Tendințe în bucătăria anului 2020: ce culori și ce materiale se poartă?

 


 

tendinte-bucatarie-2020-1

sursă foto: https://unsplash.com/photos/CX8ooha2yLA

 

     Tendințele se schimbă de la an la an, astfel că poate deveni extrem de dificil să ținem tot timpul pasul cu ele, mai ales atunci când vine vorba de amenajarea locuinței. Cel mai probabil că nici ție nu îți surâde ideea de a-ți amenaja și reamenaja bucătăria în fiecare an, oricât de tentante ar părea, la prima vedere, unele trenduri. O decizie înțeleaptă ar fi, însă, aceea de a te lăsa inspirat de tendințele care se potrivesc spațiului pe care îl ai la dispoziție, dar și ție - pentru că locuința noastră este, în fond și la urma urmei, oglinda noastră și tocmai de aceea este esențial să o amenajăm în așa fel încât să ne facă să ne simțim, în orice colț ai el, acasă.

     Dacă a venit timpul să faci o serie de schimbări majore în bucătărie sau dacă, dimpotrivă, simți nevoia doar să aduci câteva elemente care să schimbe atmosfera, este foarte posibil ca în articolul de astăzi să găsești doza de inspirație de care ai nevoie. Indiferent de categoria în care te încadrezi, poți fi convins că vei descoperi, în rândul tendințelor esențiale în bucătăria anului 2020, cel puțin una după care să te ghidezi în amenajarea spațiului personal.

      Acestea fiind spuse, îți prezentăm atât trenduri care se aplică în cazul unei amenajări radicale, de la zero, cât și tendințe care nu presupun schimbări fundamentale, ci doar aducerea în prim-plan a unor detalii - care, firește, fac diferența!

 

   Bucătăria anului 2020: mixul perfect între simplitate, sustenabilitate și funcționalitate

    Ce culori se poartă în bucătăria anului 2020?

      Mizează pe două culori centrale

      Nu te sfii să adaugi și elemente îndrăznețe

      Asortează blatul de bucătărie și backsplash-ul

    Ce materiale sunt în vogă în 2020?

    Cum este mobilierul ideal al bucătăriei anului 2020?

    Alte tendințe ale bucătăriei anului 2020

      Aparate electrocasnice ascunse

      Rafturi deschise

      Lumina naturală

      Elemente desprinse din stilul industrial

 

Bucătăria anului 2020: mixul perfect între simplitate, sustenabilitate și funcționalitate

 

     Dacă ar fi să folosim trei cuvinte-cheie pentru a descrie bucătăria anului 2020, acelea ar fi, cu siguranță, simplă, practică și sustenabilă. În timp ce simplitatea și sustenabilitatea se referă la întoarcerea ființei umane la natură, prin integrarea unor piese de mobilier din materiale naturale (așa cum sunt lemnul și marmura), funcționalitatea ține mai degrabă de organizarea eficientă și inteligentă a spațiului, indiferent de dimensiunile acestuia, precum și de integrarea aparatelor electrocasnice care ne ușurează sarcinile culinare, prin reducerea duratei de preparare a meselor - pentru care, trebuie să recunoaștem, avem tot mai puțin timp în secolul XXI.

      Așadar, bucătăria anului 2020 este, în linii mari, un spațiu practic și simplu, gândit cu mare atenție, dar și un spațiu al întoarcerii la natură, datorită unor elemente de tipul materialelor folosite, despre care ai aflat deja, dar și datorită paletei cromatice alese (inspirată, de exemplu, de culorile pădurii) sau a diverselor elemente decorative care ne transmit o stare de liniște lăuntrică doar când le privim.

 

tendinte-bucatarie-2020-2

sursă foto: https://unsplash.com/photos/0ZNDi231aMw

tendinte-bucatarie-2020-3

sursă foto: https://unsplash.com/photos/wiX8lf3MkmY

tendinte-bucatarie-2020-4

sursă foto: https://unsplash.com/photos/POiwyLRqnbk

 

Ce culori se poartă în bucătăria anului 2020?

      Așa cum am spus, paleta cromatică joacă un rol esențial în crearea atmosferei inspirate de natură. Prin urmare, nuanțele de verde sunt binevenite în bucătăria anului 2020 - alături, firește, de nuanțele de albastru, „dictate” de culoarea Pantone de anul acesta. Dacă îți dorești o schimbare majoră în bucătărie, ai putea opta, spre exemplu, pentru mobilier inspirat din cromatica naturii. În schimb, dacă doar îți dorești să dai un aer fresh bucătăriei tale, fără prea mari bătăi de cap, poți opta pentru varianta plantelor decorative sau pentru tapet pe backsplash, de exemplu.

      Totodată, și paleta cromatică asociată, de regulă, liniștii lăuntrice, serenității este recomandată în bucătăria anului 2020. Nuanțele de gri, verde mentă sau roz pal sunt binevenite.

 

tendinte-bucatarie-2020-5

sursă foto: https://unsplash.com/photos/zFGBEikZoRg

 


     Dincolo de culorile recomandate, există și câteva sfaturi de care este bine să ții cont în amenajarea bucătăriei tale. Iată câteva dintre acestea:

 

Mizează pe două culori centrale

      Dacă până acum câțiva ani, ideea de a avea o bucătărie monocromă, în general exclusiv albă, ne încânta pe unii dintre noi, astăzi, trendurile ne îndeamnă să avem mai mult curaj și, de ce nu, să creăm spații mai colorate, cu personalitate, dar, bineînțeles, echilibrate.

      Astfel, îți poți amenaja bucătăria într-un stil inspirat din cromatica naturii, prin îmbinarea pieselor de mobilier verzi cu cele bej. Lasă fereastra deschisă într-o dimineață de vară, în timp ce-ți pregătești micul-dejun preferat, și îndrăznește să visezi că prepari deliciul culinar într-o oază de natură, departe de haosul citadin…

 

Nu te sfii să adaugi și elemente îndrăznețe

      Folosirea a două culori centrale nu reprezintă o regulă scrisă care interzice ferm alte jocuri cromatice. Secretul unui spațiu armonios constă, însă, în echilibru. Așadar, pentru a da o pată de culoare veselă și, de ce nu, chiar îndrăzneață bucătăriei tale, apelează cu încredere la culorile de accent.

      Dacă te gândești, spre exemplu, că a venit momentul să-ți schimbi aragazul, ce ar fi să faci un experiment cromatic și să introduci un aparat electrocasnic într-o culoare vibrantă, considerată, poate, altcândva ca fiind neobișnuită pentru un spațiu cuminte, precum bucătăria?

 

tendinte-bucatarie-2020-6

sursă foto: https://unsplash.com/photos/sZ5CteK2r6E

tendinte-bucatarie-2020-7

sursă foto: https://unsplash.com/photos/sY5RjMB1KkE

tendinte-bucatarie-2020-8

sursă foto: https://unsplash.com/photos/mDOGXiuVb4M

      La fel de bine te poți orienta și către scaunele de bucătărie, în culori solare de pildă, care aduc un strop de veselie și chiar de copilărie spațiului. Natură, joc (cromatic) și copilărie în bucătăria ta - nu-i așa că toate acestea te-ar face să pregătești mesele cu și mai mult drag, în timp ce fredonezi melodiile preferate? Iar dacă desertul pe care îl pregătești este unul dintre cele pe care le adorai, precum crema de zahăr ars, când erai doar un puști, va pluti în aer dulcea atmosferă a copilăriei de-odinioară!

 

tendinte-bucatarie-2020-scaun-buc-232p

SCAUNE BUCATARIE BUC 232P

 

 

Asortează blatul de bucătărie și backsplash-ul

      Aceasta nu este neapărat o regulă sine-qua-non, însă, dacă îți dorești o bucătărie modernă, cu un design minimalist, cât mai simplu, este indicat să folosești aceeași textură și aceeași culoare atunci când vine vorba de backsplash și de blatul de lucru.

 

Ce materiale sunt în vogă în 2020?

     Materialele naturale, care ne trimit cu gândul la frumusețea naturii, sunt în topul preferințelor de anul acesta. Lemnul este unul dintre cele mai apreciate astfel de materiale - nu doar pentru eleganța sa aparte, ci și pentru rezistența în timp, precum și pentru versatilitate: piesele de mobilier din lemn se încadrează cu ușurință în orice bucătărie, fie că e una minimalistă, modernă, în stil industrial sau în stil clasic.

      Mai mult decât atât, lemnul este și un material eco-friendly - astfel, dacă îți dorești o locuință cât mai sustenabilă, nu ezita să în incluzi pe lista variantelor dezirabile. În plus, lemnul poate fi vopsit cu ușurință, ceea ce îți permite să dai un refresh uneia sau mai multor piese din bucătăria ta, atunci când simți nevoia de o schimbare care să nu presupună, însă, bătăi prea mari de cap.

      Atunci când vine vorba de elementele decorative, precum covoarele, prosoapele, pernele care pot fi amplasate pe scaune sau perdelele, ia în considerare materialele naturale care, venind în completarea pieselor de mobilier, vor crea o atmosferă primitoare: inul, cânepa, iuta sunt câteva dintre opțiunile de care merită să ții cont. O bucătărie care îmbină armonios nuanțele de bej și nuanțele de verde și pe podeaua căreia este amplasat un covor din țesătură de in te va face să te simți undeva în inima naturii, chiar dacă locuiești, poate, în centrul unui oraș aglomerat. Tot ce ai nevoie sunt amenajarea potrivită și dorința de a visa - măcar câteodată!

 

tendinte-bucatarie-2020-10

sursă foto: https://www.pexels.com/photo/set-of-dental-tools-and-cutlery-near-glass-bottle-4430897/

 

Cum este mobilierul ideal al bucătăriei anului 2020?

      Ai aflat deja că piesele de mobilier aflate la mare căutare anul acesta sunt cele din materiale naturale, rezistente și sustenabile și, de regulă, inspirate din paleta cromatică a naturii. Dincolo de aceste caracteristici, însă, mobilierul de bucătărie mai are o trăsătură esențială, pe care am amintit-o încă de la începutul articolului: funcționalitatea.

 

     În acest sens, insulele de bucătărie masive se află în topul tendințelor din 2020, întrucât ele îți oferă posibilitatea de a duce la bun sfârșit misiunile culinare, fără să te simți în vreun fel îngrădit de spațiul insuficient. Bineînțeles că te poți gândi la o astfel de variantă doar dacă bucătăria ta este foarte spațioasă pentru amplasarea unor insule duble. În caz contrar, amenajează una singură și tot vei fi câștigat din punctul de vedere al spațiului - mai ales că o astfel de insulă poate îndeplini și rolul locului de servire, în familie, a preparatelor gustoase.

 

 

     Pentru a te asigura ca eficientizezi la maximul spațiul oferit de insula/insulele de bucătărie, asigură-te că aceasta/acestea au și locuri de depozitare, sub formă de rafturi și/sau dulapuri unde poți amplasa vesela, de exemplu.

 

 

tendinte-bucatarie-2020-11

sursă foto: https://pixabay.com/photos/kitchen-residential-home-house-2014860/

tendinte-bucatarie-2020-12

sursă foto: https://unsplash.com/photos/hgbpEk9nDeg

 

 

     Cămara reprezintă, la rândul său, un element important în bucătăria anului 2020. În cazul în care ridici o sprânceană, pentru că ai în minte doar imaginea cămării bunicii, old-fashioned pentru stilul bucătăriei tale - ei bine, află că o cămară poate fi gândită și într-un stil modern, care se potrivește cu imaginea bucătăriei perfecte din mintea ta.

 

 

     O cămară este oricând binevenită la casa omului - sau, mai bine spus, în bucătăria omului -, pentru că ajută la buna organizare a alimentelor, precum și la eficientizarea spațiului. Astfel, în vâltoarea pregătirii unei rețete, nu vei mai fi nevoit să scotocești, prin toate dulapurile, după un ingredient pe care pur și simplu nu-ți mai amintești unde l-ai pus ultima dată…

 

 

tendinte-bucatarie-2020-13

sursă foto: https://pixabay.com/photos/kitchen-pantry-house-home-room-1078876/

tendinte-bucatarie-2020-14

sursă foto: https://unsplash.com/photos/jWU9FpLW7fI

 

 

 

 

Alte tendințe ale bucătăriei anului 2020

 

 Aparate electrocasnice ascunse

      Evoluția tehnologiei ne permite să avem astăzi acces la o mulțime de aparate, dispozitive și ustensile care ne simplifică sarcinile culinare și care ne ajută să economisim timp prețios.

       Dacă faci parte din categoria celor pentru care astfel de aparate ocupă un loc de cinste în bucătărie și, prin urmare, numărul lor e impresionant, este important să știi că specialiștii în designul interior recomandă amplasarea lor în dulapuri.

       Acest lucru nu ajută doar la crearea unei imagini mai plăcute și mai aerisite, ci și la eficientizarea spațiului - pentru că este mult mai comod să ai, de exemplu, cuptorul cu microunde într-un dulap suspendat decât pe blatul de bucătărie, unde te poate încurca adesea.

 

Rafturi deschise

 

     Depozitarea alimentelor și a veselei în dulapuri suspendate se transformă, încetul cu încetul, într-o idee de domeniul trecutului. Una dintre cele mai răspândite tendințe ale bucătăriei anului 2020 constă în așa-numitele rafturi deschise, care îți oferă posibilitatea de a avea la îndemână (și la vedere!) obiectele necesare îndeplinirii misiunilor culinare. Acestea reprezintă o opțiune cât se poate de simplă și practică, pentru că nu vei mai fi nevoit să cauți minute în șir ingredientul de care ai nevoie la un moment dat - și care se găsește, de fapt, tocmai în fundul dulapului. Optând pentru rafturi deschise, reușești să salvezi timp prețios… și, bineînțeles, să nu te enervezi în misiunile gastronomice de zi cu zi.

 

 

tendinte-bucatarie-2020-15

sursă foto: https://www.pexels.com/photo/white-ceramic-bowls-on-brown-wooden-shelf-3505699/

 

 

Lumina naturală

 

     Bucătăria anului 2020 este, pe cât se poate, un spațiu cât mai bine luminat natural. Asigură-te, așadar, că ai și tu în bucătăria personală suficientă lumină naturală. Dacă locuința îți permite, optează pentru ferestre mari, largi. De asemenea, un alt truc optic pe care poți miza este zugrăvirea pereților în alb - nonculoare care reflectă lumina, spre deosebire de culorile închise, care au tendința de a o absorbi.

 

tendinte-bucatarie-2020-16

sursă foto: https://www.pexels.com/photo/apartment-blinds-cabinets-chairs-349749/

 

 

Elemente desprinse din stilul industrial

      Simple, rezistente și atractive, elementele desprinse din stilul industrial se regăsesc în bucătăria anului 2020, mai ales că acestea se integrează cu ușurință într-o bucătărie modernă.

      Dacă îți dorești să dai un refresh bucătăriei tale cu ajutorul unor mici schimbări de amenajare, care să nu presupună mult prea mult timp investit și nici bătăi prea mari de cap, poți monta câteva rafturi metalice, pe care să amplasezi apoi câteva piese decorative, precum farfuriile pe care le-ai cumpărat din ultima vacanță exotică în care ai fost.

      Simplă și foarte practică, bucătăria anului 2020 reprezintă spațiul care ne reamintește de frumusețea și de importanța întoarcerii la natură pentru fiecare dintre noi: natură pe care o putem aduce chiar în laboratorul misiunilor culinare doar acordând suficientă atenție detaliilor.