Transformarea mobilei vechi - 10 idei și poze pentru proiectele tale DIY
Transformarea mobilei vechi - 10 idei și poze pentru proiectele tale DIY
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Je7PGQSMfYQ
Articolele de mobilier sunt realizate în general astfel încât să reziste, însă uneori se poate întâmpla ca acestea să se degradeze în timp sau pur și simplu să îți dorești un alt aspect al acestora. E bine să știi că există soluții prin care poți schimba aspectul mobilierului tău chiar și fără să cheltui o avere pentru articole noi de mobilier. Iată cum poți da o nouă viață mobilierului tău, în doar câțiva pași.
Tehnica decoupage pentru mobilier
Tehnica decoupage este frecvent folosită pentru mici lucrări de decorate, cum ar fi tăvițele pentru botez, mesele sau dulăpioarele. Extrapolând însă, tehnica decoupage începe să fie utilizată chiar și în domeniul mobilierului. Tehnica folosește decupajul și lipirea ca procedee principale, însă acestea sunt ridicate la un adevărat rang de artă. Tehnica decoupage necesită un lipici foarte bun, deoarece altfel riști ca elementele de decor să nu se lipească în mod corect, lucru care poate compromite aspectul final.
Vopsirea mobilierului
Pentru a vopsi mobilierul trebuie să ai în vedere tipul lemnului folosit pentru realizarea acestuia. Dacă suprafața este lucioasă, este posibil să ai nevoie de o pregătire mai amplă a substratului, în vreme ce lemnul mat sau texturat s-ar putea să fie mai ușor de vopsit. Dacă ești la început, ar trebui să folosești o vopsea pe bază de apă, deoarece aceasta se va întinde cu ușurință și nu vei avea nevoie de foarte multe ustensile. Îți va trebui un trafalet bun (de preferință de două dimensiuni) și o pensulă pentru locurile mai puțin accesibile. Nu uita că vei avea nevoie să scoți mânerele ușilor pentru a face vopsirea dar și curățarea mai ușoare. Vei putea vopsi cu ușurință absolut orice, de la mese, scaune sau tabureturi la dulapuri de mari dimensiuni, chiar și în culori închise, chiar fără a fi nevoie de șlefuirea suprafeței. Tot ce va trebui să faci este să degresezi foarte bine suprafața și să aplici numărul de straturi de vopsea recomandate de către specialiști, pentru a obține un rezultat admirabil.Aplicarea de autocolant
Restaurarea mobilierului cu ajutorul autocolantului este un proces simplu și rapid, însă eficiența sa depinde foarte mult de calitatea adezivului. De asemenea, și procesul de montaj trebuie să fie făcut cu atenție, deoarece cu siguranță folia de autocolant va prinde bule de aer, pe care poate fi dificil să le elimini. Montajul se face desfăcând treptat folia, aplicând și îndreptând treptat zonele astfel încât suprafața să rămână fără denivelări.Autocolantul este o soluție potrivită pentru anumite tipuri de mobilier, în special pentru cel de mari dimensiuni, cum ar fi ușile sau dulapurile. De asemenea, autocolantul în culori închise se va așeza mai bine decât cel pastelat, deoarece nuanțele închise nu vor permite sesizarea imperfecțiunilor.
Tehnica șervețelului
Tehnica șervețelului se poate aplica pe suprafețe relativ mici, deoarece este o muncă migăloasă, extrem de solicitantă. În plus, șervețelele trebuie să aibă același model pentru acoperirea suprafețelor, iar adesea aceasta este ce mai mare provocare. Ca și decoupage-ul și tehnica șervețelului folosește lipiciul, însă acesta este folosit doar pentru a fixa imaginea, pentru că mai apoi resturile de șervețel sunt îndepărtate prin frecarea suprafeței.Tehnica transferului de imagine
În general această tehnică este folosită pentru personalizarea obiectelor, deoarece prin ea pot fi imprimate tot felul de imagini, chiar și cele de pe hârtie fotografică, sau oricare alt tip de suport din hârtie.
Tapetul de mobilier
Tapetul de mobilier este special creat pentru a fi aplicat pe lemn, având rezistentă și durabilitate mare în timp. Pentru aplicarea tapetului pentru lemn este însă necesar să faci reparațiile aferente stratului suport, astfel încât acesta să nu prezinte fisuri, goluri sau găuri.
Pictura pe lemn
Dacă vrei să reabilitezi un obiect de mobilier, însă niciuna dintre ideile de mai sus nu îți este pe plac, atunci poate că ideea de a picta mobilierul este cea mai bună. Vei avea nevoie de vopsele rezistente la transfer, la apă și la substanțe de curățare, astfel încât modelul ales să aibă o viață lungă.
Tapițarea scaunelor și a canapelelor
Una dintre soluțiile eficiente prin care se poate face recondiționarea articolelor de mobilier este tapițarea acestora. Din păcate acest proces nu poate fi realizat în regie proprie, deoarece necesită scule speciale pentru a realiza acest lucru, dar și materiale specifice, la care nu putem avea acces în mod curent. Tapițarea se poate face cu ajutorul materialelor textile sau cu ajutorul pielii naturale sau ecologice, rezultând în final articole de mobilier cu totul și cu totul diferite de cele inițiale.
Decupaje de țesătură
O modalitate relativ nouă de a decora și reabilita mobilierul vechi este aceea de a lipi decupaje de țesătură pe mobilă. Va trebui să alegi țesături de calitate, noi, fără defecte, pe care să le poți lipi pe suprafața mobilierului pe care dorești să îl restaurezi.
Aplicarea vopselei metalice pentru ”patina timpului”
Dacă îți dorești să restaurezi mobilierul, însă fără a pierde din esența sa, atunci poți apela la vopseaua care imită trecerea timpului, și anume vopseaua metalică. Vei avea nevoie de pensule speciale pentru astfel de finisaje, însă în final vei vedea că toate eforturile de a crea un astfel de efect vor da roade.Care sunt avantajele transformării mobilierului vechi?
Cu siguranță te-ai gândit măcar o dată la faptul că ai putea arunca anumite piese de mobilier, însă același gând a fost oprit de ideea de a recondiționa articolele respective. Uneori este indicat să îți asculți glasul interior deoarece acesta ar putea fi de fapt instinctul care știe că este nevoie să profităm de ceea ce avem și mai ales de lucrurile vechi, de valoare, de calitate, cu care poate că nu ne vom mai întâlni niciodată.iată așadar câteva motive pentru care transformările mobilierului sunt avantajoase, mai ales când vrei să păstrezi o fărâmă de istorie în casa ta.
Mobilierul vechi te scutește de cheltuieli
Atunci când ai deja anumite piese de mobilier acestea te pot salva de cheltuieli inutile pentru cumpărarea altor articole de acest tip. Mobilierul este destul de scump, iar mobila de calitate, precum cea veche, are prețuri destul de mare. Din acest motiv ar trebui să restaurezi mobila veche, pentru a-ți proteja economiile, mai ales dacă mobilierul este în stare bună și poate fi utilizat.
Mobilierul vechi este apreciat în prezent
Unele piese de mobilier au o valoare foarte mare în prezent, fiind foarte apreciate. Acest lucru se datoreaza în principal designului unic, specific fiecărei perioade în parte, liniilor fine și călduroase și aspectului final primitor și confortabil. Deși chiar și în prezent se realizează mobilier de calitate, se pare că unele piese vechi sunt foarte apreciate, iar din acest motiv merită pe deplin recondiționarea prin unul dintre procedeele descrise anterior.
Mobilierul vechi te ajută să îți descoperi noi pasiuni
Dacă nu credeai că poți avea un talent nebănuit, ei bine recondiționarea mobilierului te poate face să descoperi că de fapt talentul era de fapt înăuntrul tău. Oricare dintre metodele de recondiționare despre care am discutat reprezintă modalități de a face artă, așa că vei vedea că îți va plăcea să lucrezi în cadrul proiectelor DIY. Cu siguranță nu îți va fi greu să realizezi o astfel de lucrare, deoarece vei găsi o multitudine de tutoriale în acest sens și vei găsi cu ușurință informații despre tehnica de recondiționare aleasă. De asemenea, vei vedea că există nenumărate informații și despre materialele necesare, astfel încât proiectul tău să fie dus la bun sfârșit și să arate cu adevărat ca o operă de artă.
Mobilierul vechi reprezintă piese de colecție
Fără a fi neapărat colecționar, te poți bucura de faptul că în casa ta există piese de mobilier care poate că au văzut anumite momente din istorie pe care tu ți-o poți doar imagina, asamblând ideile precum un minunat puzzle de colecție.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/4DqsMC4-QQc
Care sunt cele mai căutate piese pentru a fi recondiționate?
Mobilierul vechi poate fi schimbat cu ajutorul materialelor și a tehnologiilor speciale care îți permit să îi schimbi în totalitate aspectul. Fiecare obiect de mobilier are o importanță aparte și din acest motiv trebuie să alegi cu grijă tehnica în care vei lucra, dar și felul în care vei asorta toate amenajările. Trebuie să îmbini frumos culorile, astfel încât acestea să se potrivească într-un ansamblu minunat. Mobilierul recondiționat este cel mai adesea regăsit în cadrul stilului eclectic, acolo unde regulile sunt mai permisive din punct de vedere al formelor, culorilor și chiar al amenajării. Totuși, chiar și stilul eclectic are o ordine în toată dezordinea, astfel încât va trebui să te gândești foarte bine la felul în care vei asambla imaginea.
Scaunele
Scaunele reprezintă piesele principale care merită recondiționate, deoarece acestea sunt cele mai folosite elemente de mobilier dintr-o locuință. Indiferent de forma lor sau de stilul de care aparțin, scaunele merită o altă șansă la viață folosind un procedeu modern de recondiționare în proiecte de tip DIY.Mesele
Ca și în cazul scaunelor mesele sunt foarte importante și pot primi o nouă imagine, mai ales pentru că suprafețele sunt foarte permisive. Mesele pot primi o doză mare de iubire și imaginație, astfe încât ceea ce credeai că ar putea ajunge cu siguranță la gunoi ajunge să se transforme de fapt ca o veritabilă Cenușăreasă.
Dulapurile
Fie că vrei doar să le schimbi culoarea, să le aplici un efect vintage sau să le adaugi accesorii noi, dulapurile pot fi adevărate pânze canvas pentru ideile tale. Suprafețele relativ vaste și continue te vor ajuta să îți pui în practică ideile de redecorare, bucurându-te de o nouă față a produselor prelucrate.Gunoiul unuia, comoara altuia, spune o veche zicală și iată că în ceea ce privește recondiționarea mobilierului ea este cât se poate de adevărată. Unele piese de mobilier chiar merită o resuscitare arhitecturală, așa că pregătește-te să accepți această provocare cu adevărat specială.
Lasă un comentariu