Renovarea apartamentului - cum te organizezi ca să termini repede și fără stres

 


 

renovare-apartament-repede-fara-stres-1

sursă foto: https://imgur.com/Ysnbi44 via Shutterstock

 

     Renovarea apartamentului se află pe lista obiectivelor tale din viitorul apropiat? Ai tot amânat acest proiect - într-adevăr, destul de stufos - pentru că te tot temeai că va dura o veșnicie? Chiar și acum îți faci griji că nu vei reuși să te organizezi într-un mod prea eficient și că renovarea apartamentului va depăși, cel mai probabil, estimarea inițială a timpului? Stai fără grijă: nu ești singura persoană care se află în această situație. Cum simpla renovare a unei singure încăperi ne poate da tuturor ceva bătăi de cap, renovarea întregului apartament se poate transforma într-un adevărat factor de stres.

      Oare cât va dura? Care vor fi costurile finale? Cum e mai bine să mă organizez, astfel încât să iasă lucrurile așa cum îmi doresc, iar rezultatul final să mă încânte? Iată doar câteva dintre întrebările pe care numeroși proprietari de apartament și le pun atunci când misiunea renovarea locuinței este tot mai aproape.

      Tocmai de aceea venim în sprijinul tău cu o serie de lucruri bine de știut despre renovarea apartamentului. Acestea te vor ajuta să te organizezi ca să termini repede și fără stres!

 


     Planificarea renovării apartamentului - sfaturi de care să ții cont

        De preferat, renovează apartamentul în sezonul cald

        Măsoară totul cu atenție

        Stabilește cine va renova apartamentul: tu sau meșterii

        Ia în considerare opțiunea de a apela la serviciile unui designer

        Anuntă-ți vecinii că îți vei renova apartamentul

        Informează-te în legătură cu posibilele autorizații necesare

        Estimează costurile pe care le va presupune renovarea apartamentului

      Etapele renovării apartamentului

        Decopertarea suprafețelor

        Înlocuirea instalațiilor electrice și a instalațiilor sanitare

        Turnarea șapelor

        Îndreptarea pereților

        Montarea gresiei, a faianței și a parchetului

        Montarea termopanelor și a ușilor

        Vopsirea pereților

        Alegerea pieselor de mobilier și a elementelor decorative

      Renovarea apartamentului - greșeli de evitat

 


Planificarea renovării apartamentului - sfaturi de care să ții cont

 

     Planificarea este etapa esențială a renovării apartamentului, întrucât aceasta te va ajuta să te organizezi mult mai eficient apoi, să știi din timp care sunt elementele cărora va trebui să le acorzi atenție, care sunt costurile pe care le va presupune renovarea locuinței.

 

     În lipsa unei planificări riguroase, pot apărea o mulțime de riscuri, printre care stabilirea unui buget nerealist sau achizițiile eronate - să zicem, de pildă, că nu ai măsurat corect spațiul din bucătărie și ai cumpărat piese de mobilier care nu se integrează perfect. O altă greșeală majoră care poate prelungi foarte mult proiectul de renovare, mai ales dacă tu nu te-ai mai ocupat până acum de astfel de proiecte, constă în refuzul de a apela la o echipă de meșteri sau în angajarea unei echipe necalificate, cu o pregătire îndoielnică. De asemenea, și alegerea eronată a perioadeiîn care renovezi apartamentul poate ajunge să îți dea mari bătăi de cap.

 

     Tocmai pentru a evita astfel de scenarii neplăcute și consumatoare de timp și chiar și de resurse financiare, îți prezentăm o serie de sfaturi de care să ții cont când renovezi apartamentul, indiferent că e vorba de un apartament cu două camere sau de un apartament cu trei camere:

 

De preferat, renovează apartamentul în sezonul cald

 

     După cum am spus, anotimpul în care alegi să renovezi apartamentul este un factor-cheie de care ar trebui să ții cont în etapa de planificare. Dacă te gândești să renovezi apartamentul în sezonul rece, când mâna de lucru este mai ieftină, ar fi bine să ții cont și de inconvenientele care pot apărea:

 ●pereții vor fi reci, ceea ce reprezintă un minus când vine vorba de tencuire sau de zugrăvire;

 ●există riscul ca parchetul nou montat să se umfle, din cauza condițiilor neprielnice de umiditate;

 ●temperaturile neprietenoase de afară nu îți vor permite să ții ferestrele larg deschise prea mult timp, iar acest lucru te va împiedica să scapi de mirosul intens de vopsea din apartament.

      Firește că renovarea apartamentului în sezonul rece nu este, chiar și în aceste condiții, o misiune imposibilă. Important este să conștientizezi riscurile care există și, bineînțeles, să ți le asumi.

      Totuși, mai sigur ar fi să-ți renovezi apartamentul în sezonul cald, când temperaturile ridcate îți permit să lași ferestrele larg deschise chiar și o zi întreagă.

 

Măsoară totul cu atenție

 

     Sau, mai precis, măsoară fiecare cameră cu atenție, astfel încât să te asiguri că vei cumpăra piese de mobilier care se vor integra perfect. Evită să faci achiziții din impuls sau „din ochi”, pentru că există riscul să constați că acestea nu au dimensiunile adecvate spațiului unde intenționai să le amplasezi. Imaginează-ți, de exemplu, că achiziționezi un blat de bucătărie care se dovedește a fi prea lung - în acest punct, va trebui să-l tai, ceea ce implică, firește, un stres în plus. Dacă măsori totul cu atenție din timp, previi astfel de scenarii neplăcute.

 

     Totodată, măsurarea spațiului de care dispui te va ajuta să ai o privire de ansamblu și să-ți imaginezi care sunt cele mai potrivite opțiuni, astfel încât rezultatul final să te încânte. Dacă ai, de pildă, o bucătărie lungă, dar foarte îngustă, va fi necesar să optezi pentru corpuri de mobilier suspendate - astfel încât să valorifici spațiul pe verticală și să-l maximizezi, pe cât posibil, pe cel de pe orizontală. De asemenea, în această situație va fi important să te asiguri că blatul de bucătărie și celelalte piese de mobilier, amplasate pe podea, nu sunt prea late.

 

renovare-apartament-repede-fara-stres-2

sursă foto: https://imgur.com/18eLezU via Shutterstock

 

 

 

Stabilește cine va renova apartamentul: tu sau meșterii

 

 

     Așa cum ai aflat deja, s-ar putea să nu fie o idee prea inspirată să renovezi singur(ă) întregul apartament, mai ales dacă nu ai experiență în acest sens. Dacă decorarea unei încăperi este o misiune mult mai simplă, pe care o putem duce cu brio, la bun sfârșit, fără a avea absolută nevoie de sprijinul unor specialiști în domeniu, renovarea unui apartament implică, fără doar și poate, un anumit nivel de experiență în acest sens.

 

 

     Dacă ai totuși experiență în domeniul construcțiilor și nu ești la prima renovare, tot este necesar să ții cont de o serie de aspecte, precum: faptul că, descurcându-te pe cont propriu, durata renovării apartamentului poate crește considerabil, precum și faptul că, pentru a fi eficient(ă), va trebui să te dedici proiectului de renovare în fiecare zi.

 

 

     Pe de altă parte, dacă apelezi la serviciile unei echipe de muncitori constructori calificați, te bucuri de unele avantaje - deloc de neglijat:

 

●meșterii au experiență în proiectele de renovare și sunt ghidați de ingineri constructori;

 

●durata totală a timpului de lucru va fi mult mai mică decât dacă ai alege să te ocupi de renovarea apartamentului pe cont propriu;

 

●firma de construcții poate face o evaluare a materialelor necesare pentru renovarea apartamentului și poate face recomandări în acest sens - astfel, nu va mai fi necesar să petreci ore sau chiar zile pentru a te informa în legătură cu diversele tipuri de materiale existente pe piață;

 

●în cazul anumitor intervenții efectuate de firma de construcții, vei beneficia de garanție.

 

 

 

Ia în considerare opțiunea de a apela la serviciile unui designer

 

 

     Dacă îți dorești să-ți amenajezi apartamentul într-un anumit stil sau dacă pur și simplu simți că recomandările în materie de design interior ale unui specialist ți-ar fi de mare ajutor pentru a ajunge la rezultatul mult visat, nu ezita să apelezi la serviciile unui designer.

 

 

     Atenție, însă: colaborarea cu un designer presupune, la rândul său, unele costuri, de care ar fi bine să ții cont. În cazul în care bugetul tău este limitat, iar colaborarea cu un designer nu se află pe lista priorităților, te-ai putea inspira din resursele online - fotografiile cu diverse stiluri de amenajare sunt foarte populare și, în plus, sunt gratuite.

 

renovare-apartament-repede-fara-stres-3

sursă foto: https://imgur.com/YqiQlvV via Shutterstock

 


Anuntă-ți vecinii că îți vei renova apartamentul

 

     Bineînțeles că nu este obligatoriu să-ți anunți toți vecinii că urmează să-ți renovezi apartamentul, însă indicat este să discuți cu cei care stau la etajul inferior, precum și cu vecinii de pe palier, în legătură cu intervalul orar în care vei lucra. Cu siguranță că nici ție nu ți-ar plăcea să fii deranjat de zgomotele vecinilor care renovează în toiul nopții - tocmai de aceea ar fi bine să respecți și tu liniștea celorlalți. În caz contrar, există riscul să primești reclamații, lucru pe care suntem ferm convinși că nu ți-l dorești.

 


Informează-te în legătură cu posibilele autorizații necesare

 

     Dacă îți propui să faci modificări semnificative, precum renunțarea la unul dintre pereți, atunci este important să știi că vei avea nevoie de anumite autorizații în acest sens. Mai precis, vei avea nevoie de un Certificat de Urbanism, pe care îl obții de la Serviciul de Urbanism al Primăriei, dar și de acordul vecinilor și al Asociației de Proprietari.

 


Estimează costurile pe care le va presupune renovarea apartamentului

 


     Tot în etapa de planificare este important să iei în considerare și aspectul financiar, mai ales dacă îți propui să te încadrezi într-un anumit buget. Cheltuielile variază în funcție de mai mulți factori: de exemplu, dacă alegi să-ți renovezi apartamentul pe cont propriu, vei ieși mai ieftin decât dacă apelezi la serviciile unei firme de construcții.

 


     La fel se va întâmpla și în cazul în care gândești singur(ă) stilul de amenajare și alegi piesele de mobilier, în loc să colaborezi cu un designer de interior.

 

     Totodată, și dimensiunea apartamentului este un factor care poate influența cheltuielile: de regulă, renovarea unui apartament cu 3 camere va fi mai costisitoare decât renovarea unui apartament cu 2 camere sau decât renovarea unei garsoniere. Totuși, cheltuielile depind și de calitatea materialelor în care alegi să investești - în acest sens, îți sugerăm să optezi pentru unele care au un raport calitate-preț cât mai bun. Nu te lăsa cucerit(ă) doar de prețurile foarte mici, ia în considerare, în orice alegere pe care o faci, și calitatea!

 

     De asemenea, reține că, în ciuda faptului că îți planifici din timp un anumit buget, este posibil să-l depășești. Niciodată nu se știe ce cheltuieli neprevăzute pot apărea - tocmai de aceea îți sugerăm să aloci o sumă puțin mai mare decât cea care îți iese în mod normal „pe hârtie”.

 

renovare-apartament-repede-fara-stres-4

sursă foto: https://imgur.com/uedY7iM via Shutterstock

 


Etapele renovării apartamentului

 


     Indiferent că e vorba despre o garsonieră, despre un apartament cu 2 camere sau despre un apartament cu 3 sau 4 camere, etapele de renovare ale acestuia sunt, în principiu, aceleași. Important este să se respecte ordinea lor. Așadar, după ce ai pregătit apartamentul pentru „marea renovare”, în sensul că ai depozitat mobila veche în altă parte, iată care sunt etapele esențiale de renovare:

 


Decopertarea suprafețelor

 Aceasta cuprinde:

 ●demontarea parchetului vechi

●demontarea gresiei și a faianței

●decopertarea pereților și a tavanului până la tencuială/beton

 


Înlocuirea instalațiilor electrice și a instalațiilor sanitare

 

Această etapă presupune, printre altele:

●schimbarea cablurilor și a prizelor

●schimbarea țevilor

 


Turnarea șapelor

 


     Turnarea șapelor are rolul de a conferi un suport plan, fără denivelări, oricărui tip de pardoseală. Totodată, este important de reținut faptul că în șape se poate monta încălzirea prin pardoseală, una dintre cele mai moderne și eficiente tipuri de încălzire din zilele noastre.

 


Îndreptarea pereților

 

     Îndreptarea pereților, după cum spune și numele, este o etapă al cărei rol este acela de a uniformiza aspectul pereților apartamentului. De regulă, îndreptarea pereților se face cu ajutorul plăcilor de gips carton, foarte eficiente și din punctul de vedere al izolării fonice. Ulterior, are loc gletuirea pereților.

 

Montarea gresiei, a faianței și a parchetului

      În cazul în care ai decis să renunți la gresia, faianța și parchetul vechi, va trebui să le înlocuiești, în această etapă, cu unele noi. Dacă, pe de altă parte, acestea sunt într-o stare bună, este suficient să optezi pentru varianta de a le recondiționa.

 


 

Montarea termopanelor și a ușilor

 

 

     Dacă ai hotărât că este timpul să înlocuiești vechile geamuri și uși cu unele noi, aceasta este etapa în care va trebui să acorzi atenție acestui proces.

 

 

 

Vopsirea pereților

 

 

     În sfârșit, ai ajuns la etapa de vopsire a pereților. Îți recomandăm să te orientezi către vopsea lavabilă și, bineînțeles, să ții cont de stilul de amenajare a apartamentului, pentru că și acesta „dictează” cromatica pereților. Dacă, de exemplu, te încântă ideea de a-ți amenaja apartamentul în stil minimalist, cea mai sigură opțiune ar fi să vopsești pereții în alb.

 

 

 

Alegerea pieselor de mobilier și a elementelor decorative

 

 

     În cazul în care ai ales să colaborezi cu un designer de interior, acesta te va ghida în alegerea pieselor de mobilier potrivite pentru stilul de amenajare dorit, precum și pentru spațiul de care dispui.

 

 

     Dacă, pe de altă parte, amenajezi pe cont propriu, asigură-te că piesele de mobilier au, întâi și întâi, dimensiunile potrivite, că sunt de calitate și că împreună creează armonie. Ar fi bine să te orientezi către piese de mobilier specifice aceluiași stil de amenajare sau stilurilor de amenajare similare (de exemplu, poți combina elemente minimaliste cu elemente moderne, întrucât cele două stiluri de design interior se aseamănă din multe puncte de vedere).

 

renovare-apartament-repede-fara-stres-5

sursă foto: https://imgur.com/YEVCmv4 via Shutterstock

 

 

 

 

Renovarea apartamentului - greșeli de evitat

 

●Chiar dacă resursele financiare nu te limitează, nu ezita să te gândești, totuși, la un buget înainte de a începe renovarea propriu-zisă. Dacă este vorba despre un apartament pe care urmează să-l închiriezi, s-ar putea să nu fie justificat să investești o sumă exorbitantă. Gândește-te, în acest caz, dacă și în cât timp vei reuși să-ți scoți investiția.

 

●Nu te pripi în alegerea echipei de meseriași, în cazul în care optezi pentru varianta de a lucra cu o firmă de construcții. Cercetează înainte și găsește o firmă serioasă, cu oameni calificați, astfel încât lucrarea să iasă așa cum îți dorești.

 

●Dacă nu ai experiență, cel mai bine ar fi să eviți să te ocupi de renovarea apartamentului pe cont propriu. S-ar putea ca unele etape, precum turnarea șapelor sau îndreptarea pereților, să fie mult prea dificile. Totodată, ține cont că a te ocupa singur(ă) de renovarea apartamentului presupune mult mai mult timp.

 

●Nu te lăsa încântat(ă) doar de prețul extrem de mic al materialelor de construcții sau al pieselor de mobilier. Caută întotdeauna un raport calitate-preț cât mai bun - deci, cu alte cuvinte, nu neglija niciodată calitatea în alegerile pe care le faci.

 

●Nu cumpăra mobila „din ochi” - măsoară cu atenție spațiul unde dorești să amplasezi fiecare corp de mobilier, astfel încât să te asiguri că va încăpea perfect.

 

renovare-apartament-repede-fara-stres-6

sursă foto: https://imgur.com/ZsU0GzC via Shutterstock

 

 

     Dacă până acum, proiectul de renovare a apartamentului era un factor de stres, sperăm că, parcurgând acest articol, vei începe să-l privești ca pe o misiune pe care o poți duce la bun sfârșit. Ia în considerare recomandările noastre și vei reuși să termini totul repede și fără stres!

 

 

     Mult succes!