Reconditionarea scaunelor - Reconditioneaza pas cu pas un scaun vechi
Reconditionarea scaunelor - Reconditioneaza pas cu pas
un scaun vechi
Link foto: https://pixabay.com/ro/scaun-vintage-coctail-fotoliu-1855810/
Ai o piesa de mobilier mai veche acasa care s-a deteriorat, dar la care nu vrei sa renunti pentru ca are valoare sentimentala? Sa o arunci nu este o solutie, ci sa incerci sa o restaurezi bucurandu-te de un aspect complet nou. Iata cum poti reconditiona pas cu pas orice scaun mai vechi pe care il ai acasa!
Cum reconditionezi un scaun mai vechi?
Cu trecerea timpului, mobilierul isi poate pierde din functionalitate iar aspectul se poate deteriora, insa asta nu inseamna o cauza pierduta. Aici intervine procesul de restaurare in masura sa ofere pieselor de mobilier functionalitate, dar si o imagine complet noua. Pentru scaunele vechi al caror aspect s-a deteriorat in timp, iata ce poti face:
Pentru inceput, procesul de restaurare incepe cu indepartarea tapiteriei vechi care s-a degradat. Exista si situatii cand tapiteria veche se mai poate salva, asta daca materialul din care a fost facuta este unul calitativ. Pasul urmator, dupa ce ai indepartat tapiteria veche este sa indepartezi cuiele de tapiterie, numarul acestora poate sa difere in functie de numarul de retapitari.
Dupa ce ai facut primii doi pasi, urmeaza indepartarea petelor, fiecare pata se trateaza cu solutii speciale alese in functie de cauza care a provocat pata. De exemplu, daca sunt pete doar de apa, atunci acestea pot fi indepartate cu ajutorul unei solutii din apa si inalbitor, insa daca exista urme mai grave, atunci este nevoie de metode mai agresive de curatare. Urmatorul pas este sa faci o slefuire usoara cu ajutorul unui sandpapier fin deoarece acest pas contribuie la curatarea finala a scaunului fara sa mai existe vreo urma din trecut.
Dupa curatarea tapiteriei, tot in procesul de restaurare intra si dezmembrarea scaunului si reasamblarea ulterioara a acestuia. Daca initial scaunul a fost lipit cu clei de oase natural, atunci acesta se indeparteaza destul de usor cu apa fierbinte. Scaunul se dezmembreaza foarte usor si poate fi reasamblat la fel de usor tot cu clei de oase.
Dupa ce a fost aplicat cleiul, urmatorul pas este sa fixezi incheieturile. In cazul in care exista crapaturi, acestea pot fi umplute cu ceara colorata in aceeasi nuanta sau intr-o nuanta apropiata esentei de lemn a scaunului.
Ultimul pas din procesul de restaurare este aplicarea serlacului. Daca iti doresti un luciu puternic, atunci se pot aplica pana la 60 de straturi de serlac sau chiar mai multe, in functie de modelul scaunului.
Cateva sfaturi utile pentru curatarea scaunelor tapitate
Chiar daca sunt extrem de practice si estetice, scaunele tapitate au si un dezavantaj: tapiteria se murdareste destul de repede. Ce poti face in acest sens?
-Aspira constant tapiteria. Pentru a elimina praful si impuritatile de la nivelul tapiteriei, aspira tapiteria scaunelor cat de des este posibil. In felul acesta, vei scapa de impuritatile din interiorul tapiteriei;
-Umezeste tapiteria. Imediat dupa ce ai aspirat tapiteria, poti umezi suprafata cu putina apa calduta. De asemenea, tot pentru a-ti usura procesul de curatare, poti adauga in apa o cantitate mica de bicarbonat de sodiu, iar cu degetele sa cureti toata suprafata. Bicarbonatul are rolul de a absorbi o parte din murdarie, iar curatarea ulterioara a tapiteriei va fi mai usor de facut;
-Curata tapiteria cu detergent de vase. Poti amesteca o jumatate de ceasca de apa cu aproximativ 2 linguri de detergent de vase si cu o jumatate de ceasca de otet. Murdaria va disparea, la fel si mirosul neplacut din tapiterie.
Lasă un comentariu