reguli-feng-shui-1

Feng Shui reprezintă o modalitate de a aduce armonia și echilibrul în viața oricărei persoane. Acest sistem filosofic, creat de înțelepții chinezi acum mai bine de 5000 mii de ani, are la bază o serie de principii, prin respectarea cărora îți poți face viața mai armonioasă și mai frumoasă.

Dacă te pregătești să îți construiești locuința sau dorești să o amenajezi în interior ținând cont de regulile Feng Shui, poți să pui în aplicare cele mai importante sfaturi pe care ți le oferim privind amplasarea și amenajarea ei, astfel încât energia pozitivă și buna dispoziție să îți inunde casa. Am studiat principiile după care se ghidează cei pasionați de Feng Shui, și îți prezentăm mai jos șapte reguli de aur, pentru o casă în perfectă armonie.

Cuprins

 Ce este sistemul filosofic Feng Shui

Cum să aplici principiile Feng Shui pentru construirea și amenajarea locuinței

Care sunt cele 7 principii de aur Feng Shui pentru construirea casei

1. Orientează casa după principiile Feng Shui

2. Cheamă norocul în casă!

3. Găsește culorile potrivite pentru echilibrul casei

4. Aranjează mobilierul din casă după principiile Feng Shui

5. Folosește elemente și obiecte Feng Shui

6. Poziționează cu atenție oglinzile!

7. Umple casa de poze cu familia ta

Alte principii de amenajare Feng Shui de care să ții cont

● Fă o curățenie generală și aruncă vechiturile!

● Ține ușa de la baie mereu închisă

 

Ce este sistemul filosofic Feng Shui

Sistemul filosofic Feng Shui, bazat pe înțelepciunea vechilor chinezi, are ca scop utilizarea unor anumite principii, care, dacă sunt aplicate corect, aduc armonie, echilibru și prosperitate în viață. Feng Shui este considerat atât artă, cât și știință, deoarece simbolurile sale pot fi utilizate pentru a influența și îmbunătăți energia QI-ului, adică fluxul energetic vital care străbate toate organismele vii.

Denumirea se traduce exact prin cuvintele de „vânt” și „apă”, care sunt asociate, în cultura chineză, cu liniștea, prosperitatea și sănătatea. Dealtfel, aceste principii datează și au fost aplicate încă din „perioada de aur”, mai exact cea a dinastiei Tang, cea mai înfloritoare epocă a Chinei.

Cum să aplici principiile Feng Shui pentru construirea și amenajarea locuinței

O casă construită în stil Feng Shui înseamnă să ții cont de anumite elemente care se referă în principal la amplasare, forme și culori, pentru a obține armonie și echilibru în tot ceea ce te înconjoară. Folosind adecvat direcțiile de amenajare, dar și spațiul din interior, lumina sau amplasarea obiectelor, vei contribui la crearea unor niveluri energetice benefice și la starea de bine, sănătatea și prosperitatea celor care locuiesc aici.

Pentru a obține împlinire pe toate planurile și a ne asigura protecție, specialiștii recomandă să ții cont de anumite reguli de amenajare încă de la alegerea și amplasarea terenului pe care se va poziționa casa. Mai mult, echilibrul trebuie creat până și în ultimul colț al locuinței, iar cele cinci elemente de bază din filosofia chineză, adică apa, metalul, lemnul, focul și pământul, trebuie să se regăsească în fiecare încăpere.

Dacă ești curios să afli cum să amenajezi eficient o garsonieră, un apartament sau o casă, folosind secretele chinezilor, iată care sunt acestea:

Care sunt cele 7 principii de aur Feng Shui pentru construirea casei 

1. Orientează casa după principiile Feng Shui

 reguli-feng-shui-2

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/swrKMxmcFLw

 O casă construită în stil Feng Shui se bazează pe aplicarea principiilor acestei filosofii pentru a obține spații cu energie pozitivă, și a evita acele situații care le pot atrage pe cele negative. Acest lucru începe chiar de la alegerea și amplasarea terenului pe care se construiește casa.

 Pentru a te bucura de o locuință care să respecte principiile Feng Shui este bine să o construiești pe un teren de formă pătrată sau dreptunghiulară, deoarece astfel vei avea parte de stabilitatea dată de astfel de forme geometrice. Chiar și formele de relief creează anumite energii benefice sau nu, deci alege o zonă de deal, cu mici variații de teren. În plus, vei avea parte de stabilitate și sprijin dacă partea din spate a terenului este mai înaltă decât cea din față.

2. Cheamă norocul în casă!  

 reguli-feng-shui-3

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/bedroom-door-entrance-guest-room-271639/

   Intrarea în casă, care cuprinde ușa și holul, sunt spațiile care creează legătura cu exteriorul și prin care, se crede, energiile benefice pătrund în locuință. Pentru a le permite accesul nestingherit, evită să încarci această porțiune cu obiecte inutile sau prea multe haine agățate în cuier. Acestea nu vor face altceva decât să blocheze cursul energetic și să stocheze vibrațiile negative. Optează pentru un dressing încăpător, în care să poți pune toate perechile de încălțări și hainele, iar restul spațiului păstrează-l aerisit.

Dacă dorești, poți pune chiar la intrarea în apartamentul sau casa ta un tablou cu o imagine care induce starea de calm, un tapet cu un peisaj care te invită la visare, sau cu flori sau fructe care simbolizează abundența. Ai grijă să nu amplasezi o oglindă în apropierea intrării, deoarece îi poate speria pe cei care te vizitează.

Dacă vrei să mergi cu principiile Feng Shui până la capăt, agață de tocul ușii un șnur roșu, pentru a te va feri de rele.

3. Găsește culorile potrivite pentru echilibrul casei

 reguli-feng-shui-4

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/qnSTxcs0EEs

  Maeștrii Feng Shui pun mare preț pe alegerea culorilor atunci când vine vorba de interiorul casei tale. Echilibrul realizat cu ajutorul paletei cromatice presupune prezența, în fiecare încăpere, a celor cinci elemente primordiale din acest sistem filosofic, adică lemn, foc, pământ, metal și apă. Așadar, culorile corespondente acestor materii ar trebui să se regăsească în alegerea cromaticii și a mobilierului casei tale.

Culorile pe care se recomandă să le folosești în amenajare sunt din gama culorilor pastelate și a nuanțelor pământii precum bej, crem, portocaliu, lemn natur. Pentru a te bucura de prosperitate și pentru a îmbunătăți energiile căminului și ale banilor, este bine să mizezi și pe anumite accente puternice precum roșu, verde, albastru sau purpuriu, elemente care te vor ajuta să ai parte de sănătate, bunăstare și armonie. Cu toate acestea, este bine să le folosești în mod echilibrat în locuință, deoarece pot provoca stări de iritație sau de nervozitate dacă apar în exces. Astfel, poți completa cu un fotoliu, lampadare sau set de scaune într-o notă complementară celei principale.

4. Aranjează mobilierul din casă după principiile Feng Shui

 reguli-feng-shui-5

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Mx_W2atEaDo

 În amenajarea unei case, filosofia Feng Shui caută să stabilească, în primul rând, raporturi de echilibru și frumusețe vizuală între toate elementele componente. Din acest motiv se recomandă să alegi mobilier cu forme regulate și simetrice. De exemplu, cercul complet este de preferat semicercului, iar pătratul este preferabil unui dreptunghi îngust.

 Astfel, pentru amenajarea unui living ar trebui să poziționezi o masă rotundă în centru, care va amplifica ideea de bogăție și prosperitate. Aceasta nu ar trebui să se afle, însă, sub o grindă sau să fie văzută dinspre ușa de la intrare în casă, deoarece o asemenea amplasare poate fi considerată nefastă. Pentru a remedia o astfel de situație folosește un paravan sau o plantă de apartament care va diminua impactul energetic negativ. Alege niște scaune de living și dining elegante, care să completeze armonios decorul.

 Mai mult, în dormitor este important să nu poziționezi patul aliniat cu ușa, adică să dormi cu capul sau picioarele spre intrare. O tăblie tapițată va ajuta, la rândul ei, să obții un Qi sănătos și să ai parte de energie pozitivă. Tablourile de aici nu trebuie, însă, să ilustreze animale sau peisaje cu apă, iar lumina trebuie să fie distribuită cât mai echilibrat, din mai multe surse, pentru a crea armonie și liniște.

5. Folosește elemente și obiecte Feng Shui

 reguli-feng-shui-6

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/apartment-flowers-daffodils-room-2094654/ 

  Dacă pentru alegerea mobilierului e bine să optezi pentru varianta cea mai la îndemână - lemnul, poți utiliza și altfel de materiale pentru a contribui la echilibrul energetic din locuință. Astfel, accesoriile din metal, cum ar putea fi o statuie celebră în varianta miniaturală sau un obiect decorativ deosebit, sunt mai mult decât binevenite într-o casă Feng Shui. În schimb, dacă nu ai un șemineu poți regăsi focul în sufrageria ta sub forma lumânărilor parfumate, care te vor îmbăta cu mirosul lor. Chinezi spun că bambusul este lemnul care aduce noroc, iar scoicile și nisipul, aranjate frumos într-un suport, pot aduce un plus de energie locului pe care îl numești „acasă”.

Mai mult, prezența plantelor este esențială într-o locuință amenajată după principiile Feng Shui, pentru că acestea vor echilibra energetic locuința și vor aduce în interior elementele de pământ și apă.

 6. Poziționează cu atenție oglinzile!

 reguli-feng-shui-7

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/g3KbcDWrBUM

  Oglinzile pot reprezenta un artificiu în crearea design-ului interior, mai ales atunci când vorbim despre locuințe nu tocmai generoase ca spațiu, cum poate fi cazul majorității apartamentelor din România. Dacă vrei să ții cont de principiile Feng Shui, însă, amplasarea acestora trebuie făcută cu foarte mare atenție. Chinezii spun că acestea trebuie să reflecte doar lucrurile pozitive din casă, cum ar putea fi o plantă sau un tablou în care este reprezentată natura. Tot ei mai spun că în dormitor ar trebui să nu folosești oglinzi sau cel puțin să le poziționezi astfel încât să nu te poți vedea în oglindă atunci când stai întins în pat.

7. Umple casa de poze cu familia ta

 reguli-feng-shui-8

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/6c4Uhhe68yQ

  Cele mai frumoase amintiri pe care le-ai avut alături de cei dragi ar trebui să troneze pe pereții casei tale, conform principiilor Feng Shui. Alege portretele de familie care îți sunt cele mai dragi, înrămează-le și umple pereții cu ele. Evită, totuși, să expui poze cu familia în dormitor, unde chinezii spun că ar trebui să ai doar fotografii cu jumătatea ta, pentru armonia relației.

Alte principii de amenajare Feng Shui de care să ții cont 

 Fă o curățenie generală și aruncă vechiturile!

 reguli-feng-shui-9

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/leather-seats-chairs-seat-leather-2412068/

   O casă aglomerată, cu multe accesorii și piese de mobilier vechi va aduce un vibe negativ celor care locuiesc în ea sau musafirilor. Conform specialiștilor în Feng Shui, colțurile camerelor sunt cele în care este stocată toată energia, așa că ar trebui să le eliberezi în primul rând de lucrurile pe care le păstrezi după principiul „este posibil să mai am nevoie de el”. Pentru a renunța mai ușor la obiectele vechi, întreabă-te când ți-au folosit ultima dată, iar dacă nu îți amintești o dată exactă sau au trecut mai mult de doi ani de când nu ai mai avut nevoie de ele, aruncă-le! În afară de faptul că vei scăpa de energia negativă pe care acestea au stocat-o, vei elibera mult spațiu, în urma curățeniei pe care o vei face. Poți comanda articole de mobilier noi, a căror destinație poate fi multiplă. De exemplu, poți opta pentru scaune de bar pe care să le folosești atât atunci când iei masa, cât și atunci când ai nevoie de mai mult spațiu pentru oaspeții tăi.

 Ține ușa de la baie mereu închisă 

 reguli-feng-shui-10

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/barn-door-sliding-door-bedroom-3705530/

  Ușa băii ar trebui să rămână în permanență închisă, pentru că se spune că este locul în care energiile negative își găsesc drum afară din casă. Dacă nu ai geam la baie și vrei să aerisești încăperea de aburi, ai grijă ca măcar colacul vasului de toaletă să fie închis cât timp lași aerul să circule.

  Acestea sunt cele mai importante reguli după care maeștrii Feng Shui se ghidează, pentru o locuință în care zâmbetele nu mai contenesc. Pornind de la alegerea terenului până la cele mai importante elemente de decor, simbolurile Feng Shui te vor ajuta să îmbunătățești energia căminului tău astfel încât să atragi sănătatea, prosperitatea și liniștea în locuință. Ține cont de aceste recomandări pentru a te bucura de armonie și succes în viața ta și în tot ceea ce faci.