piele-naturala-vs-piele-ecologica-1

Sursa foto: Shutterstock


Piele naturală sau piele ecologică? Este o întrebare ce a stârnit de-a lungul timpului păreri pro și contra față de utilizarea acestor materiale în industria de mobilă. Dacă ești în procesul de căutare a unei noi piese de mobilier tapițat, fie că vorbim despre canapeaua din living sau scaunele de bucătărie, s-ar putea să te simți puțin confuz atunci când vine vorba de varietatea de tapițerii din piele disponibile.


Pe baza dezbaterii „piele naturală vs. piele artificială”, articolul următor te va ajuta să compari într-un mod practic tipurile de piele naturală și ecologică, prin prisma avantajelor și dezavantajelor fiecărui tip de tapițerie. La finalul acestui articol cu siguranță vei înțelege mai bine ce tip de tapițerie ți se potrivește, dacă pielea este ce cauți când mergi la cumpărături de piese de mobilier. Iată care sunt, așadar, aspectele prin care se deosebesc cele două tipuri de tapițerie! 


Ce este pielea naturală?

În primul rând, ca să putem vorbi despre imitația de piele și ce înseamnă pielea ecologică, trebuie să facem cunoștință mai întâi cu originalul. Definiția pielii naturale se traduce prin acel tip de piele de origine animală, pregătită pentru utilizare prin tăbăcire sau alte procese similare. Tăbăcirea are rolul de a proteja pielea împotriva degradării și pentru a face materialul flexibil sau suplu, atunci când este uscat corespunzător.


Producătorii comercializează piele naturală ce provine de la diferite animale, însă cel mai comun tip de piele este cea de bovine, datorită dimensiunilor și cantității mari de piele. Alte tipuri populare de piele naturală provin de la porcine, ovine, aligatori sau șerpi. În magazinele de mobilier vei găsi o mulțime de piese tapițate, fie ele canapele, fotolii, scaune de birou, scaune de bucătărie, scaune de bar și multe altele. Pielea naturală va oferi o acoperire excelentă pentru mobila visurilor tale.  

Avantajele tapițeriei din piele naturală

Iată și o listă completă de avantaje ale utilizării pielii naturale pentru tapițeria mobilierului din locuința ta:

 Longevitate

O tapițerie din piele naturală va rezista mult timp, atâta vreme cât este întreținută corespunzător. Dacă dorești o piesă de mobilier care să treacă testul timpului, pielea naturală este un pariu sigur. Ți-am povestit deja care este cea mai bună soluție de scos pete de pe mobila tapițată cu piele, așa că-i poți garanta tapițeriei tale o viață lungă.

 Durabilitate

Întreținută corespunzător, pielea naturală va rămâne durabilă și va rezista utilizării repetate, mai ales atunci când vorbim despre o piele de calitate superioară. Poate acesta este și motivul pentru care pielea naturală se numără printre cele mai bune materiale pentru scaune sau canapele.

 Aspect clasic

Pielea naturală creează un aspect clasic pentru mobilierul tău, ceea ce va rezista întotdeauna printre atâtea tendințe de stil. Astfel, amenajarea apartamentului cu mobilier din piele naturală poate transforma instant aspectul locuinței tale.

 Caracter și stil

Pielea naturală are un caracter atemporal, ceea ce va ajuta piesele de mobilier să se mențină relevante de-a lungul tendințelor schimbătoare în designul interior.

Dezavantajele tapițeriei din piele naturală

Alături de avantajele pielii naturale vin și câteva potențiale dezavantaje ale alegerii unui astfel de material pentru tapițeria pieselor de mobilier. Dintre acestea enumerăm:

 Întreținerea regulată

Un dezavantaj al utilizării tapițeriei din piele naturală este că acest tip de material necesită o întreținere regulată. Dacă nu este întreținută corect, pielea se va usca și se va crăpa.

 Pielea naturală se pătează ușor

Pielea naturală se poate păta foarte ușor și poate fi o provocare să încerci să o menții curată în permanență. Cu toate acestea, multe companii oferă produse de curățarea a pielii și de îndepărtare a petelor, pe care le poți folosi pentru tapițeria din piele naturală.

 Prețul costisitor

Piesele de mobilier cu tapițerie din piele naturală sunt mai dificil de fabricat, ceea ce implică automat și un cost mai mare, în comparație cu pielea artificială.

 Utilizarea produselor de origine animală

În timp ce nimeni nu poate contesta calitatea pielii naturale, procesul implică folosirea pieilor de animale. Așadar, una alt avantaj este exploatarea animalelor în vedere fabricării acestui tip de tapițerie.

piele-naturala-vs-piele-ecologica-2

Sursa foto: Shutterstock


Ce este pielea ecologică?

În continuarea discuției despre pielea naturală vs. pielea ecologică, vom vorbi în continuare și despre imitația de piele. Acest material este cel mai des folosit pentru tapițeria pieselor de mobilier. Conceptul de piele ecologică este unul interesant, deoarece include orice tip de piele obținută din materiale ecologice alternative la pielea de animale.

Procesul tehnologic de fabricație al pielii artificiale constă în aplicarea unui strat de poliuretan cu micropori pe o țesătură din bumbac sau poliester. Acum că am stabilit ce este pielea ecologică și ce înseamnă, practic, pielea sintetică, vom prezenta în continuare avantajele și dezavantajele acestui material. 

Avantajele tapițeriei din piele ecologică

Iată ce beneficii aduce utilizarea unei tapițerii din piele ecologică:

 Nu sunt utilizate produse de origine animală

Piele ecologică nu folosește piei de animale ca materie primă, așa că dacă iubești estetica pielii, însă nu îți dorești să rănești animalele, pielea artificială sau vegană este o opțiune excelentă.

 Pielea artificială necesită o întreținere redusă

Pielea ecologică este, de asemenea, mai puțin sensibilă la substanțele chimice și se poate curăța mai ușor decât pielea naturală.

 Pielea ecologică are un preț scăzut

Dat fiind că procesul de fabricare nu este unul atât de dificil și de îndelungat ca pentru pielea naturală, acest lucru se reflectă și în prețul pielii artificiale, ușor scăzut.

Dezavantajele tapițeriei din piele ecologică

Ce dezavantaje prezintă materialul din piele ecologică? Iată câteva dintre ele:

 Rezistența scăzută

Din nefericire, pielea ecologică nu este la fel de rezistentă precum cea naturală, așa că la acest capitol pielea naturală va câștiga dezbaterea „piele naturală vs. piele ecologică”. O piesă de mobilier din piele ecologică va avea nevoie, în cele din urmă, de retapițare.

 Pielea artificială poate oferi senzația de plastic

Pielea ecologică se va simți mai puțin organică decât pielea naturală și poate oferi o senzație plastică, ceea ce poate duce la o stare inconfortabilă.

piele-naturala-vs-piele-ecologica-3


Sursa foto: Shutterstock


Piele naturală vs. piele ecologică: 7 diferențe între tapițerii

Pe baza criteriilor, avantajelor și dezavantajelor mai sus menționate, am adunat pentru tine o listă a principalelor diferențe dintre pielea naturală vs. pielea ecologică. Pe multe dintre acestea probabil le-ai dedus deja din cele povestite anterior, așa că hai să facem o recapitulare!

1. Pielea naturală este superioară pielii ecologice din punct de vedere al calității

Pielea naturală este net superioară celei ecologice. Oricât de profesionist ar fi prelucrată pielea ecologică, aceasta nu va putea beneficia de rezistența pielii naturale și nici de calitatea acesteia. Calitatea materialului vine, însă, cu un cost semnificativ, însă despre această diferențiere vom vorbi în rândurile de mai jos.  

2. Longevitatea este de partea pielii naturale

Pielea ecologica este expusă mult mai rapid uzurii decât cea naturală. Specialiștii spun că o durată medie de rezistență a unei tapițerii sintetice este de aproximativ 5 ani. În schimb, scaunele și canapelele din piele naturală pot rezista o viață întreagă, dacă sunt întreținute corespunzător. Spre deosebire de piesele de mobilier realizate din piele ecologică, cele realizate din piele naturală capătă o frumusețe aparte odată cu trecerea timpului.

piele-naturala-vs-piele-ecologica-4

Sursa foto: Shutterstock


3. Pielea naturală este mai confortabilă decât pielea ecologică

Pe lângă design, un scaun trebuie sa fie cu adevărat confortabil, pentru că un scaun în care nu te simți bine este o investiție nu tocmai fericită. De aceea, trebuie să ții cont de faptul ca pielea naturală este net superioară la acest capitol. Începând cu marginile fine și terminând cu senzația plăcută la atingere, tapițeria naturală punctează foarte bine la capitolul elasticitate și confort.


Mai mult decât atât, pielea naturală, prin porii săi ce permit texturii să respire, îți oferă o senzație de confort termic. Astfel, pe timpul verii te vei bucura de o senzație plăcută de răcoare, iar iarna îți va părea că scaunul de relaxare din piele naturală este mult mai călduros.

4. Pielea naturală este mai scumpă decât cea ecologică

Un prim motiv ar fi accesul la materii prime. În cazul pieselor de mobilier din piele naturală, materiile prime sunt limitate, iar acest lucru se reflectă în prețul pe care producătorul trebuie să îl plătească pentru achiziție. Al doilea motiv ține de procesul mult mai complicat de lucru, prin care pielea naturală ajunge sa ia forma unui scaun directorial sau a unei canapele. Acești factori vor cântări la final în prețul de pe eticheta produsului respectiv.


La polul opus, procesul tehnologizat de producție a materialului ecologic și ușurința cu care producătorii obține materiile prime rezulta într-un cost cu mult mai mic pentru mobilierul realizat din piele ecologică. Cu toate acestea, cele mai bune scaune de bucătărie, dar și cea mai bună canapea rămân cele cu tapițeria din piele naturală.

piele-naturala-vs-piele-ecologica-5


Sursa foto: Shutterstock


5. Mirosul diferențiază pielea naturală de pielea artificială

Chiar dacă ambele tipuri de tapițerii au un miros specific, ce poate fi resimțit încă de la început, mirosul pielii ecologice este unul mult mai pregnant și mai persistent. Pielea naturală este respirabilă și „se aerisește”, iar mirosul nu este deloc unul care deranjează. Mobila tapițată din piele ecologică poate genera chiar și un miros chimic, din cauza diferitelor procese și substanțe utilizate la producerea imitației de piele.

6. Aspectul diferă de la un tip de tapițerie la alta

Dezbaterea piele naturală vs. piele ecologică continuă cu diferențele legate de aspectul pielii. În primul rând, pielea naturală are un aspect neted și un luciu discret, ceea ce nu poate fi egalat de pielea ecologică. Mai mult, pielea artificială nu este flexibilă, astfel că are tendința de a se crăpa pe alocuri.

piele-naturala-vs-piele-ecologica-6


Sursa foto: Shutterstock


7. Pielea naturală are caracter atemporal în comparație cu cea ecologică

Caracterul atemporal al pielii naturale o transformă în materialul ideal pentru tapițeria pieselor de mobilier din locuința ta. Într-un articol în care vorbeam despre cum să alegi scaunele pentru o sufragerie deosebită, recomandam pielea ca material indicat pentru tapițeria scaunelor. Pielea ecologică, în schimb, nu prezintă aceleași trăsături clasice și atemporale.

piele-naturala-vs-piele-ecologica-7


Sursa foto: Shutterstock


În mintea ta, cineva a câștigat deja în lupta piele naturală vs. piele ecologică. Oricare ar fi materialul de tapițerie spre care te-ai orientat, în magazinul ScauneOnline vei găsi o gamă completă de scaune, realizate din piele naturală sau ecologică. Ține cont de criteriile menționate în acest ghid și alege-ți chiar acum modelele preferate de scaune tapițate, pentru că știm cât este de important să te poți bucura de un mobilier confortabil și de calitate!