5 criterii de baza pentru alegerea unor scaune de bar potrivite

 

scaune de bar

 

Scaunele de bar au aparut, pentru prima data, la inceputul anilor 1930 si continua sa fie o alegere inspirata pentru orice tip de locuinta, indiferent ca vorbim despre incaperi clasice sau open space. Optiunile sunt nenumarate, asa ca am creat pentru tine un minighid cu cele mai importante criterii pe care este bine sa le ai in vedere atunci cand achizitionezi scaune de bar pentru acasa.

 Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand alegi scaune de bar

 1. Dimensiunea

Primul pas este sa masori inaltimea barului sau a mesei de bucatarie.

Proportiile pe care le recomandam sunt:

 

Inaltime bar sau masa de bucatarie Inaltime scaun
aprox. 75 cm40-59 cm
  90-100 cm  60-69 cm
 101-109 cm70-83 cm
 110-119 cm84-92 cm

   

Scaunele joase (40-59 cm) reprezinta o alegere potrivita pentru spatiile mici sau medii si sunt folosite usor de catre copii.

A doua optiune (60-69 cm) este cea mai populara, pentru ca aceste scaune de bar sunt usor de folosit, confortabile si se potrivesc foarte bine in special cu masa de bucatarie.

A treia categorie de scaune (70-83 cm) se potriveste mai bine cu barurile. Sunt caracteristice pub-urilor si recomandate persoanelor tinere, nu si copiilor.

Ultima categorie de scaune de bar (84-92 cm) este recomandata pentru spatiile foarte largi si, dupa cum poate intuiesti, sunt cel mai putin recomandate familiilor cu copii.

Cand vei achizitiona scaunele, gandeste-te cum vor fi asezate. Recomandam o distanta de 65-75 cm intre ele pentru spatiul persoanelor atunci cand lucreaza, iau cina sau socializeaza. Iti recomandam sa ai in vedere si spatiul pentru picioare. Este ideal sa existe intre scaun si masa sau bar un spatiu de cel putin 22-30 cm.

 

2. Materialul

Dupa ce ai stabilit dimensiunea ideala pentru locuinta ta, este timpul sa alegi materialul. O alegere populara este metalul, pentru ca este usor de curatat, rezistent si are un pret mic. In plus, reprezinta o alegere care se potriveste cu stilul modern. Lemnul este preferat pentru stilul traditional sau rustic. In acest caz, pretul este mai mare, insa transmite o nota eleganta in locuinta ta. Plasticul este o optiune cu un pret redus, insa aceste scaune de bar sunt si mai putin rezistente. In schimb, acestea au avantajul ca sunt disponibile intr-o multime de culori. Exista si variante care imbina materialele, oferind avantajul ca pastreaza putin din fiecare stil.

 

3. Confortul

Alege un scaun in care sa te relaxezi si care sa iti permita sa ai o postura corecta a corpului. Scaunul ideal trebuie sa aiba suficient loc pentru sezut si o inaltime corespunzatoare a suportului pentru picioare. 

 

4. Modelul

E bine sa ai in vedere stilul de amenajare al locuintei si stilul de viata al familiei tale. Poti alege un scaun cu brate si suport pentru spate daca ai la dispozitie o incapere mare, pentru ca un astfel de scaun va da impresia de masivitate. In schimb, daca locul pe care il amenajezi este de mici dimensiuni si cu linii minimaliste, alege scaune de bar cu un design simplu, lejer.

 

5. Culoarea

Culoarea scaunului este un criteriu important, pentru ca trebuie sa se potriveasca pe deplin cu restul nuantelor din camera. Culorile pot crea mai usor o atmosfera de confort si/sau intimitate. Rosu e culoarea ta preferata si iti doresti si un scaun de bar rosu? Este o decizie buna daca exista si alb sau bej in incapere. Nu e la fel de inspirata daca ai mov sau verde.

 Iata perechile de culori pe care e mai bine sa le eviti:

- rosu-verde

- albastru-verde

- roz-mov

- roz-orange

- orange-verde

- maro-negru

- albastru-auriu