Calculatorul și internetul au devenit parte din rutina noastră zilnică. Însă ce ne facem atunci când nu putem sta fără să le folosim? În timp ce majoritatea oamenilor folosesc calculatorul și internetul în scopuri constructive și de relaxare, într-o manieră controlată, unele persoane pierd controlul asupra timpului petrecut navigând pe internet, fiind active pe rețelele de socializare sau jucând jocuri video. Asta poate indica o dependență de calculator, problemă ce poate apărea atât în rândul adulților, cât și al copiilor. În continuare, îți prezentăm cauzele acestei dependențe, simptomele sale și modurile prin care o poți preveni și gestiona.

  

Despre dependenta de calculator

Cauzele dependenței de calculator

 Simptomele dependenței de calculator

 Cum să previi dependența de calculator 

Cum previi dependența de calculator la copii

Cum previi dependența de calculator la adulți


Despre dependența de calculator

Putem defini dependența de calculator drept utilizarea excesivă și compulsivă a tehnologiei, fapt care poate duce la o serie de consecințe negative. Utilizarea normală a calculatorului implică folosirea acestuia pentru sarcini productive sau de divertisment, în limitele timpului și al priorităților individuale. Însă, atunci când utilizarea devine compulsivă și determină neglijarea altor aspecte ale vieții, precum relațiile sociale, activitățile fizice sau somnul, atunci se poate vorbi despre dependența de calculator.

Există mai multe forme de dependență de calculator, care pot fi clasificate în funcție de activitățile online preferate. Pe de o parte, dependența de jocuri pe calculator poate fi caracterizată prin nevoia compulsivă de a juca jocuri video, ignorând alte sarcini sau responsabilități, precum și prin apariția unor simptome de sevraj atunci când nu se poate juca. Pe de altă parte, dependența de rețele de socializare se manifestă prin nevoia compulsivă de a verifica în mod constant noutățile de pe platforme precum Facebook, Instagram sau Twitter, ignorând alte sarcini sau interacțiunile sociale în viața reală.

Cauzele și factorii de risc ai dependenței de internet pot fi foarte diverse, incluzând predispozițiile personale, contextul familial și social, stresul sau anxietatea.

Consecințele dependenței de calculator pot deveni o problemă serioasă. Utilizatorii dependenți de calculator prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate, precum obezitatea, tulburările de somn sau durerile de spate. În plus, dependența de calculator poate duce la izolarea socială, la scăderea performanțelor academice sau profesionale și la probleme de relaționare cu familia și prietenii.

 

Cauzele dependenței de calculator

Un istoric de folosire în exces a calculatorului poate duce la apariția dificultăților în ceea ce privește mediul personal și rutina zilnică a persoanei afectate. Probleme de natură psihologică, precum stima de sine scăzută, anxietatea socială sau depresia pot, de asemenea, fi cauze ale dependenței de calculator. Dacă cei ce se confruntă cu astfel de probleme nu pot dezvolta strategii alternative pentru soluționarea lor și au, în același timp, o afinitate pentru petrecerea timpului la calculator, șansele ca ei să continue să se refugieze în lumea virtuală sunt destul de mari. În cele mai multe cazuri, asta se întâmplă subconștient.

Riscul dependenței de calculator este crescut și în rândul celor ce nu sunt sprijiniți suficient de cei din jur. În astfel de situații, viața reală cu ale sale probleme ce par de nerezolvat este ignorată. În schimb, experiențele plăcute din lumea virtuală, distragerea de la adevăratele probleme, entuziasmul, bucuria, confirmarea și un sentiment de control câștigă teren. Așa începe procesul instalării dependenței.


Simptomele dependenței de calculator

Cel mai evident simptom al dependenței de calculator este pierderea treptată a controlului asupra timpului petrecut în fața ecranului. Cei afectați nu mai sunt capabili să limiteze îndeajuns frecvența utilizărilor calculatorului și durata acestora.

Folosirea în exces a calculatorului solicită din ce în ce mai mult timpul și atenția persoanei respective. Celelalte aspecte ale vieții, precum școala, munca, hobby-urile și interacțiunile sociale sunt, încet-încet, abandonate. Simptomele dependenței includ sesiunile prelungite de navigare pe internet fără un scop precis și petrecerea unei bune părți a zilei sau nopții jucând jocuri video.

 Pe măsură ce dependența avansează, persoana afectată își reduce gradual interacțiunile cu familia și prietenii, iar performanța sa la școală sau la locul de muncă scade. Contactul cu lumea reală este acompaniat de sentimente stresante precum singurătatea, frica și depresia. Asta, la rândul său, duce la afundarea și mai profundă a respectivei persoane în universul virtual, eventual pierzându-se complet în acesta. În ciuda tuturor consecințelor negative ce-i afectează viața socială, sănătatea mentală și cea fizică, persoana dependentă de calculator continuă să folosească dispozitivul în exces.

  

Cum să previi dependența de calculator

Gestionarea dependenței de calculator nu implică eliminarea completă a timpului petrecut în fața ecranelor, ci constă în a dezvolta abilități și strategii pentru a lucra cu propriile nevoi și obiceiuri. Scopul este de a te simți confortabil și de a avea o viață personală armonioasă, atât în timpul petrecut online sau jucând jocuri video, cât și în afara acestora. Pentru momentele în care dorești să petreci timp de relaxare în fața unui dispozitiv este important confortul în timpul jocului așa că asigură-te că alegi un scaun de gaming potrivit.

 dependenta-de-calculator-la-copii-si-adulti-2-scaun-gaming-recliner-off-306-rosu

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-gaming-recliner-off-306-rosu

În loc să elimini complet utilizarea calculatorului, poți adopta următoarele practici pentru a gestiona mai bine timpul petrecut la calculator:

Cum previi dependența de calculator la copii

Prevenirea dependenței de calculator la copii este esențială pentru a le dezvolta abilități echilibrate de utilizare a tehnologiei și pentru a le permite să se bucure de o copilărie sănătoasă și de o dezvoltare adecvată. Iată câteva sfaturi pentru a preveni dependența de calculator la copii:

Limitează timpul în care cel mic poate folosi calculatorul

Limitează timpul în care copilul poate folosi calculatorul la cel mult 2 ore pe zi dacă cel mic are peste 2 ani. Copiii sub 2 ani nu ar trebui să aibă acces deloc la calculatoare, telefoane și tablete. Impune această regulă doar atunci când este vorba despre timpul liber al copilului, nu când cel mic are nevoie de calculator pentru rezolvarea temelor.

Setează o parolă pentru accesarea calculatorului

În acest fel, copilul va trebui să-ți ceară voie ori de câte ori dorește să folosească dispozitivul. Această metodă funcționează în special în cazul copiilor mai mici, care nu au nevoie de calculator pentru a-și face temele, însă poate fi aplicată și pentru cei mai mari dacă dependența nu poate fi controlată altfel.

Configurează controlul parental pe calculator

Poți configura controlul parental, ce limitează site-urile pe care copilul le poate accesa. Setările acestui mod pot fi modificate astfel încât să selectezi site-uri ce nu l-ar atrage pe copil să utilizeze ore în șir dispozitivul.

Dă-i voie la calculator doar după ce și-a îndeplinit cu succes celelalte sarcini

Învață copilul să-și prioritizeze sarcinile: nu-i da voie să acceseze calculatorul până nu își termină de făcut temele, ordine în camera etc. Fă o listă cu toate sarcinile de care cel mic este responsabil în fiecare zi și lipește-o pe frigider. Tratează timpul petrecut la calculator ca pe un privilegiu, nu ca pe un drept. Dacă e posibil, achiziționează un calculator pentru teme și unul pentru timpul liber, pentru a controla mai ușor câte ore și în ce scopuri este folosit fiecare dispozitiv. În momentul în care copilul dorește să se relaxeze la calculator ia în considerare achiziționarea unui scaun de gaming potrivit vârstei acestuia.  

 dependenta-de-calculator-la-copii-si-adulti-3-scaun-gaming-banda-rgb-off-298-albastru

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-gaming-banda-rgb-off-298

Discută cu cel mic despre folosirea în exces a calculatorului

Încearcă să afli dacă există un motiv anume pentru care acesta petrece atât de mult timp în fața calculatorului. Uneori, statul la calculator poate fi o evadare de la realitate, în special în cazurile în care copiii sunt hărțuiți sau nu se descurcă foarte bine la școală. Ascultă-l pe cel mic cu atenție, fără să-l întrerupi, iar dacă descoperi că acesta se confruntă cu probleme ce-l determină să vrea să evadeze, vorbiți despre asta, dă-i sfaturi sau mergeți împreună la psiholog.

Ajută-l să înlocuiască statul la calculator cu alte activități

Jucați împreună jocuri, mergeți la bibliotecă, într-o excursie, plimbați-vă și încurajează-l să-și întâlnească prietenii în natură. În plus, îl poți înscrie la diferite cursuri de care ar putea fi interesat.

Cum previi dependența de calculator la adulți

Prevenirea dependenței de calculator la adulți poate fi un proces dificil, dar nu imposibil. Iată câteva strategii pentru a preveni dependența de calculator la adulți:

Fii disciplinat atunci când vine vorba de utilizarea calculatorului

Stabilește limite clare privind timpul petrecut în fața calculatorului sau dispozitive. Setează reguli pentru tine în ceea ce privește utilizarea tehnologiei și respectă-le. Planifică-ți timpul în mod strategic și asigură-te că acorzi atenție și altor aspecte ale vieții tale.

De pildă, impune-ți să stai în fața calculatorului cel mult două ore pe zi. Dacă jocurile video se numără printre pasiunile tale, îți poți seta o alarmă care să te anunțe de scurgerea timpului alocat utilizării calculatorului. Ai grijă ca pe durata folosirii dispozitivului să păstrezi o poziție a corpului corectă. În caz contrar, riști să te confrunți cu probleme serioase de sănătate a spatelui. Optează pentru un scaun de birou ergonomic, ce este comod și cu ajutorul căruia îți vei putea menține coloana într-o poziție corectă.

  dependenta-de-calculator-la-copii-si-adulti-4-scaun-de-birou-off-988-negru

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-ergonomic-de-birou-off-988

Creează o rutină echilibrată

Stabilește o rutină echilibrată care să includă timp pentru activități offline și online. Planifică-ți timpul în mod organizat, acordând prioritate responsabilităților, activităților productive și timpului de relaxare. La finalul unei zile de muncă petrece timp cu cei dragi, în confortul casei, cuibărindu-te într-un scaun de relaxare potrivit.

Înlocuiește statul la calculator cu alte activități

Construiește relații offline: Investește în relațiile interpersonale din viața ta. Petrece timp de calitate cu prietenii, familia și cei dragi. Participă la evenimente sociale și comunitare, și încurajează interacțiunile directe și interpersonale.

O mulțime de persoane care sunt dependente de utilizarea calculatorului nu știu că există o multitudine de repercusiuni negative. De exemplu, trebuie să ai în vedere problemele de sănătate ce pot apărea în urma folosirii în exces a acestui dispozitiv. Pe lângă asta, va trebui să iei în considerare și posibilitatea de a rata tot felul de interacțiuni sociale cu cei dragi și evenimente importante ce au loc în viața reală.