectele personale sau o măsuță de machiaj, poate chiar și o mică bibliotecă și un loc destinat lecturii. Amenajarea living-ului, pentru a obține cât mai multe zone cu diferite întrebuințări, este esențială, mai ales atunci când vorbim despre un apartament la bloc, unde spațiul este unul limitat și, de cele mai multe ori, prea puțin permisiv. De aceea, ne-am gândit să îți venim în ajutor și am adunat cele mai bune idei de amenajare a sufrageriei, pentru ca tu și cei dragi ție să vă puteți bucura de un loc intim și de cât mai multe întrebuințări ale acestei încăperi cheie a oricărei locuințe. Iată care sunt acestea!

 

 

 

 

Delimitează spațiile, în funcție de destinația acestora

 

 

 

Amenajarea living-ului pentru un mini-cinema

 

 

idei-amenajare-living-2

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-living-room-1457842/

 

 

     Dacă este să încadrăm întreg spațiul living-ului pe sectoare, în funcție de destinația acestora, trebuie să începem cu cel în care se regăsesc o canapea și un televizor. Probabil cea mai intuitivă menire a sufrageriilor din întreaga lume este de a strânge laolaltă întreaga familie sau pe prietenii care împărtășesc aceleași gusturi în materie de filme. Puse față în față, canapeaua și televizorul creează un prim perimetru imaginar, pe care îl poți delimita cu ajutorul unui covor pe care să îl poziționezi în centrul acestuia și căruia să îi asortezi o măsuță de cafea cu un design plăcut.

 

 

 

Amenajarea living-ului pe post de birou

 

 

idei-amenajare-living-3

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/blur-bottle-bright-building-273238/

 

 

     Un scaun de birou comod, așezat în fața unei mese, poate transforma unul dintre colțurile sufrageriei tale într-un mic office destinat proiectelor tale de care te ocupi în afara jobului. Biroul ar trebui poziționat cât mai aproape de fereastra sufrageriei, pentru ca lumina naturală să ajungă suficient de mult la acesta și să îți poți proteja ochii de oboseală pentru cât mai mult timp. Totuși, nu uita că și lumina artificială joacă un rol important, care nu este unul doar practic, ci și estetic. Poți folosi o lampă de birou care să bată deasupra laptopului de la care lucrezi sau poți opta pentru un sistem de spoturi care să cadă de sus pe mai multe zone ale biroului tău.

 

 

 

Amenajarea living-ului ca spațiu de joacă

 

 

idei-amenajare-living-4

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/child-playing-front-loader-toy-131777/

 

 

     Dacă ai copii, sufrageria se va aglomera cu jucării, dacă spațiul destinat distracției celor mici nu este bine delimitat. Tot covorul este soluția ideală și în acest caz, pentru stabilirea perimetrului unde copiii își vor putea construi castele din cuburi sau vor putea crea un circuit de viteză ori o cale ferată pentru un trenuleț electric.

 

 

 

Amenajarea living-ului ca zonă de luat masa

 

 

idei-amenajare-living-5

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/round-glass-table-with-four-chairs-set-2015555/

 

 

     Așa cum explicam și la început, sufrageria ta își poate face loc și pentru zona de dining, unde urmează să te bucuri alături de întreaga familie de o cină pregătită atent și cu mult drag. Desigur, poți face acest lucru așezând într-un alt colț al încăperii o masă suficient de încăpătoare și câteva scaune de bucătărie colorate în nuanțele care se asortează cu restul design-ului. Alege un set comod, care invită la relaxare și discuții care par a fi interminabile, care vor crea legături puternice și amintiri mai mult decât plăcute.

 

     Dacă spațiul din sufrageria ta nu îți permite să amenajezi toate aceste zone dedicate acestor activități de familie, poți face un compromis și poți folosi pe timpul zilei masa din sufragerie pe post de birou, iar seara, când se apropie ora mesei, să strângi laptopul și să faci loc serviciului de veselă destinat cinei.

 

 

 

 

Etapele amenajării unui living

 

 

idei-amenajare-living-6

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/two-woman-and-one-man-looking-at-the-laptop-1036641/

 

 

     Deși oricine și-ar dori să aibă într-o clipă sufrageria redecorată și gata să își primească oaspeții, în realitate lucrurile stau ceva mai complicat de atât. Pentru a ajunge de la vis la realitatea unui living desprins dintr-o revistă de amenajări interioare, va trebui să începi cu un plan concret al lucrărilor pe care te pregătești să le faci.

 

     Mai exact, prima și cea mai importantă etapă va consta în stabilirea unui buget. Presupunem că suma pe care ți-ai propus să o investești în renovarea sufrageriei nu este una nelimitată, de aceea ar trebui să planifici fiecare pas și fiecare achiziție pe care te pregătești să o faci. Iată care este ordinea în care ar trebui să îți cheltuiești banii pentru noul living.

 

 

 

1. Văruirea sufrageriei

 

 

idei-amenajare-living-7

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/painting-materials-scattered-inside-room-1571174/

 

 

     Pereții au nevoie de un strat proaspăt de var lavabil sau vrei să treci la tapet? Vrei să faci singur manopera sau preferi să angajezi un specialist în amenajări interioare? Cât timp ai la dispoziție pentru a reface pereții sufrageriei? Acestea sunt primele și cele mai importante întrebări la care trebuie să răspunzi înainte de a te apuca de treabă. Având răspunsurile pregătite, vei ști exact ce te așteaptă și ce sumă va trebui să investești în acest prim pas al renovării living-ului.

 

 

 

2. Alegerea și montarea mobilierului

 

 

idei-amenajare-living-8

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/three-gray-ornaments-on-white-wooden-desk-inside-living-room-1571470/

 

 

     Dacă vrei să reîmprospătezi și mai mult sufrageria casei tale, poți duce piesele vechi de mobilier la recondiționare, unde tapițeri pricepuți vor da o nouă față canapelei, scaunelor de living sau fotoliilor vechi. Dacă vrei să investești într-un set nou, poți încerca mutarea canapelei în alt colț al camerei decât cel în care a stat până acum, ca să simți și mai mult schimbarea pe care ai făcut-o.

 

 

idei-amenajare-living-9

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-turned-on-ceiling-fan-with-fixture-light-1439712/

 

 

     Dacă spațiul îți permite, poți așeza două canapele față în față, despărțite printr-un covor, ori așezate pe doi pereți alăturați sau poți monta un birou cu scaune de o parte și de alta a mesei.

 

 

 

3. Alegerea corpurilor de iluminat pentru sufragerie

 

 

     Living-ul poate fi pus în valoare cu câteva trucuri folosite de către designerii de interior. În primul rând, trebuie să reții faptul că umbrele sunt la fel de importante ca și sursele de lumină, așa că joacă-te și cu ele, nu numai cu dispunerea corectă a corpurilor de iluminat. Acestea din urmă trebuie să fie combinate, în funcție de numărul de spații cu diferite destinații pe care le-ai amenajat în interiorul sufrageriei tale.

 

 

idei-amenajare-living-10

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/white-fabric-sofa-set-with-coffee-table-1790230/

 

 

     Astfel, dacă ai un loc în care vrei să te reculegi după o zi stresantă, pe lângă un scaun de relaxare trebuie să mai folosești și o sursă de lumină domoală, care să fie caldă. Un lampadar sau o veioză cu abajur ar fi excelentă pentru acest colțișor din living-ul tău.

 

     Dacă vorbim de zona centrală, cea în care ai poziționat canapeaua, poți apela la o lustră suspendată somptuoasă sau la spoturi de lumină mai rece, pentru momentele în care te uiți la televizor. Nu uita că oglinzile sunt o soluție excelentă pentru a creat senzația unui spațiu mai deschis și mult mai luminos, așa că folosește-le cu încredere în proiectul de amenajare a living-ului.

 

 

 

4. Alegerea decorațiunilor pentru sufragerie

 

 

idei-amenajare-living-11

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/modern-living-room-2440471/

 

 

     Nu în ultimul rând, trebuie să te preocupe alegerea unor decorațiuni pentru living care te reprezintă. Tablourile cu peisaje care te ajută să visezi sau micile statuete care te duc cu gândul la locuri îndepărtate fizic, dar atât de aproape de inima ta, instalațiile de lumini aruncate peste întreg mobilierul din sufragerie sau cărțile așezate după un pattern interesant, toate aceste vor face din cea mai frumoasă cameră a casei tale un loc pe care îl vei adora și în care te vei regăsi ori de câte ori vei avea nevoie să te relaxezi.

 

 

 

 

Idei de amenajare a sufrageriei mici

 

 

idei-amenajare-living-12

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/apartment-bed-bedroom-chair-462235/

 

 

➢nu alege culori puternice decât pentru a accentua anumite zone ale sufrageriei, nicidecum pentru a contura întreg mobilierul de living

➢optează pentru articolele de mobilier multi-funcționale, cum ar putea fi o canapea extensibilă, și abordează doar culori uni, fără decorațiuni care vor îngreuna imaginea în ansamblu a camerei

➢dacă nu ai suficientă lumină naturală, instalează cât mai multe surse artificiale și oglinzi, pentru a da impresia unui spațiu mai larg

➢depozitează pe vertical, nu pe orizontal, astfel încât o suprafață cât mai mare din podeaua sufrageriei tale să rămână liberă și să creeze senzația de spațiu aerisit.

 

 

idei-amenajare-living-13

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/interior-design-of-a-living-room-2517507/

 

 

 

     Acestea au fost cele mai bune idei de amenajare ale living-ului pe care ne-am gândit să le împărtășim cu tine. Care dintre ele te-au inspirat?