intretinerea-si-curatarea-scaunelor-1

Scaunele din ziua de astăzi sunt fabricate folosind o mare varietate de țesături și materiale, de la piele naturală, piele ecologică (PU, PVC) - în principiu poliesteri, dar și stofe, plase de tip mesh sau amestecuri între toate aceste materiale, în diferite proporții.

Vom exemplifica mai departe modul de îngrijire și curățare a scaunelor pentru fiecare tip de tapițerie în parte.

De ce este important să cureți corect scaunele tapițate?

Scaunele tapițate, indiferent că este vorba de modele colorate pentru bucătărie sau de scaune ergonomice pentru birou, au un aspect practic și estetic de necontestat. Acestea oferă ambientul dorit în locuință, dar și confortul necesar celor opt ore petrecute șezând în fața calculatorului, la job. Efectul pe care îl au cele mai bune scaune pentru spate este de necontestat, iar din acest motiv tot mai multă lume alege astfel de variante confortabile și de folos pentru sănătate.

Fiind articole supuse uzurii, scaunele tapițate au nevoie de întreținere corespunzătoare și de curățare sistematică. În plus, multe dintre scaunele de birou comercializate, care sunt tapițate cu piele naturală în partea frontală, au spatele șezutului tapițat cu pânză, iar spatele și lateralele spătarului tapițate cu piele ecologică. Acest lucru se face în general pentru reducerea costurilor, atât pentru producător cât și pentru cumpărător.

Din acest motiv însă, îngrijirea și curățarea scaunelor nu se poate face în mod unitar. Curățatul trebuie să se realizeze pe porțiuni, adică separat pe fiecare dintre părțile tapițate cu aceleași tipuri de materiale.

Cum se întrețin corect scaunele în funcție de materialele cu care sunt tapițate?

 Curățarea scaunelor din piele naturală

Scaunele tapițate cu piele naturală se aspiră mai întâi cu un aspirator de mână, sau cu un aspirator clasic - de preferat de mare putere -, folosind cea mai fină perie a acestuia. După aceea, se șterg cu un burete fin, înmuiat în apă caldă și apoi bine stors, sau cu un material din microfibră. Imediat ce a fost șters tot scaunul cu buretele înmuiat in apă, se șterge scaunul cu o cârpă uscată și moale.

Acest tip de scaun poate fi spălat și întreținut după aceea și cu soluții speciale  existente pe piață. Acestea au o formulare de tip emulsie, care ajută la hrănirea materialului din piele naturală. Înainte de a folosi astfel de produse pe scaunul de birou, îți sugerăm să testezi un astfel de produs pe o suprafață mai ascunsă, pentru a vedea cum reacționează la aceste substanțe.

 Curățarea scaunelor din piele ecologică (piele artificială, imitație piele)

Materialele de tip piele ecologică sunt utilizate pentru tapițarea mai multor tipuri de scaune: scaune de conferință, de birou, de bar, de bucătărie, de așteptare etc. Acestea au caracteristici oarecum comune, similare cu cele din piele naturală.

Curățarea scaunelor tapițate cu piele sintetică se face cu produse care nu conțin solvenți, spumă de săpun sau detergenți de vase, ce ar putea degrada calitățile pielii ecologice. Întreținerea se poate face cu același tip de produse folosite pentru curățarea tapițeriei scaunelor din piele naturală.

După utilizarea acestuia conform instrucțiunilor de pe etichetă, suprafața din piele ecologică se va șterge cu o cârpă uscată și moale. Pentru a preveni impregnarea materialului cu o substanță care îl poate colora, trebuie să ai grijă să cureți scaunul  din piele ecologică imediat ce s-a pătat.

 intretinerea-si-curatarea-scaunelor-2

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/tjd5CfdDPRA

  Întreținerea și curățarea scaunelor din material textil - stofă sau mesh

Înainte de orice încercare de curățire, scaunele de citit sau de birou, tapițate cu materiale precum pânză, catifea, stofă sau mesh, trebuie neapărat aspirate cu un aspirator de mare putere, pentru a aspira în profunzime și a scăpa astfel de orice urmă de praf sau de mizerie. După aceea, scaune se pot șterge cu o cârpă înmuiată în apă caldă, după care se lasă să se usuce.

Scaunele pentru gaming, tapițate cu mesh, sau cele din stofă se pot curăța și cu soluții speciale pentru curățarea tapițeriilor scaunelor de mașină, disponibile in magazinele de piese auto. Acasă poți încerca și o soluție format din apă și oțet, în cantități egale, la care să adaugi un pic de detergent de vase lichid, care va acționa ca un degresant pentru a elimina murdăria greu de eliminat.

Cum se curăță și întrețin celelalte tipuri de scaune?

O mulțime de scaune de bucătărie sau de scaune de birou pentru copii sunt realizate din lemn lăcuit sau materiale compozite precum polipropilenă ori poliuretan injectat. Citește mai jos mai multe detalii despre curățarea și întreținerea lor.

 Cum se întrețin scaunele din lemn lăcuit, poliuretan injectat, polipropilenă

Pentru o curățire generală periodică a scaunelor din lemn, polipropilenă sau poliuretan poți folosi o cârpă din microfibră, înmuiată în apă călduță. În cazul în care apar pete mai persistente, de exemplu de vin rolu sau cerneală, poți utiliza o soluție diluată de apă și alcool.

 Cum ar trebui să fie întreținute scaunele de birou?

După aspirarea și curățarea cu soluțiile potrivite fiecărui tip de material,

 Cum se face întreținerea părților cromate ale scaunelor

În afara de tapițerie si părțile de plastic, componentele din oțel cromat sau nichelat ale unor scaune ergonomice de birou necesită și ele o întreținere corespunzătoare. Acest lucru se poate face prin folosirea produselor speciale de curățare și lustruire a părților cromate, dar și prin aspirarea scamelor care se pot aduna în mecanismele roților.

 Pentru aceasta este nevoie să întorci scaunul cu rotile în sus, pentru a elimina praful și a putea oferi stratul protector și luciul de final părților cromate.

Cum alegi cele mai bune produse pentru curățare și întreținere a scaunelor?

În comerț vei găsi și diferite soluții special create pentru curățarea tapițeriilor de piele, piele ecologică sau pânză ale scaunelor de birou, așa încât vei putea alege soluțiile potrivite pentru fiecare caz în parte.

Concluzie

În general este mai ușor să întreții și să previi, decât să cureți componentele scaunelor după ce s-au murdărit sau deteriorat. Încearcă să eviți să răstorni pe scaune cafea, băuturi răcoritoare, pete de stilou sau pix, ruj sau resturi alimentare, deoarece petele datorate acestor produse sunt mai greu de îndepărtat.

Tot pentru întreținerea preventivă, șterge scaunele tapițate cel puțin o dată pe săptămână, pentru a evita colectarea prafului în zonele mai greu de curățat. În acest fel, curățarea și întreținerea scaunelor tale preferate nu va deveni o povară, iar tu te vei putea bucura de confortul și aspectul lor impecabil pentru mult timp!