Dependența de calculator la copii și adulți - Cum o previi și cum o gestionezi?

 

 

 

 

dependenta-de-calculator-la-copii-si-adulti-1

Sursa foto: https://imgur.com/a/0VvdXyT via JumpStory

 

 

 

 

 

     Calculatorul și internetul au devenit parte din rutina noastră zilnică. Însă ce ne facem atunci când nu putem sta fără să le folosim? În timp ce majoritatea oamenilor folosesc calculatorul și internetul în scopuri constructive și de relaxare, într-o manieră controlată, unele persoane pierd controlul asupra timpului petrecut navigând pe internet, fiind active pe rețelele de socializare sau jucând jocuri video. Asta poate indica o dependență de calculator, problemă ce poate apărea atât în rândul adulților, cât și al copiilor. În continuare, îți prezentăm cauzele acestei dependențe, simptomele sale și modurile prin care o poți preveni și gestiona.

 

 

 

 

Cauzele dependenței de calculator

 

Simptomele dependenței de calculator

 

Cum previi și gestionezi dependența de calculator la adulți?

 

Cum previi și gestionezi dependența de calculator la copii?

 

 

 

 

Cauzele dependenței de calculator

 

 

     Un istoric de folosire în exces a calculatorului poate duce la apariția dificultăților în ceea ce privește mediul personal și rutina zilnică a persoanei afectate. Probleme de natură psihologică, precum stima de sine scăzută, anxietatea socială sau depresia pot, de asemenea, fi cauze ale dependenței de calculator. Dacă cei ce se confruntă cu astfel de probleme nu pot dezvolta strategii alternative pentru soluționarea lor și au, în același timp, o afinitate pentru petrecerea timpului la calculator, șansele ca ei să continue să se refugieze în lumea virtuală sunt destul de mari. În cele mai multe cazuri, asta se întâmplă subconștient.

 

 

     Riscul dependenței de calculator este crescut și în rândul celor ce nu sunt sprijiniți suficient de cei din jur. În astfel de situații, viața reală cu ale sale probleme ce par de nerezolvat este ignorată. În schimb, experiențele plăcute din lumea virtuală, distragerea de la adevăratele probleme, entuziasmul, bucuria, confirmarea și un sentiment de control câștigă teren. Așa începe procesul instalării dependenței.

 

 

 

 

Simptomele dependenței de calculator

 

 

dependenta-de-calculator-la-copii-si-adulti-2

Sursa foto: https://imgur.com/a/RdIsPpK via JumpStory

 

 

     Cel mai evident simptom al dependenței de calculator este pierderea treptată a controlului asupra timpului petrecut în fața ecranului. Cei afectați nu mai sunt capabili să limiteze îndeajuns frecvența utilizărilor calculatorului și durata acestora.

 

 

     Folosirea în exces a calculatorului solicită din ce în ce mai mult timpul și atenția persoanei respective. Celelalte aspecte ale vieții, precum școala, munca, hobby-urile și interacțiunile sociale sunt, încet-încet, abandonate. Simptomele dependenței includ sesiunile prelungite de navigare pe internet fără un scop precis și petrecerea unei bune părți a zilei sau nopții jucând jocuri video.

 

 

     Pe măsură ce dependența avansează, persoana afectată își reduce gradual interacțiunile cu familia și prietenii, iar performanța sa la școală sau la locul de muncă scade. Contactul cu lumea reală este acompaniat de sentimente stresante precum singurătatea, frica și depresia. Asta, la rândul său, duce la afundarea și mai profundă a respectivei persoane în universul virtual, eventual pierzându-se complet în acesta. În ciuda tuturor consecințelor negative ce-i afectează viața socială, sănătatea mentală și cea fizică, persoana dependentă de calculator continuă să folosească dispozitivul în exces.

 

 

 

 

Cum previi și gestionezi dependența de calculator la adulți?

 

 

 

Fii disciplinat atunci când vine vorba de utilizarea calculatorului

 

 

     Este foarte important să fii strict cu privire la folosirea calculatorului. În zilele noastre, există o mulțime de lucruri ce pot fi făcute în fața ecranului. Poți, de exemplu, să vizionezi un film sau să citești diverse articole. Sau poți să petreci ore în șir pe rețelele de socializare. Toate acestea pot deveni obiceiuri fără de care ziua ta ar putea părea monotonă. Ceea ce trebuie să faci pentru a evita asta este să limitezi conștient numărul de ore pe care-l petreci la calculator.

 

 

     De pildă, impune-ți să stai în fața calculatorului cel mult două ore pe zi. Astfel, vei face doar ceea ce este necesar, precum verificarea e-mailurilor. Setează-ți o alarmă care să te anunțe când timpul alocat utilizării calculatorului s-a scurs. Ai, de asemenea, grijă ca pe durata folosirii dispozitivului să păstrezi o poziție a corpului corectă. În caz contrar, riști să te confrunți cu probleme serioase de sănătate a spatelui. Optează pentru un scaun de birou ergonomic, ce este comod și cu ajutorul căruia îți vei putea menține coloana într-o poziție corectă.

 

 

dependenta-de-calculator-la-copii-si-adulti-3-988-negru

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-ergonomic-de-birou-off-988

 

 

 

Limitează locurile unde ai acces la un calculator

 

 

     O altă metodă de a preveni și gestiona dependența este de a face utilizarea calculatorului mai puțin accesibilă decât era înainte. Asta te va descuraja să folosești dispozitivul cu excepția cazurilor în care acest lucru este absolut necesar. Dacă locuiești într-un apartament mic sau într-o camera de cămin, îți poți pune laptopul în geantă sau husă atunci când nu-l folosești. În acest fel, înainte de a utiliza dispozitivul, va trebuie să pregătești totul: să faci ordine pe birou, să scoți laptopul din geantă sau husă, să pui toate cablurile în priză.

 

 

 

Ține un jurnal al utilizării calculatorului

 

 

     Este recomandat să urmărești cât timp petreci la calculator. Ține un jurnal în care să scrii zilnic câte ore ai utilizat calculatorul și analizează informațiile la sfârșitul săptămânii. Făcând asta, vei identifica numărul de ore pe care-l petreci în medie în fiecare zi la calculator și vei ști de unde pornești. Când începi să-ți limitezi timpul utilizării dispozitivului, folosește același jurnal pentru a-ti monitoriza și controla progresul.

 

 

 

Înlocuiește statul la calculator cu alte activități

 

 

     Din moment ce dependența are la bază un obicei ce s-a format treptat, este bine să găsești alte activități cu care să-ți ocupi timpul pe care îl petreci la calculator. Asigură-te că activitățile pe care le alegi sunt sănătoase, iar practicarea lor rezultă în obținerea unor beneficii sau recompense. De exemplu, poți opta să faci sport, ceea ce te va ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, să dormi mai bine, să te simți mai energic, să fii mai productiv și să scapi de kilogramele în plus.

 

 

     O mulțime de persoane care sunt dependente de utilizarea calculatorului nu știu că există o multitudine de repercusiuni negative. De exemplu, trebuie să ai în vedere problemele de sănătate ce pot apărea în urma folosirii în exces a acestui dispozitiv. Pe lângă asta, va trebui să iei în considerare și posibilitatea de a rata tot felul de interacțiuni sociale cu cei dragi și evenimente importante ce au loc în viața reală.

 

 

 

 

Cum previi și gestionezi dependența de calculator la copii?

 

 

 

Limitează timpul în care cel mic poate folosi calculatorul

 

 

     Limitează timpul în care copilul poate folosi calculatorul la cel mult 2 ore pe zi dacă cel mic are peste 2 ani. Copiii sub 2 ani nu ar trebui să aibă acces deloc la calculatoare, telefoane și tablete. Impune această regulă doar atunci când este vorba despre timpul liber al copilului, nu când cel mic are nevoie de calculator pentru rezolvarea temelor. Pune o alarmă pentru a ști când timpul alocat s-a scurs.

 

 

     La început, poți încerca să-l anunți pe copil cu 15 minute înainte de scurgerea timpului. Mai târziu, îl poți învăța pe cel mic să-și seteze singur alarma cu 10-15 minute înainte, pentru a putea termina ce începuse să facă înainte să închidă calculatorul.

 

 

 

Setează o parolă știută doar de tine pentru accesarea calculatorului

 

 

     În acest fel, copilul va trebui să-ți ceară voie ori de câte ori dorește să folosească dispozitivul. Această metodă funcționează în special în cazul copiilor mai mici, care nu au nevoie de calculator pentru a-și face temele, însă poate fi aplicată și pentru cei mai mari dacă dependența nu poate fi controlată altfel.

 

 

 

Configurează controlul parental pe calculator

 

 

     Dacă îți faci griji că cel mic va folosi calculatorul pe ascuns în absența ta, poți configura controlul parental, ce limitează site-urile pe care copilul le poate accesa. Setările acestui mod pot fi modificate astfel încât să selectezi site-uri ce nu l-ar atrage pe copil să utilizeze ore în șir dispozitivul.

 

 

 

Dă-i voie la calculator doar după ce și-a îndeplinit cu succes celelalte sarcini

 

 

     Învață copilul să-și prioritizeze sarcinile: nu-i da voie să acceseze calculatorul până nu își termină de făcut temele, ordine în camera etc. Fă o listă cu toate sarcinile de care cel mic este responsabil în fiecare zi și lipește-o pe frigider. Tratează timpul petrecut la calculator ca pe un privilegiu, nu ca pe un drept.

 

 

 

Creează spații fără calculatoare, telefoane, tablete

 

 

     Permite-i celui mic să folosească calculatorul, telefonul și tableta în anumite locuri, precum sufrageria. Nu-l lăsa să acceseze aceste dispozitive în camera lor sau la masă. Dacă e posibil, achiziționează un calculator pentru teme și unul pentru timpul liber, pentru a controla mai ușor câte ore și în ce scopuri este folosit fiecare dispozitiv. Pe calculatorul pentru teme, blochează orice rețea socială sau site-uri cu jocuri. Ori de câte ori cel mic stă la calculator, asigură-te că folosește un scaun de birou pentru copii, ce-l va ajuta să-și țină spatele drept și să evite problemele de sănătate care pot apărea din cauza unei posturi incorecte a coloanei vertebrale.

 

 

dependenta-de-calculator-la-copii-si-adulti-4-705-albastru

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-birou-OFF-705

 

 

 

Discută cu cel mic despre folosirea în exces a calculatorului

 

 

     Încearcă să afli dacă există un motiv anume pentru care acesta petrece atât de mult timp în fața calculatorului. Uneori, statul la calculator poate fi o evadare de la realitate, în special în cazurile în care copiii sunt hărțuiți sau nu se descurcă foarte bine la școală. Ascultă-l pe cel mic cu atenție, fără să-l întrerupi, iar dacă descoperi că acesta se confruntă cu probleme ce-l determină să vrea să evadeze, vorbiți despre asta, dă-i sfaturi sau mergeți împreună la psiholog.

 

 

 

Stabilește reguli și consecințe

 

 

     După ce ai discutat cu cel mic, stabilește niște reguli cu privire la utilizarea calculatorului. Spune-i copilului care sunt limitele impuse și ce consecințe va trebui să suporte dacă nu respectă regulile. De exemplu, dacă-l prinzi că folosește calculatorul mai mult decât era permis, restricționează-i accesul la dispozitiv pentru o zi. Dacă situația se repetă, restricționează-i accesul pentru două zile.

 

 

 

Fii un exemplu bun

 

 

     Nici tu nu trebuie să petreci ore în șir în fața ecranului, în special în prezența copilului. Riști ca cel mic să dezvolte resentimente față de tine dacă te vede făcând ceva ce lui i-ai interzis cu vehemență.

 

 

 

Ajută-l să înlocuiască statul la calculator cu alte activități

 

 

     Jucați împreună jocuri, mergeți la bibliotecă, într-o excursie, faceți mișcare în aer liber, plimbați-vă, încurajează-l să se întâlnească cu prietenii sau înscrie-l la diferite cursuri de care ar putea fi interesat. Dacă cel mic este într-adevăr dependent de calculator, pregătește-te pentru câteva zile sau chiar săptămâni destul de dificile până acesta se acomodează și pe durata cărora ar putea refuza orice activitate îi este propusă.