Ce sa faci, daca ai dureri de spate de la statul la birou

 

 

 

Ce sa faci daca ai dureri de spate de la statul la birou

sursa foto: media.licdn.com

 

 

 

 

     Opt ore petrecute pe un scaun ar putea sa-ti provoace, in timp, probleme cu spatele, daca nu acorzi o atentie deosebita pozitiei corpului la locul de munca. Este foarte important sa „pacalesti” coloana si sa gasesti o pozitie comoda pentru ea. Ca sa nu ajungi la medic pentru durerile de coloana, tine cont de sfaturile de mai jos.

 

 

     1. Tine capul aliniat cu gatul si umerii. Evita sa stai aplecat cu capul in fata, pentru ca vei curba prea mult coloana si gatul. Durerile cervicale si toracale sunt foarte neplacute si pot degenera in afectiuni ale coloanei.

 

 

     2. Trage mouse-ul si tastatura cat mai aproape de tine, astfel incat sa nu fii nevoit sa te apleci in fata dupa ele. In felul acesta, vei mentine coloana dreapta si nu vei forta nici umarul, bratul sau incheietura mainii, sa ajungi la ele.

 

 

     3. Fii cat se poate de exigent, cand iti alegi scaunul de birou. Ideal ar fi sa gasesti unul care iti protejeaza partea lombara. La fel de important este ca spatarul lui sa fie flexibil, astfel incat sa te pot lasa pe spate din pozitia de sezut.

 

 

     4. Respira din diafragma. La inceput poate fi greu sa te concentrezi asupra respiratiei, dar va deveni un mecanism usor de aplicat, odata ce te obisnuiesti.

 

 

     5. Daca lucrezi de la calculator, e bine sa stii ca distanta ideala intre trunchiul tau si monitor trebuie sa fie de un brat, iar centrul acestuia trebuie sa stea la cinci centimetri mai sus de nivelul ochilor.

 

 

     6. Tine talpile pe podea, cu genunchii in dreptul umerilor, ca sa nu distribui tensiunea si la nivelul genunchilor sau al gleznelor. Picioarele trebuie tinute la 90 de grade, adica de la genunchi in jos sa fie paralele cu coloana.

 

 

     7. Ia pauza la fiecare ora. Ridica-te de pe scaunul de birou, oricat de comod ar fi, si fa cativa pasi sau roteste usor umerii, inainte si inapoi. Acest exercitiu va reduce presiunea la nivelul discurilor coloanei si va imbunatati circulatia sangelui, ceea ce te va face mai flexibil si mai putin stresat.

 

 

     8. Stabileste o marime adecvata pentru tine a caracterelor de pe laptop, astfel incat sa nu fii nevoit sa te apropii sau sa te indepartezi prea mult de el. O solutie ar fi sa instalezi, separat de laptop, o tastatura si un monitor.

 

 

     9. Nu sta picior peste picior. Va fi foarte greu din aceasta pozitie sa reusesti sa iti pastrezi coloana dreapta si umerii trasi. Asa ca relaxeaza-te si tine picioarele libere unul de celalalt.

 

 

     10. Nu mai tine telefonul cu umarul. Intr-adevar, sunt momente ale zilei cand ai multe de facut si ai o mana ocupata cu mouse-ul si cealalta cu tastatura, cand isi suna telefonul. Daca il vei tine cu umarul, iti vei obosi inutil gatul si vei tine coloana stramba. Mai bine foloseste casti pentru orice conversatie, mai ales pentru cele care dureaza mai mult de cinci minute.

 

 

 

 

    Nu ignora afectiunile de coloana, care pot aparea din cauza statului indelungat in sezut si investeste intr-un scaun de birou perfect pentru coloana ta, pentru ca sanatatea e mai scumpa decat toate.