cum-sa-ti-repari-singur-scaunul-de-gaming-2

https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-scxvm


Pentru orice pasionat de jocuri pe computer sau consola, dar si pentru cei care petrec ore indelungate in fata monitorului, scaunul de gaming este cel mai bun prieten. Acest accesoriu este indispensabil, deoarece ofera confort, odihneste si ajuta la mentinerea sanatatii organismului. Un scaun de gaming poate fi, insa, destul de scump, mai ales daca este un model realizat de un brand renumit, confectionat cu materiale de calitate. Dupa iesirea din garantie, poate fi mult mai rentabil sa faci acasa reparatia necesara si sa recastigi confortul unui scaun de calitate, in special daca presupune operatiuni relativ simple, precum: inlocuirea unei roti, a unui maner etc.



Cuprins:


1. Cum repari un scaun de gaming care scartaie?

     a. Identifica sursa sunetului

     b. Folosește ulei special pentru ungerea componentelor mobile

     c. Poti utiliza un adeziv cauciucat pentru reparatii

2. Cum repari telescopul scaunului de gaming?

     a. Dezasamblarea mecanismului de ridicare

     b. Inlocuirea cilindrului

3. Cum inlocuiesti manerele scaunului de gaming?

     a. Decuplarea manerelor vechi

     b. Montajul manerului de scaun

4. Cum inlocuiesti rotile scaunului de gaming?

     a. Dezasamblare roti scaun gaming

     b. Montaj roti scaun gaming

5. Repararea scaunului de gaming. Componente recomandate.

     a. Role pentru scaune de gaming

     b. Piston pentru reparare scaun

     c. Manere scaun

     d. Nume produs



Cum repari un scaun de gaming care scartaie?

Nimic nu este mai enervant decat un scaun care scartaie la cea mai mica miscare, atunci cand il folosesti. Exista chiar studii care sugereaza ca 70% dintre lucratori isi pierd concentrarea si interesul pentru activitate atunci cand atentia le este distrasa de un scaun defect. Tocmai ai primit un argument in plus pentru a te convinge sa intervii rapid pentru repararea scaunului.


Identifica sursa sunetului suparator

Primul pas in actiunea de reparare scaun gaming este gasirea elementului care produce zgomotul enervant. In mod frecvent, vinovatul este un surub slabit sau o piulita care nu mai este fixata ferm din cauza utilizarii indelungate. Aceasta este o situatie fericita; cu un set de scule, intr-un timp relativ scurt, ai un scaun ca nou. Este posibil ca in timpul acestei incercari de reparare scaun sa descoperi unele suruburi defecte, urme de coroziune sau saibe lipsa: este momentul perfect pentru a curata cu atentie fiecare surub sau locas si a inlocui toate aceste accesorii cu unele noi.


Foloseste ulei special pentru a unge toate componentele mobile

Daca in urma operatiunii de curatare si inlocuire a suruburilor si piulitelor defecte, sunetul nu dispare, cel mai probabil, procesul de reparare scaun gaming va insemna si ungerea componentelor mobile la care ai acces facil. Desigur, nu trebuie sa fortezi desfacerea unor componente sensibile, precum rulmentii sau rotile, doar de dragul de a le unge; faci acest lucru doar daca operatiunea este simpla si afecteaza componenta.


Poti utiliza un adeziv cauciucat pentru reparatii

Incercand sa gasesti sursa sunetului enervant, poti avea neplacuta surpriza sa descoperi ca una sau mai multe componente ale scaunului de gaming sunt fie crapate, fie nu se pot fixa cu ajutorul suruburilor. Chiar daca pare a fi o operatiune riscanta, care sa produca mai mult daune decat o reparatie efectiva, incearca un adeziv cauciucat. Acest produs este suficient de flexibil pentru a nu deteriora componentele si rezistent la presiunea exercitata de greutatea si miscarile utilizatorului.


Cum repari telescopul scaunului de gaming?

Daca doar mecanismul de reglare pe verticala este afectat, in sensul in care scaunul de gaming nu mai poate fi reglat pe inaltime, ori inaltimea fixata nu poate fi mentinuta, reparatia telescopului (cilindrului cu gaz) este o operatiune relativ usoara.


Dezasamblarea mecanismului de ridicare

Pentru a fi sigur ca achizitionezi piesa de schimb corecta, este necesara scoaterea cilindrului: intorci scaunul si indepartezi siguranta pretensionata, surubul si saibele, plus rulmentul. Scoaterea efectiva a cilindrului presupune utilizarea unui ciocan cu cap cauciucat si o parghie.


Inlocuirea cilindrului

La refacerea mecanismului, vei urma pasii de la dezasamblare invers: bagi capatul conic al cilindrului nou inapoi in locas, pui la loc garnitura de cauciuc (dupa ce ai verificat, in prealabil, integritatea ei) si fixezi rulmentul, pe care l-ai lubrifiat in prealabil. Pentru functionarea normala a scaunului, este important ca fiecare surub si piulita sa fie fixate la loc, in pozitia initiala.


Cum inlocuiesti manerele scaunului de gaming?

Componentele cele mai expuse uzurii la un scaun de gaming sunt manerele si rotile. Daca manerele sunt uzate si necesita schimbare, operatiunea in sine este una simpla si singurul instrument de lucru necesar este o surubelnita.


Decuplarea manerelor vechi

Daca pozitionezi scaunul intr-o parte, poti observa modul in care manerele sunt prinse de corpul scaunului. Cu ajutorul surubelnitei, slabesti suruburile si le indepartezi, avand grija sa verifici integritatea fiecarui surub sau piulite si a fiecarei saibe. Totodata, poti verifica daca sistemul de prindere are crapaturi sau defectiuni vizibile, care ar putea afecta stabilitatea noilor manere.


Montaj maner scaun

Este o operatiune la fel de simpla ca indepartarea vechilor manere, mai ales daca piesele de schimb sunt similare celor vechi. Singurele detalii de care trebuie sa tii cont in acest moment pentru reparare scaun sunt legate de fixarea stransa a fiecarui ansamblu surub-saiba-piulita, astfel incat fiecare maner al scaunului sa beneficieze de o prindere solida.


Cum inlocuiesti rotile scaunului de gaming?

In mod frecvent, dupa o perioada mai mica sau mai mare de utilizare, rotile oricarui scaun de gaming se blocheaza, in principal, din cauza prafului si firelor de par. Continuarea utilizarii scaunului in aceste conditii duce la zgarierea parchetului sau deteriorarea iremediabila a covorului. Trebuie sa stii ca unele roti scaun gaming pot fi deblocate prin indepartarea mizeriei si aplicarea unui lubrifiant; daca mecanismul nu poate fi pus in miscare din nou, inlocuirea rotilor nu ar trebui sa puna probleme speciale. Iata operatiunile pe care trebuie sa le faci:


Dezasamblare roti scaun gaming

In mod uzual, rotile unui scaun de gaming sunt parte dintr-un mecanism fixat intr-unul dintre picioare, cu ajutorul suruburilor si piulitelor. Inlocuirea rotilor presupune, de fapt, inlocuirea intregului mecanism. Prin urmare, trebuie scoase suruburile, piulitele si saibele, cu grija, ca sa nu deteriorezi suportul de fixare.


Montaj roti scaun gaming

In acelasi mod in care rotile au fost scoase, le vei instala pe cele noi; suruburile trebuie stranse ferm, cu atentie, pentru a nu deteriora suportul de fixare. Inainte de montaj ar trebui sa verifici, inca o data, functionalitatea noului mecanism.


Repararea scaunului de gaming. Componente recomandate.

Pentru reparare scaun gaming, in primul rand, ai nevoie de componente de calitate care sa poata face fata cu brio unei utilizari intense.


Role pentru scaune de gaming


cum-sa-ti-repari-singur-scaunul-de-gaming-3

 https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-frfyp


Dedicate scaunelor de gaming, rotile gumate au o suprafata de rulare confectionata din cauciuc tratat – pentru o rulare lina si silentioasa – si interiorul realizat din plastic vopsit in diferite culori.


Rotile unui scaun sunt printre primele componentele care cedeaza la utilizare intensa, iar pentru a le inlocui, rotile de silicon sunt o alta categorie de componentele indicate. Materialul utilizat pentru realizarea suprafetei de rulare este silicon intarit, care permite rularea silentioasa, lina, dar si o foarte buna rezistenta la uzura. Rulmentii cu bile utilizati permit atat rularea cat si pivotarea in conditii foarte bune, iar suportul este realizat din otel de buna calitate.


O alternativa de buget ar putea fi rolele pentru scaun de birou realizate din plastic, comercializate la set de 5 bucati.


Piston pentru reparare scaun

cum-sa-ti-repari-singur-scaunul-de-gaming-4

https://unsplash.com/photos/vb49017SQj8


O alta componenta care poate ceda destul de usor, dar care, din fericire, se poate inlocui fara prea mare efort este telescopul. Este, in fapt, un cilindru pneumatic, pe gaz, care da posibilitatea reglarii pe inaltime a scaunului. Este necesar ca, inainte de achizitionare, sa verifici greutatea maxima pe care o suporta, pentru a evita posibile suprize neplacute.


Manere scaun

cum-sa-ti-repari-singur-scaunul-de-gaming-5 


O alta componenta de care ai nevoie pentru confortul mainilor, dar care, din nefericire, cedeaza la utilizare intensa, este setul de manere. Trebuie sa stii, insa, ca inlocuirea acestuia presupune o operatiune simpla si rapida, prin care fixezi cat mai ferm 3 suruburi cu rol de stabilitate si de sustinere.


Scaun de gaming

cum-sa-ti-repari-singur-scaunul-de-gaming-6

https://unsplash.com/photos/E9AXebQiyVo


Uneori, indiferent de performanta sculelor sau de cat de multa experienta ai in reparatii casnice, nici macar cele mai bune piese de schimb nu sunt suficiente ca o reparare scaun gaming sa faca obiectul ca nou. In aceasta situatie extrema, in loc de reparare scaun poti cauta un scaun de gaming de ultima generatie; asta daca nu faci parte dintre cei suficient de norocosi, carora cineva drag le ofera unul nou in dar.


Pentru a fi obiectul potrivit completarii unei experiente frumoase in fata monitorului, un scaun de gaming bun trebuie sa bifeze cateva criterii esentiale:

 sa fie construit pe principii ergonomice–adica sa tina cont de conformatia corpului uman si sa poata fi reglat asfel incat sederea sa fie una confortabila;


 sa aiba un design atragator;


 sa fie realizat din materiale de calitate, care sa ii confere rezistenta in timp.


Un detaliu esential in acest caz este legat de greutatea maxima suportata. Aceasta trebuie sa fie cu minim 20% peste greutatea gamerului, pentru a nu avea surprize neplacute in timpul utilizarii.


In mod frecvent, defectiunile aparute la un scaun de gaming sunt de natura mecanica si pot fi remediate foarte simplu si rapid. In definitiv, modul in care un astfel de scaun este realizat ajuta orice utilizator cu initiativa si rabdare sa il poata repara usor.