Activități pentru copii: cum stimulezi creativitatea celui mic acasă



Sursă foto: Freepik.com


     Când ești „blocat” în casă alături de copii, care nu au nimic de făcut, nu dispera! E mai ușor decât crezi să înșfaci creioanele, lipiciul și culorile de pictat pentru a le stimula creativitatea.

     Vei vedea că în loc să îți auzi copilul strigând din cealaltă parte a casei că s-a plictisit, vei auzi râsul său fericit și sunetele pe care le face atunci când se concentrează. Citește acest articol pentru a găsi nenumărate idei de activități pentru copii pe care le poți face acasă.


De ce sunt importante activitățile pentru dezvoltarea creativității

Lucru manual

Povești

Educație muzicală

Jocuri de rol

Dansul

Puzzle-uri

Jocuri de societate creative

Activități culturale

Desenatul și pictatul

Gamingul

Treasure hunt



De ce sunt importante activitățile pentru dezvoltarea creativității

     Creativitatea implică folosirea imaginației și are ca rezultat idei noi și lucruri de valoare, cum sunt o piesă de artă sau o soluție la o problemă. În timpul educației copiilor, creativitatea poate să joace un rol important în dezvoltarea și succesul lor. Aceasta se poate dezvolta de-a lungul timpului și este un mod de a gândi mai degrabă decât un talent înnăscut. Majoritatea oamenilor pe care i-am descrie ca fiind creativi au muncit foarte mult timp pentru a-și dezvolta talentul.

     Picasso a spus că „Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămână un artist atunci când se maturizează.” În definitiv, creativitatea este cea mai liberă formă de expresie. Nu e nimic mai satisfăcător sau care să aducă mai multă împlinire pentru copii decât abilitatea de a se exprima deschis.

     Creativitatea pare uneori să fie o abilitate înnăscută - fie ne naștem creativi, fie nu. Dar acest lucru nu este adevărat. Sigur, anumite persoane se nasc cu trăsături care favorizează dezvoltarea anumitor abilități, iar copiii au capacități diferite pentru a învăța și a procesa informațiile, dar acest lucru nu ar trebui să îi descurajeze în dezvoltarea creativității.


Lucru manual

     Lucrul manual este o activitate grozavă pentru copiii între 2 și 8 ani pe care o poți face acasă. Pictura, decupatul, desenul, jocul cu plastilina, lipitul și bricolajul sunt o sursă de divertisment minunată și îți pot ține copilul ocupat în weekend sau într-o după-amiază din timpul săptămânii. Spune-le să realizeze un obiect sau animal din hârtie, fetru, plastilină, mărgele sau bucăți de materiale textile. Poți chiar să îi încurajezi să aducă la viață un desen de-al lor mai vechi, stimulându-le astfel și imaginația spațială, întrucât vor trebui să transforme o imagine bidimensională într-un obiect tridimensional.


Povești

     Poveștile sunt o activitate minunată pentru copiii de 3-4 ani, întrucât le dezvoltă imaginația. Citindu-le povești îi ajuți să descopere lumi noi, fie ele reale sau imaginare, ei pot învăța cuvinte noi și dragostea pentru povești le poate stârni mai târziu chiar și dorința de a citi pe cont propriu. Un truc pe care îl poți face pentru a le stimula imaginația este să te oprești din povestit și să îi întrebi ce cred că se va întâmpla mai târziu, de ce le plac anumite personaje și cum ar fi scris povestea în locul autorului.


Educație muzicală

     Educația muzicală e o activitate potrivită pentru copiii de 6-7 ani. La această vârstă pot să își dezvolte abilitățile muzicale, așa că nu îți rămâne decât să descoperi ce instrument i-ar plăcea mai mult și să îl achiziționezi. Fie că este o orgă în miniatură, o tobă sau un xilofon, cu siguranță îi va ține ocupați ore în șir. După ce cresc, îi poți duce chiar și la lecții de vioară, de pian, sau de chitară sau orice alt instrument care îi atrage.


Jocuri de rol


Sursa foto: Shutterstock.com

     Cu ajutorul jocurilor de rol, copiii își pot dezvolta nu doar talentul actoricesc, dar pot deveni și mai empatici, întrucât se pun în locul personajelor, le înțeleg emoțiile și trăirile și își dezvoltă inteligența emoțională. Poți folosi păpuși, plușuri, sau poți chiar confecționa marionete cu ajutorul copiilor. Aventurați-vă împreună în a construi decorul din jucării, cearșafuri, plante de casă și orice altceva mai aveți la dispoziție.

     O altă idee este chiar să confecționați măști sau să folosiți truse de face painting pentru a vă deghiza în personajele poveștii inventate de voi. Dacă dorești să le dezvolți imaginația chiar și mai mult, atunci propune-le un joc de roluri fără absolut niciun accesoriu sau obiect, apelând însă la un set de convenții pe care să le creați împreună.


Dansul

     Dansul este o activitate de care copiii de 4 ani se pot bucura foarte mult. Acesta ajută și la dezvoltarea sistemului proprioceptiv, care ține de perceția propriului corp în spațiu și de coordonare. Este o activitate cât se poate de naturală, mai ales că mulți copii, la vârste fragede, încep să se legene singuri pe ritmul melodiei pe care o ascultă, sau încearcă să imite persoanele din videoclipurile muzicale pe care le văd la televizor. Dansul este o formă de expresie foarte liberă, care ajută la dezvoltarea imaginației și prin intermediul căreia pot face mișcare zilnic chiar și fără să părăsească locuința.


Puzzle-uri

     Puzzle-urile pot fi rezolvate la aproape orice vârstă, chiar și de către adulți, deci e o activitate la care puteți participa împreună. Acestea dezvoltă gândirea logică a copiilor și îi poate ține ocupați ore în șir pentru a recompune imaginea interesantă de pe cutia puzzle-urilor.

     Dacă vrei să fii sigur că puzzle-ul pe care îl cumperi va „avea lipici” la copilul tău, încearcă să găsești unul cu desenul animat preferat, cu animalul său favorit, sau cu un personaj de poveste pe care te pune să i-o citești iar și iar seara înainte de culcare. Pentru această activitate vei avea nevoie de un birou și de un scaun pentru copii, potrivite înălțimii sale, sau puteți realiza puzzle-ul și pe podea, dacă acesta este de dimensiuni mari. În cazul în care vrei să îi amenajezi chiar și un spațiu de lucru personal, poți parcurge ghidul nostru pentru amenajarea biroului copilului.


Jocuri de societate creative

     Jocurile de societate reprezintă o activitate minunată pentru copiii de 11 ani. Cum aceștia sunt deja prea mari pentru unele jocuri ale copilăriei, poți să îi introduci în lumea jocurilor de societate, pe care le poate juca împreună cu tine sau cu orice alt adult. Un joc grozav în echipe este Activity, care îți permite să mimezi, să desenezi și să explici în cuvinte un alt cuvânt pe care nu ai voie să îl menționezi. Este foarte dinamic și distractiv odată ce i-ați prins ritmul.

    Un alt joc de societate este Dixit, care poate dezvolta abilitățile lingvistice ale copilului tău într-un mod creativ. Orice joc de societate ai alege, asigură-te că este unul cu ajutorul căruia copilului tău poate să-și folosească imaginația chiar și fără să-și dea seama, pentru că este prea prins în miza jocului.


Activități culturale

     Activitățile culturale, da, ai citit bine! Acestea pot fi desfășurate și acasă, mai ales că acum găsești foarte multe resurse video cu spectacole de teatru online, și chiar și tururi virtuale ale unor muzee. Trebuie doar să pregătești o canapea confortabilă, să ai un televizor smart și să pui floricelele de porumb la făcut pentru o seară culturală liniștită și interesantă alături de copilul tău.


Desenatul și pictatul

     Desenatul și pictatul sunt activități potrivite chiar și pentru copiii de 1-2 ani, mai ales dacă aceștia folosesc culori comestibile. Ele pot stimula creativitatea copiilor și sunt activități plăcute și relaxante. Dacă îți dorești să faci în așa fel încât copilul tău să le prindă gustul, îi poți achiziționa chiar și un mic șevalet, alături de niște culori pentru painting by numbers. Astfel își dezvoltă dexteritatea și atenția la detalii, întrucât o astfel de pictură este foarte migăloasă, dar și satisfacția care vine după ce o termină e pe măsură. Te sfătuim să păstrezi măcar unele dintre desene și picturi realizate la o vârstă fragedă, pentru că vor deveni niște amintiri plăcute și chiar amuzante.


Gamingul

     În cazul în care copilul tău este adolescent, probabil că a făcut deja cunoștință cu lumea gamingului. Știm că nu vrei să îl ții lipit de ecran toată ziua, dar gamingul poate fi o activitate creativă și distractivă, mai ales dacă îi „curatoriezi” jocurile. Știm cu toții mitul conform căruia gamingul este rău și poate crea „dependență”, însă adevărul este că anumite jocuri sunt inofensive și pot stimula creativitatea copilului tău.

     Alegerea lor nu e un lucru ușor, va trebui să te uiți la review-uri video pentru a decide ce e potrivit pentru el. Dar merită efortul, mai ales când știi că îl va face fericit. Iar în cazul în care vrei să îl faci și mai fericit, poți să îi achiziționezi și un scaun de gaming, astfel încât să aibă o poziție confortabilă atunci când se joacă jocuri video.


Treasure hunt

     Niciun copil de 5-6 ani nu va spune „Nu” la o activitate acasă ca treasure hunt-ul. Ascunde bine-bine un premiu pentru copil în casă, realizează niște bilețele cu indicii pe care să le ascunzi în diverse locuri, mai ușor de găsit decât premiul, iar apoi anunță-l că e timpul pentru vânătoarea de comori. Acesta se va distra cât se poate, va prinde și încredere în sine mulțumită abilităților sale de „detectiv”, joaca îi va stimula și gândirea logică, iar tu te vei putea bucura de expresia de pe fața sa în momentul în care găsește premiul mult așteptat.

   

  Oricare ar fi activitatea pentru copii pe care o desfășori acasă alături de cel mic, asigură-te că se distrează și își dezvoltă atât de importanta creativitate care cu siguranță îi va folosi mai târziu în viață. Fie că te joci cot la cot cu el, fie că trebuie să îl ții ocupat în timp ce rezolvi anumite lucruri, cel mic va avea o imaginație puternică care probabil de va uimi chiar și pe tine într-o bună zi!