Amenajare cameră de gaming: 11+ idei pentru un man cave modern

 

amenajare-camera-gaming-1

 

     Suntem oameni moderni și trăim o viață foarte activă și stresantă. Când ajungem acasă nu vrem decât să ne debarasăm de toate grijile și să facem ceea ce vrem. Bărbații au mers chiar mai departe, și-au creat un spațiu exclusiv al lor, unde nu au acces decât ei și eventual prietenii cei mai apropiați. Și fiindcă jocurile video reprezintă una dintre pasiunile moderne ale bărbaților, în amenajările interioare a apărut o noua dimensiune, camera de joacă, cu versiunea mai pretențioasă cameră de gaming. De fapt, este vorba despre un man cave modern, spațiul acela de relaxare în care îți amplifici starea de bine, sau pur și simplu o recuperezi.

      Termenul de man cave este de fapt o metaforă care însă descrie o realitate (existența unui asemenea spațiu) și un stil de viață. Spațiul poate fi un demisol, o mansardă, un dormitor de burlac, garajul, oriunde ai libertate și te simți bine. De asemenea, man cave este și un stil de viață, pentru că acest spațiu este locul unde îți încarci bateriile, te distrezi, singur sau împreună cu prietenii, este locul care te definește. Pentru că pentru tine, bărbat modern, esențiale sunt gadgeturile, consolele cu jocuri video, și echipamentele electronice.

      Amenajarea camerei de gaming ar trebui, așadar, să realizeze un echilibru între o gamă largă de tehnologii și confortul tău. Contează mai puțin vârsta pe care o ai, important este că amenajarea unui asemenea spațiu trebuie gândită de la început foarte bine. Iată câteva idei de care ai putea să ții seama înainte de începe să-ți amenajezi man cave-ul personal, sau de a te bucura pe deplin de el.

 

De ce trebuie să ții cont când amenajezi o cameră de gaming?

 

amenajare-camera-gaming-2

 

     Există câteva aspecte la care trebuie să te gândești atunci când vrei să-ți amenajezi un asemenea loc dedicat pasiunilor tale.

            ●Atmosfera acelui spațiu ține de mobilier, corpuri de iluminat, culorile pe care le folosești pentru amenajarea și decorul încăperii.

          ●Dimensiunea camerei: unul dintre primele lucruri la care trebuie să te gândești este dacă pe lângă echipamentele electronice vei aduce în camera de gaming și alte jocuri sau echipamente sportive de exemplu. Dacă beneficiezi de un spațiu generos nu vei întâmpina dificultăți de amenajare, dar dacă spațiul este mic va trebui să faci o selecție a lucrurilor de care ai nevoie pentru a te putea mișca în voie în acea încăpere. Dimensiunile camerei sunt foarte importante pentru că în funcție de acestea vei putea organiza spațiul cu corpuri de mobilier și echipamente electronice și, eventual, sportive.

          ●Acustica încăperii: este un aspect de asemenea important, vrei ca atunci când joci jocuri video, de exemplu, sunetele să se audă cât mai dramatic și realist cu putință, așadar acustica va juca un rol important.

          ●Izolarea fonică a camerei: pe de altă parte, chiar dacă ești burlac, n-ai vrea, totuși, ca sunetele jocului sau muzica pe care o asculți să se audă dincolo de pereții locuinței. Izolarea încăperii este așadar un element la care trebuie să te gândești serios.

           ●Organizarea cablurilor: aceasta este problema oricărui gamer, dar pentru orice problemă există soluții.

           ●Conexiunea la internet: ultimul lucru de care are nevoie un gamer este să aibă probleme de lag. Tocmai de aceea, routerul trebuie să fie cât mai aproape și cât mai eficient astfel încât tu să te bucuri de momentele de relaxare.

 

Atmosfera camerei de gaming

 

 

amenajare-camera-gaming-3

 

 

     Camera de gaming trebuie să-ți asigure un mediu în care să te poți relaxa. Pe de altă parte, este foarte important, atunci când petreci timp în compania jocurilor video, să te deconectezi complet de la mediul înconjurător, de la orice fel de probleme și responsabilități. Vei descoperi că după momentele de relaxare nu numai că vei fi mai productiv, dar îți vei prețui mai mult timpul liber, vei fi mai puțin stresat și vei avea o stare de spirit mult mai bună.

 

 

 

Man cave luminat când și cât trebuie

 

 

     Într-o cameră de gaming, atmosfera contează foarte mult, trebuie să te simți bine, să fii în largul tău, să nu te simți perturbat. Dacă dorești, poți alege să renovezi pereții în culori închise. Poți apela cu încredere la lampadare, veioze și alte surse de lumină difuze. Lustrele și aplicele nu sunt cele mai bune idei pentru această încăpere. Cu cât mai multe surse de lumină difuză vei avea, plasate în colțuri strategice, cu atât mai bine. Instalează câteva spoturi și ai grijă ca intensitatea luminii să nu fie foarte puternică.

 

 

     Desigur, vrei ca atunci când joci un joc video să te concentrezi asupra acțiunii și să nu fii perturbat de sunete sau lumini exterioare. Tocmai de aceea, ai nevoie de ferestre rezistente, care pot izola fonic camera ta de gaming, dar și de perdele și draperii care nu permit pătrunderea luminii în interior, atunci când nu dorești asta. Pe de altă parte însă, ferestrele și draperiile trebuie să poată permite o bună aerisire a spațiului, atunci când nu te folosești de cameră în scopuri recreaționale.

 

 

 

TV, monitor sau proiector

 

 

     Unii preferă un smart TV, cu ecran mare, montat pe unul dintre pereții camerei. Sau un sistem TV camuflat într-un corp de mobilă, pe care să-l poți activa printr-o simplă apăsare de buton. Alții preferă un proiector cu care se joacă direct pe un perete, dar pentru asta ai nevoie de o cameră suficient de întunecoasă. Alții preferă monitorul laptopului. În orice caz, gândește-te dacă ai nevoie de un birou de gaming, pentru computer, de o comodă TV cu spațiu pentru consolă, sau de o măsuță suplimentară pentru jocuri și accesorii.

 

 

 

Mobilă multifuncțională

 

 

     Pentru că spațiul nu este niciodată destul, cel mai bine ar fi să optezi pentru mobilă multifuncțională. De pildă, poți avea o masă care se pliază și care poate servi și ca masă pentru laptop și sistemul audio, dar și ca bar, iar atunci când nu este folosită se poate plia. Poți opta pentru un pat rabatabil, sau unul normal dar care să aibă inclusă o ladă pentru a putea pune acolo multe lucruri pe care nu vrei să le vezi împrăștiate prin cameră.

 

 

 

Sisteme de entertainment automatizate

 

 

     Poți controla echipamentele din camera de gaming prin intermediul telecomenzii. Ca să nu se audă muzica prea tare poţi folosi căști performante.

 

 

 

Culorile întregesc atmosfera

 

 

     Alegerile cromatice nu sunt întotdeauna ușor de făcut. Chiar dacă ești un tip jovial și ai o personalitate spumoasă, probabil nu vei opta pentru culorile îndrăznețe, ci mai curând spre culori neutre. Dacă îți plac culorile calde, poți merge pe o combinație burgund cu bej, mai ales dacă materialul dominant din cameră este lemnul. Dacă îți plac culorile reci (albastru), încearcă să introduci o notă cromatică mai caldă prin decorațiunile din cameră sau pernele decorative de pe canapea.

 

 

 

 

Dimensiunile camerei

 

 

amenajare-camera-gaming-4

 

 

     Un spațiu pentru gaming trebuie neapărat să cuprindă un scaun special pentru gaming, un birou, o tastatură și un mouse, unul sau mai multe monitoare, computerul. Pe lângă aceste elemente mai poți introduce treptat și altele, în funcție de timpul petrecut aici și de spațiul pe care îl ai. Scaunul trebuie să fie confortabil pentru că te afli aici pentru a te relaxa. Oricat de pretențios ești însă atunci când alegi toate aceste elemente, trebuie să ții seama de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

 

 

amenajare-camera-gaming-5

 

 

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-gaming-OFF-304

 

 

 

 

Acustica camerei

 

 

     Orice cameră de gaming care se respectă trebuie să aibă un bun sistem de sonorizare pentru că vrei să auzi perfect sunetul, indiferent că este vorba de efectele sonore ale jocurilor sau de muzică.

 

 

     Este foarte important când îți amenajezi spațiul de joacă să nu transformi experiența ta într-o sursă de stres. Dacă până acum obișnuiai să petreci ore bune în fața consolei cu volumul la minimum sau folosind căștile, camera de gaming înseamnă pasiune dusă la alt nivel. Pentru o experiență cât mai bună, soluția ideală este să apelezi la boxe performante. Există sisteme audio wireless, ceea ce înseamnă că vei scăpa de multe dintre cablurile de care te-ai fi putut împiedica la fiecare pas.

 

 

 

 

Izolatie fonică

 

 

amenajare-camera-gaming-6

 

 

     Relaxarea ta nu trebuie să implice deranjul altora, așa că izolarea fonică te ajută pe tine să te bucuri de o calitate mai bună a sunetului iar cei din jurul tău nu sunt afectați în nici un fel. Poți folosi burete sau panouri acustice pentru pereți și tavan.

 

 

 

 

Organizarea cablurilor

 

 

     Trebuie să organizezi toate cablurile și firele din camera de gaming astfel încât să eviți orice fel de accidente. Pentru un plus de siguranță, poți trece firele pe sub covoare, sau le poți lăsa pe lîngă perete, deoarece acolo nu deranjează pe nimeni. Sau trece-le prin spatele mobilierului și prinde-le cu o sârmă sau clemă. O altă variantă, cea mai bună, ar fi utilizarea dispozitivelor wireless. O altă idee ar fi să montezi prize acolo unde vei instala dispozitivele electronice, în felul acesta vei scăpa de problema prelungitoarelor.

 

 

 

 

Conexiune la internet

 

 

     Deși poate crezi că o conexiune rapidă la internet te scapă de probleme, lucrurile sunt un pic mai complicate. Conceptul de lag se referă la timpul de răspuns dintre sistemul tău și serverul care găzduiește jocul pe care îl joci. Este vorba, de fapt, despre timpul necesar parcurgerii datelor de la PC la server. Un router bun poate într-adevăr să micșoreze acest timp. Un router peste medie poate îmbunătăți timpul pe care ți-l oferă modemul sau routerul din oferta operatorului tău de internet. Dar nici un router nu poate face minuni îmbunătățind conexiunea dintre serverele operatorului tău de internet și cele pe care sunt stocate jocurile tale preferate. Este important să știi că un router foarte scump nu te va scuti neapărat de neplăceri dar este recomandat să achiziționezi un router bun. În plus, acesta va face față mai bine unui număr mai mare de conexiuni simultane la internet.

 

 

 

 

11+ Idei pentru amenajarea unei camere de gaming

 

 

amenajare-camera-gaming-7

 

 

Iată câteva idei care îți pot folos în misiunea de amenajare a camerei de gaming:

 

 

Ceasul de pe perete

 

     Timpul nu are foarte mare importanță atunci când te relaxezi, numai că un ceas pe perete în camera de gaming poate avea un rol estetic, nu neapărat de măsurare a timpului. Ar trebui să fie un ceas de perete din metal, cât mai mare cu putință.

 

 

Suport TV reglabil și o piesă centrală de mobilier

 

     Suportul TV te ajută să ridici/cobori ecranul plat al televizorului, astfel încît vizualizarea să fie optimă, iar piesa de mobilier îți folosește pentru a stoca, la vedere și accesibil consolele, cutiile de joc și alte elemente de care ai nevoie.

 

 

Ai nevoie de un organizator de cabluri

 

     Vei scăpa astfel de multitudinea de cabluri și de fire și te vei putea concentra doar pe momentele de relaxare. În plus, invitații tăi sau ceilalți membri ai familiei nu vor fi în pericol de accidente atunci când intră în camera de gaming.

 

 

Multipriză cu protecție

 

     Multipriza cu protecție îți poate fi de folos, pentru că protejează împotriva supratensiunilor sau întreruperilor bruște care îți pot deteriora echipamentele electronice. Aceste prize deconectează automat echipamentul în timpul unui asemenea eveniment neplăcut.

 

 

Minimum de mobilier

 

       Dacă spațiul nu este foarte generos dar vrei să ai un spațiu de stocare a accesoriilor, perifericelor, jocurilor, căștilor, optează pentru o simplă masă cu sertare. Dacă vrei ceva mai elegant, poți apela la o piesă de mobilier cu rafturi pentru stocare DVD/CD. Dacă acestea sunt puse în ordine vor fi mai ușor de manevrat.

 

 

Canapeaua este un must

 

     Canapeaua este necesară în camera de gaming. Poți să te uiți la televizor, poți să te joci, poți să dormi sau să exersezi cântatul la chitară. Cele mai bune sunt canapelele extensibile.

 

 

Taburetul multifuncțional

 

     Taburetul multifuncțional este o altă piesă de mobilier care nu poate lipsi dintr-o cameră de gaming care se respectă. Acesta îndeplinește trei roluri. Unul estetic (mai ales dacă este imprimat cu mașinuțe, trenulețe), altul tradițional, poți să stai pe el, altul practic, este de fapt un taburet cutie, pentru că poți să pui în el multe obiecte care oricum te încurcă dar nici nu te poți dispensa de ele.

 

 

Fotolii adecvate stării de joacă

 

     Fotoliile, scaunele sau canapeaua trebuie să fie cu adevărat relaxante, pentru a-ți oferi cea mai bună experiență în acele momente de relaxare, dar trebuie să fie un confort care să te ajute să te concentrezi, nu să te facă somnolent. De asemenea, trebuie să te ajute să-ți păstrezi o poziție a corpului care să nu-ți producă probleme de sănătate.

 

     Există scaune sau fotolii speciale de gaming. Sunt acele obiecte de mobilier care, după câteva ore în compania jocului preferat, nu-ți vor da dureri de coloană.

 

 

amenajare-camera-gaming-8

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-birou-off-309

 

 

 

 

Mobilier în funcție de destinația camerei

 

 

amenajare-camera-gaming-9

 

 

amenajare-camera-gaming-10

 

 

     Dacă decizi că ai nevoie de un birou pe care să pui laptopul sau PC-ul, nu uita că trebuie să ai loc și de cabluri și de hârtii. Dacă mergi pe ideea minimalismului, poți opta pentru o masă mică pentru laptop și rafturi cât mai haioase pentru depozitat diverse obiecte. Cu cât mai multe rafturi împrăștiate pe toți pereții cu atât mai bine.

 

 

 

Folosește-ți creativitatea: Arta de pe perete

 

 

     Poți decora încăperea cu postere cu actori sau scene sau personaje din filme sau jocuri și poți crea o atmosferă deosebită folosind lumini, leduri și alegând culori dinamice, roșu, galben, albastru, verde, violet. De asemenea, poți decora man cave-ul cu figurine, elemente de colecție din lumea gamingului. Orice îți face plăcere și te relaxează.

 

 

 

Nutriția și hidratarea sunt importante chiar și când te joci

 

 

     Dacă plănuiești să petreci mai multe ore în joc, hidratarea și nutriția sunt considerente importante pentru tine. Gândește-te să amenajezi camera de gaming cu un mini frigider care să conțină apă rece și gustări. Distribuitorul de băuturi este un sistem cu ajutorul căruia torni băutură ca la dozator, având posibilitatea să faci ce combinaţii dorești. Și nu uita de espressorul pentru cafea.

 

 

     Acestea au fost câteva idei care te pot ajuta să realizezi un plan de amenajare pentru camera de gaming. Cum va arăta aceasta în final depinde de dimensiunile camerei, de bugetul pe care îl ai la dispoziție și de utilitatea acestui spațiu de divertisment.