Top 19 greșeli frecvent întâlnite în amenajările interioare


 

top-19-greseli-in-amenajarile-interioare-1

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/311/884/988/interior-interior-design-furniture-contemporary.jpg

 

 

Ce presupune procesul de amenajări interioare

 Cum recunoști o amenajare interioară de înaltă calitate

 Ce greșeli întâlnim frecvent în amenajările interioare

     1. Lipsa de planificare a spațiului 

     2. Estimarea incorectă a cheltuielilor 

     3. Prea multă simetrie

     4. Alegerea unui stil de amenajare nepotrivit 

     5. Lumină insuficientă 

     6. Piese de mobilier lipite de perete 

     7. Covoare de dimensiuni greșite 

     8. Zone de trecere blocate de mobilă 

     9. Folosirea spațiului la maximum 

     10. Tablouri montate prea sus 

     11. Perdele și draperii prea scurte sau instalate prea jos 

     12. Inexistența punctului de focus 

     13. Culori închise în spațiile mici 

     14. Pereți albi 

     15. Triunghi de lucru ineficient în bucătărie 

     16. Camere cu o singură destinație 

     17. Colecționarea de obiecte inutile 

     18. Uși cu deschidere greșită 

     19. Prea multe obiecte decorative 

 

      Orice spațiu reprezintă o adevărată provocare atunci când vine vorba de amenajarea interioară. Excesul de zel sau lipsa experienței în materie de design își pot pune amprenta în mod negativ asupra aspectului unei case. Și, după cum știm cu toții, există o mulțime de detalii aparent nesemnificative care trebuie să se combine armonios pentru a crea un interior fabulos. Bineînțeles, nu trebuie să fii expert în domeniu ca să ai o locuință frumoasă și echilibrată din punct de vedere estetic, însă pe lângă imaginație și creativitate, este important să eviți anumite greșeli care te pot împiedica să obții acel efect “wow”.


Ce presupune procesul de amenajări interioare

     Conceptul de amenajare interioară înseamnă transformarea totală a unui spațiu gol sau nepotrivit într-unul confortabil, deosebit, conform unei unități stilistice. În general, oamenii care își doresc să obțină un interior perfect creează încă din faza de construcție a structurii un proiect de amenajare interioară pentru a da coeziune întregului proces. Totuși, de cele mai multe ori structura, adică pereții, există, iar asta înseamnă că vorbim doar de un proces de transformare.

    Designul interior se poate face pornind de la spațiul deja locuit, care are nevoie doar de mici îmbunătățiri – perdele, draperii, o nouă măsuță de cafea, un scaun de relaxare, scaune de bar, tapet, covoare sau decorațiuni inedite, un facelift, mai exact. Însă, amenajarea interioară poate fi realizată și până în cel mai mic detaliu, după o planificare atentă, un proiect complex și chiar reprezentarea virtuală a spațiilor pe calculator pentru identificarea facilă a soluțiilor potrivite pentru decor.

 

Cum recunoști o amenajare interioară de înaltă calitate

     Se spune despre designul interior că este esențial să-i înveți regulile și să-i afli toate dedesubturile dacă vrei să integrezi corespunzător orice element în amenajările tale. Ei bine, un rezultat optim trebuie să-ți creeze impresia că fiecare obiect a fost cuprins în decor cu mare ușurință și că piesele sunt așezate natural la locul lor. Când vorbim de amenajări interioare nu ne referim doar la aspectul estetic, ci și la rolul funcțional al lucrurilor din locuință și modul în care acestea vin în întâmpinarea nevoilor beneficiarului.

top-19-greseli-in-amenajarile-interioare-2

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/575/680/1008/interior-interior-design-furniture-contemporary.jpg

 

O amenajare interioară de calitate trebuie să reflecte și să îmbine trei elemente importante: aspectul, confortul și funcționalitatea. Cheia succesului în designul interior este întrepătrunderea acestora astfel încât niciunul să nu-l înlăture pe celălalt, ci să-l completeze. 

 

Ce greșeli întâlnim frecvent în amenajările interioare

     Detaliile fac întotdeauna diferența! Chiar dacă multe dintre erorile de design interior sunt mici, ele pot schimba aspectul întregii încăperi. Prin urmare, dacă vrei să eviți orice fel de probleme de ordin practic, estetic sau emoțional, ai grijă să eviți următoarele greșeli în amenajările interioare:


1. Lipsa de planificare a spațiului

     Una dintre cele mai comune erori în designul interior este lipsa unui plan. Înainte de a demara un proiect de amenajări interioare este util să pui la punct un plan. Nu trebuie să realizezi desene sau să iei în considerare un set complet de specificații, însă trebuie să stabilești câteva direcții de urmat. Indiferent de spațiul pe care urmează să-l amenajezi, alocă-ți timp pentru a face o listă cu toate lucrurile de care ai nevoie ca să obții un decor reușit.


2. Estimarea incorectă a cheltuielilor

     Astfel spus, așteptări mari pentru un buget prea mic. Procesul de amenajare interioară trebuie să fie unul fluid și flexibil, dar estimarea greșită a costurilor s-ar putea să te aducă în imposibilitatea de a finaliza proiectul de design. Oricât de exact și precis ai fi, nici un buget nu este perfect, dar trebuie să nu pierzi din vedere cheltuielile importante precum cele cu finisajele, materialele de montaj, materialele auxiliare, prețurile pentru transport, montaj sau manoperă, dimensiuni atipice, etc. Cu siguranță nu vrei să ajungi să-ți faci o listă cu visurile tale, așa că încearcă să pui pe hârtie orice detaliu referitor la amenajare și estimează un preț realist pentru ca cheltuielile totale să nu te ia prin surprindere.

 

3. Prea multă simetrie

     În teorie, simetria oferă armonie și frumusețe unui spațiu. Totuși, atunci când vorbim de decorul unor camere trebuie să ții cont de faptul că se potrivesc de minune și lucrurile fără pereche. Dacă alegi o canapea deosebită și fotolii care nu sunt identice cu aceasta vei obține un aspect mult mai spectaculos decât în cazul utilizării unui set complet de mobilier. Nu este necesar să alegi scaune de bucătărie în aceeași culoare, ci poți opta pentru nuanțe diferite care să îmbogățească atmosfera. Nici extrema cealaltă, în care fiecare piesă de mobilier este diferită nu pare o opțiune fericită, așa că ai grijă să găsești un echilibru, să coordonezi elementele, nu să le asortezi impecabil.

 

 

4. Alegerea unui stil de amenajare nepotrivit

     Zona în care locuiești are un cuvânt important de spus în amenajarea casei tale. De exemplu, dacă stai la munte trebuie să alegi un stil de design interior adaptat peisajului montan.

 top-19-greseli-in-amenajarile-interioare-3

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/1020/947/765/kitchen-living-room-modern-living-room-studio-interior-design.jpg

 

     Chiar dacă te atrage stilul maritim definit de nuanțe de alb și turcoaz, locuința ta va arăta nefiresc într-o zonă cu specific diferit. Așadar, finisajele din lemn, piatră naturală și fier forjat ori o paletă cromatică în culori pământii se va potrivi de minune cu casa ta de la munte.


5. Lumină insuficientă

     Dacă nu acorzi importanța cuvenită iluminatului, atunci locuința ta va fi sumbră și mai puțin primitoare. O singură sursă de lumină într-o cameră, plasată pe tavan, nu este de ajuns și are un efect similar cu cel pe care îl întâlnești în cabinele de probă ale magazinelor. Chiar dacă preferi lustrele sau candelabrele impresionante pe centrul camerei, încearcă să adaugi și alte surse secundare cum sunt lămpile de podea, spoturile ori lampadarele. Lumina contribuie la crearea unei ambianțe plăcute și diferă în funcție de fiecare încăpere în parte.


6. Piese de mobilier lipite de perete

     Cel mai probabil, aceasta este cea mai frecventă greșeală întâlnită în amenajările interioare, dar și cea mai ușor de reparat. De cele mai multe ori, oamenii au impresia că dacă lipesc piesele de mobilier de perete vor avea mai mult spațiu. În realitate, se generează doar un spațiu foarte mare și nefolosit în centrul camerei. Designerii de interior susțin că între mobilier și pereți trebuie să existe puțin loc pentru a crea o impresie plăcută, de echilibru. Chiar și într-un spațiu mic, dacă așezi canapeaua depărtată de perete și încerci să creezi o zonă de conversație apropiind mai mult fotoliile, vei obține o atmosferă aerisită fără să pierzi din suprafața utilă a camerei.

 

7. Covoare de dimensiuni greșite

     Am putea spune că parcă nu este nimic mai rău decât să amplasezi un covor nepotrivit într-o încăpere. Dacă acesta este prea mare va acapara toată camera, iar dacă este prea mic atunci nu ajută la ancorarea spațiului. Dimensiunea unui astfel de accesoriu decorativ este mai importantă decât ai putea crede. Covorul trebuie să unească și să definească un spațiu, ba chiar poate servi drept punct central sau inspirație pentru schema cromatică folosită.

 top-19-greseli-in-amenajarile-interioare-4

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/787/579/674/interior-sofa-pillows-home-decor.jpg

 

     Dacă în dormitor se poate accepta un covor de dimensiuni mai mici, așezat în fața patului, în living este neapărat nevoie de un covor mare, pe suprafața căruia să încapă picioarele canapelei și a cel puțin două fotolii.

 


8. Zone de trecere blocate de mobilă

     În cazul în care spațiul nu este măsurat cu atenție există posibilitatea ca piesele de mobilier să depășească locurile alocate. Ata înseamnă că va trebui să ocolești brațul canapelei sau colțul patului dacă vrei să te deplasezi prin cameră, lucru total nepotrivit pentru o amenajare funcțională.

 

9. Folosirea spațiului la maximum

     Multe persoane susțin că își doresc o locuință spațioasă, luminoasă și caldă, dar în final ajung să se folosească și de cel mai mic colțișor. Din păcate, asta nu face decât să supraaglomereze casa, iar în loc de liniște și căldură să se aleagă cu tot felul de rafturi, dulapuri și etajere care stau să se reverse. Indiferent că vorbim de un spațiu mare sau un imobil de mici dimensiuni, mobilierul și decorațiunile trebuie amplasate cu mare grijă. Folosirea la maximum a spațiului va face ca atmosfera să fie sufocantă și enervantă, va crea impresia de haos și dezordine.

 

10. Tablouri montate prea sus

     Un tablou agățat aproape de tavan întotdeauna o să arate ciudat. Este greu să nu observi o asemenea greșeală de amenajare, așa că ai grijă să montezi piesele de artă la nivelul ochilor. Dacă nu ai de gând să îmbraci un perete întreg în tablouri sau fotografii, ci vrei să expui doar 2-3 piese, ia în considerare că înălțimea ideală pentru montarea acestor elemente este de aproximativ 170 cm de la pardoseală.

 

 

11. Perdele și draperii prea scurte sau instalate prea jos

     Țesăturile care atârnă până la podea conferă un aer sofisticat încăperilor și creează iluzia de spațiu mai înalt, în timp ce perdelele și draperiile prea scurte fac ca o cameră să pară mică și inestetică. Vorbim de elemente verticale într-o amenajare, care conduc ochiul spre tavan și oferă înălțime, ceea ce înseamnă că galeria trebuie poziționată la 10-20 cm distanță de tavan dacă stilul decorului o permite.

 

 

12. Inexistența punctului de focus

     Dacă intri într-o încăpere și nu știi către ce să-ți îndrepți privirea, înseamnă că lipsește un punct central. Într-un spațiu interior nu trebuie să fie prea multe elemente și accesorii care să copleșească încăperea, ci un singur punct de focus în care să se întâlnească toate liniile. Canapeaua, un tablou, o oglindă sau un șemineu se pot transforma cu ușurință în punctul central al camerei.

 

13. Culori închise în spațiile mici

     Nuanțele închise și reci, precum verdele sau albastrul, absorb lumina și creează o atmosferă apăsătoare și întunecată. Acestea sunt mai degrabă potrivite pentru spațiile generoase, unde ajunge multă lumină naturală. În camerele de dimensiuni reduse folosește mai degrabă culori calde, ca de exemplu crem, bej, ivoire și adaugă tonuri închise în proporții reduse, ca piese de accent.


14. Pereți albi

     Tendința pereților albi este una puternică deoarece reprezintă o gândire frecvent întâlnită: oferă senzația de spațiu și se asortează ușor cu orice element. Ei bine, această nonculoare face totodată ca locuința ta să pară neprimitoare.

 top-19-greseli-in-amenajarile-interioare-5

Sursa foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2015/05/15/14/30/interior-768526_1280.jpg

 

     Dacă nu te tentează să aduci câteva accente de culoare sau să zugrăvești pereții într-o nuanță fină neutră care să facă interiorul să pară mai rafinat, cel puțin folosește-te de fotografii, decorațiuni și tablouri ca să aduci valoare locuinței tale.


15. Triunghi de lucru ineficient în bucătărie

     Aragazul este într-o parte a camerei, chiuveta în colțul opus, iar asta înseamnă că gătitul va deveni o experiență dezagreabilă și obositoare. Cu siguranță ai auzit și tu că în bucătărie elementele principale – blatul de lucru sau uneori frigiderul, chiuveta și aragazul trebuie să formeze un triunghi accesibil pentru a te putea mișca fără probleme atunci când gătești.

 

 16. Camere cu o singură destinație

     Ai creat o zonă de dining, dar nu o folosești și la altceva? De ce în timpul zilei să nu fie transformată într-un birou? Multifuncționalitatea este la modă, așa că încearcă să dovedești utilitatea maximă a oricărui spațiu.


17. Colecționarea de obiecte inutile

     Dacă ai cumpărat un fotoliu nou, ar fi cazul să renunți la cel vechi. În situația în care vrei scaune de gaming profesionale, atunci renunță la pufuri. Nu încerca să înghesui prea multe piese care au același rol în casă întrucât vei aglomera foarte mult spațiul.

 

top-19-greseli-in-amenajarile-interioare-6

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/771/765/208/apartment-chair-contemporary-daylight.jpg

 

     Este timpul să lași în urmă articolele de care te-ai folosit de-a lungul timpului și să investești în piese care te încântă cu adevărat și completează armonios decorul general.

 

 

18. Uși cu deschidere greșită

     Din punct de vedere tehnic acest aspect ține mai degrabă de funcționalitate decât de estetică. Însă, trebuie să știi că deschiderea ușilor se face înspre camera unde intri, nu în afară. De asemenea, niciodată o ușă nu trebuie deschisă peste o altă ușă. Evită pe cât posibil astfel de situații pentru că denotă o arhitectură de slabă calitate.

 

19. Prea multe obiecte decorative

     Știm cu toții că decorațiunile dau viață unui spațiu, dar chiar și în situația în care nu ești adeptul minimalismului, evită să aduni tot felul de accesorii prin casă. Excesul de produse decorative te va face să trăiești senzația că locuiești într-un depozit. Limitează-te la câteva piese esențiale, care să aibă un design simplu și să-ți bucure privirea.

 

     De acord, există o mulțime de lucruri frumoase și uneori se dovedesc a fi chiar utile. Totuși, una dintre cele mai grozave idei de amenajări interioare este să urmezi principiul “less is more”. Dacă nu îți dorești ca locuința ta să irite ușor orice persoană care îți trece pragul, ferește-te de aceste gafe de design interior și optează pentru o atmosferă caldă și primitoare.