Amenajarea sălii de evenimente: Sfaturi și idei practice

amenajare-sala-evenimente-sfaturi-si-idei-practice-1

Sursa foto Pixabay: https://pixabay.com/photos/table-wedding-banquet-chair-hall-4736377/


Amenajarea sălii de evenimente poate avea un impact puternic asupra balurilor, nunților, botezurilor, întâlnirilor de afaceri, congreselor și al altor tipuri de activități care pot fi găzduite aici. Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt cuvintele cheie în ceea ce privește amenajarea sălii de evenimente.


Cuprins:

1. Cum amenajezi o sală de evenimente

1.1 Amenajarea în funcție de tipul evenimentului

1.2 Amenajarea în funcție de stilul de design interior

2. Sfaturi și idei practice

3. Extra tips


Transformarea sălii de evenimente peste noapte pentru a putea găzdui o nouă activitate, fără a schimba mobilierul este o provocare pentru orice designer de interior și proprietar.

Cum amenajezi o sală de evenimente

Amenajarea sălii de evenimente trebuie realizată astfel încât interiorul să poată fi reconfigurat rapid. Adăugarea unor elemente noi de decor și schimbarea unor piese de mobilier de mică dimensiune, pot fi suficiente pentru inovarea aspectului sălii care a găzduit o nuntă, în una care va primi, a doua zi, adolescenți pentru petrecerea de final de an.

Produsele alese pentru amenajarea sălii de evenimente sunt esențiale atunci când trebuie totul schimbat rapid. Mesele, scaunele, corpurile de iluminat, accesoriile, decorul covoarele, pardoseala - toate sunt importante și ar fi indicat să fie ușor de integrat și de întreținut.

Mobilierul, materialele, finisajele, decorurile, definesc sălile de evenimente, care prin natura lor sunt exclusiviste. De aceea, amenajarea trebuie să îndeplinească câteva criterii de funcționalitate, dar și estetice.

Indiferent de natura evenimentului găzduit, siguranța participanților este primordială, iar sălile trebuie să întrunească condițiile legale pentru funcționare.

Amenajarea în funcție de tipul evenimentului

Fiecare tip de eveniment determină modul de amplasare pentru mobilier, decorațiuni și accesorii, astfel încât spațiul să fie aerisit și accesibil personalului. Amprenta poate fi pusă și de organizatorii evenimentului care decid pentru unele elemente sau o tematică anume.

 Nuntă

amenajare-sala-evenimente-sfaturi-si-idei-practice-2

Sursa foto Pixabay: https://pixabay.com/photos/wedding-banquet-restaurant-festival-230196/


Nunta este unul dintre momentele importante din viața viitorului cuplu. Amenajarea sălii de evenimente pentru nuntă presupune așezarea meselor și a scaunelor, astfel încât să existe și un spațiu separat pentru ringul de dans. Crearea mediului plăcut, perfect pentru miri și nuntași, trebuie să aibă în vedere tema aleasă, suprafața, numărul participanților, dar și gusturile organizatorilor.

Decorurile minimaliste pot fi alegerea potrivită pentru unele nunți. Accesoriile și decorațiunile sofisticate sunt cerințe obligatorii în cazul nunților opulente. Pentru ambele variante de evenimente, sălile pot avea același tip de mobilier, diferența fiind dată de accesorizarea și materialele folosite.

Scaunele mirilor și ale nașilor ar trebui să se evidențieze de cele ale nuntașilor, printr-un design extraordinar sau printr-o accesorizare inedită.  


amenajare-sala-evenimente-sfaturi-si-idei-practice-3

Sursa foto Pixabay: https://pixabay.com/photos/hall-banquet-wedding-interior-room-3851014/

 

 Botez

Alegerea meselor potrivite, a scaunelor confortabile și atractive, care pot fi îmbrăcate sau accesorizate pentru realizarea atmosferei calde și primitoare, dar și iluminarea corespunzătoare a spațiului sunt acțiuni fundamentale. Forma și textura materialelor din care sunt confecționate scaunele contribuie la conferirea ideii de eleganță și stil pentru întreg evenimentul.


 Bal

Metalul, sticla, catifeaua pot fi materialele ideale pentru amenajarea sălii de evenimente pentru un bal.

Scaunele pot fi îmbrăcate în catifea de diferite culori, cu forme zvelte sau delicate, tradiționale sau moderne, cu picioare din lemn sau metal. Mesele pot fi împodobite cu accesorii și obiecte decorative, menite să îi introducă pe participanți în atmosfera de bal.


 Evenimente corporate

Sălile de evenimente sunt potrivite și pentru organizarea unor întâlniri de afaceri, workshopuri sau traininguri. Mobilierul ales cu atenție, poate fi adaptat pentru a se potrivi activității desfășurate, dar și pentru a le oferi participanților un confort sporit. Designul și utilitatea sunt cele mai importante criterii pentru definirea conceptului de sală de evenimente.

Amenajare în funcție de stilul de design interior

amenajare-sala-evenimente-sfaturi-si-idei-practice-4

Sursa foto Pixabay: https://pixabay.com/photos/table-place-setting-dinner-setting-3018151/

Alegerea pieselor de mobilier sau a decorațiunilor și accesoriilor se face ținând cont și de stilul de design interior pe care sala de eveniment îl va avea.


 Vintage

Acest stil s-a răspândit destul de mult în ultimii ani și în România. Pentru realizarea unui decor vintage este nevoie de mobilă și decorațiuni din lemn, fier, cu patină și urme de uzură. Accesoriile sunt și ele pe măsură, putând fi vechi, recondiționate sau moderne, în contrast cu restul interiorului. Se poate realiza aproape orice amestec, în măsura în care există o combinație plăcută între culori și texturi.


 Modern

Mobila în linii drepte, în culori și forme geometrice îndrăznețe este la mare căutare pentru amenajarea sălii de evenimente. Cu câteva decorațiuni și accesorii alese cu grijă, evenimentul devine unic, memorabil. În plus, acest tip de mobilier este ușor de întreținut și adaptabil.

Modern poate fi atât simplist, cât și variante îndrăznețe și complicate. Armonia între stil, culori, texturi trebuie să se realizeze și de această dată. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Alegerea unor culori neutre pentru mobilier poate fi cea mai bună opțiune, petele de culoare putând fi date de accesorii și decorațiuni.


 Clasic

Un astfel de stil vizează mobilierul din lemn masiv cu forme simple, dar elegante și rafinate, atunci când au spătarul îmbrăcat în catifea.

Pentru un eveniment simplu, mobilierul poate fi îmbrăcat, în timp ce la o nuntă sau un botez cu pretenții, scaunele din lemn masiv cu spătar bogat ornamentat sunt un semn clar al eleganței și rafinamentului.


Sfaturi și idei practice

Vă oferim câteva sfaturi de amenajări interioare pentru a structura sala de evenimente.


 Alege mobilă de calitate

Alegerea mobilierului de calitate, cu finisaje impecabile, aduce un plus de frumusețe și rafinament oricărei săli de evenimente. Mobilierul practic, durabil se găsește ușor, producătorii întrecându-se în realizarea unor modele noi, an de an.

Pe lângă cerințele estetice, mobilierul trebuie să fie util și practic, să corespundă nevoilor corpului uman. Indiferent de tipul de eveniment organizat, participanții vor petrece timp pe scaune, la mese și trebuie să se simtă confortabil.

Chiar dacă tentație pentru achiziția unor piese de mobilier inedite este mare și sunt multe idei de design interior de pus în practică, ar trebui avut în vedere mereu faptul că orice element în plus crește costul produsului.

Îngrijirea, menținerea curățeniei și igienei pieselor de mobilier pot fi provocări costisitoare.

Scaunele tapițate sau cu huse pot fi rezistente și utilizate pe o perioadă lungă de timp dacă sunt întreținute. Materialele din care sunt confecționate trebuie să rămână impecabile, alegerea anumitor texturi putând duce la costuri amortizate rapid.


 Acordă atenție iluminatului interior

amenajare-sala-evenimente-sfaturi-si-idei-practice-5

Sursa foto Pixabay: https://pixabay.com/photos/wedding-bulbs-lighting-light-1937022/


Iluminatul natural este ideal pentru orice sală de evenimente, dar uneori lumina naturală trebuie combinată cu cea artificială pentru a crea ambianța ideală pentru fiecare eveniment. Recomandat ar fi să existe mai multe corpuri de iluminat, răspândite în spațiul sălii.

Lumina de interior, amplasată în anumite zone, mărește sala sau dă impresia de înălțime. De trucurile folosite depinde ambianța creată. La toate acestea poate contribui și intensitatea luminoasă folosită, precum și forma și dimensiunile corpurilor de iluminat.


 Atenție la acustica locului

Acustica sălii de evenimente este un aspect important care trebuie avut în vedere în funcție de activitatea organizată. O nuntă nu se compară cu o întâlnire de afaceri, motiv pentru care trebuie să existe soluții eficiente de reducere a zgomotului și ecoului. Pe piață se găsesc panouri, plăci și mobilier care absorb sunetele.

Izolarea fonică este o altă soluție viabilă pentru reducerea zgomotului și a ecoului.


 Sistem de climatizare modern

Participanții la diverse activități în săli de evenimente trebuie să beneficieze de condiții de climatizare impecabile. La orice eveniment organizat, oamenii nu își doresc miros de mâncare de la bucătărie pe haine. Sistemul de aerisire și cel de ventilație sunt vitale bunei desfășurări a oricărei activități.

Încălzirea și răcirea sunt de asemenea de luat în calcul, iar sistemele de climatizare trebuie achiziționate în funcție de capacitatea sălii și a numărului maxim de persoane care pot participa la un eveniment, astfel încât notorietatea localului să nu fie afectată.


Extra tips

Mesele nu trebuie să fie încărcate de culori, nuanțe, texturi, tacâmuri, pahare și farfurii. Spațiul trebuie folosit eficient, în funcție de natura evenimentului și de eticheta cerută.

Fața de masă și husele de scaun, acolo unde sunt utilizate, sunt distinctive, contribuind la imaginea întregului eveniment.

Micile accesorii și decorațiuni vor face ca totul să se armonizeze. În funcție de stilul de amenajare adoptat, detaliile în ceea ce privește finisarea mobilierului, a fețelor de masă, a decorurilor, aranjamentelor florale și a suvenirurilor fac diferența între o sală de evenimente simplă și una de prestigiu.

Designul sălii de evenimente este realizat în funcție de stilul avut în vedere, dar trebuie să respecte condiția esențială, transformarea pieselor de mobilier pentru a putea fi folosite la cât mai multe tipuri de evenimente. Ideile pentru amenajări interioare sunt variate. Ținând cont de câteva reguli esențiale și cu puțin ajutor din partea unui designer de interior, sala de evenimente va fi elegantă, practică și ușor de transformat pentru diverse întâlniri.


Amenajarea sălii de evenimente este o misiune importantă, axată pe flexibilitate, adaptabilitate, originalitate, toate combinate cu un strop de creativitate.