Amenajări cafenele și baruri - Idei de mobilier pentru interioarele localurilor
Amenajări cafenele și baruri - Idei de mobilier pentru interioarele localurilor
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/d1ngW7SNehM
Ce au în comun cafenelele și barurile? Sunt locuri de relaxare, în care se adună oamenii pentru a petrece momente plăcute, în compania prietenilor. Amenajarea cafenelelor și a barurilor se face în funcție de necesitățile clienților, nu de preferințele proprietarilor. Dacă vrei ca oamenii să revină în localul tău, dacă vrei să ai o reputație bună atunci trebuie să creezi o atmosferă plăcută pentru cei care îți trec pragul. Nu este vorba doar de câștiguri așadar, deși și acest lucru este important, cît mai ales de imaginea personală, crearea și întreținerea unui brand. Tocmai de aceea, este necesar să fii cât mai original pentru a crea o atmosferă unică și care te reprezintă. Pentru asta, ai nevoie de inspirație, dar și de specialiști în amenajări interioare, care pot pune în practică ideile tale.
Iată câteva idei de amenajare interioară a cafenelelor și barurilor de care poți ține seama și pe care le poți îmbunătăți, în funcție de preferințele personale.
În acest articol vei citi despre:
Idei de mobilier pentru cafenele
Alte idei de amenajări pentru cafenele
Crearea de spații pentru grupuri
Idei de mobilier pentru baruri
Alte idei de amenajări pentru baruri
Amenajare cafenea
Sursa foto: https://www.pxfuel.com/en/free-photo-xnypp
Adevărul este că oamenii nu vor să meargă la o cafenea sau la un bar obișnuit. Ei vor să intre într-un spațiu magic, cu arome de cafea, prăjituri și delicatese, un spațiu cu muzică bine aleasă și decorațiuni fine, un loc în care atmosfera este prielnică discuțiilor și relaxării.
Atunci când pleci la drum cu un proiect de amenajare a unei cafenele ai în vedere un anumit buget. În funcție de acesta vei stabili mobilierul, corpurile de iluminat, decorațiunile, pe acest buget se vor clădi toate celelalte, inclusiv atmosfera (elegantul interior modern, sofisticatul stil shabby chic, nedemodatul stil clasic).
Idei de mobilier pentru cafenele
●Mobilierul pentru cafenea trebuie ales după ce deja ai stabilit ce stil și ce tematică vrei să aibă cafeneaua. Mobilierul este foarte important pentru că trebuie să realizezi un spațiu relaxant, cu canapele sau fotolii / scaune confortabile și care sunt în același timp solide. Nu trebuie însă exagerat în ceea ce privește comoditatea scaunelor, fotoliilor și canapelelor, n-ai vrea să ai clienți care adorm datorită faptului că se simt prea confortabil.
●De asemenea, vrei ca mobilierul să aibă o viață îndelungată, ori asta înseamnă că trebuie să fie din materiale de calitate (lemn sau metal).
●Dacă folosești țesături în amenajarea ta atunci trebuie să alegi țesături groase și rezistente pentru a face față timpului.
● Nu uita că este mai importantă calitatea decât cantitatea, cu alte cuvinte dacă trebuie să te încadrezi într-un buget este mai bine să ai mai puține mese, dar mai bune din punct de vedere calitativ.
●În plus, dacă vrei să ai o cafenea prietenoasă, în care să se simtă bine mai multe categorii de clienți, trebuie să ai mai multe tipuri de locuri de așezat (scaune, fotolii, canapele).
●Scaunele sunt desigur importante atunci când vine vorba despre mobilierul cafenelei, de aceea trebuie să fii atent cum alegi scaunele pentru cafenea.
●De asemenea, poate fi potrivită și o canapea sau mai multe, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție.
●Dacă spațiul este mic iar clienții nu ar trebui să petreacă prea mult timp savurându-și cafeaua, atunci scaunele din lemn, fără tapițerie, ar trebui să fie suficiente. Dacă dimpotrivă, ai un spațiu generos la dispoziție și vrei să încurajezi oamenii să petreacă mai mult timp aici (dacă este vorba despre o cafenea-librărie de pildă) poți opta pentru fotolii confortabile.
●Regula de bază este aceea că localul trebuie mobilat într-un mod confortabil pentru clienți.
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/Fotoliu-cafenea-HRC-596?search=cafenea&description=true&dsearch=cafenea
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/Fotoliu-cafenea-HRC-598?search=cafenea&description=true&dsearch=cafenea
Alte idei de amenajări pentru cafenele
Corpuri de iluminat
Iluminarea cafenelei este foarte importantă pentru localul tău, nu numai pentru că este necesară desfășurării activității, dar ajută la crearea unei atmosfere specifice. Cu siguranță nu vrei ca ambianța, decorațiunile să fie scăldate într-o lumină rece și puternică, senzația de disconfort ar fi prea mare, cu atât mai mult cu cât până și băuturile sau prăjiturile și-ar schimba culoarea. În plus, luminile reci și puternice distrug orice urmă de intimitate.
Ce înseamnă un iluminat plăcut? Lumină naturală, sau lumină electrică ce o imită pe cea naturală. Poate că un spațiu subteran ar fi potrivit pentru intimitatea unei cine, dar în niciun caz nu ai prefera cafeaua de dimineață servită departe de lumina soarelui.
Iată câteva idei de iluminare a cafenelei:
●Întrerupătoarele trebuie să fie la îndemână;
●Folosește becuri cu lumină caldă, nu rece, pentru a obține atmosfera caldă și primitoare.
●Poți opta pentru întrerupătoarele cu dimmer care schimbă intensitatea luminii în funcție de cantitatea de lumină naturală care vine din exterior.
●Poți așeza corpuri de iluminat în dreptul fiecărei mese, singura condiție fiind aceea că nu trebuie să aibă o intensitate prea mare, pentru că astfel nu mai creează atmosfera primitoare.
Paleta cromatică
Culorile pentru cafeneaua ta au foarte mare legătură cu dispoziția pe care vrei să o creezi. Se știe, culorile ne influențează stările. Culorile calde (galben portocaliu, roșu) sunt stimulatoare și ne dau o stare de bine.
Paleta cromatică o stabilești în funcție de design. Regula este cea știută: spațiile mici au nevoie de culori deschise, luminoase, pentru a nu părea înghesuite, iar culorile prea strălucitoare sunt prea obositoare într-un spațiu care este destinat relaxării.
Crearea de spații pentru grupuri
Cafeneaua este un loc în care se întâlnesc prieteni și colegi. Tot aici se încheie afaceri și parteneriate. Este un loc în care unii oameni stau cât să-și cumpere o cafea, iar alții doresc să zăbovească pentru a se bucura de un loc confortabil, primitor și discret.
Decorarea cafenelei
Pentru decorarea pereților, cel mai bine ar fi să apelezi la tablourile canvas (imagini imprimate pe pânză). Modelele le poți alege în funcție de specificul cafenelei (feng shui, peisaje urbane, peisaje care să-ți taie respirația, deserturi sau băuturi care te fac să-ți lase gura apă).
Decorațiunile pentru cafenea depind de stilul de design pentru care ai optat:
●Cafeneaua în stil industrial poate avea o tablă de scris, etajere din lemn sau metal, țevi pe care poți expune ustensile pentru servirea cafelei, pungi / cutii de cafea sau plante decorative.
●Cafeneaua în stil shabby chic poate fi decorată cu tablouri care înfățișează peisaje sau flori. Pot exista vaze cu flori și perne decorative pentru confort și culoare.
●Cafeneaua în stil modern nu are nevoie de foarte multe decorațiuni, dar trebuie ca mobilierul să fie de foarte bună calitate, la fel și corpurile de iluminat. Minimalismul nu înseamnă sărăcie, ci bun gust și un look proaspăt și natural (poți folosi plante naturale).
●Cafeneaua în stil rustic: poți folosi rafturi pentru cărți vechi, plante uscate, obiecte vechi și inedite, dar păstrate într-o bună formă. Dacă spațiul îți permite, poți aduce un pian sau poți folosi decorațiuni din lemn sau piatră.
Aroma cafenelei
Aroma cafenelei este unică și delicioasă. Dacă intri într-o cafenea probabil că îți place mirosul de cafea, prăjituri, patiserie proaspăt scoasă din cuptor. Tocmai de aceea ar fi bine ca mirosurile de parfumuri / odorizante să nu fie mai puternice decât mirosurile care vin de la alimentele și băuturile care se servesc în cafenea. Oamenii fac imediat legătura între locul în care se află și mirosurile pe care le simt, vrei să fie identificată cafeneaua după mirosurile simțite de cei care îi trec pragul.
Amenajare bar
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/group-of-people-gathering-inside-bar-1058277/
Barul este un loc în care poți petrece timp împreună cu prietenii. Regula de amenajare este aceeași, spațiul trebuie să fie primitor și confortabil, în așa fel încât cei care trec pragul să fie tentați să revină. Ar fi bine să optezi pentru stiluri de design nesofisticate (rustic, scandinav, retro), sau poți opta pentru stiluri mai sofisticate (clasic, minimalist).
Idei de mobilier pentru baruri
●În baruri se servesc nu numai băuturi alcoolice și nealcoolice, dar și un sortiment restrâns de produse culinare. Asta înseamnă că dacă alegi canapele nu scaune acestea nu trebuie să fie foarte confortabile și trebuie să aibă o înălțime potrivită.
●Oricât ar fi de restrâns spațiul, nu așeza scaunele de la bar prea aproape unul de altul. Pentru un confort mai mare, o persoană care stă la bar trebuie să aibă un spațiu de circa 60 de centimetri. Pentru a avea o idee câte scaune poți așeza la bar trebuie să măsori lățimea scaunelor și lungimea mesei de bar.
●Poți opta pentru un design clasic (scaune sau banchete din lemn, metal) sau unul modern (cu mobilier din polipropilenă sau mobilier luminos). Poți folosi și huse pentru scaune, pentru că ele scot în evidență personalitatea locului și însuflețesc spațiul.
Iată câteva idei de scaune pentru baruri care te pot inspira:
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-bar-abs-113
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-de-bar-abs-225
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-bar-abs104
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-de-bar-abs-105
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-de-bar-abs-226
●Ar fi bine să montezi o oglindă în spatele barului. Sunt două avantaje ale oglinzii montate în acel loc: pe de o parte amplifică vizual spațiul, pe de altă parte oferă un mai bun contact vizual cu clienții.
●Poți opta pentru un stil de amenajare interioară retro, vintage sau rustic. Orice stil ai alege însă, decorează pereții. Ceea ce vei pune pe pereți va da practic atmosfera barului. Poți să decorezi pereții în funcție de tematica aleasă a barului, cu instrumente muzicale, fotografii cu sportivi, fotografii istorice, reclame vechi.
Alte idei de amenajări pentru baruri
Iluminatul în bar
●Poți împărți barul în mai multe zone și fiecare zonă poate să aibă propriul ei plan de iluminare. De pildă, zona barului va trebui să fie iluminată mai bine decât restul barului.
●Pentru bar poți opta pentru spoturi, în zona meselor poți merge pe ideea corpurilor de iluminat suspendate sau aplice pe tavan sau perete.
●Dacă există o scenă pe care vrei s-o scoți în evidență folosește surse suplimentare de iluminat.
Culori pentru baruri
●Nu ar trebui să apelezi la nuanțe cromatice reci precum albastru, indigo sau gri. În schimb, poți opta pentru nuanțe calde de lemn și tonuri mai întunecate de roșu. Nici verdele nu este de lepădat.
●Poți apela și la culori pastelate precum: roz, verde deschis, bleu și galben deschis. Vei obține un design interior modern și apreciat de clienți.
●Evită detaliile stridente și combinațiile extravagante de culori.
Tapete unice
Apelează cu încredere la tapet. Creativitatea în acest domeniu nu are limite. Tapetul poate fi amplasat pe un întreg perete, pe un bar sau pe un perete despărțitor. În plus, tapetul nici nu este foarte scump, așa încât investiția va fi binevenită.
Atunci când este vorba despre amenajarea cafenelei sau a barului, creativitatea este cea mai importantă. Nu sunt foarte multe reguli de care trebuie să ții seama. Ideea de bază este aceea că trebuie să stabilești un buget de la bun început și în funcție de acesta să achiziționezi produse de calitate care să te ajute să obții o atmosferă primitoare și unică pentru clienți. Cafeneaua și barul sunt locuri în care clienții vin de plăcere pentru a petrece momente relaxante. Se vor întoarce întotdeauna dacă vor găsi un loc în care se simt bine.
1 Comentarii
Un articol ce mi-a fost de folos!Multumesc!
Lasă un comentariu