Design interior living - sfaturi și idei pentru livinguri mici, spațioase sau open space

 

 

Design interior living

sursa foto: https://pixabay.com/photos/interior-living-room-lifestyle-2568850/

 

     Livingul, una dintre cele mai importante încăperi dintr-o casă, este locul în care familia se reunește pentru a petrece momente relaxante, unde petrecerea continuă până dimineață și unde un simplu film se transformă într-o experiență de cinema. Acest spațiu este adesea amenajat în grabă, deoarece câteva piese de mobilier au ajuns să definească această cameră - canapeaua și fotoliile, măsuța de cafea și comoda pentru televizor. Tot ce trece de această linie de start este întâmplător, poate chiar accidental, iar design-ul interior al sufrageriei are de pierdut. Vestea bună este că rutina de amenajare a livingului poate fi modificată cu minim efort, iar această “inimă” a casei se poate transforma pentru a-și atinge adevăratul potențial!

 

     Ai un living de dimensiuni reduse, în care nu știi cum ai putea să amplasezi mobila pentru a nu transmite o senzație de claustrofobie? Sau poate că te bucuri de o sufragerie spațioasă, unde există zone golașe ce întrerup câmpul vizual într-un mod inestetic, ori una open space, în care nu știi cum să faci trecerea spre următoarea cameră? Dacă ai răspuns pozitiv la una dintre aceste întrebări, atunci acest articol este pentru tine! În cele ce urmează, vei regăsi câteva sfaturi și idei pentru amenajarea oricărui tip de living, astfel încât tu și familia ta să vă puteți bucura de un spațiu primitor, personal și coeziv.

 


1.Cum amenajăm un living mic?

 

1.1. Lasă lumina să inunde întregul spațiu

      În cazul în care sufrageria ta are acces la lumină naturală, nu o bloca prin amplasarea unor draperii întunecate. Las-o să intre în încăpere, pentru a face spațiul să se simtă mai aerisit și mai deschis. Chiar dacă nu ai ferestre mari, alege o draperie deschisă la culoare, care va maximiza lumina soarelui pe timp de zi.

 

 1.2. Dimensionează diferit

      Nu te teme să adaugi elemente masive sau puternice într-un spațiu mic. Există o diferență între aglomerarea vizuală inestetică și un moment dramatic de design interior. Optează pentru un candelabru strălucitor, un tablou care umple un perete întreg sau pentru două măsuțe de cafea senzaționale, iar privirea se va concentra pe piesele declarative de design, în loc să fie ocupată cu observarea spațiului mic.

 

1.3. Aplică o notă personală

      Deși este indicat să respecți principalele reguli de decorare a livingului, care au trasat câteva linii sigure pe care le poți urma pentru a obține un design de excepție, este important ca sufrageria ta să aibă o notă personală. Un spațiu frumos amenajat, dar care este rece și în care nu te simți confortabil, întrucât nu are nicio doză din personalitatea ta, este un spațiu amenajat incorect. Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, nu?

 

 

1.4. Uită de simetrie și asortare

 

     O încăpere în care mobila și elementele de decor creează simetrie oferă un prilej perfect pentru ca privirea să identifice lipsa spațiului și să aibă senzația de aglomerare. La polul opus, un living în care canapeaua nu se asortează cu fotoliul, iar paleta cromatică lasă loc accentelor de culoare puternice, va oferi un câmp vizual ce necesită timp pentru a fi observat, astfel că dimensiunile încăperii se vor estompa în fața designului îndrăzneț.

  

2.Cum decorezi un living spațios?

 

2.1. Creează mai multe zone distincte

      Atunci când decorezi o sufragerie mare, aranjează mobilierului pentru a crea spații individuale, dar care lucrează împreună ca un întreg. De exemplu, într-un living de dimensiuni generoase, poți avea o zonă definită pentru urmărirea emisiunilor în fața televizorului, un birou pentru proiectele personale, un spațiu de lectură și o zonă pentru consola de jocuri. Asigură-te că decorul general este coeziv și unește toate spațiile distincte, iar livingul tău va primi cu brațele deschise orice membru al familiei, indiferent de activitatea pe care dorește să o desfășoare.

 

2.2. Alege scaunele potrivite

      Cum incluzi în mod armonios scaunul în decorul livingului tău? Nimic mai simplu! Poți obține un efect puternic dacă amplasezi patru scaune confortabile în jurul unui otoman sau mese rotunde, decât clasica așezare de două scaune în fața unei măsuțe dreptunghiulare. Scaunele sunt mai puțin vizibile decât o canapea, atunci când au rol de divizor într-o cameră, întrucât pot crea un flux plăcut și o zonă de conversație sau jocuri distractive. Oricând spațiul disponibil îți oferă opțiunea de a folosi mai multe elemente de mobilier în locul unuia singur, cum ar fi mese duble, lampadare simetrice sau seturi de scaune, impactul va fi mai mare!

 

2.3. Decorează în grupuri de trei

      Atunci când alegi elemente de decor pentru un living spațios, gândește în grupuri de trei - trei vaze de flori cu un design aparte grupate împreună, trei rame foto de dimensiuni diferite, dar în același stil, trei lumânări parfumate așezate laolaltă. Ochii vor vedea aceste elemente în ansamblu, iar întregul design al încăperii va căpăta o notă de eleganță opulentă.

 

2.4. Evită aglomerarea și dezordinea cu ajutorul dimensiunilor mărite

      Doar pentru că ai o sufragerie mare, nu înseamnă că îți permiți să creezi dezordine. Fiecare element dintr-un living de dimensiuni mari este important și ar trebui să sporească senzația plăcută a spațiului, nu să aglomereze inutil. Pentru a evita dezordinea într-o cameră mare, alege elementele de decor masive. Un tablou poate ocupa mare parte dintr-un perete, vaza de flori poate fi amplasată pe podea, dacă este foarte înaltă, sau poți include ghivece masive ornamentate. Clasicul fotoliu ar trebui schimbat cu o variantă mai mare și mai modernă - oare știi care sunt cele mai convingătoare trei motive pentru care să-ți cumperi un fotoliu cu masaj?

 

3.Cum proiectezi designul unui living open space?

 

3.1. Simetria e aliatul tău

      O modalitate ușoară de abordare a unui spațiu expansiv este crearea unui aspect echilibrat cu ajutorul pieselor de mobilier. Dublarea canapelelor pentru o zonă de destindere primitoare și completarea spațiului cu o masă mare în centru și scaune de relaxare pe laterale va transmite instantaneu un aspect simetric și va aduce ordine în livingul tău deschis. Mai departe, adaugă elemente mai mici de contrast, cum ar fi un covor pufos și obiecte de artă încadrată în grupuri. Menține o paletă de culori neutre și tonuri naturale, utilizate în mod echilibrat și simetric pentru a oferi o atmosferă aerisită în sufrageria ta.

 

3.2. Maximizează scopurile multiple ale spațiului deschis

      Ia în considerare aspectul clasic 3-în-1 de living, zonă de luat masa și bucătărie, pentru un aranjament care nu dă greș niciodată. Începe cu o abordare liniară, așezând paralel sau perpendicular piesele de bază, cum ar fi canapeaua, masa și insula de bucătărie. Acest efect creează un aspect ordonat și bine echilibrat. Pentru a ajuta la unificarea spațiilor, utilizează materialele și detaliile cromatice în mod consecvent - fie accente de texturi care se regăsesc în toate cele trei zone, tonuri de lemn natural, sau artă expusă pe mai mulți pereți.

 

3.3. Folosește covoarele pentru delimitări

      Una dintre cele mai bune modalități de a defini un spațiu este amplasarea unui covor în zona respectivă. Atunci când nu există o diviziune naturală între camere, covoarele pot fi folosite pentru a o crea. De exemplu, așază un covor în zona destinată luării mesei și apoi plasează încă unul în perimetrul spațiului de relaxare. În mod instantaneu, vei obține două zone definite distinct, care devin două camere separate. În livingurile open space care se deschid spre bucătărie, include scaune de bar de-a lungul peretelui spart, care acum va avea rol de separator distractiv între cele două încăperi - aici poți include pahare de cocktail și carafe pentru limonadă, pentru seri relaxante și zile călduroase.

 

3.4. Adaugă surse de iluminat pentru fiecare zonă distinctă

      Ajută-te de corpuri de iluminat diferite pentru a crea o atmosferă unică în fiecare zonă din livingul tău. Instalează un candelabru deasupra spațiului pentru luat masa, adaugă lampadare în colțurile zonei de relaxare și amplasează spoturi LED în bucătărie. Sursele de lumină multiple pot ajuta la delimitarea zonelor, pentru ca fiecare activitate să se poată desfășura într-un spațiu bine definit și luminat în mod corespunzător.

 

     Amenajarea livingului poate fi un proces dificil, însă dacă ții cont de câteva reguli de bază, vei obține un spațiu perfect pentru tine și familia ta, indiferent de dimensiunile sau arhitectura încăperii.