Un mic scaun ( gen fotoliu de birou), din piele ce a fost detinut pentru o perioada de Yves Saint Laurent a fost vandut cu 19,4 milioane de lire sterline, ceea ce il face  cea mai scumpa  piesa de  mobilier proiectata  in secolul al 20-lea si scoasa vreodata la licitatie.

 

Un mic scaun de colectie, vandut cu 19 milioane de lire sterline

 

Acest scaun a fost creat de designerul irlandez Eileen Gray  si a fost scos la licitatie de casa  de licitatii Christie din Paris.

In ciuda recesiunii globale, a aviut loc o licitare frenetica intre cei mai bogati colectionari de mobilier din lume, iar pretul a depasit de sase ori estimarea initiala.

Scaunul care are o inaltime de 61 cm., o latime de  91 cm. si o adancime de 67 cm. a fost punctul culminant al unei vânzări de artă decorativă, picturi și colecții de argint de Yves Saint Laurent. Acesta a fost cumpărat de către specialistii galerie de artă din Paris, Robert și Cheska Vallois.

Piesa este unicata si este cunoscuta sub numele de fotoliu cu  "dragoni", din cauza sculpturi ornate pe brațe sale radicale - a fost creată între 1917 și 1919 de Miss Gray, care sa mutat la Londra in 1898 pentru a studia la Scoala Slade de Arte Plastice.  Scaunul a fost deținută inițial de către Suzanne Talbot.

Philippe Garner, de la casa de licitatii a declarat : "Este un preț fabulos. Vânzarea a fost un omagiu adus marilor personalități, designeri, colectionari si patronii care au marcat epoca Pariziana a anii 1920 -1930 și pentru viziunea de pionierat a lui Yves Saint Laurent și a lui Pierre Berge in calitate de colectionari. " "Ei au fost cei mai mari tastemakers de vârsta lor. Prețul extraordinar arată faptul exista colecționari ce au încă un apetit feroce atunci când apar oportunitati de a cumpăra ceva unic și de cea mai bună calitate."

 

Sursa: www.telegraph.co.uk