Amenajarea recepției sau a sălii de așteptare

amenajarea-receptiei-sau-a-salii-de-asteptare-1 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/z-Jaxjj0KVY


Pentru orice fel de afacere care presupune contactul direct cu clienții, amenajarea sălii de așteptare este deosebit de importantă. Fie că este vorba despre o instituție publică sau o companie privată, lobby-ul de la intrare este spațiul care îi familiarizează pe clienți cu respectivul business, cu oamenii și valorile acestuia.

Amenajarea sălii de așteptare nu este un aspect ce poate fi lăsat  la voia întâmplării. Spațiul de la intrarea într-o clădire de birouri sau un cabinet trebuie gândit ca un loc primitor și organizat, care să îi introducă pe cei cu care colaborezi în atmosfera afacerii tale. Din acest motiv, fiecare loc trebuie să îndeplinească anumite criterii și cerințe estetice.

Iată un ghid complet cu detalii de care să ții cont atunci când amenajezi o sală de așteptare.

Amenajarea recepției sau a sălii de așteptare. Reguli de bază

Regula nr. 1: Ține cont de reglementările și standardele legale

Regula numărul 2: Creează un spațiu funcțional și primitor

Regula nr. 3: Optează pentru o unitate stilistică în amenajare

Amenajarea recepției sau a sălii de așteptare în funcție de tipul clădirii

Amenajare recepție hotel sau pensiune

Amenajarea sălii de așteptare dintr-un cabinet medical

Amenajare recepție clădire de birouri

Amenajare lobby cinema

Amenajarea recepției sau a sălii de așteptare: 3 modele de scaune recomandate

Scaune rabatabile, pentru amenajarea sălilor de așteptare ale cabinetelor

Scaune de relaxare, pentru un interior modern

Scaune de casino, pentru recepția unui hotel

Amenajarea recepției sau a sălii de așteptare. Reguli de bază

Sala de așteptare trebuie să facă o impresie favorabilă celor care intră într-un hotel, o clădire de birouri sau orice tip de cabinet medical sau de avocatură. Atenția la anumite detalii care pot particulariza lobby-ul respectiv contează în mod deosebit. Doar în acest mod poți îi introduci pe cei care îți calcă pragul în atmosfera afacerii pe care o coordonezi. De asemenea, astfel realizezi spațiul distinct și particular care te va ajuta să te deosebești de competitorii din aceeași branșă.

Iată câteva reguli de care să ții cont când amenajezi o sală de așteptare.

Regula nr. 1: Ține cont de reglementările și standardele legale

Atunci când vine vorba despre amenajarea unui spațiu de birouri sau al oricărei entități private, există anumite reglementări și standarde legale pe care trebuie să le ai în vedere. De exemplu, dacă este vorba despre sala de așteptare a unui cabinet sau clinică medicală privată, trebuie să ai în vedere în primul rând numărul de persoane care estimezi că îți vor trece pragul sau se pot afla simultan aici. În plus, acest lucru poate să fie diferit față de acum doi sau trei ani, în condițiile specifice de distanțare fizică impuse de pandemia de Covid-19. Astfel, trebuie să te asiguri că scaunele din sala de așteptare sunt la distanța minimă prevăzută de lege pentru astfel de situații și că spațiul este suficient de generos pentru a primi numărul de persoane dorit.

Aceleași măsuri privind distanțarea fizică se aplică și pentru alte lobby-uri de dimensiuni mici, așa cum sunt sălile de așteptare ale unor oficii notariale, de avocatură, săli de fitness sau centre SPA sau chiar ale unor clădiri de birouri. În funcție de spațiul de care dispui, stabilește de la început principalele direcții de urmat în amenajare și alocă timp pentru a detalia numărul de piese de mobilier, scaune și alte piese funcționale de care vei avea nevoie aici.

Regula numărul 2: Creează un spațiu funcțional și primitor

Zona de recepție, fie că este vorba despre un spațiu de birouri sau de cel al unui cabinet individual, trebuie să reprezinte un loc primitor pentru cei care îi calcă pragul. Pentru a crea un loc de acest fel, trebuie să ai în vedere în primul rând specificul activității pe care o desfășori, dar mai există și alte criterii de care să ții cont. Unele te pot ajuta iar altele te pot limita. Printre acestea se numără, de pildă, locul și tipul de clădire în care se află acest spațiu, bugetul de care dispui, și dacă vei apela sau nu la un expert (arhitect sau designer de interior) pentru amenajare.

Dacă amenajezi pe cont propriu acest spațiu de așteptare, creează un loc în care cei care petrec aici un timp mai scurt sau mai lung să se simtă confortabil, iar impactul zonei asupra lor să fie unul pozitiv. Pentru acesta trebuie să ai în vedere un anumit număr de locuri pentru ședere, astfel încât cei care sunt în așteptare să nu fie nevoiți să stea în picioare, din contră, să se simtă respectați. De multe ori, prima impresie, cea oferită de zona de recepție sau de lobby, creează un impact mai puternic chiar decât un logo de brand.

Regula nr. 3: Optează pentru o unitate stilistică în amenajare

Indiferent de stilul de amenajare pe care îl vei adopta pentru zona de așteptare, este important ca toate obiectele de mobilier, recepția sau office deskul, dar și cadrul general format din pereți și accesorii să fie într-o unitate stilistică perfectă. Aici trebuie să existe cele mai importante piese funcționale necesare, dar și câteva elemente de decor care pot întregi ansamblul oferindu-i coeziune stilistică și estetică.

Fie că optezi pentru un stil de amenajare clasic, minimalist sau contemporan, alege piesele de mobilier și accesoriile în același ton și coordonează întregul ansamblu într-o singură notă stilistică, omogenă și unitară.

Amenajarea recepției sau a sălii de așteptare în funcție de tipul clădirii

Amenajare recepție hotel sau pensiune

Pentru un hotel sau o pensiune, cele mai potrivite stiluri de amenajare sunt de obicei cele tradiționale, clasice sau rustice. Oricare dintre acestea va reuși să creeze și să ofere un cadru primitor și un sentiment de „acasă” turiștilor care caută câteva momente de relaxare în mijlocul naturii. Poți adapta, însă, principalele note caracteristice ale acestui stil tradițional pentru a se potrivi cerințelor mai noi și moderne în ceea ce privește confortul și facilitățile.

Într-un interior de hotel sau pensiune amenajate rustic sau tradițional, accentul se pune pe elementele principale decorative și de mobilier, realizate din elemente cât mai naturale, ca fiind preponderente într-un astfel de interior. Așadar:

 mobilierul și scaunele sunt din lemn masiv, vopsit și lăcuit sau chiar nefinisat;

 pereții sunt de regulă decorați în culori deschise și luminoase;

 poți opta fie pentru pereții lambrisați în lemn sau decorați parțial cu piatră;

 pardoseala este din lemn masiv sau gresie, cu aspect uzat;

 poți integra în acest lobby zona recepției realizată integral din lemn masiv, în contrapondere cu pereții albi, simpli;

 nu uita de elementele tradiționale și accesoriile de artă populară cu care să împodobești mesele, office desk-ul și pereții din în jur.

Amenajarea sălii de așteptare dintr-un cabinet medical

Sala de așteptare a unui cabinet medical/stomatologic constituie și ea un loc de tranzit, dar trebuie dotată cu mobilier și accesorii specifice. Poți opta în acest caz pentru un stil de amenajare modern, contemporan sau minimalist. Astfel:

 decorul și pereții sunt simple, în culori deschise și luminoase;

 optează pentru piese de mobilier multifuncțional în culori deschise și scaune sau alte elemente de decor în tonuri calde: galben, roșii sau albastre, care să  ofere un contrast binevenit de culoare;

 amplasează numărul necesar de scaune, dar oferă și un punct focal de interes, menit să distragă atenția de la acestea și care va contrabalansa astfel vizual întreaga zonă;

 plasarea scaunelor la câțiva centimetri în fața pereților și nu lipiți direct de aceștia va crea impresia unui spațiu mai aerisit și mai plăcut vederii;

 păstrează zona recepției în tonuri calde, luminoase și din materiale de cea mai bună calitate, dar totodată rezistente la uzură: PAL melaminat, fibră de sticlă;

 poți insera un slogan sau un logo cu numele și brandul firmei într-un loc vizibil, de exemplu chiar pe fața desk office-ului, pentru un statement de succes al companiei.

amenajarea-receptiei-sau-a-salii-de-asteptare-2

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/woman-crying-looking-doctor-after-unfavorable-news-hospital-waiting-area_16656446.htm#&position=19&from_view=detail#&position=19&from_view=detail 

Amenajare recepție clădire de birouri

Pentru o clădire de birouri optează pentru un decor în notă contemporană sau chiar industrială. Un design de tip modern sau urban este în același timp potrivit și pentru companii mai mici, așa cum este, de exemplu, un start-up aflat la început de drum. Iată ce poți face aici:

 folosește culori clare, îndrăznețe și puternice;

 texturile mobilierului, dar și ale zidăriei și ale pereților despărțitori trebuie să fie din materiale noi și moderne: gresie, sticlă, sau chiar plastic sau lemn traforat;

 impresia generală trebuie să fie a unui spațiu modern, cu accente noi și contemporane;

 amenajează o mică zonă de socializare, formată dintr-o măsuță de cafea și fotolii, scaune sau o canapea în tonuri vii și cu accente contrastante de culori, care să se completeze vizual în mod ideal;

 pardoseala este și ea din materiale și texturi moderne: gresie porțelanată, parchet laminat sau chiar marmură.

Amenajare lobby cinema

Un astfel de spațiu permite o amenajare mai creativă și mai artistică, de aceea, este și ceva mai elaborată ca design. Un stil foarte potrivit aici este de exemplu Art Nouveau, cu elemente delicate inspirate din natură. Acest lucru depinde desigur și de tipul clădirii în care este amenajat cinematograful.

 stilul Art Nouveau are ca element primordial de inspirație natura, fiind des întâlnit în amenajări de cafenele, baruri, restaurante sau cinematografe;

 liniile sunt delicate, curbate sau alungite, cu trimitere la forme de viață vegetală sau animală;

 în amenajarea unei săli de cinema poți utiliza culori calde, luminoase, ce au la bază alb, maro, ocru, cărămiziu sau galben muștar; poți opta și pentru tonuri de albastru eclectic în contrast cu tonurile pământii ale pardoselii sau mobilierului din lemn;

 poți insera piese de mobilier din lemn sau sticlă cu valoare estetică ridicată; printre acestea o măsuța de cafea, scaune cu spătar înalt, ori o vitrină interesantă, cu forme curbate.

 principalul element de iluminat ar trebui să fie un candelabru masiv, decorat cu cristal și alte elemente elegante, deoarece în rest lumina ar trebui să fie discretă și difuză.

amenajarea-receptiei-sau-a-salii-de-asteptare-3

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/shiny-hotel-corridor-195602534

Amenajarea recepției sau a sălii de așteptare: 3 modele de scaune recomandate

Ca să alegi cea mai potrivită metodă de amenajare pentru lobby-ul afacerii pe care o administrezi, îți prezentăm mai jos câteva modele de scaune care să exemplifice stilurile de amenajare prezentate mai sus.

Scaune rabatabile, pentru amenajarea sălilor de așteptare ale cabinetelor

Aceste scaune rabatabile sunt ideale pentru spațiile de așteptare ale unor săli de dimensiuni mai mici, așa cum sunt cele ale cabinetelor medicale, dar și pentru săli care au capacitate mare, cum sunt cele pentru cinema sau conferințe. Structura lor metalică și robustă este perfect adaptabilă unui interior modern, dar și a unuia de tip industrial sau chiar Art Nouveau.

Se pliază rapid, așa că se depozitează și transportă ușor.  De aceea, sunt ideale pentru standuri expoziționale, săli de conferințe sau orice alte tipuri de locații și evenimente. În plus, au un sistem de protecție eficientă a podelelor.

amenajarea-receptiei-sau-a-salii-de-asteptare-4

Scaun pliant tip HRC 607, gri


Scaune de relaxare, pentru un interior modern

Scaunele cu spătar arcuit și elegant sunt potrivite nu doar pentru acasă, ci și în săli de așteptare care pot oferi câteva momente de relaxare înainte de o vizită ori o consultație. Au un design modern și ușor futurist, fiind în același timp extrem de comode datorită formei rotunde. Sunt potrivite pentru sălile de așteptare ale cabinetelor medicale, dar și ale unor clădiri de birouri sau ale unor mici agenții creative și non-conformiste. Indiferent de loc, vor completa cu succes un design în note urbane sau contemporane.

amenajarea-receptiei-sau-a-salii-de-asteptare-5

Scaun de relaxare REL 218 verde 


Scaune de casino, pentru recepția unui hotel

Confortul oferit oaspeților unui hotel trebuie să înceapă încă din sala de recepție, așa încât scaunele cu spătar mediu sunt accesorii potrivite unui lobby de acest fel. Scaunele de tip casino se remarcă prin liniile elegante și atenția la detaliile cu care sunt lucrate. De aceea, vor conferi o notă aparte oricărui interior.

amenajarea-receptiei-sau-a-salii-de-asteptare-6

Scaun de birou OFF 380 verde


Amenajarea unei recepții sau săli de așteptare trebuie să corespundă unor cerințe funcționale, dar și estetice ridicate. De aceea, ai în vedere sfaturile de mai sus și vei crea locul perfect pentru cei care îți vor călca pragul.