Aranjarea mesei și așezarea oaspeților - ghid de bune maniere

 

 

aranjarea-mesei-ghid-bune-maniere-1

sursă foto: https://imgur.com/I89lDSB via Shutterstock

 

 

     Urmează să găzduiești o cină în familie și vrei ca totul să fie ca la carte, de la aranjarea delicioaselor bucate pe care le-ai pregătit cu drag, până la modul de decorare a mesei? Sau poate că dorești să transformi masa de prânz de duminică într-o adevărată sărbătoare a familiei?

     Chiar și aranjarea meselor restrânse, servite exclusiv în familie (singurele recomandate, de altfel, în perioada prin care trecem) ar trebui să țină cont de câteva reguli din codul bunelor maniere.

     Explicația este cât se poate de simplă: aranjate într-un mod corect, vesela și tacâmurile pot crea un efect vizual cât se poate de plăcut celor care se bucură de delicatesele pe care le-ai pregătit. Mai mult decât atât, fiind însoțite de tot felul de obiecte decorative încântătoare, ele reușesc să creeze o atmosferă ca de sărbătoare, plină de voie bună, chiar și atunci când este vorba despre un mic-dejun servit într-o zi obișnuită de luni.

     Pentru a aranja masa ca la carte, nu trebuie să cunoști decât un set de reguli esențiale de bune maniere, care vizează aspecte precum: aranjarea tacâmurilor, aranjarea veselei într-o anumită ordine, alegerea decorațiunilor în funcție de tipul evenimentului.

     Totodată, este important să faci distincția între o masă amenajată doar pentru membrii familiei și o masă amenjată pentru un număr mai mare de persoane, așa cum se întâmplă în cazul evenimentelor de tipul nunților și botezurilor.

     Chiar dacă organizarea acestora din urmă nu este încă posibilă în contextul pandemiei de coronavirus, tot este important să știi din timp, măcar în linii mari, ce presupune aranjarea unei mese de botez sau aranjarea unei mese de nuntă.

     Acestea fiind spuse, în articolul de azi îți prezentăm cele mai importante reguli de etichetă pe care ar trebui să le știi despre aranjarea mesei și așezarea oaspeților la masă.

 

     Tipuri de aranjamente ale mesei

       Aranjamentul de bază

       Aranjamentul informal

       Aranjamentul formal

     Aranjarea mesei de sărbători

       Aranjarea mesei de Crăciun

       Aranjarea mesei de Revelion

       Aranjarea mesei de Paște

     Aranjarea mesei festive pentru diferite evenimente

       Aranjarea mesei de nuntă

       Aranjarea mesei de botez

     Sfaturi esențiale pentru așezarea oaspeților la masă

 

 

Tipuri de aranjamente ale mesei

 

Aranjamentul de bază

     După cum poți intui, aranjamentul de bază este cel mai ușor de realizat și cel mai nepretențios. Acesta este specific meselor servite în familie, așa cum este micul-dejun, brunch-ul sau cina. 

     De regulă, la astfel de mese se servesc puține feluri de mâncare, motiv pentru care și numărul tacâmurilor și al veselei este unul relativ redus.

     Iată care sunt lucrurile pe care îți recomandăm să le pui în practică atunci când vine vorba de aranjarea unei mese servite în familie:

 

●Așază câte un suport confecționat din material textil sau din bambus pentru fiecare persoană.

●Așază pe suportul anterior amintit câte o farfurie pentru fiecare membru al familiei. Asigură-te că aceasta vine chiar pe centrul suportului.

●Așază șervețelul în stânga farfuriei.

●Așază cuțitul și lingura în partea dreaptă a farfuriei. Cuțitul este cel care stă chiar lângă farfurie - așadar, lingura vine în dreapta lui. De asemenea, cuțitul este orientat cu lama către farfurie.

●Așază furculița în stânga farfuriei, pe șervețel.

●Așază în partea dreaptă-sus a farfuriei paharul cu apă.

●În caz că vei servi oaspeților și desert, așază lingurița pentru desert în partea superioară a farfuriei de serviciu.


 

Aranjamentul informal

     Aranjamentul informal este asemănător din multe puncte de vedere cu aranjamentul de bază, principala diferență între cele două constând în faptul că aranajmentul informal se aplică în cazul meselor unde se servesc mai multe feluri de mâncare (aperitiv, supă sau ciorbă, fel principal și desert).

     Iată ce ai de făcut dacă dorești să aranjezi o masă în stil informal:

●Întâi și întâi, așază farfuria de serviciu pentru fiecare membru ce va lua parte la masă.

●Așază peste farfuria de serviciu o farfurie întinsă, destinată felului principal.

●Așază peste farfuria destinată felului principal o farfurie mai adâncă sau un bol, destinat servirii supei sau ciorbei.

●Așază șervețelul în partea stângă a farfuriei.

●Așază furculițele în partea stângă a farfuriei, pe șervețel. Ține cont de ordinea de servire a felurilor de mâncare: cea mai mică furculiță (destinată servirii salatei sau aperitivelor) va fi așezată în exterior, iar cea mai mare (destinată servirii felului principal) va fi așezată în interior.

●În partea dreaptă a farfuriei, așază lingura pentru supă și cuțitul în stânga ei.

●Așază paharele în partea dreaptă-sus a farfuriei.

●Dacă vei servi și salată oaspeților, așază farfuria pentru salată în stânga furculițelor.

●Așază tacâmurile pentru desert în partea dreaptă-sus a farfuriei. Asigură-te că furculița va fi cu dinții orientați către dreapta și că lingurița va fi orientată către stânga. De asemenea, poți așeza tacâmurile pentru desert lângă celelalte tacâmuri: furculița trebuie să fie în partea stângă (chiar lângă farfurie), iar lingurița între cuțit și lingura pentru supă sau ciorbă.

●Așază ceașca și farfurioara pentru cafea în partea dreaptă.

 

aranjarea-mesei-ghid-bune-maniere-2

sursă foto: https://imgur.com/NQ1M4nb via Shutterstock

 


Aranjamentul formal

     Aranjamentul formal este cel mai pretențios mod de aranjare a mesei, motiv pentru care este extrem de important să te asiguri că respecți simetria și că așezi tacâmurile și vesela în funcție de tipurile de mâncare servite (de obicei aperitiv, supă/fructe, pește, fel principal, salată și desert).

     Iată cum trebuie să aranjezi tacâmurile și vesela în cadrul unei mese formale:

●Așază, întâi și întâi, farfuria de serviciu.

●Peste farfuria de serviciu așază farfuria destinată servirii primului fel de mâncare.

●Așază farfuria și cuțitul pentru unt în partea stângă-sus a farfuriei de serviciu.

●Așază furculițele în partea stângă a farfuriei de serviciu, dinspre interior spre exterior, astfel: furculiță pentru fel principal, furculiță pentru pește, furculiță pentru salată.

●Așază cuțitele în partea dreaptă a farfuriei de serviciu, dinspre interior spre exterior, astfel: cuțit pentru fel principal, cuțit pentru pește, cuțit pentru salată.

●Așază lingura în partea dreaptă, imediat lângă cuțitul din exterior.

●Așază tacâmurile pentru desert orizontal, deasupra farfuriei centrale.

●Așază șervețelul peste farfuria centrală.

●Așază în partea dreaptă, deasupra cuțitelor și lingurilor, paharele. Amplasează paharul de apă în dreptul cuțitelor, după care așază paharele pentru vin, paharul pentru șampanie.

 

aranjarea-mesei-ghid-bune-maniere-3

 

 Aranjarea mesei de sărbători

     Aranjarea ca la carte a unei mese de sărbători ar trebui să țină cont de următoarele criterii: 

●numărul persoanelor invitate;

●numărul felurilor de mâncare servite (și, în funcție de acesta, se poate alege tipul de aranjament al mesei);

●alegerea unei tematici (combinația roșu-alb este una potrivită pentru aranjarea mesei de Crăciun).

 

Aranjarea mesei de Crăciun

     Chiar dacă este vorba despre un eveniment restrâns, în familie, sau despre o masă pentru un număr mai mic sau mai mare de persoane, cu toții știm că masa de Crăciun este una cât se poate de îmbelșugată.

     Este, așadar, o sărbătoare în toată regula. Tocmai pentru că este vorba despre un eveniment cu totul și cu totul special și pentru că se servesc numeroase feluri de mâncare, îți recomandăm să optezi pentru aranjamentul formal.

     Totodată, creează atmosfera de sărbătoare și cu ajutorul elementelor decorative:

●față de masă cu motive specifice sărbătorilor de iarnă;

●ornamente florale;

●lumânări;

●sfeșnice;

●crenguțe de brad.

 

aranjarea-mesei-ghid-bune-maniere-4

sursă foto: https://imgur.com/S5NwUFk via Shutterstock

 


Aranjarea mesei de Revelion

     Alegerea tipului de aranjament pentru masa de Revelion depinde de numărul persoanelor care vor lua parte la eveniment, precum și de numărul felurilor de mâncare servite.

     Dacă este vorba despre o petrecere cu fast, cu bucate îmbelșugate, îți recomandăm să optezi pentru aranjamentul formal, similar cu cel folosit în cadrul mesei de Crăciun.

     Dacă, pe de altă parte, este vorba mai degrabă despre o masă mai relaxată, cu mai puține feluri de mâncare și care se bazează mai mult pe aperitive și gustări, atunci ar fi o idee bună să optezi pentru aranjamentul informal. 

    Indiferent de alegere, nu uita să adaugi și elemente decorative - pot fi aceleași pe care le-am amintit pentru masa de Crăciun.


aranjarea-mesei-ghid-bune-maniere-5

sursă foto: https://imgur.com/itgSwGO via Shutterstock

 


Aranjarea mesei de Paște

     Fiind vorba despre o sărbătoare religioasă căreia îi sunt specifice mesele îmbelșugate și bucatele tradiționale, cu siguranță cel mai potrivit tip de aranjament este cel formal, indiferent că ne referim la un eveniment la care iau parte doar membrii familiei sau la unul la care participă și alte rude și prieteni.

     În cazul mesei de Paște, tematica ar trebui să fie una veselă, inspirată din culorile naturii: verde, galben, culori pastelate - iată doar câteva dintre opțiunile cromatice spre care ai putea să-ți îndrepți atenția.

     În ceea ce privește elementele decorative, îți sugerăm să optezi pentru iepurași, pentru coșuțele cu ouă, pentru flori.

aranjarea-mesei-ghid-bune-maniere-6

sursă foto: https://imgur.com/LB2RmiE via Shutterstock

 


Aranjarea mesei festive pentru diferite evenimente

     Cele mai cunoscute mese festive se referă la cele organizate în cadrul nunților și botezurilor. Deși unii dintre noi aleg să le organizeze la restaurant, indiferent de numărul persoanelor invitate, există printre noi și persoane care preferă să organizeze astfel de evenimente acasă, mai ales când vine vorba de unele restrânse.

 

Aranjarea mesei de nuntă

     Indiferent că este vorba despre o masă cu un număr mic de persoane sau despre o nuntă la care dorești să inviți o mulțime de rude și de prieteni buni, cel mai potrivit tip de aranjament este cel formal.

     De asemenea, la fel de importantă ca alegerea aranjamentului este alegerea unei tematici. Stabilește o paletă cromatică - de regulă, alcătuită din două culori, astfel încât să eviți crearea unui efect vizual încărcat.

     În ceea ce privește decorațiunile, elementele decorative florale, naturale sau artificiale, sunt frecvent aranjate pe mesele oaspeților, iar acestea sunt în armonie cu paleta cromatică aleasă. Totodată, ele trebuie să se asorteze cu fața de masă.

 


aranjarea-mesei-ghid-bune-maniere-7

sursă foto: https://imgur.com/jsbR3sF via Shutterstock

 

Aranjarea mesei de botez

     Deși este vorba despre un eveniment cu totul și cu totul deosebit, putem remarca, în ultimii ani, o oarecare relaxare a modului de aranjare a mesei de botez. Bineînțeles că există în continuare adepți ai stilului formal, care preferă să organizeze mese îmbelșugate, cu diverse feluri de mâncare.

     Fiind un eveniment care permite astăzi mai multă flexibilitate, alegerea îți aparține: fie te orientezi către stilul informal, fie te orientezi către stilul formal, în funcție de numărul felurilor de mâncare servite și în funcție de numărul invitaților. Dacă e o petrecere restrânsă, cu membrii familiei și prieteni foarte apropiați, probabil că se pretează mai bine aranjamentul informal - dar, bineînțeles, nu este o regulă!

     La fel ca în cazul nunții, este important să alegi o tematică. Stabilește o paletă cromatică - culorile neutre sunt o alegere inspirată, indiferent de sexul copilului.

     Nu uita de importanța elementelor decorative: baloanele și diferitele aranjamente florale se numără printre alegerile frecvent întâlnite.

 

aranjarea-mesei-ghid-bune-maniere-8

sursă foto: https://imgur.com/TfblKuR via Shutterstock

 


Sfaturi esențiale pentru așezarea oaspeților la masă

     În cazul meselor restrânse, în familie, așezarea oaspeților este o misiune destul de simplă, pentru că nu există un set de reguli stricte pe care trebuie să le ai în vedere.

     Cu cât evenimentul este mai formal și cu cât numărul invitaților este mai mare, însă, așezarea oaspeților necesită mai multă atenție. Iată câteva sfaturi esențiale de care ar trebui să ții cont în orice împrejurare, adică indiferent că e vorba despre o masă de Crăciun la care plănuiești să inviți mai multe persoane sau despre o nuntă cu un număr destul de generos de invitați:

●Asigură-te că persoanele care stau la aceeași masă se cunosc între ele. În acest mod, conversația plină de voie bună nu va lipsi!

●Ține cont de dimensiunea meselor. Este important ca persoanele să nu stea îngrămădite și să aibă loc să se ridice și să se așeze pe scaune fără niciun fel de dificultate.

●Dacă ai posibilitatea, optează pentru mese rotunde, întrucât acestea facilitează comunicarea între invitați.

●Asigură-te că așezi seniorii într-un loc cât mai ferit de zgomote (de preferat, cât mai departe de sursa de muzică), astfel încât să aibă parte de o atmosferă liniștită.

     Acum, că știi care sunt regulile de bază pentru organizarea unei mese ca la carte, îți va fi mult mai ușor să te ocupi de aranjarea tacâmurilor și a veselei, indiferent că e vorba de un eveniment în familie sau de unul extins, din viitor.

     Spor la aranjat, distracție plăcută și voie bună alături de cei dragi sufletului tău!

 

Inspirație-bonus!

     Pentru că majoritatea meselor servite acasă, în familie, se desfășoară în living, te invităm să citești articolul Ghid util: învață să alegi corect scaunele pentru o sufragerie deosebită.

     Nu uita că scaunele joacă un rol esențial și în ceea ce privește confortul persoanelor care iau parte la masa pe care ai organizat-o.