Bucatarii moderne: 120+ idei de amenajare, modele si poze
Bucătăria modernă are funcții dintre cele mai variate. Poate fi spațiu de gătit, de luat masa, de socializat, de relaxare. Este un spațiu de care ne bucurăm singuri, împreună cu familia sau cu prietenii. Tocmai de aceea, ideile de amenajare a bucătăriei moderne s-au înmulțit. Vorbim din ce în ce mai des despre compartimentare inteligentă, funcții estetice complexe, adaptabilitatea spațiilor de bucătărie și de felul în care acestea răspund nevoilor noastre.
Există o diversitate de idei de amenajare bucătărie, în funcție de spațiul pe care îl avem la dispoziție: mare, mică, îngustă, open space, de apartament sau de casă. Mai jos îți prezentăm idei de amenajare însoțite de poze și imagini sugestive.
Cuprins
Amenajarea unei bucătării moderne în dependență de dimensiune
Bucătării moderne lungi și înguste
Cum amenajezi bucătăria modernă în funcție de tipul locuinței
Bucătării moderne de apartament
Idei de mobilă de bucătărie modernă
Tendințe bucătării moderne 2023
Amenajarea unei bucătării moderne în dependență de dimensiune
Atunci când te referi la o bucătărie modernă, trebuie să ai în vedere în primul rând configurarea cât mai eficientă a spațiului. În funcție de dimensiune, poți organiza o bucătărie mică, pătrată, lungă și îngustă, sau o amenajare de tip open space, acolo unde spațiul permite.
Pentru un apartament, avem în vedere, în general, trei tipuri de bucătării: bucătăriile mici, bucătăriile mari sau pătrate, și bucătăriile lungi și înguste.
● Bucătării moderne mici
● Bucătării moderne mari
Dacă bucătăria ta se află într-un apartament de două - trei camere, înseamnă că este o bucătărie medie spre mare. Suprafața generoasă îți dă posibilitatea s-o amenajezi cum dorești. Nu uita că o bucătărie mare înseamnă mai mult spațiu de depozitare, ceea ce se traduce prin mai mult confort pentru tine și pentru cei dragi ție.
● Bucătării moderne lungi și înguste
O bucătărie lungă și îngustă, des întâlnită la apartamentele de bloc, este o configurație mai greu de amenajat datorită spațiului util pe care este nevoie să îl obții. Cu toate acestea, poți avea în vedere folosirea cât mai eficientă a spațiului, mai exact amenajarea pe verticală și utilizarea de mobilier compact, împreună cu electrocasnice încorporabile.
Cum amenajezi bucătăria modernă în funcție de tipul locuinței
Bucătării moderne de apartament
● Bucătării mici
Atunci când trebuie să amenajezi o bucătărie nu foarte generoasă în ceea ce privește spațiul, acțiunea poate deveni o adevărată provocare, pentru că implică mai multă atenție atât din punctul de vedere al alegerii paletei cromatice (pentru pereți și pentru piesele de mobilier), cât și în ceea ce privește așezarea în spațiu a pieselor a mobilei, în așa fel încât să-ți rămână cât mai mult loc liber. În plus, importantă la o bucătărie mică este alegerea elementelor decorative, care trebuie selectate în așa fel încât să fie și utile, nu numai plăcute pe plan estetic.
Designerii ne propun câteva reguli pe care le-am putea aplica pentru a amenaja, după plac, o bucătărie modernă de dimensiuni mici:
●Folosește culori neutre și modele simple: Firește, dacă nu ai prea mult spațiu la dispoziție, ai nevoie de trucuri pentru a crea senzația de aerisire. Unul dintre acestea ține de nuanțele cromatice. Poți alege culori deschise atunci când este vorba de elementele de finisaj (gresie, faianță, perdele, draperii), dar și atunci când alegi mobilierul de bucătărie. Poți opta pentru alb, crem, maro, sau diverse nuanțe pastelate, pe care să le accentuezi cu câteva pete de culoare acolo unde este posibil.
●Alege piese de mobilier compact și bine compartimentat: Mobilierul ocupă cel mai mult spațiu în bucătărie și exact spațiul este cel care pune probleme în cazul unei bucătării mici, amenajate în stil modern. Tocmai de aceea, ar trebui să alegi corpuri de mobilier absolut necesare, compacte, care au un grad de utilitate ridicat.
●Alege un stil util și minimalist: Probabil acest stil se potrivește cel mai bine unui spațiu mic în care trebuie să amenajezi o bucătărie. Tocmai de aceea, ar trebui să nu renunți la elementele decorative, dar poți opta pentru obiecte care au și un scop practic, nu numai decorativ.
● Bucătării open space mici
În ultimii ani sunt preferate din ce în ce mai mult bucătăriile open space, cumulate cu zona de living. În cazul în care preferi un asemenea tip de bucătărie, este bine să vezi imaginea de ansamblu, pentru că bucătăria open space trebuie să se afle într-o relație de armonie cu livingul. Dar tu poți să-ți amenajezi bucătăria așa cum vrei, în funcție de gusturile pe care le ai și de cât de mult îți va folosi ție acel spațiu al casei.
O asemenea amenajare oferă mai multe posibilități de amenajare prin așezarea corpurilor de mobilier și electrocasnicelor în spațiile pe care le avem la dispoziție. Cel mai adesea, mobilierul și electrocasnicele se află pe un singur perete, ceea ce oferă posibilitatea creării unei zone de dining sau bar. Avantajul unei astfel de configurații este că o poți amenaja cu ușurință într-un spațiu deschis, de tip open space. Mai mult, vei obține un spațiu de socializare fluid, care permite comunicarea între cei ai casei.
● Bucătării lungi și înguste
Există o mulțime de bucătării moderne lungi și înguste la bloc. Ar putea părea un spațiu greu de amenajat, dar în realitate nu este deloc așa. Tot ce ar trebui să faci este să poziționezi mobilierul și electrocasnicele pe un singur perete. Peretele opus îl poți transforma în zona de dining și în spațiu funcțional. Ar fi bine să folosești o masă care se poate plia, pentru a salva cât mai mult spațiu. De asemenea, poți folosi, din același motiv, scaune pliabile.
Bucătărie mare la casă
Amenajarea unei bucătării la casă nu este mai complicată ca amenajarea unei bucătării moderne de apartament. Ai suficient spațiu pentru a-l personaliza așa cum îți dorești. Există configurații optime pentru orice configurație a încăperii, iar cu puțină inspirație și un plan de amenajare bine pus la punct, chiar și o bucătărie modernă pe colț va putea fi folosită cu drag de toată familia. Tot ce ai de făcut este să optezi pentru stilul de amenajare pe care îl dorești, pentru a avea o bucătărie funcțională și armonioasă.
Bucătărie open space mare
În mod evident, bucătăria open space, indiferent dacă locuiești la bloc sau la casă, are avantaje și dezavantaje. Cu cât o bucătărie open space beneficiază de mai mult spațiu, cu atât este mai confortabilă pentru tine, pentru familie și, de ce nu, pentru prieteni.
Vei opta pentru o bucătărie open space mare dacă beneficiezi de spațiu generos:
●Dacă vrei să mărești vizual spațiul pe care-l ai la dispoziție. În plus, ar fi bine ca lumina naturală să pătrundă în casă, pentru că astfel vei face economie la energia electrică, dar și aranjamentul interior al casei tale îți va părea mereu proaspăt și spațiat.
De multe ori, ușile încurcă, mai ales atunci când în casă există copii care ies și intră, sau când vrei să ajungi dintr-o cameră în alta cu o tavă pe care se află, de exemplu, micul dejun. Spațiul deschis va da senzația de mai puțină agitație în casă.
●Dacă ești o persoană sociabilă sau dacă nu prea stai pe acasă, dar atunci când te afli acolo îți place să primești oaspeți, atunci bucătăria open space este opțiunea potrivită pentru tine.
●Dacă vrei să-i supraveghezi pe cei mici care se joacă în living sau își fac temele, în vreme ce tu pregătești cina sau o prăjitură pe care o vei savura împreună cu familia ta, atunci bucătăria open space este ceea ce îți trebuie.
Bucătărie cu insulă
Bucătăria cu insulă concentrează în general acțiunea gătitului în mijlocul spațiului. Acest lucru reprezintă un avantaj, dar poate fi și un dezavantaj. Avantajul ține de estetica deosebită a unei asemenea bucătării. Dezavantajul este legat de faptul că oricât de bine ar fi organizată, o bucătărie cu insulă poate părea aglomerată, încărcată. Rămâne puțin spațiu disponibil, așadar se poate discuta dacă o asemenea bucătărie este practică.
Bucătărie cu bar
Bucătăria cu bar este preferată de cei care își doresc o bucătărie cu aspect inedit. Aici este important să folosești un sistem de iluminare potrivit, cu niște corpuri suspendate care să ofere o lumină de accent deasupra blatului, și să utilizezi scaune de bar care să dea o notă originală întregului ansamblu.
Iată câteva surse de inspirație dacă îți dorești să amenajezi un asemenea spațiu.
Idei de mobilă de bucătărie modernă
Mobila pentru orice bucătărie este foarte importantă, inclusiv pentru o bucătărie modernă. Corpurile de mobilier trebuie să fie alese în funcție de paleta cromatică pentru care ai optat atunci când ai ales materialele de finisaj: fie în ton cu acestea, fie într-o nuanță complementară. Mobila trebuie să se integreze perfect în ansamblul pe care l-ai conceput.
De asemenea, este important să ții seama de dimensiunile bucătăriei atunci când alegi piesele de mobilier, dar nu numai (trebuie să te gândești și la elementele decorative). Nu ar trebui să alegi, de pildă, corpuri de mobilier masive într-o bucătărie mică, și nici mobilă minimalistă atunci când ai la dispoziție suficient spațiu.
Piesele de mobilier foarte importante în bucătărie, indiferent de tipul de bucătărie pe care îl alegi, sunt scaunele. Zona de dining este foarte importantă, prin urmare trebuie mobilată corespunzător. Nu trebuie să uiți că bucătăria este un spațiu de care se bucură toți ai casei, de aceea trebuie să fie practică, relaxantă, confortabilă, luminoasă și trebuie mobilată ținând cont de toate funcțiile pe care aceasta le are.
Forma scaunelor o vei alege, fără îndoială, în funcție de stilul bucătăriei și de dimensiunile mesei. De multe ori, scaunele de bucătărie sunt mai simple, din punct de vedere estetic, decât cele din living: sunt tradiționale și cu mai puține elemente decorative, dar poți opta și pentru unele care să ofere, prin contrast, o pată de interesantă și vibrantă.
Desigur, dacă vei opta pentru o bucătărie în diverse stiluri, modern, minimalist sau rustic, vei alege scaune de bucătărie cu forme deosebite: fie scaune de bucătărie cu picioare tip trepied, fie scaune de bucătărie cu șezut în formă de scoică, fie scaune de bar înalte, fie scaune de bucătărie ovale sau sub formă de băncuță.
Este important ca toate aceste scaune să-ți ofere confortul de care tu ai nevoie. Oferta este foarte bogată, ești singurul care decide care este varianta potrivită pentru tine.
Modele de bucătării moderne
Bucătării cu parchet
În mod sigur, parchetul reprezintă o idee inovatoare atunci când discutăm despre alegerea elementelor de finisaj într-o bucătărie. Motivul este foarte simplu: parchetul oferă un grad sporit de confort, dă senzația de căldură (nu este atât de rece și rigid ca gresia) și este ușor de curățat.
Parchetul nu este întotdeauna potrivit însă în bucătărie, tocmai pentru că vorbim despre o zonă a casei în care există de obicei umezeală, iar dacă nu ai un parchet rezistent vei constata destul de repede că acesta se umflă și trebuie schimbat. Așadar trebuie să acorzi o atenție deosebită calității parchetului pentru bucătărie.
Poți opta însă pentru parchet pentru zona bucătărie atunci când bucătăria este mică, sau când este open space (în acest caz chiar se recomandă, tocmai pentru a evita demarcația inestetică dintre parchet și gresie). Parchetul poate, de asemenea, să întregească imaginea unei bucătării rustice. Nu în ultimul rând, este o pată de culoare atunci când mobilierul din bucătărie este simplu.
Iar dacă nu ești amator de parchet, dar ai vrea totuși ca bucătăria ta să beneficieze de avantajele estetice ale acestuia, poți opta pentru o gresia care imită lemnul, o alternativă pe care trebuie s-o iei în calcul atunci când ești în căutarea unei soluții de durată, ușor de întreținut și, de ce nu, estetice.
Bucătării cu tapet
O bucătărie cu tapet e modernă și are un aspect inedit. Singura problemă care poate apărea ține de rezistența tapetului în timp și de modalitățile facile de curățare. Trebuie să știi că nu toate modelele de tapet sunt lavabile, de exemplu cel de hârtie nu este lavabil. Vestea bună este aceea că există foarte multe modele de tapet cauciucat, cu un strat de vinil la suprafață, ceea ce oferă materialului o consistență și o rezistență deosebite.
Dincolo de aspectul rezistenței, îți poți lăsa imaginația liberă pentru că tapetul este un instrument cu care se pot realiza amenajări interioare spectaculoase. Pentru bucătăriile deschise, tapetul în culori vesele poate fi o idee bună. În bucătăriile restrânse, se poate folosi un tapet de design în dungi. Nu uita, totuși, că dungile verticale creează senzația lărgirii spațiului pe verticală, iar dungile orizontale lărgesc spațiul pe lățime.
Atenție însă, nu se recomandă lipirea tapetului pe pereții unde poate fi expus la temperaturi ridicate, tapetul este un material care se poate aprinde. De asemenea, nu este recomandat nici pentru locurile în care tapetul s-ar putea murdări, de exemplu în zona backsplash-ului (porțiunea dintre blatul de lucru și dulapurile superioare). Sau poți să-l protejezi montând un strat de sticlă securizată sau plexiglas. Sticla securizată este soluția ideală, pentru că este mai ușor de curățat decât gresia sau faianța. În plus este rezistentă la temperaturi ridicate și chiar la lovituri ușoare și zgârieturi.
Bucătării cu piatră naturală
Piatra naturală este, de asemenea, o variantă optimă pentru designul unei bucătării moderne, deși este posibil să te simți descurajat de costul mai ridicat al acesteia. Dar o bucătărie cu piatră naturală are nenumărate avantaje: un aspect elegant, primitor, plin de farmec. Tot ce trebuie să faci este să fii atent la elementele de decor și de asemenea la materialele din care sunt confecționate accesoriile. Piatra naturală poate fi o opțiune inspirată pentru bucătăria ta.
Dacă te gândești la o bucătărie deschisă și la un bar, pentru blat poți opta pentru granit sau marmură. Sunt materiale durabile și în plus nici nu va trebui să te mai temi că se vor zgâria, dacă vei da o petrecere acasă. Sau poți alege un bar cu o combinație de lemn și piatră naturală.
Unul dintre avantajele pietrei naturale este acela că este ușor de întreținut. Nu trebuie decât să o ștergi cu o cârpă uscată de praf și să o cureți cu o soluție specială pentru piatra naturală.
Bucătării moderne albe
Culoarea albă denotă întotdeauna eleganță și rafinament. În general, albul este recomandat pentru bucătăriile mici, pentru că el creează senzația de spațiu, de dimensionare, de mărire a camerei. În plus, albul oferă și senzația de curățenie, nu numai de mărire a spațiului.
Bucătării moderne negre
Bucătăriile moderne negre sunt elegante, dar nuanța de modernitate se poate evidenția cel mai bine dacă negrul este combinat cu alte culori, cum ar fi albul, bejul sau chiar griul. Iată câteva exemple care te-ar putea inspira în alegerile tale viitoare.
Bucătării moderne roșii
Roșul este o culoare intensă, tocmai de aceea este o nuanță cromatică potrivită pentru o bucătărie modernă.
Culoarea roșie este curajoasă și se potrivește cel mai bine bucătăriilor care sunt spațioase, nu celor cu suprafețe mici. Culoarea roșie poate crea un contrast puternic cu restul decorului și tocmai acest lucru dă senzația de micșorare a spațiului.
Poți opta pentru o nuanță mai deschisă sau mai închisă de roșu, în funcție de preferințele personale.
De asemenea, poți îmbina aceste nuanțe într-un decor în care paleta cromatică să fie predominant alb și negru. Sau poți alege un mobilier de bucătărie roșu, pe un fundal alb. În acest fel, vei obține un design modern, perfect funcțional, care denotă prospețime și care, probabil, îți va stimula pofta de mâncare, pentru că roșu are și această funcție. Nu este deloc întâmplător faptul că multe restaurante aleg această culoare ca nuanță de decor. De asemenea, poți opta pentru combinații de culori, de exemplu roșu cu alb, roșu cu negru, roșu cu gri, roșu cu maro, roșu cu verde sau roșu cu galben (ultimele două sunt, este adevărat, combinații mai puțin întâlnite).
Bucătării hi-tech
Bucătăriile hi-tech pot părea o noutate, dar ele nu reprezintă un design complicat. O bucătărie de acest fel se remarcă prin simplitatea formelor și lipsa elementelor decorative, fiind, în același timp, dotată cu numeroase dulapuri și rafturi pentru depozitare, tocmai pentru a ușura foarte mult activitățile specifice bucătăriei.
De asemenea, o asemenea bucătărie are cele mai moderne aparate și electrocasnice. La baza tehnologiei hi-tech stau metalul și plasticul, materiale care sunt ușor de întreținut.
Tendințe bucătării moderne 2023
Bucătăria nu este numai un spațiu în care mâncăm, sau gătim. Pentru că aici se adună familia și prietenii, bucătăria devine din ce în ce mai mult un hub social. Designerii au identificat câteva tendințe pentru anul 2023. Iată-le pe cele mai importante:
●Negru începe să fie la modă în bucătărie: alături de alte nuanțe, precum gri sau bleumarin. Nu uita că negrul în bucătărie înseamnă eleganță. Va trebui totuși să fii atent ca bucătăria să fie suficient de bine luminată, pentru a nu crea o atmosferă sumbră.
●Rafturile metalice își dovedesc utilitatea: stilul industrial pare să cucerească zona bucătăriei, deloc întâmplător. Este un stil simplu și durabil. În plus, este un stil perfect dacă vrei ca bucătăria ta să aibă o nuanță rustică.
●Se optează tot mai mult pentru electrocasnicele moderne: în mod evident, nu te apuci să-ți schimbi electrocasnicele în același timp. Dar când vrei să-ți schimbi de pildă aragazul sau frigiderul, poți să alegi unul în nuanțe îndrăznețe, tocmai pentru a oferi culoare și modernitate acestui spațiu. Dacă vei face asta, aparatul electrocasnic respectiv va deveni un punct central al decorului și te va ajuta să compui estetica întregului spațiu.
●Finisajele pot fi naturale și din lemn: aceste pete naturale pot cuprinde texturi precum stejarul, nucul, arțarul. Dacă ești curajos, poți încerca pentru designul bucătăriei o combinație între lemn și materiale precum granitul, cuarțul sau betonul. Finisajul bucătăriei poate fi spectaculos.
●Apare în decor iluminarea liniară: lumina este cea care creează atmosfera, chiar și într-o bucătărie, tocmai pentru că acest spațiu este nu numai unul de pregătire a mesei, ci și unul de interacțiune cu familia și prietenii. Iluminarea liniară conferă bucătăriei tale o nuanță vintage.
●Pereții devin spații de depozitare: pereții bucătăriei sunt în primul rând o soluție perfectă de depozitare pentru vasele și accesoriile tale. Este și un mod de personalizare a acestui spațiu.
●Chiuveta poate fi un element expresiv: există chiuvete decorative. În plus, robinetele pot completa conceptul de expresivitate și modernitate. Există foarte multe modele de chiuvete și robinete, trebuie să alegi modelele preferate de tine pentru a crea un efect unic.
Tendințele anului 2023 în ceea ce privește bucătăriile se remarcă prin simplitate, sporirea utilității, valorificarea oricărui spațiu disponibil în această zonă a casei. Poți apela la trucuri dintre cele mai diverse, precum suprapunerile de exemplu. Poți pune de pildă cuptorul cu microunde incorporabil peste mașina de spălat vase, sau un alt dulap suprapus.
Ideal ar fi să nu faci abuz de obiecte de mobilier, pentru că mai târziu poți ajunge la concluzia că nu ai nevoie de el. În plus, va ocupa spațiu. Pe de altă parte, este bine să alegi ce-ți place pentru bucătăria ta, dacă vrei să creezi un spațiu care să-ți poarte amprenta personalității.
Bucătăria este un spațiu al casei mai personal decât crezi. Amenajarea ei ține mai mult de preferințele tale personale decât de niște reguli stricte. Pentru acest spațiu este foarte important să te gândești în principal la utilitate, dar nu trebuie să faci abstracție de armonie, tocmai pentru că bucătăria are și un rol social important în familia ta.
1 Comentarii
Idei geniale !
Lasă un comentariu